Virallinen nimiKiliana van Khim eli Kia
Rotu, sukupuolifriisiläinen, tamma
Väri, säkäkorkeusmusta - 166cm
KasvattanutKhimaira Stud, Hollanti
Syntynyt22.07.2019, 3-vuotias (satunnainen)
OmistajaTaikatuuli Alexandra "Tuike" Holm (VRL-03745)
Koulutusko Intermediate I re 60cm, noviisi valjakkoajo
Painotuskouluratsu, se hienompi kilpaheppa
RekisterinumerotVH19-040-0049 / #PKK3217
KotitalliSaukkonummi, jossa asuu Nutun kanssa

Kirjaukset saavutuksista

Näyttelyarvonimet, kantakirjaus ja muut maininnat
Tavoitteena varsa-aikana:
Finest Foal-arvonimi
Lajilaatuarvostelut ja varsa-arvioinnit
Tavoitteena varsa-aikana:
KV-III palkittu elokuussa 2019
8+1+1+1+1+3 = 15p. / Paras muu ratsuhevonen

Kun hymyillään se näin, maailman valaisee

Kia on luonteeltaan lempeä ja utelias, ei ole koskaan huonolla tuulella vaan on aina innoissaan, kun ihminen tulee karsinaan tai tarhaan. Neidon kanssa ei tule ongelmia (ainakaan pahoja) missään tilanteessa, vaan käsittely sujuu helposti. Ratsukoulutuksen aikana Kiasta kuoriutui herkkä, säpäkkä ja hyvän työmotivaation omaava ratsu. Tamma ei ole ihan sieltä helpoimmasta päästä herkkyytensä takia, liian voimakkaat avut saavat tamman kulkemaan pää korvissa ja aivan miten sattuu, mutta kunhan ratsastaja muistaa selkeät, hellät avut niin Kia liikkuu kauniisti, työskennellen myös takaosallaan. Kia on kaikinpuolin todella herttainen tamma, joka viihtyy ihmisen seurassa, välillä turhankin hyvin.

Karsinassa Kia käyttäytyy kunnolla, vaikka onkin hieman levoton, joka johtuu ihan vain tamman loppumattomasta uteliaisuudesta, sen kun pitäisi nähdä kaikki mitä tallikäytävällä tapahtuu ja jokainen asia mikä on ihmisen kädessä on ihan pakko tutkia. Neitokaista ei tarvitse kuitenkaan sitoa kiinni, pitää vain muistaa, että mikäli tallikäytävältä kuuluu ääniä niin siirtyy tamma heti tuijottelemaan käytävän tapahtumia, jolloin ihminen joutuu väistämään, jos sattuu olemaan tamman edessä. Ihmisen tullessa karsinaan on Kia utelaisuutensa takia heti ensimmäisenä tutkimassa taskut ja hupun, jonka jälkeen hiuksetkin haistellaan ja sitten aletaankin kerjäämään rapsutuksia. Tammalla on tapana tuuppia hoitajaa turvallaan halutessaan huomiota ja tämän takia hoitaminen on välillä pelkkää rapsuttelua, kuitenkin Kia ymmärtää että aina ei voi saada hellyyttä, joten se lopettaa huomionkerjäämisen jos ihminen ei ala rapsuttelemaan muutaman yrityksen jälkeen. Neitokainen on helposti käsiteltävissä, eikä sen ainakaan tahallaan tee mitään, mikä satuttaisi tai ärsyttäisi ihmistä, Kian uteliaisuus sattuu aiheuttamaan tilanteita, joissa ihmisen varpaat jäävät alle tai tamma kolauttaa päänsä ihmiseen. Tamma on hieman nihkeä kavioiden puhdistamisen suhteen, joten se saattaa välillä nojata koko painonsa ihmistä vasten ja toisinaan koittaa nykäistä kavion ihmisen otteesta. Varustaminen ei tuota neitin kanssa suurtakaan ongelmaa, se ei kovin mielellään ottaisi kuolaimia - varsinkaan kylmiä sellaisia - vaan nipistää suun kiinni, jonka saa helposti auki kun vähän kutittelee hammaslovesta. Satuloidessa pitää olla tarkkana, ettei satulahuopa jää satulan alle ruttuun, joka aiheuttaa sen että Kia ei keskity liikuttaessa mihinkään, koska huopa häiritsee. Neiti saattaa hieman pullistella vyötä kiristäessä, mutta se ei vaikeuta hommaa juurikaan, kunhan vain muistaa ennen selkään nousua tarkistaa vyön. Pesupaikalla Kia on rauhallinen aluksi, mutta jos se joutuu seisomaan pidempään pesarilla, niin alkaa kuopiminen ja kaviolla lattian paukuttelu, minkä takia tammalle annetaan aina heinää, jos se joutuu pidemmän aikaa olemaan pesupaikalla. Jos toimii tarpeeksi nopeasti ettei Kia kyllästy tai sillä on heinää turvan edessä, on peseminen ja jalkojen kylmäys helppo homma.

Taluttaessa Kia on todella nätisti, se ei ota spurtteja mihinkään suuntaan, vaan kävelee rauhassa hieman ihmisen takana. Kesäisin neiti saattaa pysähtyä ruohotupolle mikäli sellainen sattuu reitin varrelle, mutta kuitenkaan ei jää jumittamaan paikalleen vaan lähtee liikkeelle heti, kun ihminen huomauttaa, että hei pitää kävellä eikä syödä. Kia ei viihdy tarhassa yksin, vaan sillä pitää ehdottomasti olla seuraa, muuten tamma ravaa rauhattomasti tarhaa ympäri ja on selvästi ahdistunut sekä hirnuu jatkuvalla syötöllä. Tämän takia neitokainen tulee ottaa samaan aikaan sisälle muiden kanssa, tällä ehkäistään tapaturmat mitä Kia voi itselleen aiheuttaa.
Juoksuttaessa Kia on aluksi todella innoissaan ja päästelee menemään, mutta rauhoittuu hetken kuluttua eikä enää vetele spurtteja, vaan keskittyy työntekoon. Tamma kuuntelee ihmistä hyvin ja pyrkii tekemään aina parhaansa siinä mitä ihminen pyytää siltä juoksuttaessa, joten ongelmia tulee todella harvoin. Maastoretket taluttaen sujuvat rauhallisesti, Kia ainoastaan välillä saattaa jäädä tuijottelemaan jotain sen mielestä epäilyttävää, jolloin ihmisen kannattaa puhua tammalle rauhallisella äänellä ja ohjata sen ajatukset muualle. Neitokainen ei ole koskaan vetänyt mitään pömeleitä maastossa, mutta se on vähän varautunut ja tarviikin ihmiselta tukea.
Lastaaminen on Kialle helppo rutiini, sille isommatkaan hevosautot eivät aiheuta mitää reaktiota, vaan tamma kävelee nätisti lastaussiltaa ylös. Saan kiittää kasvattajaa hyvästä työstä tässä asiassa - kuten monessa muussakin - sillä Kia on ollut aina oikea unelma lastatessa sekä matkustaessa. Kia ottaa lungisti koko matkan ajan, tosin pidemmillä matkoilla se jossain vaiheessa alkaa hirnahtelemaan, halutessaan kävellä hetken aikaa. Kia on myös osottautunut hyväksi toveriksi nuoremmille hevosille, joilla on traileri-koulutus menossa.

Ratsastaessa Kia on todella säpäkkä ja herkkä, se reagoi pienimpiinkin apuihin nopeasti ja välillä meinaakin vähän yli suorittaa jolloin esimerkiksi siirtymisistä tulee sähläystä ja tamma meinaa kompastua jalkoihinsa. Tämän takia ratsastajan kannattaakin varautua ja mukailla tammaa, jotta se saisi tasapainonsa paremmin takaisin eikä ratsastaja roiku rättinä selässä. Esteillä Kia on ihan ookoo, sillä ei todellakaan ole mikään hyvä hyppytekniikka ja esteiden ylitys on vähän räpeltämistä. Ratsastajalta vaaditaan siis aika paljon, jotta hyppääminen sujuisi edes jotenkin.

    Kouluratsuna Kia on elementissään, sen herkkyys, säpäkkyys sekä työmotivaatio pääsevät kaikki loistoonsa sileätyöskentelyn aikana. Tammalla on tapana "jutella" ratsastajalle eli tamma nyppii, muljauttelee kuolainta suussaan jne. Tamman jutelusta voi päätellä paljon, se esimerkiksi alkaa painamaan hieman kädelle ollessaan täydessä työmoodissa. Kia ei kuitenkaan herkkyytensä takia ehkä sieltä helpoimmasta päästä, se reagoi pienimpiinkin apuihin voimakkaasti sekä mitä paremmin istunnan pitää tasapainoisena ja hevosen liikkeitä myötäilevänä, niin sitä paremmin Kiakin liikkuu. Neidin kanssa kannattaa muistaa hellät, nopeat ja selkeät avut, jotta työskentelystä tulee jotain, kovat ja ronskit avut saavat tamman hämilleen ja steppailemaan sivulle sekä kulkemaan miten sattuu. Tammalla on todella näyttävät liikkeet, kuten friisiläisellä kuuluukin, ja niissä on mukava istua, ovathan ne myös upeaa katseltavaa. Toisinaan Kia kerää energiaa, jolloin se meinaa aluksi olla levoton ja ottaa pieniä sivuloikkia, mutta kunhan ratsastaja saa ohjattua sen ajatukset työntekoon loppuu sivuloikat ja Kia on taas ratsastajan kanssa samalla kartalla.

    Esteillä Kia ei todellakaan ole mikään taituri, se ei osaa itse katsoa ponnistuspaikkaa ollenkaan ja ratsastajan pitääkin aina pohkeilla ilmoittaa milloin ponnistaa. Yleensä ylitys on vähän sinnepäin eikä tamma katso jalkojaan ollenkaan, joten puomit kolisevat herkästi alas. Kia vaatii muutenkin ratsatajalta paljon, se kieltää herkästi ja epäröi esteillä paljon, joten ratsastaja saa pitää pohkeet kiinni ja ohjat tiukalla sekä lukea tammaa, jotta hyppäämisestä tulee jotain. Kia tykkää hyppäämisestä mielenvirkityksenä, mutta siitä huomaa ettei laji ole sen mieleen juurikaan.

    Maastossa Kia on hieman säikky, jos kuuluu jotain epäilyttävää meteliä metsästä niin tamma hiljentää vauhtia tai pysähtyy ja alkaa tuijottamaan metsään ja puhisemaan sekä toisinaan alkaa peruttamaan. Ratsastajan pitääkin käyttää paljon ääniapuja ja porista tammalle, jos Kia vaistoaa ratsastajan pelon pyrkii se lähtemään takaisin kotiin. Puhuminen, pohkeiden kiinni pitäminen ja ratsastajan varmuus saavat Kian rauhoittumaan, jolloin se on mukava ratsu. Kaverin mukaan ottaminen helpottaa huomattavasti, silloin Kia on huomattavasti varmempi ja liikkuu sangen innokkaasti eteenpäin. Kaverin pitää vain ehdottomasti muistaa pitää silmällä ettei tamma ratsastajineen jää jälkeen, tällöin Kia ryöstää ja laukkaa kaverin täysiä kiinni. Maastoesteet eivät todellakaan ole tämän neidin heiniä, yksittäiset pienet maastoesteet menevät, mutta vähänkin erikoisemmat ja isot esteet ovat Kian kapasiteetille aivan liikaa. Neiti ylittää ojat, kaatuneet puut jne, mutta siinäpä se oikeastaan onkin, joku autonrengas-este ja tämmöinenkin menee ihan kohtalaisesti.

Kilpailupaikalla Kia on hieman hermostunut metelistä ja sen lähellä pitääkin kokoajan olla joku tuttu ihminen, jotta neiti pysyy rauhallisena. Kunhan tamma tottuu hälinään ja meteliin se asettuu ja on taas oma ihana itsensä kuten kotonakin. Kian utelaisuuden vuoksi se onkin kokoajan pää ulkona jaban tai karsinan ikkunasta, jolloin se voi seurata kaikkea hälinää mitä lähellä tapahtuu. Verryttelyssä ratsastajalla on hieman työtä saada Kia keskittymään, se kiinnittää muihin hevosiin paljon huomiota eikä oikein malttaisi tehdä mitään. Välillä ratsastaja joutuukin käyttämään vähän ronskimpia apuja, jotta tamma keskittyisi. Jos verryttely on mennyt kunnolla on radalla nähtävissä upeasti liikkuva hevonen, joka tuntuu lukevan ajatustakin.