Marvellous Mockingbird

virtuaalihevonen

SYNTYNYT 20.11.2016 OMISTAJA Veera R. VRL-10735
ROTU, SKP Lämminverinen ravihevonen, ruuna KASVATTAJA Veera R. VRL-10735
SÄKÄKORKEUS, VÄRI 166cm, ruunikko PAINOTUS yleispainotus
VH-TUNNUS VH16-045-0051 KOULUTUS HeC, 60cm

historia

Kun Masin emä Bella täytti 10 vuotta totesin, että nyt tai ei koskaan. Olin pitkään jo selaillut netistä lämminverioreja - ravureita, uransa lopettaneita ja puskakaakkeja, jotka eivät ikinä olleet radalla käyneetkään. Isäksi kuitenkin valikoitui lopulta Spiderman Artsin ravitallilta. Simoksi kutsuttu ori oli ihan asiallisen ennätyksen 10,4aly juossut ja 43140v€ urallaan tienannut 11-vuotias - mikä tärkeintä, astutus- ja varsamaksukin olivat kohtuulliset meikäläisen kukkarolle. Näin sai alkunsa meidän oma pieni pallomasimme.

luonnekuvaus

Marvel on yleisesti ottaen hieman yrmy ruunan ruipelo, joka tuppaa kiukuttelemaan uusille ihmisille, varsinkin jos pitäisi lenkille lähteä. Herra on aina niin olevinaan kova vastus, mutta kotitallilla tapahtuvat uudet asiat saavat sen sekoamaan. Esimerkiksi pihaan ilmestynyt uusi traktori sai sen pienen pään aivan pimahtamaan ja pian siitä näkyi vain takavalot, kun se juoksi vastakkaiseen suuntaan. Kilpailupaikoilla Masin kanssa ei tälläisiä tilanteita ole ollut - ehkä se vain on hieman hassu aina silloin tällöin?

Hoitaessa Marvel vilauttelee vieraille hampaita ja nostaa pään kattoon, tutun ihmisen kanssa se luovuttaa muutaman yrityksen jälkeen. Takajaloistaan ruuna on hieman herkkä ja suojia laittaessa kannattaakin olla varovainen, vaikka se ei ikinä jalan heilautustaan ihmiseen tähtääkään.
Satuloidessa se esittää aina, että satula olisi aivan uusi ja jännittävä juttu, mutta yleensä vain puhisee paikallaan jännittyneenä, että tässä sitä taas mennään. Valjastaessa hän on paljon helpompi tapaus.

Ratsastaessa Marvel ei olekaan ihan pikkulasten ratsu, vaan tarvitsee jämerän ratsastajan, sillä hän on hieman herkkä suusta kiskomiselle ja liian voimakkaalle pohkeiden tai muiden apujen käytölle. Raippaa tämä ei todellakaan siis tarvitse, vaan hän liikkuu kyllä ihan ilman sitäkin eteenpäin. Laukat nousee melko nihkeästi, mutta nousee kuitenkin. Koulukisoja varten tarvitaankin melko hyvät verryttelyt, että radalla sitten laukka nousee. Esteillä sama juttu, mutta tämä melkeinpä ravaa yhtä lujaa kuin laukkaa, joten väliäkös sillä mitä askellajia siellä esteradalla menee - Marvelilla kun kuitenkin rahkeet loppuvat siihen kuuteenkymppiin.
Ajaessa Marvel ei ole yhtä kova menijä kuin ratsastaessa, mutta ihan mukavasti tuo on kärryjenkin edessä jolkotellut ne muutamat kerrat, kun se hiitille on radalle raahattu. Käyttäytymisestä raviradalla se kyllä ansaitsee kymppi plussan, vaikka osaakin melkoinen mulkero olla välillä.

sukutaulu
i. Spiderman
lv-o, 162cm, m
YLA3
ii. Bad Batman
lv-o, 160cm, m
iii. Battery
lv-o
iie. Lovely Lolita
lv-t
ie. Black Widow
lv-t, 157cm, m
iei. Dark Terminator
lv-o
iee. Widow's Creew
lv-t
e. Bella de la Rosa
lv-t, 170cm rn
YLA3, VPA3
ei. Wagner Village
lv-o, 168cm rn
eii. Midnight Promise
lv-o, 170cm, trn
eie. Elecampane
lv-t, mrn, 172cm
ee. Cimadonna
lv-t, 174cm, prn
eei. Express Pezzo
lv-o, 163cm, mrn
eee. Cameron Capewish
lv-t, 168cm, mrn

ei. Wagner Village on yhdysvaltalainen ori, jonka nimeen törmää myös suomalaisten lämminveristen suvuissa. Orilta löytyy nimittäin 980 varsaa, joista 7 on syntynyt Suomessa ja ainakin 3 on tuotu Suomeen. Ori juoksi urallaan 346 662 USD ja sen ennätys oli 10,9a.

eii. Midnight Promise syntyi Pennsylvaniassa ja oli kasvattajansa omistuksessa koko ikänsä, mutta se muutti omistajansa mukana Ruotsiin vuosiksi 1979-1996, jossa se on saanut 1 117kpl varsoja. Vuonna 1996 kun orin omistaja erosi valmennuspestistään Ruotsissa, muutti tämä Cambronin kanssa Texasiin, jossa ori olikin vain pihan koristeena, kunnes se kuoli vuonna 2000 suolenkiertymään.

eie. Elecampane on Kanadan puolella syntynyt mustanruunikko tamma, joka ostettiin Kentuckyyn isolle ravitallille jo ennen syntymää hienon sukunsa takia. Tammaa käytetiin raveissa säästeliäästi ja se tienasikin vain 1000 USD, mutta varsoja se kerkesi saamaan peräti kolmetoista, ennen kuin se menehtyi vuonna 2002 neljännentoista varsansa kanssa varsomisessa tulleisiin komplikaatioihin.

ee. Cimadonna asui kasvattajallaan 5-vuotiaaksi asti. Kasvattaja yritti tammasta kovasti ravuria tehdä, mutta tamma ei radoilla oikein viihtynyt. Donna starttasi kymmenessä lähdössä sijoittumatta lainkaan ja sen ennätykseksi jäi 23,5ake. Tämän jälkeen se myytiin uuteen kotiin, jossa se ratsukoulutettiin ja pian tämän jälkeen astutettiin Wagner Villagella. Tästä yhdistelmästä syntyikin Bella. Bellan syntymisen ja vieroituksen jälkeen sekä tamma, että varsa myyntiin eteenpäin - kumpikin tosin eri paikkoihin. Tämä kolmas koti jäi Cimadonnan viimekseksi, kun uusi omistaja vei tamman uudelleen ravivalmennukseen, jossa sen jalat menivät totaalisesti rikki ja se jouduttiin lopettamaan 7-vuotiaana.

eei. Express Pezzo on Yhdysvalloissa syntynyt lämminveriori, joka matkasi 4-vuotiaana Norjan kautta Ruotsiin. Ori ei valloissa päässyt vauhdillaan ihmisiä vakuuttamaan, mutta ilmeisesti paikan ja valmentajan vaihdos sai siihen aivan uutta puhtia ja ori menestyikin Ruotsissa oikein mainiosti. Pezzo siirtyi siitoskäyttöön 9-vuotiaana juostuaan 102 157e.

eee. Cameron Capewish on 7-vuotiaana Ruotsista Suomeen kantavana tuotu tamma, jonka menneisyydestä Ruotsin puolella ei oikein ole tietoa. Suomessa se toimi lähinnä vain siitostammana, jättäen jälkeensä 8 varsaa, joista kaksi joudittiin lopettamaan nuorena tapaturmien takia. Siitostamman uran ohella se toimi omistajansa maastoratsuna.

Jälkeläiset; t. Blissful, r. Morpheus Zép

valmennukset

10.01.2017 - kouluvalmennus, valmentajana Layda VRL-14488
Katselin Veeran ja Marvelin alkukäyntejä tarkkaavaisena. Hevonen käveli hieman pää taivaissa, mutta Veera selvästi yritti saada sen rentoutumaan. Huomautin ratsastajaa katseesta muutamaan otteeseen, muuten pysyin itse melko vaiti.
"Aloitetaan alkuun kunnon työskentely loivilla kiemuraurilla", sanoin.
Jokaiselta pitkältä sivulta Veera käänsi hevosensa kiemurauralle. Ohjeistin ratsukkoa koko ajan yksityiskohtaisesti, jotta Marvel alkaisi rentoutua. Pikkuhiljaa sen pää laski taivaista kohti peräänantoa, jolloin aloitimme ravityöskentelyn vaihdellen suuntaa lävistäjillä. Marvel ravasi lävistäjät hieman liian reippaasti, tästä muistutinkin Veeraa useaan otteeseen. Pikkuhiljaa meno muuttui hillitymmäksi kun käskin Veeraa pidättämään enemmän istunnalla.
"Seuraavaksi tehdään nopeita ravi-käynti-ravi siirtymiä, pitkille sivuille kolme siirtymää, lyhyille yksi", ohjeistin.
Ratsukko teki siirtymän tarkasti, mutta olisin edelleen kaivannut Marveliin rentoutta. Neuvoinkin Veeraa istuinluiden tuntemisesta ja hevosen tukemisesta myös istunnalla. Pikkuhiljaa Marvel alkoi rentoutua myös ravissa, joten otimme välikäynnit.
"Laukkatehtävänä tänään on keskiympyrällä laukka-ravi-laukkasiirtymät", kerroin ratsukolle.
Veera ei selvästi ollut kovin innoissaan, mutta lähti yrittämään. Ensimmäinen laukka ei millään meinannut nousta tavallisesta ravista, vaan Marvel lähti aina kiihdyttämään. Neuvoin ratsastajaa pidättämään reilusti ennen laukannostoa, jolloin alkoi näyttää jo hieman paremmalta. Marvelin laukka oli alkuun todella kömpelöä, ja se näytti lähinnä pitkältä pötköltä, mutta Veera sai sen nopeasti kasaan ja hevonen alkoi jopa koota itseään. Neuvoin Veeraa laukassa jalan ja etenkin reiden rentoudesta, kun hän rentoutti ne, laukkakin parani.
Loppuun otimme vielä harjoitusravia kahdeksikolla ja käynnissä pientä pohkeenväistöharjoittelua, josta Marvel suoriutui hyvin, joskin oli edelleen hieman jännittynyt.
Annoin ratsukolle luvan aloittaa itsenäisen loppuverryttelyn, ja itse suuntasinkin jo kotia kohti!

05.02.2017 - kouluvalmennus, valmentajana Jannica
Ensimmäisellä kerralla kokoonnuimme maneesissa, koska kentällä oli vielä paksu jääkerros ja pakkastakin Rovaniemen talvessa reilusti. Pihaan kääntyi viisi traikkua aamupäivän aikana ja oppilaat ohjattiin lainakarsinoihin pistämään hevosia kuntoon. Kun kaikki olivat valmiita suuntasimme 11 maissa maneesille koulutreeniin. Aloittelin kyselemällä hevosten tasosta ja yhteisestä treenistä ensin hieman jokaiselta. Samalla tutustuttiin toisiimme ja hevosiin. Alkukäynnit siinä tuli samalla hyvin käveltyä, joten niiden jälkeen sai ruveta ohjia keräämään ja ruveta ratsastamaan voltteja, ympyröitä, taivutuksia ja pysähdyksiä. Sen jälkeen tultiin muutamia kertoja kolmikaarista kiemurauraa peräkkäin. Sitten ratsukot saivat ruveta ravissa tekemään voltteja, ympyröitä ja siirtymisiä käyntiin keskemmällä maneesia. Välikäyntien jälkeen ruvettiin ratsastamaan kulmia huolellisesti, nuorimpien Kostin ja Lucyn kanssa riitti, kunhan he menivät kulmiin ja vähän asettuivat sisään. Vanhempien kanssa piti jo olla huolellinen ulkopohkeesta ja siitä, ettei hevonen kääntynyt pelkästään ohjasavuin. Harjoitukset menivät tänään kivasti ja koska osaa vielä jännitti uusi maneesi, niin päätimme yhdessä jättää laukkaharjoitukset seuraavaan kertaan, joka pidettäisiin poikkeuksellisesti vasta maaliskuun puolen välin tienoilla Jannican kiireiden vuoksi. Oppilaat olivat tyytyväisiä tuntiin, joten oli kiva jatkaa seuraavaan kertaan omatoimisten loppuverkkojen jälkeen.
Minun ja Masin osalta valmennus meni muuten ihan suhteellisen hyvin, mutta maneesin peilit tuottivat ruunan ruipelolle suuria ongelmia. Maneesissa, jossa yleensä treenamme, on nimittäin peilit yleensä piilossa verhojen takana. Nyt Adinan maneesissa oli suuret peilit ja Masi oli aivan hämmentynyt, että mikä kumma se sieltä tuijottaa takaisin.

19.02.2017 - maastojousiammuta, valmentajana Lancelot
Laji oli Veeralle tuttua juttua, mutta Marvelille aivan täysin uutta. Ruuna oli jännittynyt ja lämmittely aloitettiin maasta käsin. Ruuna katseli vierestä ja selästä käsin juoksi alta pois useamman kerran. Ampuminen aloitettiin varovaisesti käynnissä ja Lance käveli muutaman kerran vierellä, että Marvel rauhoittuisi. Pitkän taistelun jälkeen ravailtiin ylämäkiä ja matalat esteet ylitettiin tyylillä. Ampuminen sujui Veeralta hyvin ja otti huomioon Marvelin vauhdin sekä jännittyneisyyden. Veera ennakoi hyvin ja ampuminen sujui suuntaan jos toiseenkin, vaikka taaksepäin ampumisessa Marvel lähti kiitämään. Istunnalla Veera kontrolloi Marvelin menoa. Ampuminen parani loppua kohden ja muutamat napakympit tuli ammuttua. Valmennus sujui ratsukolta ihan hyvin, ottaen huomioon ratsun kokemattomuuden.

23.03.2017 - ratsujousivalmennus, valmentajana Lady Roxana
Veeralle tuttu laji, mutta ratsulle aivan uusi. Ratsukolla oli kevyet nahkasuojukset ja Veera lämmitteli ampumalla maasta käsin muutamaan tauluun. Muutama nuoli lensi ohitse ja ratsu katseli vierestä korvat hörössä, kun nuolet sinkoilivat sinne tänne. Seuraavaksi oli aika hypätä ratsun selkään. Masi oli vähän rauhaton, mutta Veera sai ratsunsa aisoihin. Menin avuksi pitämään Masista kiinni, kun Veera ampui paikoiltaan pari nuolta.
Lämmittelyn ja totuttelun jälkeen aloitettiin valmennuksen tehtävät. Veera ravasi kujalle ja 10m etäisyydessä oli kolme maalitaulua. Aloitettiin käynnissä ja homman sujuessa otettiin ravi sekä laukka. Veera ampui hyvin suoraa linjaa eteenpäin. Seuraavalla kierroksella ensimmäinen ja viimeinen tuli ampua suoraan, mutta keskimmäinen ammuttiin vastakkaiseen suuntaan taaksepäin. Tehtävät sujuivat hyvin, vaikka Veeran piti hakea Masia rauhallisemmalla tahdille. Tönkkö ravurimainen laukka ei rullannut ja Masin tiputtaessa kiitoraviin lensi nuoli ohitse taulun.
Tauluja lisättiin ja nyt piti ampua eteen, taakse ja ylöspäin. Masi laukkasi eteenpäin ja Veera hillitsi vauhtipäätä istunnallaan, jotta ampumisesta tulisi helpompaa. Ruuna alkoi pikkuhiljaa rentoutua ja ampumisesta tuli Veeralle helpompaa, kun ei tarvinnut keskittyä ruunan hillitsemiseen. Pientä hieno säätöä löytyi ratsastajan ampumisesta, mutta yleisesti hyvin harmonista työtä kentällä.

02.04.2017 - kouluvalmennus, valmentajana Jannica
Kolmannessa valmennuksessa ratsukot tuntevat jo Adinan maneesin melko hyvin ja omatoimisten verryttelyjen jälkeen aloittelemme taivuttavia ja asettavia tehtäviä joita tehdään koko tunti erilaisilla variaatioilla. Mukaan voidaan ottaa kartioita, puomeja sekä kulmien ratsastusta käynnissä ja ravissa. Laukkatyöskentelyä tehdään vielä nostomaisesti ja lopputunnista rohkeimmat ratsukot voivat laukata ohjauksessa / liinassa ympyrällä vielä saaden apua laukannostoihin ja ylläpitoon. Sen kummempia asioita ei vielä laukassa tarvitse osata tai tehdä. Tällä valmennuskerralla kiinnitetään myös huomiota eteenpyrkimykseen ja rentoutumiseen, sekä siihen että hevoset kulkevat suoraan ja taipuvat toisaalta rehellisesti. Valmennus meni kaikkien osalta oikein hyvin, kun ratsukot pääsivät mukaan ideaan. Laukkatyöskentelyssä muutama ratsu innostui vähän liikaa ja niitä jouduttiin ottamaan liinan päähän, mutta muutoin meni oikein hienosti kaikilla!

07.05.2017 - estevalmennus, valmentajana Jannica
Estevalmennuksessa keskityttiin tänään estekouluun, puomiharjoituksiin sekä kavaletteihin ja jumppaamiseen. Kokoonnuimme kentällä, ilmassa oli mukavasti kevättä ja lämmintäkin pilvettömältä taivaalta paistavan auringon ansiosta lähes kymmenkunta astetta ensimmäisten saapuessa verryttelemään. Itsenäisen alkulämmön jälkeen aloittelimme valmennusta kaarevilla urilla puomeilla. Sen verran tuttu juttu ne tuntuivat jo kaikille olevan, että pääsimme heti ekojen kertojen jälkeen tulemaan useita puomeja peräjälkeen. Marvel ei oikein olisi viitsinyt nostella jalkojaan kunnolla ja takapää jäi helposti viimeisten puomien kohdalla jälkeen, jolloin jalat kolisivat puomeille. Hyvin kuitenkin Veera sai tämän pikkuvirheen korjatuksi toistojen kautta. Nickyn Kostilla sen sijaan tuntui olevan niin kiire puomeille, ettei ori meinannut alkuunkaan mahtua väleihin ja parin kerran kokeilun jälkeen oli niitä pakko pidentää, että harjoituksesta olisi sillekin jotakin hyötyä.
Sillä välin toiset saivat tulla kaarevalla uralla itsenäisesti kahta puomia sekä tehdä serpentiiniä muun osan pitkästä sivusta. Kostin päästyä puomiharjoituksiin mukaan otimme yhtä puomia laukassa ympyrällä. Se sujui kaikkien osalta hienosti, vaikkakin Maunon mielestä niiden yli oli mukavaa tehdä jättiloikka. Lopputunti meni kavaletteja harjoitellen, koska nuoret eivät tuntuneet käsittävän alkuunkaan miten somasti peräkanaa asetettuja korotettuja puomeja tuli ylittää. Kahdenlaista porukkaa näkyi tässä asiassa olevan: Mauno, Silver ja Reno pomppasivat erikoisen laukkasekoituksen yli ja ravasivat kahden viimeisen puomin yli kunnolla, vaikka kuinka pidensin välejä. Ensimmäiset sen sijaan ottivat käyntiin, kun eivät ihan varmoja olleet miten tämä tilanne piti hoitaa. Kotiläksyksi ratsastajat saivatkin muutaman matalahkon jumppaesteen jälkeen (joista viimeisintä nostettiin ratsukon tason mukaisesti Renon ja Maunon päästessä hyppäämään jo 70-80cm esteen apuesteiden tukena) treenata kavaletteja sekä puomeja perustreenin ohessa.

päiväkirja

03.12.2016 - Satulaton maasto, kirjoittanut omistaja
Marvelin kanssa ekaa kertaa vieraassa paikassa maastoilemassa ja minä kahjona vielä suostuin ilman satulaa lähtemään matkaan? No olin tueksi ja turvaksi napannut ruunan kaulalle riimunnarun, että olisi jotain mihin tukeutua - Marvelin harjakin kun on hieman olematon, niin en viitsi viimeisiäkin nykiä irti..
Oli jo hämärää kun lähdimme seitsemältä illalla matkaan ja palatessamme puoli yhdeksän maissa oli aivan pilkko pimeää. Joka toiselle ratsukolle olikin maaston alussa jaettu siitä syystä otsalamput ja jokaisella oli tietenkin heijästinliivit ja osalla oli hevosilla suitsissa, jaloissa ja hännässä heijastinta. Olisihan meilläkin ollut - ne vain unohtuivat kotia..
Marvel toimi koko maaston ajan yllättävän nätisti! Olin oikein tyytyväinen nuoreen herraan, joka turvallisesti toi minut takaisin Metsiksen pihaan.

06.12.2016 - Tonttutehtävämaasto, kirjoittanut omistaja
Tänään osallistuimmekin Marvelin kanssa Metsälammen tonttutehtävämaastoon! Rata suoritettiin parin kanssa ja pariksemme saimme Thoran ja Thorin Niflheimistä. Lähdimme liikkeelle aluksi ihan käynnissä, mutta Pirunpolulla annoimme Thorin ravata hetken matkaa edellämme ennen kuin tämä nosti laukan ja otimme heidät pian Marvelin kanssa reippaalla ravilla kiinni. Ensimmäiselle tehtäväpaikalle päästyämme olivatkin ratsumme saaneet mukavat alkuverkat ja suoriuduimme tehtävästä omasta mielestämme oikein mallikkaasti - mitä nyt vähän Marvelin kanssa törttöilimme pysähdyksen kanssa. Jatkoimme matkaa tästä innostuneina reippaalla ravilla ja Harjupolulle päästyämme laukkasimmekin seuraavalle tehtäväpaikalle. Niitylle päästyämme kuulimme että vuorossa olisi pohkeenväistöä.. No juu ei - me siis Marvelin kanssa peruuttelimme tässä tehtävässä. Laukkakin oli väärä, mutta ei paljoa haitannut - sentään laukattiin. Thor ja Thora suoriutuivat lähes virheettömästi tehtävästä ja heidän suorituksensa olikin nopea. Jatkoimme matkaa takaisin Metsikseen käynnillä ja tallin pihalle päästyämme jäimme kauhulla odottelemaan tuloksia - minähän en nimittäin avantoon menisi!

08.12.2016 - Hiihtoratsastuskisat, kirjoittanut omistaja
"Kyllä sen emäkin on hiihtäjää vetänyt", oli lause jolla vakuuttelin Mirkan ruunaa ratsastamaan Jukolan hiihtoratsastuskisoihin. Hieman kyllä itseänikin jännitti, kun ei keretty ennen kisoja kokeilemaan lajia kotona, mutta ainakin nyt oli yleisöä joka soittaisi 112, jos jotain sattuisi tapahtumaan. Oltiin vielä saatu Mirkan mies Jarmo mukaan kuvaamaan tämä tapahtuma..
Jännityksellä odottelimme omaa vuoroamme ja katselimme muiden huikeita suorituksia. Tässä vaiheessa tajuntaani iskoistui myös se, että en itse ollut edes moneen vuoteen hiihtänyt!
Onneksi meidän ruuna päätti, että hän ei millään pysty hiihtäjää vetämään munahölkkää kovempaa vauhtia ja minä pysyin suksien päällä pystyssä vain muna-asennossa, joten käännökset olivat hurjan hitaita, mutta hei! Ei oltu edes vikoja! Muutama kaatuminen pelasti meidät neljännelletoista sijalle, kun osallistujia oli seitsemäntoista! Oli kyllä hieman huvittavaa katsottavaa meidän suoritus jälkeenpäin videolta..

11.12.2016 - Laukkamaasto, kirjoittanut omistaja
Laukkamaasto sen piti olla, mutta ex-ravurin ravilla meidän Marvel senkin jolkotteli läpi. Eihän tuo ole ikinä eläessään edes raveissa startannut ja silti juoksee pää pilvissä pitkällä askeleella kuin mikäkin true montératsu. Ehkä olisi aika pyytää ratsuttaja sen selkään taas?
Metsiksen maastot ovat aivan upeat ja sen takia sinne onkin aina yhtä mukava lähteä maastoretkille mukaan! Saatiin me jopa laukattua laukkapellolla muutama hassu askel, ennen kuin edessämme menneen suomenhevosruuna Jätkän takamus oli jo lähes hampaiden ulottuvilla ja jouduimme tiputtamaan raville. Ei kyllä tarvinnut tämän maaston jälkeen lähteä enää salille reisiä treenaamaan, kun koko maasto mentiin kevyessä istunnassa, kun ei tuon ravissa vaan voi löllömöllötellä mukana!

13.12.2016 - Miniestekisat ilman satulaa, kirjoittanut omistaja
Ja taas sitä mentiin ilman satulaa! Ja vielä esteitä!
En ymmärrä, että miksi aina valitsen Marvelin ratsukseni, kun Sinte pistää postissa kutsun Metsiksen erikoisiin tempauksiin. Tallista olisi varmasti löytynyt joku tynnyriponi, jolla on tasaiset askellajit ja paksu harja jossa roikkua. Sen sijaan valitsen ruunan ruipelon, jonka selässä on inha ilman satulaa istua ja lisäksi harja jää käteen jos siinä liikaa roikut..
Onneksi olin ollut sentään realistinen ja ilmoittanut ruunan luokkaan jossa esteet olivat maksimissaan 40cm, eli käytännössä Marvel ylitti esteet nostamalla jalkaa hieman korkeammalle vain. Meikäpoika roikkui jälleen kaulalle asennetussa riimunnarussa, kun meno oli melko töksähtelevää. Ei me nyt taaskaan oikein päästy taidoillamme loistamaan ja taisivat jo katsoa, että onko se Veera seonnut, kun tallista parempiakin ratsuja löytyy ja silti tällä sitä vaan näytille tullaan..

16.12.2016 - Lumileikkejä laitumella, kirjoittanut omistaja
Kyllä se ruuna taas mielensä pahoitti, kun joka ikisiin kissan ristiäisiin se on nyt viime aikoina raahattu. Tällä kertaa Metsikseen mentiin ihan vain nähdäksemme miten ruuna tulee vieraiden hevosten kanssa toimeen vieraassa paikassa. Olisihan sen kototallillakin voinut toiseen laumaan lykätä, mutta onhan se paljon mukavampaa uhrata muiden hevoset sille, että jos ruuna pistääkin ranttaliksi.
Paikan päällä olimme kaikki varustaneet taustajoukot kameroilla, että saisimme omasta kultamussukasta kivoja riehumiskuvia - muut ehkä saivatkit, mutta meidän Marvel se vain käveli aidan viertä pitkin ihmetellen ihmisiä, jotka yrittivät sitä huiskia menemään pois kameran edestä. Muut tekivät innolla tuttavuutta uusiin hevosiin, mutta Marvel kävi vain katsomassa jo vanhaa tuttua vuonisruuna Thoria, vilautti hampaitaan ja vinkui kuin aasi ja asettautui sen jälkeen portin viereen päivystämään, että milloin lähdetään kotiin..

18.12.2016 - Match show, kirjoittanut omistaja
Olenhan minä sen olen jo hyväksynyt, ettei se ole mikään rakennekukkanen tai maailman paras käytöksisin, mutta kerran me vain eletään ja minä saan kuskata lämminveriruunaani mihin haluan. Tällä kertaa matka kävikin Kittilään, jossa järjestettiin mätsärit. Luokkia oli neljä ja meidän luokka oli vasta kolmantena, joten meillä oli hyvin aikaa mukaan pakotetun Emilian kanssa käydä juomassa tallikahviossa pullakahvit, ennen kuin ruunan kopista ulos otimme.
Pallomasillamme on ollut nyt muutama hassu vinkulelu päivä - vinkuu lähes samaan tahtiin kuin naapuritarhassa oleva Indra, jolla on aivan järjettömät kiimat. Masi ei sitten kehässä oikein tuomaria vakuuttanut käytöksellään, vaan nyppi kokoajan riimunnarua ja minun hihaani. Tuomari naurahtikin, että huomaa ainakin, ettei tämä ole aivan elämään kyllästynyt yksilö - itse epäilen aivan päinvastaista.
Menestystähän me ei ikinä näistä olla lähdetty hakemaan, vaan meidän mieltä lämmitti jo tuomarin kehut herttaisesta ruunikosta ja nämä kauniit sanat taskussamme palasimme kotiin taas kokemusta viisaampana.

18.11.2017 - Talvinastat alle, kirjoittanut omistaja
Tallityöntekijämme Anu oli juuri saanut aamutallit hoidettua valmiiksi, kun raahauduin talliin. Masi odottelikin karsinassa hyvin hämmentyneenä miksi se ei päässyt ulos kuten muut, mutta nyt oli aika pistää Masillekin talvipopot alle sillä huomenna olisi lähtö Nuppuraan maastoilemaan. Meidän polut ovat olleet sen verta sulia, että ollaan vielä menty ihan kesäkengällä ja Masikin on jo hieman vanhassa kengässä, joten kenkien vaihto on ihan tarpeeseen. Masin kanssa onneksi kengät vaihtuvat helposti, kun se on pienestä pitäen totutettu hyvin. Harvemmin itse kengitän meidän hevosia, mutta kerta sitä pääsee edes snadisti halvemmalla, kun itse on käynyt opiskelemassa vähän kengitystä niin kyllä sitä on joskus hyödynnettävä taitojaan. Masi seisoi koko kengityksen ajan nätisti paikoillaan ja kenkien laittoon meni vähän reilu tunti, kun välillä pidimme porkkanataukoja.

19.11.2017 - Talvimaasto, kirjoittanut omistaja
Osallistuimme Masin kanssa Nuppuran talvimaastoon. Olimme tallin pihassa hyvissä ajoin ennen lähtöä, joten saimme hetkeksi lainakarsinan Pallomasille, ettei sen tarvinnut trailerissa tönöttää. Kun muut ratsut saapuivat tallin pihaan, aloin varustamaan ratsuani rauhakseen, mutta silti olimme ensimmäisinä ulkona odottamassa lähtöä. Olin onnellinen, että olin varustautunut itse kunnon toppavarusteilla, mutta myös siitä, että olin Masille ottanut ratsastusloimen, koska ruunan ruipelon talvikarva oli vielä aivan olematon!
Piiliin oli juuri satanut ensilumi, josta saimmekin maastolenkillä otettua kaiken irti. Onnekseni olin juuri uusinut ratsulleni hokitkin, sillä pitoa todella tarvittiin. Vaikka Marvel ei kaikista varmajalkaisin olekaan vaikea kulkuisessa maastossa, niin sekin pärjäsi hyvin tällä lenkillä. Maasto kesti kolme tuntia ja eniten se otti ratsastajan (aka allekirjoittaneen) kunnon päälle. Maasto oli melko rauhallinen, mutta otimme myös muutaman laukkapätkän hyvillä lumisilla suorilla.

23.12.2017 - Uusi tarhakamu, kirjoittanut omistaja
En tiedä kumpi oli enemmän hämillään, Hattu vai Marvel, kun ne päätettiin muutaman viikon aidan yli nuuskimisen jälkeen pistää samaan tarhaan. Yleensä aamutallia on hoitamassa vain yksi ihminen, mutta nyt paikalla oli jopa neljä ihmettelijää. Bella ja Lissu saivat vielä jäädä aidan taakse tarkkailemaan tilannetta, sillä ne ovat useasti turhan komentelevaisia uusia tuttavuuksia kohtaan. Masi sen sijaan on kunnon viilipytty muiden hevosten seurassa ja varmasti puolustaisi Hattua, kun Bella ja Lissu yhdistettäisiin samaan tarhaan niiden kanssa. Emme vielä olleet varmoja miten Hattu käyttäytyy muiden hevosten kanssa tarhatessa, mutta se ei paljoa ole näyttänyt välittävän aidan yli luimistelevasta Lissustakaan.

Tarhaan oli laitettu useampi aamuheinäkasa, jotta hevoset pääsisivät vaihtamaan paikkaa, eikä tarvitsisi samasta kasasta tapella. Kun hevoset päästettiin irti tarhassa, niitä ei paljoa kiinnostanut toisiinsa tutustua. Ne jäivät ihmettelemään vain, että mitä ihmettä me siinä tuijotettiin. Hetken kuluttua ne siirtyivät yhdessä tuumin samalle heinäkasalle ja totesimme, että tämähän helposti sujui! Myöhemmin katselin vielä toimiston ikkunasta, kuinka Masi ja Hattu toisiaan rapsuttelivat. Masin ex-tyttöystävä Lissu katseli kateellisena viereisestä tarhasta ja katkerana kiusasi vanhustamme Bellaa, joka kyllä hetken ihmettelyn jälkeen näytti sille taas kaapin paikan.

30.07.2018 - Laidunkauden päätösmaasto, kirjoittanut Sylvi Ojanne
Veera ja lämppäriruuna Masi lähtivät maastoreissulle leppoisin mielin. Punertava hevonen ratsastaja selässään keikkuen kulki jonon viimeisenä, rauhallisena peränpitäjänä joka koetti sitkeästi nyhtää vihreää heinää suuhunsa harva se hetki. Harmiojärven rannassa viilenevään veteen se lompsi mielissään, mutta vielä suurempaa hilpeyttä sille aiheuttivat pienet shettiskaverukset maastolenkin varrella. Pienen tauon jälkeen Masin kiskottua ainakin ämpärillinen vettä kitusiinsa jatkui matka kohti Ruisahon maatilaa. Mötkylä-nauta sai nauttia Masin jakamattomasta huomiosta, kun tämä koetti tehdä tuttavuutta pitkäkarvaisen eläimen kanssa. Koko maastoporukkaa nauratti punaisen ruunan huutelu, josta ei tosiaakaan meinannut tulla loppua. Vielä pitkän aikaa Mötkylän ohituksen jälkeen se hörähteli matalasti, selkeästi miettien tuota mielenkiintoista otusta. Loppumatka taittui rennosti, Masin tyypilliseen erittäin leppoisaan tahtiin.

kisakalenteri

104 osallistumista, 23 sijoitusta joista 9 voittoja
06.12.2016 Metsälampi Tonttutehtävä maasto (parina Thora Vinter & Thor) 2/6
08.12.2016 Jukola Hiihtoratsastuskisat (hiihtäjänä Veera, ratsastajana Mirka) 14/17
13.12.2016 Metsälampi Miniestekisat ilman satulaa - miniluokka (max. 40cm) 5/7
20.12.2016 Kuuramaa esteratsastus - 50cm 5/5 tarinakisat
31.12.2016 Villi-Cup Kenttä aloittelijaluokka (helppo C, 60 cm, 60 cm) 2/5
31.12.2016 Villi-Cup Koulu Helppo D 8/9
31.12.2016 Villi-Cup Koulu Helppo C 1/11
31.12.2016 Villi-Cup Este 50cm 2/7
31.12.2016 Villi-Cup Este 60cm 2/6
03.01.2017 Yläkokko Hiihtoratsastuskisat - ei esteitä (hiihtäjänä Mirka, ratsastajana Veera) 7/8
07.01.2017 Seppele esteratsastus puomiluokka 8/9
07.01.2017 Seppele esteratsastus 50-60cm 13/21
28.01.2017 Yläkokko esteratsastus ristikkoluokka 5/11
28.01.2017 Yläkokko esteratsastus 60cm 4/14
12.02.2017 Kiltaniemi kouluratsastus Helppo C 1/9
13.02.2017 Dragon Age Estate Lady-luokka 7/14
13.02.2017 Dragon Age Estate Peitsiluokka / Taulut / Noviisi 9/19
13.02.2017 Dragon Age Estate Peitsiluokka / Hirttopuu / Noviisi 15/17
13.02.2017 Dragon Age Estate Peitsiluokka / Aika / Noviisi 8/17
13.02.2017 Dragon Age Estate Joustaus 5/17
13.02.2017 Dragon Age Estate Stuntratsastus 5/14
14.02.2017 Adina kouluratsastus raviohjelma 3/4
14.02.2017 Adina esteratsastus ristikkoluokka 2/5
14.02.2017 Adina valjakkoajo noviisi 2/2
14.02.2017 Adina kenttäratsastus aloittelija 2/5
18.02.2017 Kiltaniemi kouluratsastus Helppo C 3/21
19.02.2017 Kiltaniemi kouluratsastus Helppo C 17/21
20.02.2017 Dragon Age Estate Lady-luokka 10/15
20.02.2017 Dragon Age Estate Skills at Arms / Kohde / Noviisi 11/18
20.02.2017 Dragon Age Estate Skills at Arms / Tarkkuus / Noviisi 18/18
20.02.2017 Dragon Age Estate Skills at Arms / Aika / Noviisi 15/18
20.02.2017 Dragon Age Estate Joustaus 11/16
20.02.2017 Dragon Age Estate Stuntratsastus 6/17
26.02.2017 Vaahterapolku kouluratsastus Helppo C 3/21
26.02.2017 Vaahterapolku esteratsastus 50cm 4/18
26.02.2017 Vaahterapolku esteratsastus 60cm 12/24
04.03.2017 Storholm kouluratsastus Helppo C 3/16
04.03.2017 Storholm esteratsastus ristikkoluokka 11/12
04.03.2017 Otava kouluratsastus Helppo C 13/16
17.03.2017 Ponipallero kouluratsastus Helppo D 7/15
17.03.2017 Ponipallero kouluratsastus Helppo C 18/23
17.03.2017 Ponipallero esteratsastus 50cm 11/16
17.03.2017 Ponipallero esteratsastus 60cm 10/11
18.03.2017 Ponipallero kouluratsastus Helppo D 2/15
18.03.2017 Ponipallero kouluratsastus Helppo C 21/23
18.03.2017 Ponipallero esteratsastus 50cm 14/16
18.03.2017 Ponipallero esteratsastus 60cm 8/11
19.03.2017 Ponipallero kouluratsastus Helppo D 12/15
19.03.2017 Ponipallero kouluratsastus Helppo C 11/23
19.03.2017 Ponipallero esteratsastus 50cm 8/16
19.03.2017 Ponipallero esteratsastus 60cm 2/11
27.03.2017 Adina kouluratsastus Helppo C 5/6
27.03.2017 Adina maastoeste 50cm 1/6
09.04.2017 Orastus kenttäratsastus Ristikko/HeC/30cm 6/6
14.05.2017 Adina kouluratsastus Helppo D 4/4
14.05.2017 Adina kouluratsastus Helppo C 4/4
14.05.2017 Adina esteratsastus 50cm 3/4
16.05.2017 Corsett kouluratsastus Helppo C 1/13
16.05.2017 Corsett kouluratsastus Helppo C 7/13
30.05.2017 Adina kouluratsastus Helppo C hyl.
30.05.2017 Adina esteratsastus 50cm 1/8
30.05.2017 Adina esteratsastus 60cm 5/6
31.05.2017 Villi-Cup esteratsastus 40cm 9/18
31.05.2017 Villi-Cup esteratsastus 50cm 23/26
31.05.2017 Villi-Cup esteratsastus 60cm 11/16
31.05.2017 Villi-Cup kouluratsastus Helppo D 1/25
31.05.2017 Villi-Cup kouluratsastus Helppo C 12/40
31.05.2017 Villi-Cup kenttäratsastus aloittelija 5/9
31.05.2017 Villi-Cup maastoesteet 50cm 5/10
31.05.2017 Villi-Cup valjakkoajo noviisi 7/12
02.12.2017 Tunturin talli kouluratsastus HeC 14/19
03.12.2017 Tunturin talli kouluratsastus HeC 5/19
09.12.2017 Nuppura kenttäratsastus aloittelija (HeC/60cm/50cm) 2/13
10.12.2017 Champion Relief esteratsastus 40cm 5/16
10.12.2017 Champion Relief kouluratsastus HeC 2/15
31.12.2017 Kuninkaantammen esteratsastus 40cm 6/16
31.12.2017 Kuninkaantammen esteratsastus 60cm 11/20
17.01.2018 Keskusta esteratsastus 50-60cm 11/17
19.01.2018 Keskusta esteratsastus 50-60cm 1/17
21.01.2018 Keskusta esteratsastus 50-60cm 9/17
27.01.2018 Tunturin talli esteratsastus 40cm 4/16
27.01.2018 Tunturin talli esteratsastus 60cm 6/16
28.01.2018 Tunturin talli esteratsastus 40cm 12/16
28.01.2018 Tunturin talli esteratsastus 60cm 6/16
03.02.2018 Ponipallero esteratsastus puomiluokka 3/17
03.02.2018 Ponipallero esteratsastus 40cm 12/22
03.02.2018 Ponipallero esteratsastus 60cm 19/20
08.02.2018 Ratsutalli Lilja esteratsastus 60cm 14/20
27.01.2018 Ponipallero kouluratsastus HeD 3/20
27.01.2018 Ponipallero kouluratsastus HeC 12/25
27.01.2018 Tunturin talli kouluratsastus HeD 11/17
27.01.2018 Tunturin talli kouluratsastus HeC 7/18
28.01.2018 Tunturin talli kouluratsastus HeD 12/17
28.01.2018 Tunturin talli kouluratsastus HeC 6/18
09.02.2018 Ratsutalli Lilja kouluratsastus HeC 8/20
17.02.2018 Ponipallero maastoesteratsastus 40cm 1/10
17.02.2018 Ponipallero maastoesteratsastus 60cm 8/9
25.03.2018 Orange Woods Ranch maastoesteratsastus 30-50cm 3/6
21.04.2018 Ironia maastoesteratsastus 40cm 16/16
21.04.2018 Ironia maastoesteratsastus 60cm 8/16
20.04.2018 Ironia valjakkoajo noviisi koulukoe 1/4
20.04.2018 Ironia valjakkoajo noviisi tarkkuuskoe 3/4
25.04.2018 Ironia kenttäratsastus aloittelijaluokka 10/11
16.09.2018 Maybeck Stud laukkakilpailut avoin hevosille 6/11


© Pilvimarja 2008 / Heidi