Pyökkipolku

Uusi osoite !


© Vapaasti by AK
» Virallinen nimi: Kaamosjatsi "Jatsi"
» Sukupuoli: ori
» Rotu: Suomenhevonen
» Syntymäpäivä: 25.01.2021
» Väri, säkäkorkeus: Rautias, 164cm

» Koulutus: Helppo A, re 110cm, me 100cm, CIC1, noviisi
» Painotuslaji: yleispainotus

» Kasvattaja: Veera R. (VRL-10735), Pyökkipolku
» Omistaja: Veera R. (VRL-10735)

» Rekisterinumero: VH21-018-0103

Menestys

    » meriitti


1 vuotias - 25.03.2021
2 vuotias - 25.05.2021
3 vuotias - 25.07.2021
4 vuotias - 25.09.2021
5 vuotias - 25.11.2021
6 vuotias - 25.01.2022
7 vuotias - 25.03.2022
8 vuotias - 25.05.2022
9 vuotias - 25.07.2022
10 vuotias - 25.09.2022
11 vuotias - 25.11.2022
12 vuotias - 25.01.2023
13 vuotias - 25.03.2023
14 vuotias - 25.05.2023
15 vuotias - 25.07.2023
16 vuotias - 25.09.2023
17 vuotias - 25.11.2023
18 vuotias - 25.01.2024
19 vuotias - 25.03.2024
20 vuotias - 25.05.2024
21 vuotias - 25.07.2024
22 vuotias - 25.09.2024


© Vapaasti by AK

Historia

Jatsi on Pyökkipolun kolmas kasvatti. Jatsin isä Hissu oli kerennyt olemaan omistuksessamme reilun vuoden ja osoittautunut aivan mahtavaksi tyypiksi. Hissu oli ruunattu jo ennen meille tuloa, mutta kasvattaja oli ottanut siitä pakasteita talteen, jotka olivat ruunan omistuksen myötä minun omistukseeni siirtyneet. Hissun siementä oli kysellyt jo muutamakin suomenhevoskasvattaja, mutta he eivät vielä mitään konkreettista siirtoa olleet tehneet ja "kerkesinkin" itse ensimmäisenä saamaan Hissusta kasvatin. Hissun varsan emäksi valikoitui Jeilissä asuva Kuunkudelma, jolla oli jo enemmän menestystä hankittuna. Unelma asui kotitallillaan koko prosessin ajan ja samoin asui Jatsi sen kanssa. Jatsi haettiin Pyökkipolkuun vieroituksen jälkeen ja se sai seurakseen itseään vuoden vanhemman Rudin miehen malliksi. Jatsin kanssa aloitettiinkin eskaritouhut heti ja se lähti etenemään vauhdilla oppimisen suhteen.

Luonne

Toivoin kovasti, että Jatsi olisi ollut isänsä kaltainen rauhallinen herrasmies, mutta toisin kävi. Jatsi on mielestäni suorastaan ilkeä välillä ja oppii huonot tavat todella helposti ja nopeasti – oppisipa kaiken muunkin. Jatsi ei voi sietää raippoja ja käyttäytyy niiden lähellä ihan kuin sitä olisi enemmänkin hakattu. Onneksi tiedän sen koko historian ja voin kertoa, että tällaista ei ole tapahtunut. Jostain syystä Jatsi on todennut niiden olevan pahapaha asia. Ori tarhaa yleensä yksin, mutta välillä se saa seuraa nuorisosta, joka kaipaa kurinpalautusta. Jatsi voisi tarhata seuralaisen kanssa, mutta seuralaiset yleensä väsähtävät sen juttuihin. Jatsi talutetaan aina ketju suussa, ettei se kisko taluttajaansa mihin sattuu ja riimua ei saa tarhaan vietäessä siltä riisua, jotta orin saa nopeammin kiinni. Jatsi on kova heiluttelemaan päätään, eikä riimun laitosta yleensä tule mitään tämän takia.

Hoitaessa Jatsi on yleensä pesukarsinassa kiinni, ettei se pääse sieltä terrorisoimaan ympäristöä. Välillä tuntuu, ettei se kunnioita lainkaan ihmisiä, mutta ikinä ei ole tuntunut siltä, ettei se käsiteltävissä olisi. Hoidettaessa Jatsi vielä yrittää kaikkensa pompottaakseen hoitajaansa ihan, miten lystää olemalla nostamatta jalkaansa tai pullistamalla satulavyötä kiristettäessä. Jatsin kanssa useasti haluaakin olla mahdollisimman nopea, sillä sen hyöriminen hoitaessa on melko rasittavaa.

Jatsin selkään noustaan aina korokkeelta, sillä se ei siedä jalustimen varassa roikkuvaa ratsastajaa, vaan lähtee menemään omia aikojaan muutoin. Jalustinhihnat saa monesti vauhdissa säätää, satulavyön kiristyksen ajaksi ehkä juuri ja juuri pysähtyy vielä, jos et sitä muistanut maassa tehdä. Ratsastaessa Jatsi vastustelee epätasaista kuolaintuntumaa heiluttelemalla päätään joskus rajustikin. Kouluratsuna toimiakseen se tarvitseekin tasaisen käden omaavan ratsastajan, jolla on kroppa hallinnassaan. Esteratsuna Jatsilla alkaa menojalkaa vipattaa ja se saattaa heittää oikein innostuessaan isostikin takapäätänsä. Maastoesteillä Jatsi useasti on hieman vätyksempi, eikä näin hurvittele menemään. Ajaessa ori on paljon leppoisampi kuin ratsuna, mutta joskus sillä saattaa kaasu hirttää kiinni, jolloin ajajalta vaaditaan jonkin sortin taitoa saadakseen ori taas kuulolle.


© Vapaasti by AK

Suku

i. Hämäränhyssy
sh, 162cm, rt
ii. Mainingin Aie
sh, 165cm, m
iii. Riihikuiva
sh, 164cm, m
iie. Kesäheinä
sh, 159cm, rt
ie. Aamunkoi
sh, 160cm, rt
iei. Luojanluoma
sh, 163cm, rt
iee. Tuutulaulu
sh, 157cm, rn
e. VIR MVA Ch Kuunkudelma
sh, 166cm, vrt
KTK-II, SLA-II, KRJ-II, Jälk. B
ei. Kuuvastus
sh, 165cm, vrt
eii. Kuuviha
sh, 170cm, m
eie. Havulan Kaiunvastus
sh, rt
ee. Rohkean Ainomieli
sh, 160cm, rt
eei. Vihmoi
sh, 150cm, rt
eee. Aino-Ankea
sh

Isälinja: Hämäränhyssy (1)
Emälinja: Kuunkudelma (1)

Sukuselvitys

ii. Mainingin Aie on tasaisen varma suorittaja niin esteillä kuin koulussakin mutta taidot eivät yllä millekään mestaruustasolle. Orin kanssa on kilpailtu pääosin seuratasolla mutta on sillä sijoituksia aluetasoltakin. Musta ori on viettänyt elämänsä pääasiassa parempana harrasteratsuna kuin kisatykkinä mutta sukunsa ansiosta on sille siunaantunut myös neljä varsaa, joista nuorin on vasta opettelemassa hevosen elämää. Mainingin Aie on luonteeltaan rehellinen puurtaja, joka tekee mitä pyydetään. 13-vuotias ratsu on yhä kisakuntoinen ja oletettavasti se tulee olemaan vielä käytettävissä jalostukseenkin.

iii. Riihikuiva on kuuman kesän lapsi, joka on aina käyttäytynyt herrasmiesmäisesti ja ollut jopa hieman ruunamainen. Hyvällä potentiaalilla varustettu kouluratsu on kilpaillut helpossa A:ssa hyvällä menestyksellä ja periaatteessa rahkeita olisi vaativaan B:hen mutta sinne ei askelten säädeltävyys ja näyttävyys enää riitä. Hyvärakenteinen Riksa on kantakirjattu kakkosella ja ollut jalostuskäytössä neljällä kaudella. Orin 26 jälkeläistä ovat kaikki kunnostautuneet enemmän tai vähemmän ratsastuksen saralla. Kisaeläkkeellä oleva 17-vuotias Riksa viettää aktiivista harrasteratsun elämää itäsuomalaisella tallilla.

iie. Kesäheinä on rempseä tamma, jonka kanssa on ollut mukava kilpailla niin esteillä kuin koulussakin. Tamma osallistuu mielellään kaikkeen puuhaan vielä eläkepäivilläänkin eikä siten tunnu 19-vuotiaalta. Mainingin Aie oli tamman ensimmäinen varsa, jonka se sai pitäessään “välivuotta” epäselvien jalkaongelmien vuoksi 5 - 6 -vuotiaana. Myöhemmällä iällä tamma varsoi vielä kaksi varsaa, mutta suurimpia saavutuksia tammalla on kuitenkin oma menestyminen etenkin estepuolella.

ie. Aamunkoi on varsinainen tapaus, joka selkeästi periyttänyt luonteensa pojalleen. Mitään tamma ei suostu tekemään, jollei siitä saa riittävää palkkiota. Valitettavasti tamma ei ollut tämän vuoksi odotuksien arvoinen ja se myytiin useamman kerran uuteen kotiin ennen kuin se sai pysyvän kodin Öörnin Kallelta. Hän jaksoi tamman kanssa kääntää ja vääntää ja joitakin kertoja sen kanssa on kilpailtukin vaihtelevalla menestyksellä. Suku on kuitenkin laadukas, joten Kalle on astuttanut Aamun kolmesti ja nykyisin tamma viettelee rauhallisia eläkepäiviä vuosikkaita paimentaen.

iei. Luojanluoma oli rauhallinen hevonen, joka selvästi pohti asioiden hyvät ja huonot puolet ennen kuin teki päätöksiä. Toisinaan orin pähkäilyt aiheuttivat ongelmallisia tilanteita mutta tutuissa ympyröissä se toimi hyvin yhteen hoitajansa ja ratsastajansa kanssa. Kisatessa orin ominaisuus oli varsin hankala mutta kun yleisimmät kisapaikat tulivat tutuiksi pärjäsi sen kanssa kansallisella tasolla kouluratsastuksessa. Luonteestaan huolimatta Luojanluoma oli haluttua kamaa jalostuksessa, sillä orilla oli erinomainen rakenne ja se kantakirjattiin ratsusuunnalle ykkös palkinnolla. Ori koki luonnollisen kuoleman 20-vuotiaana.

iee. Tuutulaulu oli herttainen ja suloinen tamma, joka oli kuin luotu ensiratsuksi. Tamma toimi monta vuotta ratsastuskoulussa eritasoisten oppilaiden ratsuna mutta se varsotettiin peräti kolme kertaa sen elämän aikana. Tuutu kilpaili useiden ratsastajien kanssa seuratason kilpailuissa sijoittuen usein puolen välin paremmalle puolelle, parhaimpien ratsastajien kanssa jopa lähelle kärkeä. 16-vuotiaana eläkkeelle siirtynyt tamma löydettiin laitumelta kuolleena muutamaa vuotta myöhemmin.
isän puolen suku © Jenna VRL-03515

emänisä Kuuvastus oli aikansa menestyneimpiä kouluratsuja rodun parissa ja toimittaa edelleen suositun siitosoriin virkaa synnyin- ja kotikaupungissaan Seinäjoella. Pääasiassa vaativa B ja A luokissa startannut ori on herättänyt huomiota myös suomenhevospiirien ulkopuolella näyttävillä ratsunominaisuuksillaan; se on kookas ja kevyenpuoleinen, erittäin ratsutyyppinen ja omistaa kolme upeaa askellajia. Todellinen timantti suomalaisratsujen joukossa.

Myös Kuuvastuksen vanhemmat kuuluvat niin ikään menestyneempään kastiin mitä tulee ratsusukuisiin suomenhevosiin. Kuuviha, 170cm hurjaan korkeuteen kasvanut musta ori, osoitti juoksijasukuisesta emästään huolimatta useilla kilpakentillä miten suomalainenkin hevonen osaa liikkua ja hypätä. Vaikka tämän oriin luonne ei kuulemma ollut helpoimmasta päästä eikä yhteistyö radallakaan aina ihan täysin sopusointuista, ei kukaan voinut väittää etteikö tämän hevosen irtonaiset, joustavat askeleet olleet vakuuttavaa katseltavaa. Kuuviha toimitti myös siitosoriin virkaa aina kymmenenvuotiaaksi, mutta lopetettiin jouduttuaan ikävään onnettomuuteen kotonaan.

Havulan Kaiunvastus, "Aino", oli Kuuvihalle oiva pari miellyttämisenhaluisen ja lauhkean luonteensa puolesta. Rautias tamma kilpaili nuoruudessaan jonkin verran koulua he B tasolla ja menestystä kertyi myös näyttelyistä. Aino vaikuttaa edelleen samalla paikkakunnalla missä Kuunkudelma on syntynyt ja Heljäkuun hevostilan omistajatar onkin henkilökohtaisesti jo rouvan ikään ehtineen tammamamman tavannut. Kuulemma kauniimpaa ja kiltimpää hevoseläintä saa hakea. Suurimman osan elämästään Aino onkin viettänyt siitostammana, missä sen ehdoton vahvuusalue onkin. Niin Aino itse kuin sen molemmat vanhemmatkin ovat jättäneet runsaasti kouluradoilla menestystä niittäneitä jälkeläisiä.

Rohkean Ainomieli oli viettänyt useamman vuoden jo enemmän ja vähemmän oloneuvoksena, tuottaen uutta ratsusuokkisukupolvea maailmalle, näkyi tammasta edelleen ryhdikkyys ja laadukas rakenne. Tamma kilpaili vuosia vaativa B tasolla omistajansa Heljän kanssa, kunnes nuoremmat ja tuoreemmat nimet perivät kilparatsun manttelin ja Ainomieli siirtyi jalostustehtäviin. Se onkin jättänyt kaksi kantakirjattua ja koulussa hyvin pärjäävää orijälkeläistä Unelman lisäksi.

Ainomielen suku on kolmen polven matkalta puhtaasti ratsua ja sen takaa löytyy muutamia kuumiakin nimiä, esimerkiksi oriit Vihmoi ja Kestiraivion Myrsky. Vihmoi on menestyjä monellakin tapaa, mutta parhaiten se on piirtynyt mieliin valtavanpitkän liinaharjansa vuoksi. Hienorakenteista, mutta vain 150cm korkeaa oria on käytetty yhtälailla hevos- kuin pienhevostammoillekin ja jälkeläismäärä lähenteleekin sataa. Siihen mahtuu niin useita entisiä ja nykyisiäkin siitosoreja kuin kilpakenttien vaikuttajiakin. Vihmoi on saavuttanut elämänsä aikana paljon menestystä, niin paljon, että sitä voi melkein jo kutsua eläväksi legendaksi. Oriille itselleen ei suosio ole kuitenkaan noussut päähän, sillä kuulopuheiden mukaan se on niin lauhkea, herttainen ja ihmisläheinen kuin ori vain voi olla.

Emänemänemä Aino-Ankean kautta suvusta löytyy toinenkin legenda, Kestiraivion Myrsky; jo edesmennyt kouluratsu jonka siemenestä kuulemma lähes kirjaimellisesti taisteltiin aikanaan ja jonka omistaja myös käytti oriin suosiota tehokkaasti hyväkseen, mikä osaltaan selittänee sen jäämisen ihmisten mieliin niin pysyvästi. Se Myrskystä. Kuuluisa isäori teki jokatapauksessa Aino-Ankeasta suositun siitostamman. Se itse ei kilpaillut, vaan toimitti varsojensa välissä tuntiratsun virkaa, mutta jälkeläiset ovat jokainen päätyneet kilparatsuiksi - ja Ainomieltä lukuunottamatta kaikki niistä ovat myös olleet oriita.
emän puolen suku © Serena VRL-09334


© Vapaasti by AK

Jälkeläiset

Jatsi ei ole vielä tarjolla jalostukseen

00.00.0000 o. / t. Varsan nimi emä. Nimi
00.00.0000 o. / t. Varsan nimi emä. Nimi


© Vapaasti by AK

Kilpailukalenteri

00 KRJ sijoitusta00 ERJ sijoitusta00 KERJ sijoitusta00 VVJ sijoitusta00 WRJ sijoitusta00 ARJ sijoitusta00 MEJ sijoitusta00 VMRJ pistettäMatch Show
20.02.2021 Röllimetsä Varsaluokka 1/7, BIS5
”Rauhallinen ja ystävällinen ori, upea väritys. Selkeä orileima nuoreksi oriksi. Hyvin kehittyneet lihakset ja upea harja! 
Suloinen päämerkki ja vallattomat korvat. Esittelee liikkeensä hyvällä mielin, jopa innokkaasti! 
Liidokas ravi ja sievät käyntiaskeleet.”
21.02.2021 Mangovia varsat SIN1, BIS10
"Rautiasta oria kuvasi ehkä parhaiten termi villivarsa. Varsa poukkoili narun päässä intopiukeana
ja askellajien esittäminen meni lähinnä varsaa rauhoitellessa sen intoutuessa laukkaamaan ja pukittelemaan.
Paikallaan seisominen tuotti nuorelle orille aika paljonkin hankaluuksia, mutta onnistui lopulta kuitenkin."


© Vapaasti by AK


Päiväkirja

tulossa

Valmennukset

tulossa

Rate My Pony

Jatsi on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 3 Star Prospect pistein 1040. Tuloksia voi tarkastella myös Jatsin RMP-profiilista #7016

Rakenne 37%
Pää kaula ja etuosa, kohtalainen
50

Runko ja takaosa, kohtalainen
48

Jalat ja kaviot, heikko
14

Liikkeet 65%
Käynti, hyvä
69

Ravi, kohtalainen
43

Laukka, erinomainen
84

Luonne 51%
Rohkeus, hyvä
77

Kuuliaisuus, heikko
19

Temperamentti, hyvä
73

Herkkyys, kohtalainen
42

Älykkyys, kohtalainen
45

Taidot 58%
Nopeus, hyvä
56

Kestävyys, hyvä
54

Ketteryys, hyvä
68

Hyppytekniikka, hyvä
68

Kokoamiskyky, kohtalainen
35

Voima, hyvä
66

Pisteet arvostelutilaisuudessa
Ratsastettavuus/ajettavuus, hyvä
64

Käytös tilaisuudessa, hyvä
64

Ruokinta, hoito-ohjeet & varusteet

8kg heinää (2-1-1-2-2)
Aamu: EQP Minerals 2dl + EQP Basic Mix 0,5l
Ilta: EQP Basic Mix 0,5


Rehut © Equestrian PRO / Suolakivi © Varustekartano
-Taluta ketju suussa
-Älä riisu riimua tarhaan
-Hoida pesukarsinassa

Varusteet © Kirke, Varustekartano, Equestrian PRO


virtuaalitalli  |  virtuaalihevonen
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Ulkoasun kuva © Milja  |  Hevosulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi