Kanelikummitus

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim game horse

kuvat © scirlin

Nimi Kanelikummitus "Nelli" Rotu, sukupuoli suomenhevostamma
Syntymäaika 9.10.2018, 6 v 4v. 9.2.2019 oma ikääntyminen Säkäkorkeus 158cm
Väri vaaleanrautias, ee Aa Painotus yleispainotus
Rekisterinumero VH19-018-0141 Omistaja Milma (VRL-14149), Lupsakan Suomenhevoset
Koulutustaso Va B, 110cm, CIC1 Kasvattaja Alina Metsälä evm

Saavutukset
Kantakirjattu (R)-suunnalle 20.5.2019 palkinnolla KTK-I
21 + 20 + 19 + 20 = 81p.
VIR MVA Ch myönnetty 07/19.

Luonnekuvaus

Vanhempaa tammaväkeäni oli jo mennyt paremmille laidunmaille, joten tarvitsin jälleen uutta verta talliini. Menin sitten ihan mielenkiinnosta käymään Metsälän tilalla, jossa oli kesän kasvatteja myynnissä. Kovin oli suloisia ja lahjakkaan oloisia varsoja, mutta mikään ei sillä hetkellä iskenyt silmääni. Kunnes näin vuoden ikäisen tammavarsan, jonka karvapeite oli kerrassaan eriskummallisen näköinen. En tiennyt tammasta itsessään mitään, mutta sen lempeä katse ja läsi jäivät ikuisesti verkkokalvolleni. Tamman kasvattajalta kysyin hieman lisätietoja ja selvisi, että Nelli oli ollut kyllä myynnissä, mutta se ei ollut kenellekään kelvannut. Kovasti ihmettelin miksi, sillähän oli menestynyt sukukin. Ehkä se ei ollut vain ennen minua löytänyt oikeaa ihmistään.

Nellistä puhuttiin aika pahasti. Sanottiin, että se oli kiukkuinen tamma, jota oli yksinkertaisesti mahdoton opettaa. Aika monta kertaa todistin nämä väitteet vääriksi. Toki Nelli on omanlaisensa persoona ja hieman varautunut uusia ihmisiä kohtaan. Minulla ja tammalla on kuitenkin synkannut aina, eikä meidän yhteiselossamme ole ollut suuria vaikeuksia. Nelli on oikeasti ystävällinen tamma, ihan niin kuin katsekin kertoo. Tamma vaatii vain herkän ja ymmärtäväisen ihmisen, joka ei käskytä vaan pyytää nätisti. Oikean ihmisen kanssa tamma on ihan loistava käsitellä. Kovin moneen ihmiseen Nelli ei luota, ja vieraiden ihmisten silmissä se saa helposti hankalan hevosen maineen. Tamma ei yksinkertaisesti voi sietää minkäänlaista pakottamista, vaan se pistää jarrut päälle heti. Nellin kanssa toimiessa onkin saatava kaikki käännettyä jotenkin tamman mielestä hyväksi ideaksi, jotta sen kanssa voi tehdä edes jotain. Luotettavan ihmisen kanssa tamma on hurjan paljon helpompi käsitellä, se vain yksinkertaisesti vaatii lempeitä otteita. Nelli ei pidä riimusta kiskomisesta, naaman harjaamisesta, vatsan harjaamisesta tai satulavyön kiristyksestä. Viimeisimmässä tapauksessa tamma saattaa vihoitella jopa rakkaimmalle ihmiselleen, mutta ei kuitenkaan tee mitään luvatonta. Lempein ottein Nellin kanssa on kuitenkin mahdollista aikaansaada mukava hoitokokemus niin itselle, kuin myös hevoselle.

Myös ratsuna Nelli on kaikkea muuta kuin hankala tamma. Edelleen se vaatii herkkiä otteita ja ymmärtäväistä ratsastajaa. Suusta repiminen ja kylkien naputtelu saa Nellin hermoromahduksen partaalle ja on varmaa, että silloin se ei tasan tarkkaan tee yhtään mitään. Tammalla on tällöin kaksi vaihtoehtoa: seistä jäkittää keskellä kenttää tai kiertää kenttää pukkilaukassa. Nelli ei todellakaan ole aloittelijoiden hevonen. Tamman herkkyyden vuoksi myös satulaan ja ratsastajaan totuttaminen veivät aikansa, mutta odotus ja kova työ palkittiin hevosella, joka tottelee niitä pienimpiäkin apuja. Nellin kanssa on täysin mahdollista päästä vaativa B – tasolle, jos ratsastaja vain osaa pyytää oikein ja ottaa tamman tunteet huomioon. Osaava ja kehonsa äärimmäisen hyvin hallitseva ratsastaja voi mennä Nellin kanssa myös ilman satulaa. Usein silloin tamma toimii kaikista parhaiten, kun se tuntee ratsastajan pikkuruisimmatkin avut parhaiten. Se myös vaatii ratsastajalta äärimmäistä herkkyyttä ja tarkkuutta. Aika harvoin tamman kanssa mennään loppujen lopuksi kokonaan ilman satulaa, ratsastusvyö on sen sijaan melko usein käytössä. Rautiaasta tammasta kuoriutuu siis osaavan ratsastajan käsittelyssä mainio kouluratsu, eikä se ole esteratsunakaan hullumpi. Esteillä tamma antaa hieman enemmän ratsastajalle anteeksi, sillä se haluaa itsekin hypätä. Nelli nauttii esteistä hurjasti ja saattaa välillä innostua hieman liikaakin. Jarruttaminen onkin pienehkö ongelma esteradoilla, sillä Nelli rymistelisi mielellään koko radan kovin lujaa, eikä ratsastaja voi pidättää tammaa rajusti, mikäli haluaa radan jatkuvan. Sama ongelma esiintyy myös maastoradalla, mutta siellä Nelli antaa jo hurjan paljon enemmän anteeksi ratsastajalle. Tamma yksinkertaisesti haluaa itsekin hypätä maastoesteitä tai vain tehdä maastolenkkejä. Siksi sitä saakin jo hieman kovemmin komentaa ilman, että suuttuisi ja laittaisi hanttiin. Edelleen Nelli menee aika vauhdikkaasti maastossa, mutta kylmähermoisen ratsastajan kanssa suorittaa varmasti hyvin. Tamma on oikeasti osaava ja se osaa katsoa ponnistuspaikat todella hyvin. Yhtä lailla se osaa katsoa mihin astuu, eikä reippaampikaan askellaji aiheuta vaaratilanteita.

Lastaaminen on aina pieni jännitysmomentti Nellin kanssa. Joko se menee sinne tai se ei mene. Ja jos Nelli päättää, että se ei halua mennä auton kyytiin, se on äärimmäisen vaikea saada se sinne niin, että se osaisi vielä pois tullessa käyttäytyä. Jos tamma ei yksinkertaisesti halua matkustaa, on se vaikea saada suostuteltua auton kyytiin. Jos Nelli on kuitenkin ollut luottavaisella tuulella ja mennyt autoon, kilpapaikalla se saattaa vetää herneen nenäänsä ihan vain nähdessään liikaa vieraita ihmisiä. Iän myötä tammasta on tullut suvaitsevaisempi, mutta se on silti viisainta pitää kaukana muista hevosista ja ihmisistä. Nellillä ei ole minkäänlaisia mielihaluja tutustumisyrityksiin toisten hevosten kanssa. Siksi parhaimmillaan tamma oikeastaan on radalla, sillä siellä ei voi lahjattomat juoksennella silloin kun on tamman vuoro esiintyä.

Sukutaulu

i: Haamuvoro
vprt, 164cm evm

ii: Vankikummitus
prt, 160cm evm
iii: Huiputus
rt, 167cm evm
iie: Aavekeiju
vprt, 156cm evm
ie: Unelmaliina
prt, 168cm evm
iei: Urmastus
tprt, 170cm evm
iee: Turmiina
rn, 160cm evm
e: Kanelituisku
trt, 155cm evm
ei: Tuiskutaival
rtkm, 150cm evm
eii: Taivaltaja
m, 154cm evm
eie: Tuiskutuho
rtkm, 148cm evm
ee: Kaunomauste
vprt, 158cm evm
eei: Maustepippuri
trt, 159cm evm
eee: Kaunosielu
vrt, 156cm evm

Nellin isä Haamuvoro oli hirvittävän lahjakas, mutta voimakasluonteinen suomenhevosori. Yleispainotteisena vaaleanpunarautias ori kilpaili este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa kovalla tasolla menestyen. Taidoiltaan ja liikkeiltään Nelli onkin tullut suuresti isäänsä. Nellin isänisä Vankikummitus oli kovatasoinen kenttäratsu. Punarautias ori kilpaili kenttäratsastuksessa muutamia vuosia, kunnes siirtyi hyvin näytöin jalostuskäyttöön. Luonteeltaan ystävällinen ja helposti käsiteltävä ori olikin haluttua tavaraa jalostusmarkkinoilla ja jätti useita menestyneitä jälkeläisiä. Nellin isänisänisä Huiputus oli ihan täysin villi kortti. Ravisukuinen ori ei menestynyt juoksijana yhtään liiallinen laukkaherkkyyden vuoksi. Ori myytiin ratsastuskouluun, jossa se oli tarkoitus uudelleenkouluttaa ja ruunata, mutta omistaja huomasi suurikokoisen rautiaan orin potentiaalin esteradoille. Ratsastuskouluhevosen sijaan hyväluonteisesta orista tuli omistajan kilpahevonen, jolla kilpailtiin vielä hyvä tovi esteradoilla. Nellin isänisänemä Aavekeiju oli enemmän kouluratsastuksen puolella menestynyt suomenhevostamma. Vaaleanrautias tamma kilpaili välillä myös esteillä, mutta sen omimmaksi alaksi muodostui selkeästi kouluratsastus, jossa se pärjäsi todella hyvin.

Nellin isänemä Unelmaliina oli persoonallinen ja omapäinen tamma, joka suoritti kuitenkin varsin kelvollisen kilpauran. Suurikokoisella punarautiaalla tammalla oli kauniit ja matkaavoittavat liikkeet, joiden avulla se pärjäsi koulukilpailuissa ja kenttäkilpailuiden maasto-osuudessa. Myös rataesteet sujuivat mainiosti, vaikka tamma ei kääntynytkään ihan kolikon päällä. Nellin isänemänisä Urmastus oli kerrassaan valtavan kokoinen suomenhevonen. Kylmähermoisella orilla kilpailtiin jonkin verran esteratsastuksessa, mutta melko nuorena se muutti poliisivoimien hoiviin ja siitä leivottiin erinomainen poliisihevonen. Urmastus ehti jättää sitä ennen vain yhden jälkeläisen, joten komea tummanpunarautias ori ei ole tunnettu nimi suomenhevosten suvuissa. Nellin isänemänemä Turmiina oli luonteeltaan melko vekkuli tapaus. Vitsikkäällä tammalla kilpailtiin erityisesti kenttä- ja kouluratsastuksessa saavuttaen menestystä. Turmiina ei ehkä ollut tunnetuin rusettihai, mutta tamman kovaan valmentamiseen ja kilpailuttamiseen ei omistajalla ollut resursseja. Muutaman varsan ruunikko tamma sai, ja kaikki ovat päätyneet jonkinlaiseen kilpailukäyttöön.

Nellin emä Kanelituisku onkin periyttänyt tamman luonteen. Kanelituisku oli yhtä tarkka ja (tarvittaessa) kärttyinen kuin tyttärensä, mutta myös yhtä kaunis. Vaikka Kanelituiskulla kilpailtiin myös kolmea lajia, ehdottomasti parhaiten tamma loisti näyttelykehissä. Tummanrautiaalla tammalla olikin erinomainen rakenne, jota se periytti erityisen hyvin ainakin Nellille. Nellin emänisä Tuiskutaival oli omapäinen ja hankalaksikin tituleerattu ori, joka sai kuitenkin pitää miehuutensa tallella koko elinikänsä. Kouluratsastuksen puolelle erikoistuneella orilla oli kauniit ja miellyttävät liikkeet, eikä se ollut muutenkaan hullumman näköinen. Nellin emänisänisä Taivaltaja oli luonteeltaan ystävällinen kouluori, joka teki pitkän uran kouluratsastuksen saralla. Musta ori oli suosittu jalostusori aikanaan, minkä vuoksi se jättikin useita jälkeläisiä maailmaan. Suuri osa jälkeläisistä on kunnostautunut erityisesti kouluratsastuksen saralla. Nellin emänisänemä Tuiskutuho oli juuri ponimittoihin jäänyt pienhevonen, jolla oli omintakeinen luonne ja erikoislaatuinen taito katsoa ponnistuspaikkoja. Rautiaankimolla tammalla kilpailtiin kolmessa lajissa, mutta erityisesti se tuntui nauttivan esteistä. Pieni ja ketterä tamma oli nopea, näppärä ja luotettava hyppääjä, joka osasi pelastaa itsensä vaikeistakin tilanteista.

Nellin emänemä Kaunomauste oli kaunis, jokseenkin tammamainen suomenhevonen. Rakenteeltaan loistava, osaamiseltaan perustasoa, mutta luonteeltaan ihan toisissa ulottuvuuksissa. Vaaleanpunarautiaan tamman mielenliikkeistä ei aina ottanut ihan selvää, mikä aiheutti välillä hauskoja tilanteita ja myös niitä harmaita hiuksia. Kaunomauste kilpaili muutaman vuoden kolmea lajia, mutta jäi aikaisin jalostustammaksi. Nellin emänemänisä Maustepippuri oli nimensä mukainen härvääjä. Kenttäratsuna uraa tehnyt ori oli vilkas, energinen ja kärsimätön, mutta jotenkin hyväuskoinen hölmö. Tummanrautiaalla orilla olisi riittänyt kapasiteettia varmaan kovemmallekin tasolle, mutta sen keskittymiskyky oli välillä aivan onneton. Suurin osa mönkään menneistä kisasuorituksista joutuikin orin naurettavan kohkaamisen piikkiin. Nellin emänemänemä Kaunosielu oli rauhallinen, mutta omapäinen tammaneiti. Vaaleanrautias suomenhevonen oli kovin tarkka kohtelustaan ja sillä oli aina mielipiteensä ihan kaikesta. Tammajälkeläistensä tavoin rakenteeltaan sopusuhtainen Kaunosielu kilpaili kolmessa lajissa keskinkertaisella menestyksellä ja kiersi myös näyttelyitä, joissa se menestyi paremmin.

Jälkeläiset

t. Lupsakan Haamuhairahdus - s. 30.5.2019
i. Hirviönhoukutus
o. Lupsakan Kekri - s. 11.7.2019
i. Iku-Turilas

Kilpailutulokset

KERJ 21 sij.
12.7.2019 - Winterbourne Court - CIC1 - 4/30
17.7.2019 - Winterbourne Court - CIC1 - 5/30
5.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 3/50
15.8.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - CIC1 - 4/30
16.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 6/50
25.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 5/50
28.8.2019 - Kilpailukeskus Bernie - CIC1 - 5/52
29.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 7/50
11.11.2019 - Oasis Baardenstal BV - CIC1 - 3/18
12.11.2019 - Oasis Baardenstal BV - CIC1 - 3/18
14.11.2019 - Oasis Baardenstal BV - CIC1 - 2/18
18.11.2019 - Oasis Baardenstal BV - CIC1 - 1/18
22.11.2019 - Safiiritiikerin kilpailukeskus - CIC1 - 1/15
27.11.2019 - Safiiritiikerin kilpailukeskus - CIC1 - 3/15
1.12.2019 - Elohiljan Suomenhevoset - CIC1 - 1/23
3.12.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 2/38
8.12.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 4/38
9.12.2019 - Safiiritiikerin kilpailukeskus - CIC1 - 4/38
12.2.2020 - Mörkövaara - CIC1 - 3/30
13.2.2020 - Mörkövaara - CIC1 - 3/30
14.2.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 2/33

KRJ 22 sij.
12.2.2019 - Team J&K - Va B - 4/40
14.2.2019 - Team J&K - Va B - 3/40
13.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - Va B - 3/40
15.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - Va B - 5/40
31.3.2019 - KRJ-Cup - Va B - 18/184
5.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 6/40
18.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 1/40
20.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 5/40
5.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 4/48
18.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 6/48
4.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 3/50
12.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 4/50
17.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 5/50
18.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 3/50
25.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 3/50
17.11.2019 - Humlegård - Va B - 5/30
28.11.2019 - Humlegård - Va B - 1/30
30.11.2019 - Humlegård - Va B - 2/30
5.12.2019 - Safiiritiikerin kilpailukeskus - Va B - 1/30
24.1.2020 - Team J&K - Va B - 2/40
25.1.2020 - Team J&K - Va B - 2/40
28.1.2020 - Team J&K - Va B - 3/40

ERJ 3 sij.
3.7.2019 - Syyn kartano - 110cm - 5/40
12.12.2019 - Moana part breds - 110cm - 4/24
13.12.2019 - Moana part breds - 110cm - 3/24

Näyttelytulokset

1.4.2019 - Einfall - suomenhevostammat - 1/12, MVA-sert
23.4.2019 - Susiraja - suomenhevostammat - 1/12, BIS2, MVA-sert
25.4.2019 - Duren - suomenhevostammat - 4/12 irtoSERT
2.7.2019 - Susiraja - suomenhevostammat - 2/11 BIS4 MVA-sert

Varusteet ja päiväohjelma

Nellillä on musta koulusatula ja estesatula, joissa molemmissa on oma vyönsä. Suitsina Nellillä on tavalliset aachen-suitset nivelkuolaimilla ja vauhdikkaampaa menoa varten myös pelhamit. Lisäksi tammalta löytyy omat kankisuitset. Satulahuopia Nellillä on kaksi, pinkki este- ja kouluhuopa.

Nellin värinä on sen luonnetta kuvastava kirkkaanpinkki, jonka värinen on myös tamman harjapakki ja sen sisältö. Nellillä on pinkki nylonriimu ja joskus tarpeelliselta tuntuva naruriimu. Tammalta löytyvät jännesuojat ja takajalan suojat ovat sentään mustia.

Tammalta löytyy myös kirkkaanpinkki toppaloimi, josta sen erottaa myös yön pimeydessä. Myös sadeloimi ja fleeceloimi ovat pinkkejä.
Nelli on tallilla suhteellisen uusi tulokas, joten se treenaa aktiivisesti kaikkia lajeja.

MAANANTAI koulutreeni
TIISTAI maastoestetreeni
KESKIVIIKKO vapaa
TORSTAI kevyempi koulutreeni
PERJANTAI estetreeni
LAUANTAI vapaa
SUNNUNTAI puomeja / pieniä esteitä

Päiväkirja ja valmennukset

15.11.2018 – päiväkirja

Olin tällä kertaa ihan luvan kanssa katsomassa suomenhevosvarsoja. Metsälän tilalla oli muutama tämän kesän varsa kaupan, ja niistä olin menossa etsimään talliini tammatäydennystä. Olin jo nähnyt tietoja tulevista varsoista etukäteen, ja ne vaikuttivatkin oikein kiinnostavilta. Joukossa oli kaksi tamma- ja kaksi orivarsaa. Tammoja olin kuitenkin tullut katsomaan ja siinä päätöksessäni pysyin. Se taisikin olla ainut päätös missä pysyin.

Kiertelimme katsomassa tarhoilla varsoja samalla kun Alina kertoi minulle niiden suvusta ja suvun saavutuksista. Ne olivatkin kaiken kaikkiaan erinomaisen sukuisia varsoja ja näyttivät myös käyttäytyvän hyvin. Otimme molemmat varsat yksin sisään, jolloin sain käsitellä molempia varsoja. Vieroitus oli edelleen käynnissä, mutta molemmat käyttäytyivät oikein fiksusti joka tilanteessa. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuivat hyvin, ja harjoittelimme myös hieman maasta käsin -työskentelyä ulkona. Kumpikaan varsoista ei erityisesti sävähdyttänyt minua ja olin jo menettää toista varsaa taluttaessa toivoni, kunnes satuin vilkaisemaan läheiseen tarhaan. Siellä möllötti vuotiaan näköinen suomenhevostamma, jonka karvapeite oli erikoisen laikukas, mutta päässä oli kaunis läsi. Kysyin tammasta Alinalta, ja hän kertoikin sen olevan melkoinen tapaus. Kyseinen tamma on ilmeisesti ollut hirvittävän hankala opettaa ja persoonallinen tapaus muutenkin. Naista selkeästi harmitti, olihan hän säästänyt tamman itselleen kilparatsuksi. Minua tammavarsa katsoi kuitenkin tarhastaan korvat hörössä, vaikka Alina samalla kertoi, kuinka monta kertaa oli vain jättänyt tamman ulos yöksi, kun se ei ensin ollut antanut kiinni eikä sitten suostunut hievahtamaankaan tarhasta. ”Onko se myynnissä?” oli ainut asia mitä kysyin ja sain hetken miettimisen jälkeen myöntävän vastauksen. Siispä kuskasin käsissäni olevan (kiltin ja ystävällisen) tammavarsan takaisin talliin ja palasin tarhalle tervehtimään piruksi haukuttua suomenhevostammaa, joka myös Nellinä tunnettiin.

Marssin pelottomasti sisälle tarhaan, jossa tamma seisoskeli. Se edelleen katseli minua korvat hörössä ja kääntyi minua kohti. Jäin norkoilemaan aitatolpan viereen, jolloin tamma lähti hitaasti kävelemään minua kohti. Alina itse oli kovin yllättynyt, sillä Nelli ei ollut ikinä osoittanut oikeastaan mitään mielenkiintoa ihmisiä kohtaan. Minun luokseni se kuitenkin tuli ja alkoi haistella takkiani. Silittelin samalla hevosen poskea rauhallisesti ja tarkastelin koko hevosta ylipäätään. Nelli oli ihan hyvärakenteinen nuoreksi hevoseksi ja sukukin sillä oli Alinan kertoman mukaan kohdillaan. Sydämeni oli kuitenkin jo vienyt kaunis läsi ja lempeä katse, joka kertoi tamman olevan sielultaan ystävällinen ja ennen kaikkea omalle ihmiselleen omistautunut hevonen.

Ulkoasu © Lupsakan Suomenhevoset 2019, Ulkoasun kuva © Vapaasti by AK, Tämä on virtuaalitalli - This is a sim game stable