Ponipallero

PP's Vigrid

iso hevosen kuva
Virallinen nimi PP's Vigrid Rotu Norjanvuonohevonen
Sukupuoli ori Syntymäpäivä 07.02.2020
Säkäkorkeus, väri 143cm, ruunihallakko Rekisterinumero VH20-053-0001
Koulutustaso Helppo B, 90cm, tutustumisluokka, noviisi Painotuslaji yleispainotus
Kasvattaja Ponipallero Omistaja Veera R. (VRL-10735)

Ikääntyminen

Syntymä - 07.02.2020
1-vuotias - 07.04.2020
2-vuotias - 07.06.2020
3-vuotias - 07.08.2020
4-vuotias - 07.10.2020
5-vuotias - 07.12.2020
6-vuotias - 07.02.2021
7-vuotias - 07.04.2021
8-vuotias - 07.06.2021
9-vuotias - 07.08.2021
10-vuotias - 07.10.2021
11-vuotias - 07.12.2021
12-vuotias - 07.02.2022
13-vuotias - 07.04.2022
14-vuotias - 07.06.2022
15-vuotias - 07.08.2022
16-vuotias - 07.10.2022
17-vuotias - 07.12.2022
18-vuotias - 07.02.2023
19-vuotias - 07.04.2023

Historia

Riku on oma kasvattini, isänsä puolelta jo kolmannessa ja emänsä puolelta toisessa polvessa. Isän puolelta löytyy vielä neljännestä polvestakin yksi kasvattimme, mutta välissä on yksi Smithloch-kasvatti, joten sieltä asti ei ihan täyttä suoraa ponipallerolaisia saada. Rikun elämä ei startannut ihan niinkuin olimme suunnitelleet. Rikun emä sai kohtutulehduksen varsomisen jälkeen, joten ori jäi orvoksi alle viikon ikäisenä. Koska keinoemää ei lähimailla ollut saatavilla, on tämä varsana pidetty hengissä tuttipullo syötöllä elämänsä alkuhetket. Olen monilta tutuiltani kuullut, että orpovarsoista monesti tulee läheisriippuvaisia. Rikulla ei onneksi ainakaan pahaa läheisriippuvaisuutta ole. Meillä ei hevosia muutenkaan jätetä esimerkiksi yksin ulos tai talliin, joten emme ole ongelmaa tästä saaneet.

Luonne

Riku tarhaa yksin kahden muun orin vieressä. Pojilla ei ole suoraa näköyhteyttä tammoihin, joten äijäköörin päivät sujuvat leppoisasti. Orien tarhojen väliin on jätetty kuitenkin reilun metrin välit, jotteivat ne pääse haistelemaan toisiaan, jotta tappeluilta ja rikotuilta aidoilta säästytään. Pojat tarhaavat kaikki pelkässä lankatarhassa, jossa kiertää kunnon sähkö ja hyvin on hevoset pysyneet tallessa. Rikulla on paha tapa tylsistyessään nuolla maata, joten sillä pidetään tarhassa suolakiveä, kivennäiskiveä ja lisäksi erilaisia leluja. Eniten ori tykkää ihan kuusen oksien pureskelusta ja kanniskelusta ympäri tarhaa.

Taluttaessa Rikulla pidetään varmuuden vuoksi ketju aina turvan yli vedettynä. Näin se ei lähde yrittämään mitään ja on kontrollissa kokoajan. Yleensä se varustetaan pesupaikalla tai käytävällä, sillä karsinassa se on turhan levoton varustaa. Harjauksesta ori nauttii suuresti ja kumisualla sitä saisikin hieroa varmasti niin pitkää kuin vaan jaksaa. Riku on helppo satuloida ja suitsia, kunhan ei suitsien kanssa jää liikaa pelaamaan, kun riimu on jo siirrettynä kaulalle..

Selkään noustessa Riku on jo menossa, joten useimmiten itse pysäytän oria vain sen verran, että saan jalan jalustimeen ja ponnistan vauhdista selkään. Jos paikalla on joku muu, niin pyydän useasti kyllä jonkun avuksi pitämään Rikua paikallaan, koska silloin se ei yritä lähteä mihinkään. Maastossa Riku on rento ja mukava, mutta vauhdikas ratsu. Rikulla on vain yksi paha pelko ja se on lehmät. Onneksi tunnemme alueen hyvin ja tiedän millä seuduilla lehmät kesäisin laiduntaa, joten hieman olemme vältelleet muutaman äksidentin jälkeen näitä reittejä.

Kouluratsuna Rikulla on vuonopullaksi upea kokoamiskyky ja taitava ratsastaja saa sen kulkemaan hienosti peräänannossa. Vaikka kapasiteetti ei sitten riitäkkään kouluratsastusluokissa helppoja luokkia korkeammalle, on se mielestäni hieno näky osaavalla ratsastajalla. Esteratsuna Riku on kohtalainen. Hyppytekniikka ja ketteryys sillä eivät ole missään nimessä parhaimmasta päästä, mutta se on suhteellisen nopea ja estevälit sillä on pidetty saman pituisina kuin tallin suomenhevosilla. Maastoesteillä taas orin kestävyys ja voima tulevat esille, sillä se selvittää maastoesteradankin ilman suurempia komplikaatioita jaksamisen kanssa.

Ajaessa Rikulla hieman aika pakka leviää, jos kuski on vain kyytiläisenä. Rikulla täytyy kokoajan ajettaessa pitää kunnon ohjastuntuma tai muuten homma menee aivan harakoille. Valjakkoajossa Rikun kanssa positiivista on orin hyvä ja ketterä laukka. Rikua on valjakkoajoon vahvistettu harrastamalla välillä sen kanssa myös työajoa, jossa innostuimme lopulta jopa kokeilemaan kisaamista. Riku on yllättävän voimakas, vaikka ulkoinen habitus onkin kevyemmän oloinen.

Kun Rikua lastataan, laitetaan sille yleensä suitset päähän ja ketju leuan alta. Pelkän riimun kanssa lastaaminen ei onnistu, mutta suitset päässä se luulee ilmeisesti olevansa ihan alivastustaja. Tietenkään suitsista ei saa hevosta traileriin kiinnittää, joten riimu tulee muistaa suitsien päälle. Kisapaikoilla ori ottaa hieman kierroksia vierasta tammoista ja muista oreista, mutta kun maalaisjärjellä muistaa pitää turvavälin ja muistuttaa siitä muitakin, niin kisapaikoilla päästään etenemään yleensä hienosti trailerilta kisa-areenalle. Itse suorituksen aikana oria täytyy kokoajan muistuttaa pysymään skarppina, ettei sen ajatukset lähde ajatumaan sivuraiteille. Ori inspiroituu kovasti kisapaikoilla pörhistelemään, joten vielä kun saa radan ratsastettua oikein niin ulkopuolisen silmissä meno näyttää varmasti hyvältä. Aina kisasuorituksen ja muuten kovemman treenin jälkeen ori saa palkinnoksi lämmintä mash-vettä, joka on aivan sen lempparia.

Suku

Rikulla on täysiä polvia kuusi, mutta suku yltää joistain kohdin jopa 14. polveen. Suvusta löytyy useita tunnettujen vuonohevoskasvattajien kasvatteja sekä useita tunnettuja yksilöitä. Rikun sukujuuria seuraamalla voikin tehdä aikamatkan jopa 20 vuoden taakse. Sukutaulu ei välttämättä ole aivan täydellinen, sillä sitä kootessa huomasin ristiriitoja hieman sukutiedoissa eri sivuilla. Lisäksi osaa olemassa olevaa hevosta olen voinut erehtyä luulemaan evm-hevoseksi, sillä kaikkia ei oltu linkattu.

Joukosta löytyy vanhemmasta päästä muunmuassa Fjord Centerin omistamat ja Vaahteran tallin kasvattamat MB Hermanni ja Marblen Voikukka. Hevosenkengän tallin kuuluisimpia hevosia taas ovat Seth ja Sitruunapiirakka ja menestyneimpiä kasvatteja Hevosenkengän Semolina sekä Hevosenkengän Once In A Lifetime. Hafner ja Liinun Fjordguten taas ovat edustaneet Liinun Virtuaalitallin riveissä. Koululaakson tallilta voidaan mainita Dublin Frey ja kasvateista Laakson London.

Omasta mielestäni uutta vuonohevosverta edustavat taas esimerkiksi Seppäjärven kasvatit, joilla on of Smithloch-liite. Brynhild, Derian ja Rågkross taas ovat itselleni "tärkeimmät" vuonohevostallit, jotka ovat vahvasti omien vuonojeni suvuissa edustaneet. Lisäksi löytyy Sagavik, LAC sekä GL-liitteillä varustettuja hevosia, joita ei sovi jättää mainitsematta. Ilman näitä hevosia en olisi saanut Rikun kahta ensimmäistä polvea koostumaan omista hevosistani. Iso kiitos kasvattinsa minulle luottaneille - oli kyseessä uudempi tai vanhempi tyyppi.

i. ♥ PP's Vidar
nvh, 143cm, rnhkko
ii. ♥ PP's Viking
nvh, 143cm, rnhkkvkko
iii. ♥ Viktor of Smithloch
KTK-II
nvh, 142cm, rnhkko
iie. ♥ Sagavik Signe
KTK-I
nvh, 142cm, rnhkko
ie. ♥ PP's Asvor
nvh, 143cm, vhkko
iei. ♥ Morten of Smithloch
nvh, 144cm, vhkko
iee. Derian Anrid
KTK-II
nvh, 143cm, vhkko
e. ♥ PP's Syn
nvh, 142cm, rnhkko
ei. ♥ Sovnig LAC
KTK-II
nvh, 143cm, rnhkko
eii. Drømmeverden LAC
KTK-III, KRJ-III
nvh, 143cm, rnhkko
eie. Eilina EC
KTK-III, YLA2, ERJ-III, KRJ-II
nvh, 143cm, rnhkko
ee. ♥ Prinsesse of Smithloch
nvh, 142cm, rnhkko
eei. ♥ GL Prins Minor
nvh, 140cm, phkko
eee. Edda of Smithloch
nvh, 144cm, rnhkko

Isälinja: PP's Vidar - PP's Viking - Viktor of Smithloch - PP's Viggen - GL Valdemar - Forfølger NOR (6)
Emälinja: PP's Syn - Prinsesse of Smithloch - Edda of Smithloch - Elanor of Smithloch - Eir of Smithloch - Embla (6)
Laajennettu sukutaulu

Jälkeläiset

Riku ei ole vielä jalostuskäytössä. Ori tulee olemaan tarjolla yhteensä kahdeksan varsan verran. Orivarsat tulee nimetä V-alkukirjaimella, tammavarsat saa nimetä vapaasti.

00.00.0000 - ori varsan nimi - (e. emän nimi)

Kilpailukalenteri

00/40 ERJ sijoitusta

00/40 KRJ sijoitusta

00/40 KERJ sijoitusta

00/40 VVJ sijoitusta

00/30 MEJ sijoitusta

00/40 TYH sijoitusta

Päiväkirja

07.02.2020 - Vigridin syntymä
Syn oli ollut jo muutaman päivän erikoisen rauhallinen. Tamma kun oli tunnettu höseltäjä ollut, mutta nyt se jopa keskittyi välillä siihen mitä ympäristössä tapahtui ja ei enää pariin aamuun ollut aamulla karsinassa potkinut ovea ulos vaatien. Sen nisät olivat jo useamman viikon ajan turpoilleet ja löystyneet uudestaan, joten tämä luonteen muutos oli se, joka kertoi että synnytys on lähellä. Kamera meillä oli tietenkin ollut jo viritettynä pitkän aikaa, mutta nyt vasta aloimme asettamaan puhelimeen herätyksiä öiksi, että vuoroöin heräsimme tallimestarin kanssa katsomaan kameraa. Oli ollut tallimestarimme vuoro pitää yövahtia ja aamulla herätessäni oli puhelimeeni soitettu kaksi tuntia sitten ja laitettu tekstiviesti tunti sitten "potra poika tuli!".
Ampaisin vauhdilla aamukahvin keittoon. En kerennyt yöpukuni lisäksi pukea päälleni kuin saappaat, pipon ja toppatakin sekä napata kahvikupin mukaani, kun riensin talliin katsomaan tulokasta. Tallissa oli aamutoimet saatu jo tehtyä, mutta Syn ja tämän varsa olivat käytävän perällä varsomiskarsinassa tutustumassa toisiinsa. Syn hieman luimisteli kalterien välistä, kun koitin kurkkia uutta tulokasta. Pieni ja hintelä minimies harppoi pitkillä säärillään edes takaisin emänsä takana - ihan kuin se olisi piilotellut minulta. Päätin jättää kaksikon rauhaan ja kävin tallin toimistossa muistuttamassa tallivuorossa olijaa jälkeisten seurannasta ja että soittaa minulle heti kun ne ovat irronneet - tai mikäli eivät irtoa.

10.02.2020 - Orpovarsa
Synin kanssa kävi se mitä olen jokaisen tamman kanssa pelännyt. Tamman jälkeiset eivät olleet tulleet normaalisti vielä kolmen tunnin jälkeenkään ja juoduimme soittamaan eläinlääkärin paikalle. Tammaa oli ennen tätä jo taluteltu ilman varsaa sekä koitettu pitää tarhassa. Toistimme tämän kahdesti puolen tunnin välein, ennen kuin kutsuimme apua. Eläinlääkärin avulla jälkeiset saatiin ulos ja tamma sai kipulääkettä hieman. Synnytyksestä muutama päivä tamma alkoi vaikuttamaan todella kipeältä ja sen kuume ei ollut laskenut. Pakkasimme varsan että tamman traileriin ja lähdimme viemään pari valjakkoa klinikalle - varsakin oli ruvennut vaikuttamaan hieman heikolta, sillä Syn ei ilmeisesti kipuillessaan antanut varsan imeä tarpeeksi.
Klinikalla varsa sai heti hieman lisäravintoa tuttipullosta ja tamma otettiin tutkimuksiin. Tulokset olivat karua kuultavaa - kohtutulehdus sekä sen aiheuttama kaviokuume. Koska olimme saapuneet klinikalle heti aamusta, ei kello ollut kuin vasta puolen päivän. Tammaa päätettiin kipulääkitä iltaan asti ja siihen asti päätettiin kartoittaa sopivia sijaisemiä alueelta. Sopivia tammoja ei kuitenkaan löytynyt eikä kuulunut vaikka koitimme erittäin laajasti hakea, joten illan päätteeksi Syn jäi klinikalle lopetettavaksi ja me lähdimme orpovarsa Vigridimme sekä tammanmaidonvastikkeidemme kanssa kohti kotia. Kotimatkalla soitin kaikki mahdolliset tuttuni läpi sekä jaoin uusiksi työvuorot - varsamme tulisi tarvitsemaan nimittäin myös yösyöttäjää! Ajattelin salaa mielessäni, että varsa ei välttämättä tulisi selviämään tästä, saati minä itse!

15.03.2020 - Oon puolivuotias, oppimaan innokas!
Nyt kun Riku on jo puolivuotias, niin alan uskomaan, että se selviää aikuiseksi asti. Tuttipulloruokinta aika oli rankka, mutta nyt ori syö jo heinää ja vähän väkirehuja on tilanne jo paljon tasaisempi sen kanssa. Koska Rikun kanssa on ihmiset touhunneet paljon, on sitä myös käsitelty paljon. Riimunnarun päässä se kävelee jo hienosti ihmisen rinnalla ja sen kanssa on päästy jo tutustumaan hieman erikoisiinkin asioihin, kuten puomikasaan joka oli suojattu pressulla sekä traileriin kävelemiseen. Traileriin se käveli jo maitovarsanakin niin hienosti, mutta tuolloin sillä olikin vielä emä rinnallaan. Kaiken Riku on kuitenkin ottanut luottavaisena vastaan, vaikka emän korvikkeena se on joutunut tyytymään ihmiseen.

20.08.2020 - Yksi, kaksi, aja!
Olemme jo jonkin aikaa pyrkineet vähintään kolme kertaa viikossa varustamaan Rikulle silat selkään, suitset päähän ja ohjasajamaan sillä vähintään tallipihan ympäri. Alkuun taluttajia oli kummankin puolen, kun herra päätti, että hän haluaa katsella vain ohjasajajaa silmiin, mutta nyt olemme tehneet lenkkiä jo vain yhden taluttajan kera. Tänään lähdimme ensimmäistä kertaa kokeilemaan nuorikon kanssa tallin pihassa ihan, että miltä ne kärryt perässä tuntuvat. Päätimme ettemme tänään vielä kävele kärryt perässä, mutta lähinnä, että Riku näkee mitä siellä takana kuuluisi oikeasti olla. Riku otti aika lunkisti kärryn aisojen kosketuksen ja kärryjen liikkumisen takanaan. Hieman se ensiksi ihmetteli, että kun liikkeelle ei lähdettykkään ja meinasi puomissa hermostua. Pidimme tänään harjoituksen lyhyenä, mutta tästä on hyvä jatkaa.

06.12.2020 - Omistajan läheisriippuvuus
Tänään se eron hetki koitti! Onneksi vain kuukaudeksi, huh. Riku lähti nimittäin yli 100 kilometrin päähän kotoa ratsutettavaksi. Ennen olen opettanut varsoja useammankin itse tavoille, mutta nyt oli sellainen olo, että olisi parempi antaa jonkun muun laittaa tätä kaveria hieman tässä välissä. Olemme tietenkin kotona jo puuhastelleet ratsastustouhujenkin parissa - ori osaa pitää jo hienosti ratsastajan selässä ja kävellä talutettuna lenkkiä, sen enempää emme ole siltä vaatineet. Aamusta pakkasin sen tavarat ja rehut autoon ja hurautimme yhdessä tallityöntekijämme kanssa viemässä sen ratsutuspaikkaansa. Riku näytti hyvin hämmentyneeltä, kun poistuimme pihasta ilman sitä. Onneksi minua lohdutti ajatus siitä, että talli jolle ori jäi, oli niin hulppean hieno, että sillä ei varmasti olisi ongelmia sopeutua sinne. Seuraavaksi minä vain sopeudun maksamaan laskun tästä lystistä..

01.01.2021 - Rimakammo koko talliporukalla?!
"Missä välissä se hintelä varsa kasvoi isoksi? Nytkö sillä pitäisi alkaa harjoittelemaan hyppyjä? Meinaatte että mä ite hyppään?!" Nämä fraasit toistuivat perjantai aamuna tallikäytävällä sanomanani moneen kertaan. Vakiovalmentajani oli tulossa katsomaan nuorikkoani Rikua ja olin ajatellut, että joku tallitytöistä on halukas menemään Rikulla. Ilmeisesti kukaan ei halunnutkaan tuon pienen sisupussin kanssa aloitella esteuraa, joten minut sitten ajattelivat uhrata. Lähdinkin Rikun kanssa maneesiin jo puoli tuntia ennen Mirkan saapumista, koska ajatuksenani oli väsyttää ori niin, että se lompsisi vain yli pienistä ristikoista. Todellisuudessa ori vain keräsi paineita tuon puolituntisen aikana, kun hermoilin, joten puomit vain lentelivät, kun vihdoin Mirka pisti meidät hommiin. No, ehkä se siitä vielä tai sitten pistetään suosiolla joku muu selkään - vaikka väkisin.

Valmennukset

12.02.2021 - Kouluvalmennus

11.04.2021 - Estevalmennus

20.07.2021 - Maastoestevalmennus

10.10.2021 - Valjakkovalmennus

Meriitit

Rate My Pony

Riku on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 2 Star Prospect pistein 935. Tuloksia voi tarkastella myös Rikun RMP-profiilista #5146

Rakenne 48%
Pää kaula ja etuosa, kohtalainen
32

Runko ja takaosa, kohtalainen
47

Jalat ja kaviot, hyvä
65

Liikkeet 39%
Käynti, heikko
11

Ravi, kohtalainen
44

Laukka, hyvä
62

Luonne 39%
Rohkeus, hyvä
59

Kuuliaisuus, kohtalainen
27

Temperamentti, kohtalainen
29

Herkkyys, kohtalainen
40

Älykkyys, kohtalainen
39

Taidot 63%
Nopeus, erinomainen
95

Kestävyys, hyvä
61

Ketteryys, kohtalainen
39

Hyppytekniikka, kohtalainen
33

Kokoamiskyky, hyvä
77

Voima, hyvä
74

Pisteet arvostelutilaisuudessa
Ratsastettavuus/ajettavuus, kohtalainen
49

Käytös tilaisuudessa, hyvä
52

Tavoitteet

Riku tähtää seuraaviin arvostelutilaisuuksiin: 2-vuotiaiden estevarsojen laatuarvostelu kesä-/heinäkuun tilaisuus 2020, 3-vuotiaiden kouluvarsojen laatuarvostelu elo-/syyskuun tilaisuus sekä 4-vuotiaiden kenttävarsojen laatuarvostelu loka-/marraskuun tilaisuus 2020.