Pyökkipolku

Muuttanut >tähän< osoitteeseen!

PP's Vigrid


© Flickr, Cherie, CC BY-NC 2.0
» Virallinen nimi: PP's Vigrid "Riku"
» Sukupuoli: ori
» Rotu: Norjanvuonohevonen
» Syntymäpäivä: 07.02.2020
» Väri, säkäkorkeus: Ruunihallakko, 143cm

» Koulutus: Helppo B, re 90cm, me 70cm, tutustumisluokka, noviisi
» Painotuslaji: yleispainotus

» Kasvattaja: Veera R., Ponipallero
» Omistaja: Veera R. (VRL-10735)

» Rekisterinumero: VH20-053-0001

Menestys


3 vuotias - 07.08.2020
4 vuotias - 07.10.2020
5 vuotias - 07.12.2020
6 vuotias - 07.02.2021
7 vuotias - 07.04.2021
8 vuotias - 07.06.2021
9 vuotias - 07.08.2021
10 vuotias - 07.10.2021
11 vuotias - 07.12.2021
12 vuotias - 07.02.2022
13 vuotias - 07.04.2022
14 vuotias - 07.06.2022
15 vuotias - 07.08.202
16 vuotias - 07.10.2022
17 vuotias - 07.12.2022
18 vuotias - 07.02.2023
19 vuotias - 07.04.2023
20 vuotias - 07.06.2023
21 vuotias - 07.08.2023
22 vuotias - 07.10.2023

Historia


Riku on oma kasvattini, isänsä puolelta jo kolmannessa ja emänsä puolelta toisessa polvessa. Isän puolelta löytyy vielä neljännestä polvestakin yksi kasvattimme, mutta välissä on yksi Smithloch-kasvatti, joten sieltä asti ei ihan täyttä suoraa ponipallerolaisia saada. Rikun elämä ei startannut ihan niinkuin olimme suunnitelleet. Rikun emä sai kohtutulehduksen varsomisen jälkeen, joten ori jäi orvoksi alle viikon ikäisenä. Koska keinoemää ei lähimailla ollut saatavilla, on tämä varsana pidetty hengissä tuttipullo syötöllä elämänsä alkuhetket. Olen monilta tutuiltani kuullut, että orpovarsoista monesti tulee läheisriippuvaisia. Rikulla ei onneksi ainakaan pahaa läheisriippuvaisuutta ole. Meillä ei hevosia muutenkaan jätetä esimerkiksi yksin ulos tai talliin, joten emme ole ongelmaa tästä saaneet.

Varsakuva © Flickr, Dennis Wright, CC BY-ND 2.0

Luonne

Riku tarhaa kiltisti tarhakaverin kanssa lankkutarhassa, josta niillä on näköyhteys vain muihin herroihin. Pojilla ei ole suoraa näköyhteyttä tammoihin, joten äijäköörin päivät sujuvat leppoisasti. Joskus ohi kävelevä vierasratsukko aiheuttaa machoilua, mutta tilanne rauhoittuu yhtä nopeasti kuin alkoikin. Rikulla on paha tapa tylsistyessään nuolla maata, joten sillä pidetään tarhassa suolakiveä, kivennäiskiveä ja lisäksi erilaisia leluja. Eniten ori tykkää ihan kuusen oksien pureskelusta ja kanniskelusta ympäri tarhaa.

Taluttaessa Rikulla pidetään varmuuden vuoksi ketju aina turvan yli vedettynä. Näin se ei lähde yrittämään mitään ja on kontrollissa kokoajan. Yleensä se varustetaan pesupaikalla tai käytävällä, sillä karsinassa se on turhan levoton varustaa. Harjauksesta ori nauttii suuresti ja kumisualla sitä saisikin hieroa varmasti niin pitkää kuin vaan jaksaa. Riku on helppo satuloida ja suitsia, kunhan ei suitsien kanssa jää liikaa pelaamaan, kun riimu on jo siirrettynä kaulalle..

Selkään noustessa Riku on jo menossa, joten useimmiten itse pysäytän oria vain sen verran, että saan jalan jalustimeen ja ponnistan vauhdista selkään. Jos paikalla on joku muu, niin pyydän useasti kyllä jonkun avuksi pitämään Rikua paikallaan, koska silloin se ei yritä lähteä mihinkään. Maastossa Riku on rento ja mukava, mutta vauhdikas ratsu. Rikulla on vain yksi paha pelko ja se on lehmät. Onneksi tunnemme alueen hyvin ja tiedän millä seuduilla lehmät kesäisin laiduntaa, joten hieman olemme vältelleet muutaman äksidentin jälkeen näitä reittejä.

Kouluratsuna Rikulla on vuonopullaksi upea kokoamiskyky ja taitava ratsastaja saa sen kulkemaan hienosti peräänannossa. Vaikka kapasiteetti ei sitten riitäkkään kouluratsastusluokissa helppoja luokkia korkeammalle, on se mielestäni hieno näky osaavalla ratsastajalla. Esteratsuna Riku on kohtalainen. Hyppytekniikka ja ketteryys sillä eivät ole missään nimessä parhaimmasta päästä, mutta se on suhteellisen nopea ja estevälit sillä on pidetty saman pituisina kuin tallin suomenhevosilla. Maastoesteillä taas orin kestävyys ja voima tulevat esille, sillä se selvittää maastoesteradankin ilman suurempia komplikaatioita jaksamisen kanssa.

Ajaessa Rikulla hieman aika pakka leviää, jos kuski on vain kyytiläisenä. Rikulla täytyy kokoajan ajettaessa pitää kunnon ohjastuntuma tai muuten homma menee aivan harakoille. Valjakkoajossa Rikun kanssa positiivista on orin hyvä ja ketterä laukka. Rikua on valjakkoajoon vahvistettu harrastamalla välillä sen kanssa myös työajoa, jossa innostuimme lopulta jopa kokeilemaan kisaamista. Riku on yllättävän voimakas, vaikka ulkoinen habitus onkin kevyemmän oloinen.

Kun Rikua lastataan, laitetaan sille yleensä suitset päähän ja ketju leuan alta. Pelkän riimun kanssa lastaaminen ei onnistu, mutta suitset päässä se luulee ilmeisesti olevansa ihan altavastustajana. Tietenkään suitsista ei saa hevosta traileriin kiinnittää, joten riimu tulee muistaa suitsien päälle. Kisapaikoilla ori ottaa hieman kierroksia vierasta tammoista ja muista oreista, mutta kun maalaisjärjellä muistaa pitää turvavälin ja muistuttaa siitä muitakin, niin kisapaikoilla päästään etenemään yleensä hienosti trailerilta kisa-areenalle. Itse suorituksen aikana oria täytyy kokoajan muistuttaa pysymään skarppina, ettei sen ajatukset lähde ajatumaan sivuraiteille. Ori inspiroituu kovasti kisapaikoilla pörhistelemään, joten vielä kun saa radan ratsastettua oikein niin ulkopuolisen silmissä meno näyttää varmasti hyvältä. Aina kisasuorituksen ja muuten kovemman treenin jälkeen ori saa palkinnoksi lämmintä mash-vettä, joka on aivan sen lempparia.

Pääkuva © Flickr, Cherie, CC BY-NC 2.0

Suku

Rikulla on täysiä polvia kuusi. Pisimmillään Rikun suku ylettyy pisimmillään 14. polveen, josta löytyvät eieiieiiieieei. Creepy Crowly Super Star, eieiieiiieieee. Unelma's Gooseberry, eieiieiiieeeii. Seth ja eieiieiiieeeie. Voikukan Fjellfix. Suvusta löytyy useita tunnettujen vuonohevoskasvattajien kasvatteja sekä useita tunnettuja yksilöitä. Rikun sukujuuria seuraamalla voikin tehdä aikamatkan jopa 20 vuoden taakse. Sukutaulu ei välttämättä ole aivan täydellinen, sillä sitä kootessa huomasin ristiriitoja hieman sukutiedoissa eri sivuilla. Lisäksi osaa olemassa olevaa hevosta olen voinut erehtyä luulemaan evm-hevoseksi, sillä kaikkia ei oltu linkattu.

Joukosta löytyy vanhemmasta päästä muunmuassa Fjord Centerin omistamat ja Vaahteran tallin kasvattamat MB Hermanni ja Marblen Voikukka. Hevosenkengän tallin kuuluisimpia hevosia taas ovat Seth ja Sitruunapiirakka ja menestyneimpiä kasvatteja Hevosenkengän Semolina sekä Hevosenkengän Once In A Lifetime. Hafner ja Liinun Fjordguten taas ovat edustaneet Liinun Virtuaalitallin riveissä. Koululaakson tallilta voidaan mainita Dublin Frey ja kasvateista Laakson London.

Omasta mielestäni uutta vuonohevosverta edustavat taas esimerkiksi Seppäjärven kasvatit, joilla on of Smithloch-liite. Brynhild, Derian ja Rågkross taas ovat itselleni "tärkeimmät" vuonohevostallit, jotka ovat vahvasti omien vuonojeni suvuissa edustaneet. Lisäksi löytyy Sagavik, LAC sekä GL-liitteillä varustettuja hevosia, joita ei sovi jättää mainitsematta. Ilman näitä hevosia en olisi saanut Rikun kahta ensimmäistä polvea koostumaan omista hevosistani. Iso kiitos kasvattinsa minulle luottaneille - oli kyseessä uudempi tai vanhempi tyyppi.

i. PP's Vidar
nvh, 143cm, rnhkko
ii. PP's Viking
KTK-I
nvh, 143cm, rnhkkvkko
iii. Viktor of Smithloch
KTK-II
nvh, 142cm, rnhkko
iie. Sagavik Signe
KTK-I
nvh, 142cm, rnhkko
ie. PP's Asvor
nvh, 143cm, vhkko
iei. Morten of Smithloch
nvh, 144cm, vhkko
iee. Derian Anrid
KTK-II
nvh, 143cm, vhkko
e. PP's Syn
nvh, 142cm, rnhkko
ei. Sovnig LAC
KTK-II
nvh, 143cm, rnhkko
eii. Drømmeverden LAC
KTK-III, KRJ-III
nvh, 143cm, rnhkko
eie. Eilina EC
KTK-III, YLA2, ERJ-III, KRJ-II
nvh, 143cm, rnhkko
ee. Prinsesse of Smithloch
nvh, 142cm, rnhkko
eei. GL Prins Minor
nvh, 140cm, phkko
eee. Edda of Smithloch
nvh, 144cm, rnhkko

Isälinja: PP's Vidar - PP's Viking - Viktor of Smithloch - PP's Viggen - GL Valdemar - Forfølger NOR (6)
Emälinja: PP's Syn - Prinsesse of Smithloch - Edda of Smithloch - Elanor of Smithloch - Eir of Smithloch - Embla (6)
Laajennettu sukutaulu

ERJ-palkitut sukulaiset: iiiiii. Forfølger NOR ERJ-III, iiiiie. Nattfjelldalens Hildegunn ERJ-II, iiiei. Derian Aros ERJ-I, iiieii. Bergsmoen Aslak ERJ-III, ieeiie. Nattfjelldalens Hildegunn ERJ-II, eeie. Marmelade LAC ERJ-II, eeeiii. Forkjemper ERJ-III, eeeei. Derian Aros ERJ-I, eeeeii. Bergsmoen Aslak ERJ-III

KRJ-palkitut sukulaiset: iiiii. GL Valdemar KRJ-I, iiiiii. Forfølger NOR KRJ-II, iiiiie. Nattfjelldalens Hildegunn KRJ-II, iiiei. Derian Aros KRJ-I, iiieii. Bergsmoen Aslak KRJ-II, iiieie. Mydland Lilje KRJ-II, ieei. Derian Mjolnir KRJ-I, ieeiii. Magne KRJ-II, ieeiie. Nattfjelldalens Hildegunn KRJ-II, ieee. Derian Astlyr KRJ-I, ieeeii. Troll Svoras KRJ-II, ieeee. GL Katla KRJ-I, ieeeee. Blenda KRJ-II, eiie. Signiella LAC KRJ-I, eiiei. Trublik Esbjörn KRJ-II, eiiee. Signy v. Pijnboompit KRJ-II, eieeii. Bodyrocker KL KRJ-III, eeiie. Svanhildr Tófa KRJ-III, eeiiei. Hallusaanito KRJ-II, eeie. Marmelade LAC KRJ-I, eeiee. Signy v. Pijnboompit KRJ-II, eeeei. Derian Aros KRJ-I, eeeeii. Bergsmoen Aslak KRJ-III, eeeeie. Mydland Lilje KRJ-II

VVJ-palkitut sukulaiset: iiiii. GL Valdemar VVJ-III, iiiiii. Forfølger NOR VVJ-III, iiiei. Derian Aros VVJ-I, iiieii. Bergsmoen Aslak VVJ-II, iiieie. Mydland Lilje VVJ-II, iieii. Brynhild Gleidr VVJ-I, iieiii. Høstfarger VVJ-II, iieiie. Sandvika VVJ-I, iieiei. Troll Svoras VVJ-I, iieiee. Elki VVJ-I, ieiiee. Nes Molnar VVJ-III, ieeeii. Troll Svoras VVJ-I, ieeeie. Elki VVJ-I, eiii. Nattesøvn v. Pijnboompit VVJ-III, eieeei. Cornflower's Torden VVJ-I, eeiiee. Elki VVJ-I, eeeei. Derian Aros VVJ-I, eeeeii. Bergsmoen Aslak VVJ-II, eeeeie. Mydland Lilje VVJ-II, eieiieiii. Qwanter VVJ-II, eieeeie. Symre NOR VVJ-III

YLA-palkitut sukulaiset: iiiii. GL Valdemar YLA2, iiiiii. Forfølger NOR YLA2, iieii. Brynhild Gleidr YLA1, iieiii. Høstfarger YLA2, iieiie. Sandvika YLA1, ieiiee. Nes Molnar YLA2, ieeiii. Magne YLA2, ieeeee. Blenda YLA2, eiii. Nattesøvn v. Pijnboompit YLA3, eiie. Signiella LAC YLA2, eiiei. Trublik Esbjörn YLA2, eiiee. Signy v. Pijnboompit YLA2, eieeei. Cornflower's Torden YLA1, eeiii. Yue Overlegen YLA3, eeiiei. Hallusaanito YLA2, eeie. Marmelade LAC YLA2, eeieie. Løvetann YLA2, eeiee. Signy v. Pijnboompit YLA2, eeeiii. Forkjemper YLA2, eeeiie. Løvetann YLA2, eieiieiii. Qwanter YLA3, eieiieeii. Pear' Goody Gildemore YLA2, eieeeie. Symre NOR YLA2

Jälkeläiset

Riku on tarjolla jalostukseen rajoitetusti. Kysy lisää Keskustan tai sähköpostin kautta.

01.02.2021 t. Angren Saga e. Angren Sigrún
20.03.2021 o. SHS Vixen e. Brynhild Hilfrida


© Flickr, Cherie, 2, 3, 4, 5, CC BY-NC 2.0

Kilpailukalenteri

41 KRJ sijoitusta
07.12.2020 Teilikorpi KRJ Helppo B 4/40
09.12.2020 Teilikorpi KRJ Helppo B 6/40
02.12.2020 Breawa KRJ Helppo B 5/40
06.12.2020 Breawa KRJ Helppo B 2/40
07.12.2020 Breawa KRJ Helppo B 3/40
08.12.2020 Breawa KRJ Helppo B 3/40
09.12.2020 Breawa KRJ Helppo B 6/40
10.12.2020 Breawa KRJ Helppo B 5/40
22.12.2020 Pyökkipolku KRJ Helppo B 1/30
22.12.2020 Pyökkipolku KRJ Helppo B 2/30
23.12.2020 Pyökkipolku KRJ Helppo B 1/30
30.12.2020 Pyökkipolku KRJ Helppo B 5/30
21.12.2020 Kaihovaara KRJ Helppo B 3/40
27.12.2020 Kaihovaara Helppo B 1/40
29.12.2020 Kaihovaara Helppo B 4/40
04.01.2021 Liljegård KRJ Helppo B 3/40
07.01.2021 Liljegård KRJ Helppo B 5/40
08.01.2021 Liljegård KRJ Helppo B 5/40
09.01.2021 Liljegård KRJ Helppo B 3/40
10.01.2021 Liljegård KRJ Helppo B 3/40
13.01.2021 Holmberg KRJ Helppo B 2/30
14.01.2021 Holmberg KRJ Helppo B 3/30
17.01.2021 Holmberg KRJ Helppo B 4/30
19.01.2021 Holmberg KRJ Helppo B 1/30
01.01.2021 Pyökkipolku KRJ Helppo B 2/30
01.01.2021 Pyökkipolku KRJ Helppo B 1/30
05.01.2021 Pyökkipolku KRJ Helppo B 4/30
24.01.2021 Cloudfield KRJ Helppo B 4/50
11.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 4/40
11.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 3/40
12.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 5/40
13.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 2/40
14.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 2/40
17.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 3/40
17.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 1/40
18.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 1/40
19.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 3/40
20.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 2/40
25.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 2/40
28.01.2021 Vihiniemi KRJ Helppo B 3/40
31.01.2021 Harmaatuulen oriasema KRJ Cup Helppo C 8/98
40 ERJ sijoitusta
12.12.2020 Breawa ERJ 70cm 5/27
13.12.2020 Breawa ERJ 70cm 5/27
13.12.2020 Breawa ERJ 70cm 4/27
16.12.2020 Breawa ERJ 70cm 3/27
21.12.2020 Breawa ERJ 80cm 5/30
26.12.2020 Breawa ERJ 80cm 2/30
27.12.2020 Breawa ERJ 80cm 3/30
27.12.2020 Breawa ERJ 90cm 1/29
28.12.2020 Breawa ERJ 90cm 4/29
03.01.2021 Liljegård ERJ 90cm 2/40
04.01.2021 Liljegård ERJ 90cm 6/40
07.01.2021 Liljegård ERJ 90cm 6/40
08.01.2021 Liljegård ERJ 90cm 5/40
10.01.2021 Liljegård ERJ 90cm 5/40
13.01.2021 Liljegård ERJ 90cm 1/40
16.01.2021 Liljegård ERJ 90cm 1/40
17.01.2021 Liljegård ERJ 90cm 3/40
23.12.2020 KK Bailador ERJ 80cm 6/40
25.12.2020 KK Bailador ERJ 80cm 2/40
25.12.2020 KK Bailador ERJ 80cm 4/40

26.12.2020 KK Bailador ERJ 80cm 3/40
23.12.2020 Mangovia ERJ 60cm 2/30
28.12.2020 Mangovia ERJ 60cm 1/30
21.12.2020 Aittotaipaleen tila ERJ 70cm 3/50
27.12.2020 Aittotaipaleen tila ERJ 70cm 1/50
28.12.2020 Aittotaipaleen tila ERJ 60cm 6/50
30.12.2020 Aittotaipaleen tila ERJ 70cm 3/50
21.01.2021 Holmberg ERJ 80cm 4/30
22.01.2021 Holmberg ERJ 80cm 3/30
23.01.2021 Holmberg ERJ 80cm 1/30
25.01.2021 Holmberg ERJ 80cm 3/30
30.01.2021 Holmberg ERJ 80cm 3/30
31.12.2020 Harmony Sporthorses ERJ-Cup 80cm 6/45
09.01.2021 Adina ERJ 80cm 2/14
17.01.2021 Adina ERJ 80cm 2/22
19.01.2021 Pyökkipolku ERJ 50cm 5/60
21.01.2021 Pyökkipolku ERJ 50cm 2/60
21.01.2021 Pyökkipolku ERJ 50cm 4/60
24.01.2021 Pyökkipolku ERJ 50cm 6/50
24.01.2021 Pyökkipolku ERJ 50cm 3/50
34 KERJ sijoitusta
01.12.2020 Nessinjärvi KERJ tutustumis 2/15
03.12.2020 Nessinjärvi KERJ tutustumis 2/15
04.12.2020 Nessinjärvi KERJ tutustumis 2/15
06.12.2020 Nessinjärvi KERJ tutustumis 3/18
06.12.2020 Adina KERJ tutustumis 2/4
18.12.2020 KK Bailador KERJ tutustumis 4/20
22.12.2020 KK Bailador KERJ tutustumis 3/20
26.12.2020 KK Bailador KERJ tutustumis 4/20
02.01.2021 Chermia KERJ tutustumis 3/14
03.01.2021 Chermia KERJ tutustumis 2/14
08.01.2021 Chermia KERJ tutustumis 1/14
22.12.2020 Aittotaipaleen tila KERJ tutustumis 1/28
28.12.2020 Aittotaipaleen tila KERJ tutustumis 4/28
02.01.2021 Pyökkipolku KERJ tutustumis 3/13
29.12.2020 Adina KERJ tutustumis 1/24
14.01.2021 Pyökkipolku KERJ tutustumis 2/13
15.01.2021 Pyökkipolku KERJ tutustumis 3/13
22.01.2021 Kartanokoski KERJ tutustumisluokka 1/11
03.02.2021 Lupin KERJ tutustumis 4/22
06.02.2021 Lupin KERJ tutustumis 1/22

10.02.2021 Lupin KERJ tutustumis 3/22
31.01.2021 Haltiasalo KERJ Cup harraste 1/28
03.02.2021 Nessinjärvi KERJ tutustumis 1/21
07.02.2021 Nessinjärvi KERJ tutustumis 1/21
10.02.2021 Nessinjärvi KERJ tutustumis 1/21
13.02.2021 Nessinjärvi KERJ tutustumis 4/21
20.02.2021 Nessinjärvi KERJ tutustumis 3/21
13.02.2021 Pyökkipolku KERJ tutustumis 1/14
15.02.2021 Pyökkipolku KERJ tutustumis 2/14
05.03.2021 Kaihovaara KERJ tutustumis 3/30
09.03.2021 Kaihovaara KERJ tutustumis 4/30
06.03.2021 Nessinjärvi KERJ tutustumis 2/19
15.03.2021 Nessinjärvi KERJ tutustumis 2/19
17.03.2021 Nessinjärvi KERJ tutustumis 4/19


40 VVJ sijoitusta
12.12.2020 Yorca Warmbloods VVJ noviisi tarkkuuskoe 4/69
17.12.2020 Yorca Warmbloods VVJ noviisi tarkkuuskoe 7/69
26.12.2020 Yorca Warmbloods VVJ noviisi tarkkuuskoe 6/69
13.12.2020 Holmberg VVJ noviisi kestävyyskoe 5/45
01.12.2020 Erkinheimot VVJ noviisi koulukoe 4/71
04.12.2020 Erkinheimot VVJ noviisi koulukoe 4/71
06.12.2020 Erkinheimot VVJ noviisi koulukoe 8/71
15.12.2020 Erkinheimot VVJ noviisi koulukoe 6/71
21.12.2020 Erkinheimot VVJ noviisi koulukoe 6/71
24.12.2020 Erkinheimot VVJ noviisi koulukoe 8/71
29.12.2020 Erkinheimot VVJ noviisi koulukoe 3/71
30.12.2020 Erkinheimot VVJ noviisi koulukoe 5/71
06.12.2020 Adina VVJ noviisi tarkkuuskoe 4/27
01.01.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi tarkkuuskoe 3/40
02.01.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi koulukoe 6/40
02.01.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi tarkkuuskoe 4/40
07.01.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi koulukoe 6/40
29.12.2020 Adina VVJ noviisi koulukoe 5/29
10.01.2021 Adina VVJ noviisi koulukoe 4/24
11.01.2021 Lupin VVJ noviisi koulukoe 3/50

13.01.2021 Lupin VVJ noviisi koulukoe 5/50
15.01.2021 Lupin VVJ noviisi koulukoe 5/50
16.01.2021 Lupin VVJ noviisi koulukoe 4/50
16.01.2021 Lupin VVJ noviisi kestävyyskoe 4/50
25.01.2021 Lupin VVJ noviisi koulukoe 7/50
26.01.2021 Lupin VVJ noviisi koulukoe 6/50
18.01.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi koulukoe 6/40
20.01.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi koulukoe 3/40
21.01.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi koulukoe 6/40
24.01.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi koulukoe 1/40
11.02.2021 Holmberg> VVJ noviisi tarkkuuskoe 3/30
13.02.2021 Holmberg VVJ noviisi tarkkuuskoe 4/30
14.02.2021 Holmberg VVJ noviisi tarkkuuskoe 1/30
14.02.2021 Holmberg VVJ noviisi kestävyyskoe 4/30
16.02.2021 Holmberg VVJ noviisi tarkkuuskoe 5/30
17.02.2021 Holmberg VVJ noviisi tarkkuuskoe 5/30
20.02.2021 Holmberg VVJ noviisi kestävyyskoe 5/30
18.02.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi koulukoe 6/40
21.02.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi koulukoe 2/40
21.02.2021 Pyökkipolku VVJ noviisi koulukoe 6/40
20 WRJ sijoitusta
24.12.2020 Syringa Ranch WRJ Halter 5/44
27.12.2020 Syringa Ranch WRJ Halter 6/44
03.01.2021 Pyökkipolku WRJ Halter showmanship 1/41
08.01.2021 Deadwood Rangers WRJ Halter horsemanship 5/54
11.01.2021 Syringa Ranch WRJ Halter 3/29
12.01.2021 Syringa Ranch WRJ Halter 1/29
24.01.2021 Pyökkipolku WRJ Halter showmanship 2/53
26.01.2021 Pyökkipolku WRJ Halter showmanship 4/53
29.01.2021 Deadwood Rangers WRJ Halter 6/49
31.01.2021 Deadwood Rangers WRJ Halter showmanship 3/44
19.02.2021 Syringa WRJ Halter 3/21
21.02.2021 Syringa WRJ Halter 4/21
23.02.2021 Syringa WRJ Halter 2/21
21.02.2021 Freewind Farm WRJ Halter 1/18
22.02.2021 Pyökkipolku WRJ Halter showmanship 4/48
23.02.2021 Pyökkipolku WRJ Halter 5/48
27.02.2021 Pyökkipolku WRJ Halter showmanship 1/48
28.02.2021 Pyökkipolku WRJ Halter 5/48
26.02.2021 Syringa Ranch WRJ Halter 4/21
01.03.2021 Syringa Ranch WRJ Halter 1/21

05 ARJ sijoitusta
01.12.2020 Cosrett ARJ-Cup Pleasure Driving 3/13
13.01.2021 Encore ARJ Pleasure driving 2/24
14.01.2021 Encore ARJ Pleasure driving 1/24
14.01.2021 Encore ARJ Pleasure driving 4/24
15.01.2021 Encore ARJ Pleasure driving 4/24
16.01.2021 Encore ARJ Pleasure driving 2/2441 MEJ sijoitusta
17.11.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/4
18.11.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/4
21.11.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/4
22.11.2020 Pyökkipolku MEJ 40cm 1/7
22.11.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 2/4
25.11.2020 Pyökkipolku MEJ 40cm 2/7
25.11.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/4
28.11.2020 Pyökkipolku MEJ CUP 40cm 2/9
28.11.2020 Pyökkipolku MEJ CUP 60cm 2/4
03.12.2020 Pyökkipolku MEJ 40cm 2/16
03.12.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 3/15
09.12.2020 Pyökkipolku MEJ 40cm 1/16
10.12.2020 Pyökkipolku MEJ 40cm 1/16
12.12.2020 Pyökkipolku MEJ 70cm 1/11
13.12.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/11
14.12.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/11
14.12.2020 Pyökkipolku MEJ 70cm 1/11
15.12.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/11
16.12.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 2/11
20.12.2020 Pyökkipolku MEJ 70cm 3/11
21.12.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/18
22.12.2020 Pyökkipolku MEJ 70cm 2/20
25.12.2020 Pyökkipolku MEJ 70cm 4/20
29.12.2020 Pyökkipolku MEJ 70cm 3/20
30.12.2020 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/18
26.12.2020 Aittotaipaleen tila MEJ 60cm 1/7
29.12.2020 Aittotaipaleen tila MEJ 70cm 2/10
02.01.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/7
07.01.2021 Pyökkipolku MEJ 70cm 2/9
10.01.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 2/7
10.01.2021 Pyökkipolku MEJ 70cm 3/9
21.01.2021 Mangovia MEJ 70cm 1/6
22.01.2021 Mangovia MEJ 70cm 1/6
23.01.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/3
24.01.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/3
26.01.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/3
30.01.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/3
28.01.2021 Pyökkipolku MEJ Cup 80cm 4/16
02.02.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 2/14
05.02.2021 Pyökkipolku MEJ 70cm 3/11
28.02.2021 Pyökkipolku MEJ Cup 60cm 1/4
19 TYH sijoitusta
18.12.2020 Stall Wäckelin TYH käyttöajo 5/50
19.12.2020 Stall Wäckelin TYH käyttöajo 1/50
02.01.2021 Pyökkipolku TYH käyttöajo 2/14
03.01.2021 Pyökkipolku TYH metsäajo 3/14
04.01.2021 Pyökkipolku TYH käyttöajo 2/14
05.01.2021 Pyökkipolku TYH kyntö 1/14
16.01.2021 Pyökkipolku TYH käyttöajo 6/36
17.01.2021 Pyökkipolku TYH metsäajo 6/42
18.01.2021 Pyökkipolku TYH kyntö 5/39
20.01.2021 Pyökkipolku TYH käyttöajo 6/36
15.01.2021 Hiekka-Aho TYH Metsäajo 4/21
16.01.2021 Hiekka-Aho TYH Kyntöajo 1/17
23.01.2021 Kototalli TYH Metsäajo 3/19
11.02.2021 Pyökkipolku TYH käyttöajo 6/40
11.02.2021 Pyökkipolku TYH metsäajo 6/45
14.02.2021 Pyökkipolku TYH käyttöajo 4/40
15.02.2021 Pyökkipolku TYH kyntö 1/43
28.01.2021 Kadon kartano TYH metsäajo 2/27
28.01.2021 Kadon kartano TYH metsäajo 3/27
55 VMRJ pistettä
01.01.2021 Pyökkipolku VMRJ 15km ihanne 7/23 4p
03.01.2021 Pyökkipolku VMRJ 15km ihanne 15/23 1p
24.12.2020 Crampton VMRJ 15km ihanne 12/37 1p
14.01.2021 Pyökkipolku VMRJ 15km ihanne 11/47 1p
15.01.2021 Pyökkipolku VMRJ 15km ihanne 3/47 8p
16.01.2021 Pyökkipolku VMRJ 15km ihanne 14/47 1p
31.01.2021 Crampton VMRJ-Cup 15km ihanne 5/35 1p
07.02.2021 Pyökkipolku VMRJ 15km ihanne 3/19 8p
08.02.2021 Pyökkipolku VMRJ 15km ihanne 4/19 7p
09.02.2021 Pyökkipolku VMRJ 15km ihanne 12/19 1p
15.02.2021 Hiekka-aho VMRJ 15km, nopeus 4/17 7p
13.02.2021 Yorca Warmbloods VMRJ 15km ihanne 17/27 1p
23.02.2021 Crampton VMRJ 15km, ihanne 26/31, 1p
06.03.2021 Yorca WB VMRJ 15km, nopeus 9/28, 2p02 VHRY sijoitusta
13.02.2021 Pyökkipolku VHRY Tower track 2/8
28.02.2021 Zen VHRY Cup taistelurata 3/23Tuotoskilpailut
Tuotokset kisatulosten alla olevassa boksissa
13.12.2020 Adina VVJ noviisi tarkkuuskoe 1/4
13.12.2020 Adina ERJ 80cm 4/4
13.12.2020 Adina KRJ Helppo B 1/3
06.01.2021 Adina KERJ tutustumis 1/1
19.02.2021 Röllimetsä villit este 80cm 3/5Suhteutettu arvonta
Muu kuin tarina-/tuotoskilpailu tai lyhyt arvonta
16.01.2021 Mandelbacke ERJ 90cm 1/7
17.01.2021 Mandelbacke KRJ Helppo C 2/7
Näyttelytulokset - NJ
11.12.2020 Adina NJ tuom. Dimma vuonohevosorit 1/4 BIS1 MVA-sert
21.12.2020 Kurjenpesä NJ tuom. Lissu T. vuonohevosorit 1/4 BIS1 MVA-sert
27.01.2021 NJ tuom. Terhi irtoSERT
Näyttelytulokset - VSN
30.11.2020 Adina VSN tuom. Spookiness vuonohevosoriit 1/5 SW1 40p
10.01.2021 Adina VSN tuom. Sirpa kylmäveriset 2/8 RCH 10p


Tuotoskilpailujen tuotokset

13.12.2020 - Adinan valjakkokilpailut
Tehtävänanto: Lucia-neito meinaa myöhästyä pahasti tapahtumasta, lupaudut kuitenkin menemään hakemaan häntä kylästä ja matkasta tuleekin melkoinen jännäri. Liitä mukaan osallistumiseen 10 adjektiivia lisättäväksi valmiiseen tarinaan.
"Sain viime hetkellä soiton passiiviseksi Lucia-neidoksi lupautuneelta norjalaiselta ystävältäni, että hän on jumissa lumihangessa läpimärkine autoineen, eikä pääse lähellekään Adinaa ajoissa." kuulen Jannican puhuvan kuuluttajan kanssa ennen kilpailujen alkua. Kerrankin olemme läpimädän poppoon kanssa ajoissa paikalla.
"Hei Jannica! Me voidaan kyllä hakea se kyyninen Lucia sieltä kylältä Vigridin kanssa, jos teillä on rekeä lainata, en usko et tää jaksaa kantaa sekä mua että kärkästä Luciaa takaisin?" huudahdan heti valmiina auttamaan ystävää.
"Voi miten matalaa, kiitos Veera!" hän hymyilee lämpimästi ja lähtee näyttämään heti karun reen olinpaikkaa.
Kauhulla katson ensin rekeä ja sitten Jannicaa, tuollako pitäisi pystyä kulkemaan kymmenen kilometrin matka? Ehkä joulupukki isovatsaisine poroineenkin olisi ennättänyt paikalle nopeammin, täällä kun asuu, tuumin. Parempaakaan ei nyt kuitenkaan ole tarjolla, joten valjastan Eddan reen eteen ja sitten mentiin. Hevonen tuntuu olevan hieman ihmeissään, viime ajelusta kun on aikaa tosi paljon, onkohan hevosella edes koskaan reellä ajettu, tulee yhtäkkiä mieleen. Onneksi se kuitenkin tuntuu porskuttavan ongelmitta ja matka taittuu nopeaan. Pian mutkan takaa tulee vastaan kävellen valkoiseen pukuun sonnustautunut kynttiläpäinen tyttö.
"Olet varmaankin Vilma?" kysyn typerästi, ihan kuin täällä korvessa muita Luciaksi pukeutuneita irstaita liikkuisi.
Tyttö nyökkää ja suuntaamme kohti Adinaa käännettyäni reen ja Vilman kiivettyä kyytiin. Matka kuluu nopeasti ja ehdimme juuri ja juuri ajoissa paikalle.

13.12.2020 - Adinan estekisat
Tehtävänanto: Esterata Luciana: Kaikki ei tänään mene ihan suunnitelmien mukaisesti, pitkä hame laahaa pelästyneen ponin perässä ja tukkakoristekin on valahtanut silmille jo alkuradasta, miten selviätte loppuun saakka vai koristaako Lucian valkoista pukua radan lopussa annos Adinan maneesinhiekkaa? Liitä mukaan 10 adjektiivia lisättäväksi valmiiseen tarinaan.
Maneesin ovi avattiin ja ennen kuin ehdin reagoida mitenkään Vigrid hyökkäsi ahnaasti maneesiin kuin tuli hännän alla. Muutaman kiitolaukkakierroksen ja hämmentyneen yleisön tuijotuksen jälkeen sain hevosen kontrolliin, vaikka brutaalin vaikeaa se oli! Vigrid ilmeisesti pelästyi asuvalintaani, pitihän Lucialla pitkä digitaalinen laahus olla? Ehkä olisi kuitenkin pitänyt treenata ensin kotona valkoisessa asussa hyppäämistä.. Eettisestä kruunusta ei ollut tietoakaan enää radalle päästyäni, se oli lentänyt lähdössä jonnekin, sen verran vauhdikkaasti oli ratsuni ottanut fanaattiset jalat alleen. Kohensin näyttävästi kypärääni paremmin ja yritin muistella grillatun radan kulkua, pahus sentään, kun oli huono alku suoritukselle. Vähän nolosti vilkuilin hanakan tuomarin suuntaan odottaen saisinko lähtömerkin vai ihkut lähtöpassit maneesista. Onnekseni punatukkainen nainen vain hymyili minulle juron osaaottavaisesti ja nyökkäsin kiitollisena. Radasta emme kuitenkaan päässeet pitkälle, sillä suoritus hylättiin jo ekalla esteellä Vigridin pelätessä edelleen laahustani sekä kadehtivin kruunuin koristeltua estettä.

13.12.2020 - Adinan koulukisat
Tehtävänanto: Lucia-jahti: Hauska kilpailupäivä saa yllättävän käänteen, kun ratsastuskoulun pojat päättävät joukolla ryöstää Lucia-luokan osallistujia. Miten teidän käy? Liitä osallistumisen mukaan 10 hauskaa adjektiivia, jotka lisätään valmiiseen tarinaan!
Kaikessa rauhassa odottelimme Vigridin kanssa osallistumista Lucia-luokkaan, kun äkkiarvaamatta maneesin takaa juoksi turhamainen joukko ratsastuskoulun oppilaita. Pojilla oli ilmeisesti ylevä kolttonen mielessään ja aavistelin, ettei tästä voisi hyvää joulupilaa tulla, kuka nyt haluaisi oikeasti ryöstää huolettoman Lucian?! Olin juuri astelemassa maneesiin hevoseni kanssa, kun tie topattiin ja hevonen käännettiin toiseen suuntaan ja sitten mentiin vauhdilla! Onneksi kiitolaukkaa kesti vain talliin asti, jossa sain viimein euforisen Vigridin pysähtymään ovea vasten! Historialliset jalat tutisten tulin alas ratsailta ja haukoin hetken henkeäni. Mutta poikain pila ei loppunutkaan siihen, ehei! Ennen kuin ehdin kissaa sanoa oli hevoseni talutettu varakarsinaan, minulla jonkun järjestelmällinen liina silmillä ja oletettavasti kruunu otsalla. Olo olikin kuin kultakutrilla, kun sain vielä iskunkestävän peruukin päähäni ja kuulostelun mukaan minut ja muutama muu tyttö talutettiin maneesille. Kävelymatkan aikana ehdin jo toivoa, että pojat lopettaisivat pilan siihen, mutta mitäpä vielä! Seuraavaksi jalkojen väliin työnnettiin (toivottavasti) keppihevonen ja meidän käskettiin ratsastaa kunniakierros peräkkäin askeettisen yleisön nauraessa tässä kohtaa jo hulvattomasti. Kun viimein olimme jo aivan poikki mehevän maneesin ympärijuoksusta saimme ottaa siteet silmiltä ja ei siinä voinut kuin yhtyä yleisön hyväntuuliseen nauruun: meillä oli näet valkoiset peruukit, sisukas kampa otsalla ja luuta ratsuna. Täytyy vielä mainita, että noita kuvia ei takuulla saa ikinä pois netin syövereistä..

06.01.2021 - Adinan kenttäkisat
Tehtävänanto: Saat pullonhengeltä kolme toivetta joulun kunniaksi, mitä toivot? Entä mitä hevosesi toivoisi, jos osaisi?
Itselleni toivoisin:
-moppaava robotti-imuri pitämään kodin siistinä - se kun on ihan toissijainen siivota, kun talli on tärkein
-uusi kapselikeitin tallille - ei ole aikaa karsinoiden siivouksen välillä odotella kahvin tippumista ikuisuutta
-lakaisukone talliin, kun käytävän lakaisu on tylsintä mitä tiedän

Riku toivoo:
-porkkanaa, nam.
-leipää, extranam.
-muutto jonnekkin missä laitumet olisivat aina vihreät ja vehreät (ehkä myös vähän omistajan toive mutakaudella)

19.02.2021 - Röllimetsän estekisat
Tehtävänanto: Kirjoita tarina, jonka jokainen lause alkaa ratsun lempinimen kirjaimilla. Esimerkiksi jos hevosesi kutsumanimi on Hepo, kirjoitat tarinan, jossa on neljä lausetta, jotka alkavat H, E, P ja O-kirjaimilla. Viihdyttävin tarina voittaa!
Ristus sentää, et pukkas hikikarpaloita ennen rataa, ku poni tuntu NIIIIIN tahmeelta. Ihan ku sen jalat olis puupöllit olleet, joita se yritti väkisin vetää perässään. Kiltisti se parhaansa radalla yritti ja yliki päästii - ainaki osasta. Uskomattoman pitkältä tuntuneen radan lopussa mieleni teki vain huutaa, kun kiukutti niin paljon, etten saanut hevosta ratsastettua kunnolla eteenpäin.

Päiväkirja

07.02.2020 - Vigridin syntymä
Syn oli ollut jo muutaman päivän erikoisen rauhallinen. Tamma kun oli tunnettu höseltäjä ollut, mutta nyt se jopa keskittyi välillä siihen mitä ympäristössä tapahtui ja ei enää pariin aamuun ollut aamulla karsinassa potkinut ovea ulos vaatien. Sen nisät olivat jo useamman viikon ajan turpoilleet ja löystyneet uudestaan, joten tämä luonteen muutos oli se, joka kertoi että synnytys on lähellä. Kamera meillä oli tietenkin ollut jo viritettynä pitkän aikaa, mutta nyt vasta aloimme asettamaan puhelimeen herätyksiä öiksi, että vuoroöin heräsimme tallimestarin kanssa katsomaan kameraa. Oli ollut tallimestarimme vuoro pitää yövahtia ja aamulla herätessäni oli puhelimeeni soitettu kaksi tuntia sitten ja laitettu tekstiviesti tunti sitten "potra poika tuli!".
Ampaisin vauhdilla aamukahvin keittoon. En kerennyt yöpukuni lisäksi pukea päälleni kuin saappaat, pipon ja toppatakin sekä napata kahvikupin mukaani, kun riensin talliin katsomaan tulokasta. Tallissa oli aamutoimet saatu jo tehtyä, mutta Syn ja tämän varsa olivat käytävän perällä varsomiskarsinassa tutustumassa toisiinsa. Syn hieman luimisteli kalterien välistä, kun koitin kurkkia uutta tulokasta. Pieni ja hintelä minimies harppoi pitkillä säärillään edes takaisin emänsä takana - ihan kuin se olisi piilotellut minulta. Päätin jättää kaksikon rauhaan ja kävin tallin toimistossa muistuttamassa tallivuorossa olijaa jälkeisten seurannasta ja että soittaa minulle heti kun ne ovat irronneet - tai mikäli eivät irtoa.

10.02.2020 - Orpovarsa
Synin kanssa kävi se mitä olen jokaisen tamman kanssa pelännyt. Tamman jälkeiset eivät olleet tulleet normaalisti vielä kolmen tunnin jälkeenkään ja juoduimme soittamaan eläinlääkärin paikalle. Tammaa oli ennen tätä jo taluteltu ilman varsaa sekä koitettu pitää tarhassa. Toistimme tämän kahdesti puolen tunnin välein, ennen kuin kutsuimme apua. Eläinlääkärin avulla jälkeiset saatiin ulos ja tamma sai kipulääkettä hieman. Synnytyksestä muutama päivä tamma alkoi vaikuttamaan todella kipeältä ja sen kuume ei ollut laskenut. Pakkasimme varsan että tamman traileriin ja lähdimme viemään pari valjakkoa klinikalle - varsakin oli ruvennut vaikuttamaan hieman heikolta, sillä Syn ei ilmeisesti kipuillessaan antanut varsan imeä tarpeeksi.
Klinikalla varsa sai heti hieman lisäravintoa tuttipullosta ja tamma otettiin tutkimuksiin. Tulokset olivat karua kuultavaa - kohtutulehdus sekä sen aiheuttama kaviokuume. Koska olimme saapuneet klinikalle heti aamusta, ei kello ollut kuin vasta puolen päivän. Tammaa päätettiin kipulääkitä iltaan asti ja siihen asti päätettiin kartoittaa sopivia sijaisemiä alueelta. Sopivia tammoja ei kuitenkaan löytynyt eikä kuulunut vaikka koitimme erittäin laajasti hakea, joten illan päätteeksi Syn jäi klinikalle lopetettavaksi ja me lähdimme orpovarsa Vigridimme sekä tammanmaidonvastikkeidemme kanssa kohti kotia. Kotimatkalla soitin kaikki mahdolliset tuttuni läpi sekä jaoin uusiksi työvuorot - varsamme tulisi tarvitsemaan nimittäin myös yösyöttäjää! Ajattelin salaa mielessäni, että varsa ei välttämättä tulisi selviämään tästä, saati minä itse!

15.03.2020 - Oon puolivuotias, oppimaan innokas!
Nyt kun Riku on jo puolivuotias, niin alan uskomaan, että se selviää aikuiseksi asti. Tuttipulloruokinta aika oli rankka, mutta nyt ori syö jo heinää ja vähän väkirehuja on tilanne jo paljon tasaisempi sen kanssa. Koska Rikun kanssa on ihmiset touhunneet paljon, on sitä myös käsitelty paljon. Riimunnarun päässä se kävelee jo hienosti ihmisen rinnalla ja sen kanssa on päästy jo tutustumaan hieman erikoisiinkin asioihin, kuten puomikasaan joka oli suojattu pressulla sekä traileriin kävelemiseen. Traileriin se käveli jo maitovarsanakin niin hienosti, mutta tuolloin sillä olikin vielä emä rinnallaan. Kaiken Riku on kuitenkin ottanut luottavaisena vastaan, vaikka emän korvikkeena se on joutunut tyytymään ihmiseen.

20.04.2020 - Yksi, kaksi, aja!
Olemme jo jonkin aikaa pyrkineet vähintään kolme kertaa viikossa varustamaan Rikulle silat selkään, suitset päähän ja ohjasajamaan sillä vähintään tallipihan ympäri. Alkuun taluttajia oli kummankin puolen, kun herra päätti, että hän haluaa katsella vain ohjasajajaa silmiin, mutta nyt olemme tehneet lenkkiä jo vain yhden taluttajan kera. Tänään lähdimme ensimmäistä kertaa kokeilemaan nuorikon kanssa tallin pihassa ihan, että miltä ne kärryt perässä tuntuvat. Päätimme ettemme tänään vielä kävele kärryt perässä, mutta lähinnä, että Riku näkee mitä siellä takana kuuluisi oikeasti olla. Riku otti aika lunkisti kärryn aisojen kosketuksen ja kärryjen liikkumisen takanaan. Hieman se ensiksi ihmetteli, että kun liikkeelle ei lähdettykkään ja meinasi puomissa hermostua. Pidimme tänään harjoituksen lyhyenä, mutta tästä on hyvä jatkaa.

06.08.2020 - Omistajan läheisriippuvuus
Tänään se eron hetki koitti! Onneksi vain kuukaudeksi, huh. Riku lähti nimittäin yli 100 kilometrin päähän kotoa ratsutettavaksi. Ennen olen opettanut varsoja useammankin itse tavoille, mutta nyt oli sellainen olo, että olisi parempi antaa jonkun muun laittaa tätä kaveria hieman tässä välissä. Olemme tietenkin kotona jo puuhastelleet ratsastustouhujenkin parissa - ori osaa pitää jo hienosti ratsastajan selässä ja kävellä talutettuna lenkkiä, sen enempää emme ole siltä vaatineet. Aamusta pakkasin sen tavarat ja rehut autoon ja hurautimme yhdessä tallityöntekijämme kanssa viemässä sen ratsutuspaikkaansa. Riku näytti hyvin hämmentyneeltä, kun poistuimme pihasta ilman sitä. Onneksi minua lohdutti ajatus siitä, että talli jolle ori jäi, oli niin hulppean hieno, että sillä ei varmasti olisi ongelmia sopeutua sinne. Seuraavaksi minä vain sopeudun maksamaan laskun tästä lystistä..

01.09.2020 - Rimakammo koko talliporukalla?!
"Missä välissä se hintelä varsa kasvoi isoksi? Nytkö sillä pitäisi alkaa harjoittelemaan hyppyjä? Meinaatte että mä ite hyppään?!" Nämä fraasit toistuivat perjantai aamuna tallikäytävällä sanomanani moneen kertaan. Vakiovalmentajani oli tulossa katsomaan nuorikkoani Rikua ja olin ajatellut, että joku tallitytöistä on halukas menemään Rikulla. Ilmeisesti kukaan ei halunnutkaan tuon pienen sisupussin kanssa aloitella esteuraa, joten minut sitten ajattelivat uhrata. Lähdinkin Rikun kanssa maneesiin jo puoli tuntia ennen Mirkan saapumista, koska ajatuksenani oli väsyttää ori niin, että se lompsisi vain yli pienistä ristikoista. Todellisuudessa ori vain keräsi paineita tuon puolituntisen aikana, kun hermoilin, joten puomit vain lentelivät, kun vihdoin Mirka pisti meidät hommiin. No, ehkä se siitä vielä tai sitten pistetään suosiolla joku muu selkään - vaikka väkisin.

05.12.2020 - Tunnille mars!
Olin bongannut netistä muutama viikko aikaisemmin ilmoituksen Myrttisuon vakiotunneista, joille pystyi osallistumaan omalla hevosella. Olin hieman empinyt ilmottautumista mukaan, sillä ollaan totuttu vaan kotona treenaamaan tai sitten muualla yksityisvalmennuksissa. Ajattelin ryhmätreenien tekevän kuitenkin oripojalle hyvää, jotta se oppisi käyttäytymään myös muiden seurassa. Olen aina ollut kamala jännittäjä, joten perhoset pyörivät heti aamusta vatsassani, kun pakkasin autoon tavaroitamme. Olin kuitenkin innoissani päästessäni maneesiin ratsastamaan, sillä oma kenttämme on ollut hieman huonossa kunnossa pakkasten ja laiskan lanaajan takia.
Olin edellispäivänä vetänyt reippaamman maaston Rikun kanssa, haaveissani ajatus siitä, että sillä ei olisi tänään sitten niin paljon puhtia valmennuksessa riekkua omiaan. Päinvastaiselta näytti, kun se vierustarhan kaverin Kurrin kanssa veteli pukkilaukkaa aidan viertä pitkin. Iltapäivään mennessä jännitykseni oli hieman laantunut, kun hain Rikun harjattavaksi ja lastasin kyytiin. Matkaan päästessämme olin hirveän tyytyväinen päätöksestäni ilmottautua mukaan. Saa nähdä onko tunnelma sama illalla kotiin palatessamme.

02.01.2021 - Tulevaisuuden visiot
Olin harjaamassa juuri Rikua, sillä olimme lähdössä Myrttisuolle tunnille. Nyt kun ollaan päästy tätä alkanutta uutta vuotta jonkin verran eteenpäin, pysähdyin hetkeksi miettimään Rikulle tulevaisuuden suunnitelmia. Riku on nuoresta iästään huolimatta menestynyt jo hyvin kilpakentillä ja tunneilla. Valmennuksissa se on osoittanut myös taitonsa lajeissa, joissa ei vielä olla niin päästy kisakentillä loistamaan. Katselin vaaleaa orhiani korvista hännän päähän ja mietin miten tästä edettäisiin. Hirveästi olen pelännyt pilaavani itse tekemisilläni näin hienon hevosen alun, mutta olen saanut kovasti rohkeutta saatuani mukavaa palautetta muun muassa Myrttisuon opelta Maikulta. Kovin kauaksi aikaa en kuitenkaan voinut ajatuksiini upota, sillä pian oltaisiin jo aikataulusta myöhässä.
Asia jäi päähäni pyörimään ja tunnillakin päässäni pyöri vielä nämä ajatukset, joten ratsastus meni hieman sinne päin - Riku onneksi oli tarmokas työmyyrä. Laatuarvosteluihin tämä kaveri on ainakin raahattava näyttämään osaamisensa. Tätä ennen täytyisi vain saada ehkä muutama varsa, että nähdään periytyvätkö nämä ominaisuudet, vai onko Rikun kanssa käynyt joku kauhean hyvä munkki. Rikun suku ei ole käynyt juurikaan kilpailemassa saati niissä laatuarvosteluissa, joten hieman on vielä epävarmaa, mihin laatuarvosteluihin tässä sitten mentäisiin. Yleislaatuarvostelu on aika varma, mutta lajilaatikset pelottavat hieman. Jäinkin tunnin jälkeen juttelemaan Maikun kanssa ja kyselin tämän mielipidettä asiaan. Maikku totesi ettei mitään todennäköisesti menetä yrittämällä, joten tunnin jälkeen lastasin Rikua traileriin hymyhuulilla ja varmempana tulevaisuuden suunnitelmista.

Valmennukset

12.10.2020 - Ohjasajoharjoitus / valjakkovalmennus, valmentajana Minni

Nuori vuonohevonen katseli minua korvat pyörien ja välillä hieman puhisten Veeran taluttaessa nuorta oria ympäri kenttää samalla kun asettelin muutaman puomin ja tötsän paikalleen. Kun kaikki tarvittavat olivat paikallaan, pyysin Veeraa pysäyttämään Rikun, siten että nainen saattoi lähteä ohjasajamaan Rikua ja hakemaan varsaa paremmalle käynnille. Rikun kävellessä reipasta ja aktiivista käyntiä eteenpäin, pyysin Veeraa kääntämään varsaa alkuun isolle keskiympyrälle niin että valjakko kävelee ihan reilusti tötsien ulkopuolella, sillä tarkoituksena ei olisi pakottaa varsaa vielä liian kovaan suoritukseen.

Muutaman kierroksen aikana ympyrää haettiin koko ajan vähän pienemmäksi, mutta samalla myös Rikulta toivottiin pientä asettumista, kuitenkin niin että nuori ori ei tekisi sitä tahtinsa kustannuksella. Heti kun pieni ori oli suorittanut pari hyvää kierrosta, sai Veera suoristaa orinsa ja ajaa sen kanssa pari kierrosta kenttää ympäri ja vaihtaa suuntaa, ennen kuin valjakko sai suorittaa saman tehtävän vielä toisessa kierroksessa. Tehtävän sujuessa hyvin myös uuteen kierrokseen, jätettiin ympyrä siihen ja Veeran ajatettua Rikulla pari kierrosta kenttää ympäri, siirryttiin hieman helpompaan tehtävään ja valjakko saikin tehdä loivaa kiemurauraa siten, että suora osuus tuli kulkea puomikujan välistä.

Vaikka tehtävässä ei ollut mitään kovinkaan vaikeaa, yritettiin siihen saada silti jotain muutosta sillä, että välillä Veera sai pyytää vuono-oriaan asettumaan enemmän ja välillä pikkuhevonen joutui hieman hidastamaan tai nopeuttamaan tahtiaan. Tehtävää suoritettiin molempiin kierroksiin ja loppumetreillä siihen sisällytettiin myös pysähdys ja peruutus. Tällainenkaan muutos tehtävässä ei muuttanut Rikun tekemistä paljoakaan ja pieni ori työskenteli todella hienosti koko valmennuksen ajan. Siinä kohtaa kun Riku alkoi näyttämään väsymisen merkkejä, sai valjakko suorittaa kesken olevan tehtävän loppuun, ennen kuin he pääsivät tekemään vapaat loppukäynnit samalla kun annoin Veeralle oman palautteeni valmennuksesta.

30.10.-01.11.2020 - Rataharjoitus / Estevalmennus, kirjoittanut omistaja / arviointi Minni

Osallistuimme Rikun kanssa Storywoodissa järjestettyyn nuorten hevosten viikonloppuun. Olimme paikalla perjantaista sunnuntaihin hakemassa apuja esteille, mutta kohokohtana oli sunnuntaina järjestetyt rataharjoitukset. Perjantaina otimme Rikun kanssa ekoja hyppyjä ja saimme hyviä vinkkejä Trevor Andrewsilta. Hän sanoi orilla olevan potentiaalia, vaikka oma oloni olikin surkea katsellessani muiden kauniita lähestymisiä ja hienoa tekniikkaa. Trevor sanoi, että tällä hetkellä ratsullani oli enemmän itsevarmuutta kuin minulla. Trevor jumiutuikin hetkeksi kanssamme hiomaan lähestymisiä ja tekniikkaa, mutta orin kanssa ei hirveästi jääty jankkaamaan, ettei nuori rasitu liikaa.

Lauantaina humputtelin orin kanssa omatoimiset koulutreenit, sillä maneesissa ratsastus oli oikeaa luksusta. Sunnuntaina oli meidän pääpäivämme rataharjoitusten parissa. Rata koostui kymmenestä esteestä. Meinasin itse unohtaa hieman radan, mutta onneksi huomasin erheeni - tämä tosin vaikuttii ikävästi rataamme linjojen mennessä pilalle, joka näkyi arvioinnissa.

Saimme rataharjoituksista seuraavanlaisen arvioinnin:
"PP’s Vigrid 1-4-4 = 9 pistettä
Vuonohevonen oli positiivinen yllätys puoliveristen ja ponien joukossa. Vuonohevosen tekniikka ei ollut tässä ikävaiheessa kovinkaan hyvä, mutta siltä löytyi rohkeutta ja se lähti hyppyihin hyvin, vaikka kaikki linjat eivät olleet nuorille niitä helpoimpia.
Vuonolla oli myös hieno ja voimakkaan näköinen laukka, joka pääsi oikeuteen pitkillä lähestymisillä. Vaikka nuoresta oli huomattavissa että se oli hieman raaka, oli siinä silti potentiaali nähtävillä ja yleiskuva ratsukosta oli positiivinen ja olisikin hienoa nähdä tätä ratsukkoa vielä myöhemmälläkin iällä joko treeneissä tai kilpailuissa."

07.12.2020 - Maastoestevalmennus, kirjoittanut Jenna

Olin sopinut Veeran kanssa pitäväni hänelle ja vuonoori Rikulle maastoestevalmennuksen jos sää vaan sallisi. Ja sallihan se, joten ratsukon lämmittelyn jälkeen siirryttiin radan alku päähän. Ensimmäiseksi ratsukko sai ottaa helpon tukin molempiin suuntiin, jotta pääsisin näkemään Rikun hyppytyyliä ja kuinka yhteistyö sujuu hypätessä. Nämä hypyt sujuivat varsin hyvin, joten siirryimme radan keskiosaan, jossa Veera kertoi olevan kulmaesteen sekä siitä piakkoin tulevan haudan. Kulmaesteellä aloitettiin sinänsä helposti, sillä otettiin suosiolla kaksi hyppyä avoimessa päässä mutta ajatuksena oli myös ainakin kokeilla hyppyä suljetusta päästä. Kulmaesteeltä matka jatkui haudalle ja sen ylityksen jälkeen rauhassa vauhti pois, hyppyjen läpi käynti ja sama uudelleen.

Ensimmäisillä kerroilla Riku tuntui vähän sotkeutuvan jalkoihinsa mutta Veera sai hyvin pidettyä orin paketin muuten kasassa ja hypyt päättyivät turvalliseen laskeutumiseen. Hauta sujui paremmin kun sarjana hypätty kulma. Parin kokeilun jälkeen Riku pääsi harjoituksesta paremmin jyvälle ja Veerakin sai paremmin orin valmisteltua kumpaankin hyppyyn. Kun este sujui sarjana siirryttiin lähelle kulmaa, jossa orilta sitten vaadittiin venymistä pidempään hyppyyn.

Yhdellä hypyllä ylittäessä vuono epäröi ensimmäisessä lähestymisessä ja kehotin Veeraa ottamaan lähestymisen suosiolla uudestaan ja rohkaisemaan ratsuaan reippaammin. Uudellä yrityksellä ratsukko eteni huomattavasti paremmassa tempossa estettä kohden ja hyppy sujui oikein tyylikkäästi. Haudalle tultaessa vauhtia oli ehkä hieman liikaa mutta ratsukko selvitti esteen, joskaan ei ehkä tyylipuhtaasti. Paluussa kulman toiselle puolelle Riku vaikutti olevan varsin kireältä mutta Veera sai sen pidettyä aisoissa. Viimeiseen kertaan lähdettiin siis vähän epäedullisessa mielentilassa mutta yllättäen tällä kertaa suoritus oli ehkä paras kaikista.

05.12.2020 - Kouluratsastustunti Myrttisuolla, kirjoittanut VRL-11290

Päivän valmennukseen oli osallistunut tänään neljä hevosta, kolme suomenhevosta ja yksi vuonohevonen. Ratsastajat tuntuivat olevan kaikki hyvin tarmokkaita ja motivoituneita, ja jo heti alusta asti hevosille tehtiin selväksi, että tänään ei sallittaisi yhtään päsmäröintiä. Alkulämmittelyt koostuivat reippaista siirtymisistä niin uralla kuin ympyrälläkin, ja erityistä haastetta hevosille tuntuivat tuottavan pysähdykset voltilla. Kun hevoset vaikuttivat sopivan vetreiltä, pääsimme aloittamaan päivän tehtävät.

Rikulta ei tänään vauhtia puuttunut - jarrut tosin tuntuivat olevan senkin edestä hukassa. Selässä oleva Veera sai kuitenkin hevosen kulkemaan avuilla koko tunnin läpi, vaikka ori olisi mielellään lähtenyt kirimään vauhtia useampaan otteeseen. Riku pääsi onneksi purkamaan ylimääräistä energiaa heti alkutunnista, kun teimme laukkaharjoituksia sekä suoralla että ympyrällä. Ratsastajan tuli kiinnittää erityistä huomiota sisäpohkeeseen sekä omaan rauhalliseen hengitykseen, jotta myös hevonen pysyisi hyvin ympyrällä ja liikkuisi hallittavasti eteenpäin.

Laukkaympyröiden jälkeen teimme myös pohkeenväistöharjoituksia keskihalkaisijalta uralle. Laukkatehtävät olivat saaneet Rikun todella rennoksi, ja se kulki upeassa peräänannossa ratsastajan alla. Pohkeenväistöt ratsukko suoritti leikiten kumpaankin suuntaan käynnissä, eikä minulla ollut muuta sanottavaa kuin antaa kehuja hienosta yhteistyöstä ratsastajan ja todella hyvin kuulolla olevan hevosen välillä.

Lopputunnista, ennen verryttelyjä, lähdimme katsomaan läpi vielä kokoavia liikkeitä, kuten sulku- ja avotaivutuksia. Lähdimme aivan perusteista liikkeelle, sillä ratsukot olivat hyvin eri tasoisia. Rikulle tehtävä oli haastava, eikä se aivan tiennyt, mitä ratsastaja pyysi, vaikka avut vaikuttivat päälle päin oikeilta. Pyysin Veeraa taputtamaan Rikua ja antamaan sille pitkät ohjat sekä siirtymään käyntiin uran sisäpuolelle, taivutuksista oli hyvä jatkaa paremmin ensi tunnilla!

23.12.2020 - Esteratsastustunti Röllimetsässä, kirjoittanut Iina

Oli ihana saada valvovan silmän alle suloinen pystyharja, vuonohevoset ne vain aina sulattavat sydämen. Riku niminen ihanuus ei paljoa stressaillut uudesta ympäristöstä, vaan pyrki tekemään tuttavuutta muiden tuntilaisten kanssa. Harmikseen ori ei saanut hirnunnoille tai hörinöille vastakaikua muiden jo keskittyessä alkuverryttelyihin. Lopulta Veera hoputti orin raville ja aloitti volttien sekä ympyröiden pyörittelyn. Ori yllätti ketteryydellään ja taipuisuudellaan minutkin, sillä harvemmin näkee (kauniisti sanottuna) tankkimallisempien hevosten ja ponien liikkuvan notkeasti tai sulavasti. Riku kuitenkin myötäili Veeran pohjeapuja kuin mikäkin kouluponi. Tavoitteena oli kuitenkin hypätä esteitä, joten puomeilla lämmittely pääty-ympyrällä oli oleellista. Volttien pyörittelystä olikin mukavasti apua tällä tehtävällä, sillä Riku ylitti puomit näppärästi keskeltä ja taipui hyvin puomien välissä. Keskilinjalle laitetut puomit oli tarkoitus ylittää laukassa, joten Veeran oli saatava ratsunsa laukka rullaamaan. Muutamat lisätyt laukkapätkät pitkillä sivuilla saivat orin hereille, joten tehtävä lähti etenemään oikein tahdikkaasti. Rikulla oli hieman lyhyempi laukka kuin osalla tuntilaisilla, joten Veera joutui hoputtamaan oria pitempään laukkaan. Kun puomilinjasta osa vaihdettiin kavaleteiksi innarivälein, ja linjan päähän asennettiin okseri, jolle oli kaareva lähestyminen, joutui Veera rutistamaan ratsustaan viimeisetkin liikkeet esiin. Pari kompastumista viimeisellä kavalettivälillä ja muutama pudonnut puomi okserilla, mutta siitä huolimatta hypyt olivat mukavan ilmavia, eteneviä ja huomasi että Riku yritti parhaansa. Loppuverryttelyissä Veera antoikin orille pidempää ohjaa ja Riku otti ylimääräisen liikkumavaran onnellisena vastaan.

02.01.2021 - Kouluratsastustunti #2 Myrttisuolla, kirjoittanut VRL-11290
Lauantai-iltapäivänä valmennettavat ratsukot olivat saapuneet ajallaan maneesiin. Aloitimme vakioryhmän kanssa alkuverryttelyt tuttuun tapaan siirtymisillä sekä ympyröillä, ja erityisesti pysähtymisissä tuli tarkkailla sitä, ettei hevonen yhtään etuillut liikkeellelähdön aikana. Kun hevoset olivat hyvin kuulolla, pääsimme aloittamaan päivän tehtävät. Tänään jatkaisimme koulutunnin harjoituksia siitä, mihin edellisellä kerralla jäimme.

Aloitimme tunnin pohkeenväistöharjoituksilla käynnissä. Ratsukoiden tuli kulkea uraa pitkin, väistää muutama askel uran sisäpuolelle, suoristaa hevonen ja palata sitten takaisin uralle. Riku näytti heti ensimmäisestä tehtävästä asti olevansa tänään todella energisellä tuulella, joten saimme Veeran kanssa tehdä paljon puolipidätteitä ja keskittyä ratsastajan rauhalliseen työskentelyyn. Kuitenkin raviharjoituksiin siirtyessä alkoi Rikulta löytyä hyvä tasapaino eteenpäinpyrkivyyttä sekä malttia kuunnella ratsastajaa.

Välikäyntien aikana toin maneesin reunalta keskihalkaisijalle muutaman puomin. Nyt ratsukoiden tuli väistää uralta aina keskihalkaisijalle asti, suoristaa hevonen puomeille ja väistää sitten takaisin uralle. Puomeilla pidettäisi huoli siitä, että hevonen varmasti suoristuu kunnolla. Riku suoritti puomit hyvällä tahdikkaalla liikkumisella ja palautui sitten välittömästi valmiiksi väistämään takaisin uralle. Väistöt eivät olleet ehkä viimeisen päälle hiottuja ja kauniita, mutta sen sijaan orin hyvä tarmokkuus paikkasi tilannetta ja ratsukon työskentely näytti todella hyvälle.

Tunnin lopussa jätimme pohkeenväistöharjoitukset sivuun ja siirryimme lisättyihin askellajeihin. Teimme maneesissa tiimalasin muotoista kuviota niin, että lyhyet sivut kuljettiin keskiaskellajissa ja lävistäjät lisätyssä. Riku suoritti tehtävät hyvin keskiverrosti: se liikkui eteenpäin, lisäsi askelia hieman pyydettäessä ja rauhoittui sitten lyhyelle sivulle, mutta väistöjen tavoin kokonaisuudesta jäi puuttumaan hallitut, loppuun asti huolitellut liikkeet. Niitä ehtisimme kuitenkin käydä läpi ensi tunnilla, nyt kun perusasiat olivat hallussa.

Jatkoimme tehtävän parissa käyden jokaisen askellajin onnistuneesti läpi, kunnes oli aika siirtyä loppukäynteihin. Veera ja Riku toimivat todella hyvin yhdessä, ja vaikka heillä olikin vielä opeteltavaa, tuntui työskentely olevan kuitenkin hyvin vakaalla pohjalla.

Rate My Pony

Riku on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 2 Star Prospect pistein 935. Tuloksia voi tarkastella myös Rikun RMP-profiilista #5146

Rakenne 48%
Pää kaula ja etuosa, kohtalainen
32

Runko ja takaosa, kohtalainen
47

Jalat ja kaviot, hyvä
65

Liikkeet 39%
Käynti, heikko
11

Ravi, kohtalainen
44

Laukka, hyvä
62

Luonne 39%
Rohkeus, hyvä
59

Kuuliaisuus, kohtalainen
27

Temperamentti, kohtalainen
29

Herkkyys, kohtalainen
40

Älykkyys, kohtalainen
39

Taidot 63%
Nopeus, erinomainen
95

Kestävyys, hyvä
61

Ketteryys, kohtalainen
39

Hyppytekniikka, kohtalainen
33

Kokoamiskyky, hyvä
77

Voima, hyvä
74

Pisteet arvostelutilaisuudessa
Ratsastettavuus/ajettavuus, kohtalainen
49

Käytös tilaisuudessa, hyvä
52

Palkinnot


31.10.2020 Estevarsojen laatuarvostelu 9 + 10 + 3 + 4 + 1 + 9 = 36p. EV-I
02.11.2020 Kenttävarsojen laatuarvostelu 10 + 3 + 1 + 2 + 5 + 9 = 30p. KEV-II
20.11.2020 Kouluvarsojen laatuarvostelu 9 + 4 + 2 + 3 + 2 + 9 + 32,5 = 61,5p. KV-I, tilaisuuden 4-vuotiaiden luokkavoittaja I, tilaisuuden paras 4-vuotias muu ratsuhevonen
21.12.2020 Valjakkovarsojen laatuarvostelu 9 + 22 + 2 + 3 + 1 + 9 = 46p. VV-I
30.12.2020 Hevoskantakirjan joulukuun ylimääräinen tilaisuus 20 + 20 + 20 + 20 = 80p. KTK-I
04.01.2021 RHLA 39. tilaisuus (70,000 %) 4 / 9.5 / 5.5 / 8.5 / 7.5 / 3 / 9.5 / 6 / 9.5 First Champion

Ruokinta, hoito-ohjeet & varusteet

7kg heinää (2-1-1-1-2)
Aamu: EQP Minerals 2dl
Ilta: EQP Protein Mix 3dl


Rehut © Equestrian PRO / Suolakivi © Varustekartano
-Suola- ja kivennäiskivi aina tarjolla tarhakatoksessa!
-Mahdollisuuksien mukaan heinät verkosta tai heinäpallosta.
Muutoin aina laariin, ei maahan!
-Ulkoloimi päälle huonolla säällä

Varusteet © Equestrian PRO, Oddpixel, Varusteponi & Hemsbury Saddlery


virtuaalitalli  |  virtuaalihevonen
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Ulkoasun kuva © Milja
Hevosulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi