Vähäpellon Hallava

Lopetettu 18.10.2018


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

YLA1, KERJ-I, KRJ-I, Jälkeläisluokka C, 3 Star Prospect

Tällä hetkellä 18-vuotias

Perustiedot

Virallinen nimi: Vähäpellon Hallava Rotu: Suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Syntymäaika:02.01.2017
Säkäkorkeus, väri:157cm, rautias Rekisterinumero:VH17-018-0103
Koulutus:HeA, 100cm, Helppo, Vaativa Painotuslaji:yleispainotus
Kasvattaja:VP, Vähäpelto Omistaja:Veera R. VRL-10735

"Vähäpellon Hallava on luonteeltaan sympaattinen ja ihmisystävällinen tamma, jota on ratsutettu hitaasti mutta varmasti tulevaisuuden kilpakentille. Nuoresta iästään huolimatta Hallava on nöyrä ja vastaanottavainen ratsastaa, joten se sopii luonteensa ja ominaisuuksien puolesta myös esimerkiksi juniorille tai äiti-tytär ratsuksi. Tamma myydään ensisijaisesti kilpailu-urheilusta ja jalostuksesta kiinnostuneeseen kotiin, jossa tamman kanssa otetaan tavoitteeksi esimerkiksi laatuarvostelut."

Nähdessäni Hallavan myynti-ilmoituksen netissä sulin aivan totaalisesti. Soitin saman tien myyjälle ja sovimme heti seuraavalle viikonlopulle koeratsastuksen. Valitettavasti hintaa tammalla oli sen verran, että ihan yksin ei meikäläisen rahat siihen riittäisi, mutta onneksi isäukko on ollut aina kova suomenhevosfani, joten eiköhän tämä pakotettu mukaan rahamieheksi.
Tamman koeratsastus sujui oikein jouhevasti ja kaupat syntyivät oitis. Tamma matkasi seuraavan viikon alussa Ponipalleroon ja se sopeutui nätisti suomenhevostamma laumaamme muutamien välien selvittelyjen jälkeen

Luonne

Hallava on yleisesti kaikkien käsiteltävissä oleva rauhallinen tapaus, joka asuu ympäri vuoden aktiivipihatossamme. Hieman tamma aina tuppaa kasvattamaan mahaa siellä, jos se saa mahaa liikaa, mutta onneksi ne karisevat samoin tein pois kunnon kuntokuurilla. Tamma on useasti kuitenkin melko haluton lähtemään ruokapöydän äärestä pois, joten melko ovela saa olla napatakseen Hallan tarhasta.

Kun tamma on metsästetty pihatoilta ja saatu talliin, niin se pitää ehdottomasti karsinassa sitoa kiinni, sillä muuten sen kanssa saa leikkiä piirileikkiä ikuisuuden. Muuten hoitotoimet sujuvat oikein nätisti ja tamma seisoo aivan rauhassa.
Satuloidessa tammaa voi satulavyön löysätä jo valmiiksi toiselta puolelta viimeisiin reikiin tamman käyttäessä kaiken energiansa tässä kohtaa mahan pullistamiseen. Monesti ovat uudet ihmiset tamman satulavyön unohtaneet tarkistaa ennen tallista pois lähtöä sillä seurauksella, että kohta satula roikkuu kyljellä, kun tamma lopettaa mahan pullistamisen. Satulavyötä saakin siis kiristää vähintään kolmesti jo ennen selkään nousua ja vielä selässäkin.

Ratsuna Halla sopii myös aloittelijoille, mutta osaa se tuoda haastetta myös kokeneemmille. Se onkin melko hyvä opetusratsu juuri sen takia, että se osaa nopeasti arvioida ratsastajan tason ja mennä sen mukaan. Kouluratsuna se taipuu helppo A - tasolle, mutta antaakseen parhaansa se vaatii kunnon verryttelyt - tamma on auttamatta hieman vino vasemmalle. Esteet tamma ylittää puhtaasti hyvällä hyppytyylillä, mutta metrin esteillä se useasti jää kuitenkin kakkoseksi luokassa kisaaville puoliverisille sun muille, joilla on pidemmät askeleet ja enemmän vauhtia. Maastossa ja maastoesteillä Halla on oikein luotettava ratsu ja menee varmasti esteestä kuin esteestä yli, kunhan ottaa tamman kapasiteetin huomioon.
Kisapaikoilla Halla ei turhia stressaa ja se mielellään hengaileekin trailerissa tai sen ulkopuolelle kiinnitettynä heiniä mussuttaen.

Sukutaulu

i. Mestiikki
VSN Champion, KTK-II, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Star Award
musta, 157cm
ii. Rustiikki
musta, 158cm
iii. Tarmokki
musta, 157cm
iie. Ruskotelma
ruunikko, 160cm
ie. Unimaakari
musta, 155cm
iei. Sampioni
sysirautias, 160cm
iee. Uninuttu
musta, 156cm
e. Hurppura
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I*, Jälkeläisluokka C, Palladiun Prize
punarautias, 157cm
ei. Tuppura
punarautias, 157cm
eii. Nastapio
punarautias, 158cm
eie. Uushopea
hopeanruunikko, 157cm
ee. Seesteri
tummanpunarautias, 154cm
eei. Kestohoopo
ruunikko, 157cm
eee. Tilkkuhööri
tummanpunarautias, 154cm

Sukuselvitys

ii. Rustiikki on musta suomenhevosori, joka on vallannut kilpa-areenat niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parista, jonka lisäksi se kilpaili nuoruusvuosinaan myös valjakkoajon parissa. Suuren egon omaava ori on ollut luonteeltaan varsinkin nuorempana melko hankala, sillä se keskittyi varsinkin kevätaikaan enemmän tammoihin ja muihin hevosiin ennemmin kuin ihmiseen. Luonteensa vuoksi ori päätyi ammattilaiselle ratsutettavaksi joka osti orin myöhemmin pilkkahintaan tasoon sekä kapasiteettiin nähden. Helppo A, 115cm ja suomenhevosten helppoja kenttäluokkia kilpaillut ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan II-palkinnolle arvioilla “hyvät tyypit, pyöreä tiivis runkoa, leveä ja pitkä kaareva kaula, loiva lapa, kantava lanne, pitkä lautanen. Jalat hyväasentoiset, etusääret lyhyet. Liikkeet väljät, käynnissä erittäin hyvä yliastunta. Esteillä rohkea, hyppää hyvällä tekniikalla. Ratsastettavuus melko hyvä; ori on aavistuksen sitkeä suusta, se on herkkä pohkeille ja se on yhteistyöhaluinen.” Rustiikilla on tänään reilu kymmenen jälkeläistä, mutta jälkeläismäärän odotetaan kasvavan uusien tammojen myötä.

iii. Tarmokki on musta, 157cm korkea ori joka on jättänyt jälkeläisilleen paljon itsevarmaa ja jopa hieman machoilevaa luonnetta josta syystä orilla on nykypäivänä hyvin vähän orijälkeläisiä. Sen tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen myös suurta kapasiteettia lajiin kuin lajiin, ja moni orin jälkeläisistä onkin päätynyt alue-kansallisen tason yleispainoitteisiksi kilpahevosiksi. Hyvän ratsastettavuuden ja fyysisen kestävyyden omaava Tarmokki oli itse aikoinaan oikea este- ja kenttäratojen legenda, sillä ori sijoittui tai voitti lähes jokaisessa startissaan. Erinomaisen hyppytyylin ja vahvan laukan omaava ori ei kuitenkaan jättänyt koulutuomareitakaan kylmäksi, vaan se kilpaili Helppo A-tasolla tehden sujuvia, tasapainoisia ja loppua kohden jo melko lennokkaita suorituksia. Tänään Tarmokki viettää leppoisan eläkeläishevosen virkaa, ja käy muutamia kertoja viikossa maastoilemassa sekä ratsain että ajaen lihaskuntoa ja mielenvirkeyttä ylläpitääkseen.

iie. Ruskotelma on melko tyypillinen suomenhevonen; se polveutuu juoksijapuolen valtaoreista, se on rakenteeltaan pitkäkaulainen ja melko pienipäinen ja sen lavat ovat melko viistot. Sen runko on sopusuhtainen ja pyöreä, ja sillä on kohtalaiset jalka-asennot. Ruunikon värityksen omaava Ruskotelma on viettänyt lähes koko elämänsä samalla omistajallaan, jossa se on toiminut hyvän ystävän ja monipuolisen harrastehevosen virassa. Lempeäluonteinen, rohkea ja yritteliäs Ruskotelma osasi kentällä perusjuttuja, mutta se oli parhaimmillaan maastossa. Talviaikaan tamma rakasti rekiajeluita, ja se osallistui myös tilan puidenhakuun vetämällä jonkin verran tukkeja metsästä yhdessä muiden tilan suomenhevosten kanssa. Ruskotelmalla on kaksi jälkeläistä, joista molemmat ovat kilpailukäyttöön päätyneitä oreja. Ruskotelma lopetettiin vanhuuden tuomiin ongelmiin 25-vuotiaana.

ie. Unimaakarin on kasvattanut tunnettu suomenhevoskasvattaja Urho Linnanmaa. Kasvattajallaan Unimaakari asui kolmevuotis syksyyn asti, johon mennessä tamma oli opetettu ajolle ja sitä oltiin käytetty muutamissa valtakunnallisissa näyttelyissä. Kasvattajaltaan tamma päätyi ratsastuksenohjaajaopiskelijalle, joka etsi itselleen nuorta hevosta jolla pystyisi suorittamaan nuoren hevosen ratsutusnäytöt ja jonka voisi jatkaa myöhemmin kilpailuharrastusta. Vastaanottavainen ja yhteistyöhaluinen Unimaakari oli helppo ratsuttaa ja jatkokouluttaminen osaavamman ratsun maailmaan tapahtui jouhevasti ilman suurempia kommervenkkejä. Tamma astutettiin neljävuotiaana pienen tapaturmaperäisen pinnallisen koukistajajänteen vaurion vuoksi, jonka jälkeen tamma palasi hiljalleen ratsukäyttöön. Unimaakari nousi muutaman kauden aikana niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa kansalliselle tasolle ja on tehnyt erittäin hyviä suorituksia vaativimmissakin luokissa. Tulevaisuuden tähtäimenä tammalla on mestaruuskilpailut ainakin kenttäratsastuksen parissa, jonka parissa Unimaakari on näyttänyt vahvaa osaamista.

iei. Sampioni on sysirautias 160cm korkea suomenhevosori, joka on tehnyt merkittävän kilpailu-uran este- ja kenttäratsastuksen parissa. Kolme peräkkäistä suomenhevosten mestaruuskultaa ottanut kenttäori on vahva suorittaja, jolla on erinomainen hyppytyyli sekä erittäin vahva laukka. Rohkean luonteen omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, ja sillä on useita kymmeniä jälkeläisiä. Jälkeläisistä suurin osa on päätynyt harrastekilpakäyttöön mukavan ja rehdin luonteen vuoksi, mutta muutama jälkeläisistä on noussut myös isänsä veroiseksi suorittajaksi kansalliselle tasolle. Tänäpäivänä Sampioni viettää rauhallista ja leppoisaa elämää keväisin tammoja tavaten, kun taas muina aikoina se on kevyessä ratsastus- ja ajokäytössä.

iee. Uninuttu on suomenhevoskasvattaja Urho Linnainmaan omistama ja kasvattama musta, 158cm korkea tamma jonka elintehtävät ovat olleet pitkälti jalostukselliset. Monipuolisesta ratsusuvusta polveutuva tamma on sisäänratsastettu kolme vuotiaana, jonka jälkeen se on ottanut osaa ikäluokkakilpailuihin. Hyvän rakenteen ja liikemekanismin omaava tamma on kantakirjattu 8-vuotiaana ratsukantakirjaan I-palkinnolla, jonka jälkeen tamma on ollut puhtaasti siitoshevosena. Uninuttu on tiinehtynyt joka kerta kerrasta, ja on hoitanut varsansa aina erinomaisen hyvin - eikä ole ollut harvinainen näky, että lempeäluonteinen tamma on hoitanut myös muiden tammojen varsoja. Nyt Uninuttu viettää leppoisaa eläkehevosen virkaa, ja on viimeiset vuodet toiminut omien varsojen sijasta keinoemänä tarpeen vaatiessa.

ei. Tuppura on yleispainotteinen, ratsukantakirjattu suomenhevosori joka on niittänyt mainetta eritoten este- ja kenttäratsastuskilpailuista. Punarautias ori on valloittanut jo pelkällä ulkonäöllään monen monta suomenhevosia seuraavaa ihmistä, sillä sen vaaleat, pitkät jouhet tuovat orin ulkonäköön kivan lisän vaaleiden sukkien ja piirron lisäksi. Tuppura on rakenteeltaan hyvät leimat ja tyypit omaava ori, jolla on sopusuhtainen runko, vahva ylälinja sekä melko lyhyt selkä. Jalka-asennot orilla ovat hyvänpuoleiset, joskin etusääret ovat aavistuksen supistuneet. Vaikka ori on terävän hyppytyylin, vahvan laukan ja rohkean luonteen vuoksi painoittunut enemmän este- ja kenttäratsastukseen, ei se jätä kylmäksi koulu- ja valjakkoradoillakaan. Positiivisen luonteen omaava ori on oikea työmyyrä, joka rakastaa kaikenlaista työntekoa - sen kanssa ei siis turhia tarvitse jännittää, että kaviot liimautuisivat kiinni kentän pohjaan tai hevonen pukittelisi protestiksi ratsastajalle. II-palkinnolle kantakirjattua oria on käytetty melko säästeliäästi jalostukseen, mutta sen tiedetään periyttäneen varsin hyväluonteisia, kestävä rakenteisia varsoja.

eii. Nastapio on oikea suvun mustalammas, sillä ravisuvusta periytyvä ori on eksynyt raviratojen sijaan ratsujen maailmaan. Periytymisestään huolimatta Nastapio edustaa perinteistä suomenhevosratsua, sillä orilla on pyöreä ja kompakti rakenne, hyvät jalka-asennot ja ratsulle tyypilliset tahdikkaat, ilmavat liikkeet. Nuorempana ajolle opetettu ori on kilpaillut nuoruusvuotensa kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa, mutta omistajan tyttären kasvaessa poneista ulos, Nastapiolla alettiin treenaamaan myös rataesteiden parissa. Varsin hyvän ratsastettavuuden ja simppelin luonteen omaavasta orista kuoriutui hiljalleen oikea haka este- ja kenttäratsastuksen pariin, sillä orilla oli ilmavan ja terävän hyppytyylin lisäksi melko hyvä ja varovainen tekniikka. Vanhoilla päivillään ori kilpailikin Vaativa B tasolla kouluratsastuksessa ammattiratsastajan kanssa, jonka lisäksi se kilpaili avoimia 120cm ja yhden tähden kenttäluokkia nuoren juniorin kanssa. Juoksija- ja ratsukantakirjaan I-palkittua oria käytettiin melko paljon jalostukseen, joskin valtaosa varsoista on päätynyt ratsupuolelle. Nastapion tiedetään periyttäneen jälkeläisille hyvän luonteen lisäksi kapasiteettia lajiin kuin lajiin.

eie. Uushopea edustaa vanhanajan sukulinjaa, joka on lähes kadonnut suomenhevosten suvuista. Varsin kompaktin rakenteen omaava tamma oli upea ilmestys jo pelkästään hopeanruunikon värinsä vuoksi, mutta kuulopuheiden mukaan tamman luonne on ollut vielä tärkeämmässä roolissa sen fanijoukon keskuudessa. Uushopean kuvaillaan olleen varsin simppeli, ihmisrakas hevonen, jonka kanssa pystyi harrastamaan monipuolisesti niin ratsain kuin ajaen, jonka lisäksi tamma kyyditsi kylän lapsia muun muassa rekiajeluiden muodossa. Mikään kilparatojen konkari tamma ei ollut, mutta sitä käytettiin toisinaan valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa tamma palkittiin usein näyttelyn parhaana hevosena ja/tai tammana. Hyvän luonteen, rakenteen sekä erikoisen sukulinjan vuoksi Uushopeaa käytettiin muutaman varsan verran jalostukseen. Tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, joista kaksi on tammaa ja yksi ori. Jälkeläisiä yhdistää helppo käsiteltävyys sekä hyvä rakenne jonka lisäksi orijälkeläinen on pärjännyt upeasti myös kansallisilla kilparadoilla. Uushopea lopetettiin vuonna 2003 26-vuoden ikäisenä vanhuuden tuomiin vaivoihin.

ee. Seesteri on tummanpunarautias, 154cm korkea suomenhevostamma jonka kilpaura loppui oikeastaan ennen, kuin se ehti edes alkaa. Kasvattajaltaan kolmen kuukauden ikäisenä maitovarsana ostettu tammavarsa vaikutti nuorena varsin potentiaaliselta kilpahevoselta, jonka vuoksi hevonen päätyi ammattilaisen omistukseen. Herkän, mutta siitä huolimatta melkon mutkattoman luonteen omaavaa tammaa rakennettiin kaikella rakkaudella kohti ikäluokka- ja kasvattajakilpailuita, joissa tamma menestyikin upeasti. 3-vuotiaana Seesteri palkittiin parhaimmilla rakennepisteillä, kun taas neljävuotiaana tasapainoa saatuaan tamma palkittiin parhaana askellajihevosena ja tilaisuuden toiseksi parhaana estehevosena. Kasvattajakilpailuissa tamma osallistui kouluratsastukseen, jossa se voitti lähes kolmen prosenttiyksikön erolla toiseksi tulleen. Upean alku-uran tehnyt tamma myytiin isolla rahalla amatööriratsastajalle siitosleasingsopimuksella, joka myöhemmin koitui tamman kohtaloksi. Varsinainen kantoaika sujui moitteetta, mutta synnytyksessä tapahtui kaikkien tammanomistajien suurin pelko - erinäisten komplikaatioiden myötä Seesteri menehtyi, ja kuvankaunis tammavarsa jäi orpovarsaksi.

eei. Kestohoopo on ruunikko suomenhevosori, jonka tietää oletettavasti kaikki sellaiset ihmiset, jotka seuraavat suomenhevosten menestymistä. Kestohoopo oli nuorena oripoikana varsinainen kuivanmaan orava, eikä se pärjännyt ikäluokkakilpailuissa nimeksikään. Orilta tuntui puuttuvan kaikista askellajeista tahti ja irtonaisuus, jonka lisäksi sen tasapaino tuntui olevan luokattoman huono. 6-vuotiaana ori kuitenkin löysi hiljalleen itsestään puuttuvia palasia ja se kasvatti nopeaan tahtiin puuttuvan lihasmassan. Lihasmassaa saatuaan sen liikkeet sekä tasapaino parani huomattavasti ja kasvattaja halusi ilmoittaa orin kasvattajakilpailuun. Kesän ahkeran treenaamisen myötä Kestohoopo teki jotain, mitä kukaan ei osannut odottaa - se nimittäin sijoittui estekokeessa toiseksi erittäin siistillä ja tasapainoisella radalla! Kasvattajakilpailu tuntui olevan vasta lastenleikkiä, sillä vuosien myötä ori on nähty kansallisilla radoilla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa jonka lisäksi ori on osallistunut jokaisessa lajissa mestaruustaistoihin saaden kolme mitalia kenttäratsastuksesta. Ratsukantakirjaan II-palkittua suomenhevosoria on käytetty melko runsaasti jalostukseen sen kompaktin rakenteen sekä hieman erikoisemman suvun vuoksi. Kestohoopon jälkeläisiä yhdistää erinomainen laatu, joka on vienyt jälkeläiset useamman lajin pariin.

eee. Tilkkuhööri on hyvin tavanomainen suomenhevostamma, jonka suurin elämäntehtävä on ollut suorittaa hyvän ystävän ja harrastehevosen virkaa. Osittain ravisuvusta periytyvä tamma on rakenteeltaan varsin korrekti; sillä on selkeiden leimojen lisäksi vahva ylälinja, sopusuhtainen ja pyöreä runko sekä melko hyväasentoiset jalat. Ryhdikkäällä tammalla on lennokkaat ja ilmavat liikkeet, joita sen tiedetään periyttäneen molemmille tammajälkeläisilleenkin. Herkän ja melko kuuman luonteen omaavan tamman kanssa käytiin epäsäännöllisen säännöllisesti erinäisissä valmennuksissa, joiden kautta tamma tuli tutuksi ammattilaisille ja sen myötä sen molemmat jälkeläiset saatiin myytyä ammattilaisille aktiivikäyttöön. Vaikka Tilkkuhööri ei ole itse kilpaillut minkään lajin parissa kyläkisoja poislukien, on kivan rakenteen ja hyvän liikemekanismin omaavaa tammaa on käytetty satunnaisesti valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa se on pärjännyt upeasti saaden kerta toisensa jälkeen I-palkintoja. Tänään Tilkkuhööri viettää leppoisaa eläkeläishevosen virkaa 26-vuoden ikäisenä pienessä laumassa pitkiä aikoja tarhaten sekä muutamia kertoja viikossa maastoillen.
© kasvattaja

Jälkeläiset

syntymäaika varsa isä
29.04.2017 t. Ponipalleron Hallanvaara i. Vähäpellon Suvisuukko
13.05.2017 o. Ponipalleron Huijari i. Hortensian Lunttaaja
14.07.2017 t. Ponipalleron Talvihalla i. Mörkövaaran Talviuni
06.02.2018 t. Ponipalleron Helheim i. Manan Majoilla
03.04.2018 o. Ponipalleron Huttunen i. Ponipalleron Räikkönen

Kilpailukalenteri

53 KRJ, 42 ERJ & 51 KERJ sijoitusta
07.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 1/30
14.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
14.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
16.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
18.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
19.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 3/30
14.01.2017 Fiktio, Helppo A, 6/40
15.01.2017 Fiktio, Helppo A, 6/40
20.01.2017 Fiktio, Helppo A, 6/40
07.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 3/30
21.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 1/30
26.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
12.01.2017 Fiktio, Helppo A, 2/40
16.01.2017 Fiktio, Helppo A, 1/40
16.01.2017 Kievarikuja, Helppo A, 4/50
16.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 5/50
20.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 2/50
22.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 5/50
28.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 2/50
30.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 3/50
13.01.2017 Härdelli, Helppo C, 3/30
13.01.2017 Härdelli, Helppo C, 5/30
16.01.2017 Härdelli, Helppo C, 2/30
17.01.2017 Härdelli, Helppo C, 1/30
21.01.2017 Härdelli, Helppo C, 3/30
22.01.2017 Härdelli, Helppo C, 2/30
29.01.2017 Härdelli, Helppo C, 2/30
30.01.2017 Härdelli, Helppo C, 2/30
16.01.2017 Härdelli, Helppo B, 3/30
17.01.2017 Härdelli, Helppo B, 4/30
22.01.2017 Härdelli, Helppo B, 5/30
23.01.2017 Härdelli, Helppo B, 1/30
29.01.2017 Härdelli, Helppo B, 2/30
18.01.2017 Romilly, Helppo A, 5/80
21.01.2017 Romilly, Helppo A, 1/80
27.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/50
02.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/50
07.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/50
19.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/60
20.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 3/60
15.03.2017 kutsu KRJ Helppo A - 6/40
18.03.2017 kutsu KRJ Helppo A - 1/40
21.03.2017 kutsu KRJ Helppo A - 3/40
23.03.2017 kutsu KRJ Helppo A - 5/40
30.03.2017 kutsu KRJ Helppo A - 6/40
11.03.2017 kutsu KRJ Helppo A - 2/100
12.03.2017 kutsu KRJ Helppo A - 2/100
19.03.2017 kutsu KRJ Helppo A - 8/100
12.04.2017 kutsu KRJ Helppo A - 3/40
20.04.2017 kutsu KRJ Helppo A - 1/40
21.04.2017 kutsu KRJ Helppo A - 4/40
22.04.2017 kutsu KRJ Helppo A - 4/40
27.04.2017 kutsu KRJ Helppo A - 4/40
01.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30
11.01.2017 Romilly, 100cm, 8/80
12.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
14.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
16.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/50
18.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 7/50
18.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
25.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/50
27.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 7/50
30.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 3/50
21.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
23.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 5/30
23.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
26.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 2/30
27.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
03.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 1/30
06.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 5/30
04.02.2017 Reiter, 100cm, 1/30
17.02.2017 Romilly, 100cm, 1/60
15.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
16.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 2/30
04.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
05.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 1/30
04.03.2017 Turmeltaja ERJ 100cm 05/30
07.03.2017 Turmeltaja ERJ 100cm 02/30
11.03.2017 Turmeltaja ERJ 100cm 03/30
13.03.2017 Teilikorpi ERJ 100cm 05/40
16.03.2017 Turmeltaja ERJ 100cm 02/30
18.03.2017 Turmeltaja ERJ 100cm 05/30
19.03.2017 Teilikorpi ERJ 100cm 02/40
20.03.2017 Teilikorpi ERJ 100cm 04/40
03.04.2017 Savage ERJ 100cm 05/30
10.04.2017 Savage ERJ 100cm 05/30
21.03.2017 Teilikorpi ERJ 100cm 3/40
22.03.2017 Teilikorpi ERJ 100cm 6/40
26.03.2017 Teilikorpi ERJ 100cm 5/40
27.03.2017 Teilikorpi ERJ 100cm 5/40
03.04.2017 Wolf Sporthorses ERJ 100cm 2/30
05.04.2017 Wolf Sporthorses ERJ 100cm 2/30
23.04.2017 Wolf Sporthorses ERJ 100cm 3/30
26.04.2017 Wolf Sporthorses ERJ 100cm 3/30
29.04.2017 Wolf Sporthorses ERJ 100cm 2/30
17.01.2017 Romilly, Helppo, 3/30
04.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
06.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
07.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
08.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
10.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
03.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
09.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
11.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
13.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
23.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
27.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
02.02.2017 Reiter, Helppo, 4/30
05.02.2017 Reiter, Helppo, 3/30
15.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 2/30
16.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 3/30
10.02.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 1/40
18.02.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 2/40
14.02.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 2/30
15.02.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 1/30
16.02.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 3/30
20.02.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 4/30
13.02.2017 Metsovaara, Helppo, 1/40
14.02.2017 Metsovaara, Helppo, 6/40
18.02.2017 Metsovaara, Helppo, 4/40
03.02.2017 Vähäpelto, helppo 3/30
15.02.2017 Vähäpelto, helppo 5/30
19.02.2017 Vähäpelto, helppo 1/30
20.02.2017 Cadogan Ponies KERJ helppo 6/40
26.02.2017 Cadogan Ponies KERJ helppo 2/40
04.03.2017 Kaunovaara KERJ tuttari 2/40
06.03.2017 Hukkapuro KERJ helppo 3/30
13.03.2017 Kaunovaara KERJ tuttari 5/40
15.03.2017 Kaunovaara KERJ tuttari 6/40
20.03.2017 Kaunovaara KERJ tuttari 4/40
01.04.2017 Hukkapuro KERJ helppo 5/30
15.04.2017 Hukkapuro KERJ helppo 1/30
21.04.2017 Hukkapuro KERJ helppo 3/30
23.04.2017 Hukkapuro KERJ helppo 2/30
01.05.2017 kutsu KERJ Helppo 4/30
11.05.2017 kutsu KERJ Helppo 2/30
19.05.2017 kutsu KERJ Helppo 4/30
29.05.2017 kutsu KERJ Helppo 3/30
15.04.2017 kutsu KERJ Helppo 1/30
19.04.2017 kutsu KERJ Helppo 5/30
07.05.2017 kutsu KERJ Helppo 5/30
08.05.2017 kutsu KERJ Helppo 4/30
11.05.2017 kutsu KERJ Helppo 4/30
14.05.2017 kutsu KERJ Helppo 2/30
18.05.2017 kutsu KERJ Helppo 1/30
29.05.2017 kutsu KERJ Helppo 3/30
17.03.2018 Kadotetut Suomenhevoset MEJ 70cm 3/20
12.02.2018 Ponipallero MEJ 90cm 1/5
11.03.2018 Kruunuhaka MEJ 70-80cm 3/19
09.04.2018 Prime Sporthorses MEJ 50cm 3/9
11.04.2018 Prime Sporthorses MEJ 70cm 2/9
12.04.2018 Prime Sporthorses MEJ 50cm 3/9
15.04.2018 Prime Sporthorses MEJ 50cm 2/9
15.04.2018 Prime Sporthorses MEJ 70cm 1/9
15.08.2018 Thrillium MEJ-Cup 80-90cm 2/38
20.08.2018 Ponipallero MEJ 80cm 4/28
23.08.2018 Ponipallero MEJ 80cm 4/28
09.09.2018 Kototalli MEJ 70cm 1/16
13.09.2018 Kototalli MEJ 60cm 2/15
15.09.2018 Kototalli MEJ 70cm 3/16
18.09.2018 Maanan Suomenhevoset MEJ 80cm 5/52
22.09.2018 Elisan yksärit MEJ 80cm 7/56
23.09.2018 Elisan yksärit MEJ 80cm 1/56
24.09.2018 Maanan Suomenhevoset MEJ 90cm 3/55
29.09.2018 Hunajakumpu MEJ 70cm 2/15
01.10.2018 Hunajakumpu MEJ 90cm 2/20
02.10.2018 Hunajakumpu MEJ 70cm 2/15

Valmennukset

01.02.2017 // Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja

Olin lupautunut pitämään tänään kouluvalmennuksen Hallalle ja tämän omistajalle Veeralle. Ratsukko olikin jo verryttelemässä kentällä, kun saavuin. Tamma näytti suorastaan liitävän, kun Veera työsti sillä alkuverryttelyssä siirtymisiä ja suunnan muutoksia. Kehotin ratsastajaa kiinnittämään huomiota erityisesti kulmien läpi ratsastukseen, sillä nyt tamma näytti hieman oikovan niissä. En halunnut, että tamma pääsee ratsastajansa niskan päälle heti alkukättelyissä. Halla näytti muuten olevan hyvin ratsastajallaan kuulolla ja se vaikutti liikkuvan omalla moottorillaan eteenpäin. Veera saikin pitää avut melko pieninä, sillä tamma tuntui reagoivan hieman liiankin herkästi kaikkeen.

Kun ratsukko oli käynyt itsenäisesti kaikki askellajit läpi ja olin saanut jonkinlaisen kuvan Hallan ratsastettavuudesta, päätin antaa heille ensimmäiseksi tehtäväksi taivutukset. Aloitimme ihan avotaivutuksista pitkällä sivulla. Avotaivutusta piti mennä pitkän sivun puoleen väliin asti ja sitten suoristaa ja mennä rauhallista harjoitusravia lyhyen sivun puoleen väliin asti. Sama toistettiin toisella pitkällä sivulla. Avotaivutukset näyttivät onnistuvan tammalta nätisti, vaikka välillä se saikin hämmentäviä pöllövirtapiikkejä. Lisäsimme seuraavaksi mukaan sulutkin, eli nyt piti pitkällä sivulla ensiksi tehdä avo, keskellä suoristus ja sitten sulku. Nyt ei tehty ravisiirtymisiä vaan lyhyen sivun keskellä tuli peruuttaa neljä askelta.

Kun sulut saatiin käynnissä onnistumaan pyysin ratsastajaa tekemään nyt tehtävän ravissa tamman kanssa. Ravissa Halla näytti jo niin liitävältä, että jäin vain ihmettelemään miten Veera pystyikin istumaan satulassa niin hyvin. Viimeisenä ratsukko sai näyttää muutamat laukan vaihdot niin, että vaihtoja tuli kummallekin pitkälle sivulle kaksi ja ne tehtiin käynnin kautta. Ratsastaja oli saanut ratsastettua tammaa koko valmennuksen erittäin hyvin ja tamma oli hyvin kuulolla, joten laukan vaihdot sujuivat heiltä erittäin vaivattoman näköisesti! Tämän jälkeen ratsukko sai vapaasti mennä ympäri kenttää kevyttä ravia pitkin ohjin, ennen kuin siirtyivät käyntiin.

01.05.2017 // Valjakkovalmennus, kirjoittanut omistaja

Tänään olin Ponipallerossa valmentamassa Halla-nimistä suomenhevostammaa ja tämän omistajaa Veeraa valjakkoajossa. Olin suunnitellut sille tälle päivälle lähinnä vain tarkkuutta vaativia ajotehtäviä. Pidimme valmennuksen kentällä, vaikka alun perin olin suunnitellut, että pitäisimme sen pellolla saadaksemme lisää tilaa.

Veera ja Halla olivatkin jo kentällä verryttelemässä, kun saavuin. Tervehdin kuskia ja kehotin häntä verryttelemään tammaa kävelemällä muutaman kierroksen ristiin rastiin kenttään ympäri ja sitten siirtämään sen raviin ja sama ravissa. Itse jäin seisomaan kentän keskelle ja seurasin hevosen liikkeitä ja kuskin ajotapaa. Halla näytti hieman protestoivan kuskia vastaan ja kehotinkin tätä hieman antamaan sille enemmän ohjaa ja näin tamma lopettikin pään heiluttelun. Ravissa se näytti kuuntelevan ajajaansa erittäin hyvin.

Valjakon mentyä alkuverryttelyt kasasin kentälle hieman välineistöä. Aloitimme itse valmennuksen pujottelutehtävällä, joka mentiin ensimmäiseksi käynnissä kumpaankin suuntaan. Tötsien välit olivat melko kapeat joten ohjastaja sai olla tarkkana, vaikka tamma yritti parhaansa mukaan kiertää tötsät. Halla kun ei ihan tajunnut, että perässä tulevat kärryt eivät kääntyneetkään yhtä nätisti. Kun pujottelusta oli käynnissä selvitty ilman, että yksikään tötsä kaatui, siirryimme seuraavaan tehtävään. Tarkoituksena oli tulla puomeista tehty kulma niin, että kärryt pysyivät puomien sisäpuolella. Hevonen sai mennä missä halusi. Tämä osoittautui yllättävän hankalaksi tehtäväksi, sillä Halla oli aluksi sitä mieltä, ettei puomin ylitse voi astua. Tovin suostuttelun jälkeen se kuitenkin uskalsi jalkaansa nostaa ja tästäkin selvittiin. Viimeiseksi tehtäväkseen valjakko sai mennä tötteröiden pujottelun ravissa. Ekalla yrittämällä lähes puolet tötsistä kaatui, mutta jotta valmennuksesta jäisi kaikille hyvä maku suuhun, pidensin tötsien välimatkaa ja tästäkin selvittiin hyvin! Valjakko kävi kävelemässä loppukäynnit läheisellä tiellä.

01.09.2017 // Maastoestevalmennus, kirjoittanut omistaja

Hallava ja Veera olivat tänään valmennettavanani tallillamme maastoesteiden parissa. Hallava oli hyvin hämillään derbyn vieressä tarhaavista hevosista, jotka notkuivat aidalla ihmettelemässä tammaa. Veera sai kuitenkin tamman keskittymään työntekoon ja Hallava näyttikin oikein reippaalta ja ahkeralta työmyyrältä.

Alkuverryttelyiksi ratsukko sai kävellä ympäri derbyä tutustumassa esteisiin ja sen jälkeen ravailla ympäriämpäri derbyä, että hevonen tottuu eikä jännitä mitään estettä. Itse seurasin ratsukon menoa golfkärryn kyydistä ja ajelin sillä välillä hieman edestakaisin, ettei Hallava myöhemmin sitä säikähtäisi, jos joutuisin vaihtamaan paikkaa suorituksen aikana. Tamma otti aika rennosti koko menon, vaikka varmasti uudessa paikassa olikin ihmeteltävää. Vauhtia sillä tosin oli reippaasti, mikä oli ehkä ihan hyvä, jottei ihan alkuunsa ole jo pystyyn kuollut hevonen ratsastajan alla.

Aloitimme itse valmennuksen muutamalla verryttelyhypyllä matalilla tukkiesteillä. Esteet näyttivät suorastaan vetävän Hallan ylitseen, eikä ratsastajan tarvinnut kuin osoittaa hevoselle, että mikä este seuraavaksi. Verryttelyhyppyjen jälkeen siirryimme treenaamaan porrasesteelle. Tämä näytti olevan tammalle mieluisa este, kun pääsi loikkimaan peräjälkeen useamman loikan. Porrasesteen ylös menoa meidän ei tarvinnutkaan muutamaa toistoa enempää, mutta alaspäin portaat olivat sille selkeästi hankalammat, sillä se jäi hieman katselemaan, että mitä siellä alhaalla oikein onkaan. Saimme kuitenkin toistojen avulla tehtävän sujumaan ja lopulta Halla hyppäsinkin portaat alaskin päin yhtä sujuvasti, kuin ylös. Loppuverryttelyksi ratsukko irroitteli hieman derbyllä ja kävi kävelemässä laiduntemme ympäri loppukäynnit.

01.02.2018 // Estevalmennus, kirjoittanut omistaja

Tällä kertaa Veera saapui valmennettavakseni Hallan kanssa rataesteillä. Olin valmistellut ratsukolle maneesiimme jo valmiiksi vähän esterataa. Ratsukko sai mennä alkuverryttelyt rauhassa, mutta hieman muistutin ratsastajaa pistämään sisäpohjettaan töihin ja tukemaan enemmän ulko-ohjalla, kun hänen ratsunsa yritti oikoa kulmissa. Kun Halla alkoi vihdoin alkuinnostuksestaan rauhoittumaan, aloittelimme valmennusta.

Ensimmäisenä ratsukko sai tehdä toisessa päässä raviympyrää, jolle olin asettanut neljä puomia. Kun ravipuomit eivät enää tamman jaloissa kolisseet, otimme mukaan toisessa päässä olevan laukkaympyrän jolla oli kolme puomia peräjälkeen. Pitkillä sivuilla ratsukon tuli tehdä siirtymisiä. Tehtäväjärjestys olikin: raviympyrä, pitkällä sivulla käyntisiirtyminen, siitä laukan nosto, laukkaympyrä, pitkällä sivulla ravin kautta käyntiin siirtyminen ja siitä taas ravi. Teimme tätä tehtävää muutaman kierroksen kumpaankin suuntaan, ennen kuin aloin kertomaan seuraavasta tehtävästä ratsastajalle. Keskihalkaisijalla oli keskellä maneesia pieni pysty, siitä tuli kaartaa vasemmalle ja tehdä kaari maneesin päädyssä. Kaarella oli kaksi puomia ja niiden välissä tuli ravata, muuten tehtävä tehtäisiin laukassa. Kaaren jälkeen tulisi kaartaa oikeaan reunaan ja hypätä pitkällä sivulla ristikko ja sen jälkeen viilettää uraa pitkin toiselle sivulle, jossa oli laukkakavaletit.

Halla oikein puhisi innosta, kun ratsukko lähti tätä tehtävää suorittamaan. Ravisiirtyminen ei oikein onnistunut, mutta sentään pari askelta ratsukko sai ravia välissä. Vauhtia oli selkeästi suorituksessa liikaa, mutta esteet ylittyivät muuten ihan nätisti. Laskin hieman estekorkeutta ja pyysin ratsukkoa tulemaan sen vielä kerran, mutta ihan kokonaan ravissa. Ravissa tehtävä näytti jo paremmalta, vaikka tamma menikin sellaista munahölkkää, että ratsastajalla oli kova työ keventää mukana.

Päiväkirja

01.03.2017 - kirjoittanut omistaja

Tänään menimmekin ihan porukalla maastoilemaan. Minä nappasin ratsukseni Hallavan ja ystäväni Mirka nappasi ratsukseen Minervan. Varustimme tammoja lähemmäksi tunnin, kun unohduimme juttelemaan kaiken maailman hevosmaailman ajankohtaisista tapahtumista. Mirkan ratsu meinasi jo hieman tympääntyä ja kuopikin pesupaikalla tympääntyneenä. Halla sen sijaan lähes tulkoon nukkui.

Lähdimme matkaan tallin pihasta Halla edellä ja Minerva peränpitäjänä. Tiet eivät olleet kovin hyvässä kunnossa, joten pääasiassa kävelimme suurimman osan matkasta. Saimme hieman otettua ravia eräällä metsätiepätkällä ja laukkaa pellolla umpihangessa. Tammaparat olivat hiestä märkiä laukkapätkän jälkeen, eikä niitä viitsinyt turhaan palelluttaa ulkona, kun muualla ei käyntiä kovempaa voinut mennä. Kävelimmekin siis takaisin tallille ja peittelimme ratsumme kunnon täkeillä ja lahjoimme porkkanoilla.

01.06.2017 - kirjoittanut omistaja

Kyllä meidän Hallalla oli tänään traaginen kohtaaminen peilin kanssa! Joku oli sellaisen asentanut maneesin päätyyn ihan vain pienen tamman kiusaksi. Halla parka ei meinannut uskaltaa 20 metriä lähemmäs tuota uutta peiliä mennä ja koulutuuppaamisestamme ei meinannut tulla mitään. Ihmettelen kovasti miten tämä tamma ei kisapaikoilla järkyty uusista asioista, mutta kotona uusi peili on ihan kaamea?

Saimme me jotain tehtyäkin, vaikka ratsastusalamme hieman pienenikin. Sain Hallan kulkemaan kunnolla eteenpäin niin, että peräpääkin tuli hyvin mukana jopa pohkeenväistöissä. Lisätyt askellajit onnistuivat hyvin, mutta tempon vaihtelut osoittautuivat hankaliksi, sillä Hallalla hirtti kaasu pohjaan. Pääasiassa tämän päivän itsenäisistä treeneistä jäi kuitenkin hyvä mieli ja tästä on hyvä jatkaa.

01.10.2017 - kirjoittanut omistaja

Tänään Hallalla olikin hurjan jännä päivä, sillä heti aamusta saapui kengittäjä vaihtamaan talvimonot alle ja iltapäivällä eläinlääkäri raspaamaan hampaita. Kengittäjänämme toimii vanha tuttuni Mikko, joka on jo tottunut itse nappaamaan hevoset karsinasta käytävälle kengitettäväksi. Olinkin siis tallissa hieman myöhässä, kun tammalta olikin jo kengät kokonaan irti, ennen kuin itse kerkesin edes paikalle. Hetken rupattelin Mikon kanssa siitä, että haluan joka jalkaan tammalle neljä hokkia, ettei se pääsisi liukastumaan ja telomaan itseään. Muutoin saatoinkin jättää kaksikon rauhaan.

Iltapäivällä Halla ei ollutkaan yhtä yhteistyökykyinen, kun eläinlääkäri saapui. Vaikka rauhoittavia ei tarvittukaan ja selvisimme pelkän suunavaajan kanssa toimenpiteestä, niin olin hieman yllättynyt Hallan vastahakoisuudesta - se kun on yleensä niin rauhallinen.

01.01.2018 - kirjoittanut omistaja

Hokkikausi on kyllä ihanan kamalaa aikaa meidän tallissa. Pihan hiekoittaminen kun ei riitä pitämään kaikkia pystyssä, niin pitää suurimman osan hevosista olla hokissa. Tämä tietää haavoja vähän jokaiselle - hevonen voi itse kompuroida, potkaista tarhakaveria tai ihminen voi hokkia vaihtaessaan haavoittaa itsensä. No nyt oli onneksi Halla ihan itse söhlinyt ja saanut haavan toiseen etujalkaansa. Haavaa ei kuitenkaan oltu ilmeisesti tarpeeksi ajoissa huomattu ja putsattu, kun se kehitteli impparin. Haudetarvikkeita sai melkein kokoajan olla ostamassa lisää, mutta nyt ne onneksi juuri ja juuri riittivät Hallan hauteen tekoon. Ostoslistalle pitikin tämän jälkeen lisätä vanua ja betadineä. Halla saisi nyt päivät olla sisällä hauteensa kera ja yöt ulkona liikkumassa, jotta turvotus laskisi.

29.01.2018 - kirjoittanut omistaja

Tänään meillä oli hevosten irtohypytyspäivä ja seuraavana vuorossa oli Halla, joka oli mukana ihan vain tamman rötjäkkeen mielenvirkistykseksi. Aluksi esteet olivat maassa ja sen kanssa kerrattiin, että mitenkäs tämä nyt taas sujuikaan. Hallalla oli perusajatus selkeästi vielä tallella, joten esteet nostettiin ja Halla sai muutaman kerran hypätä matalia esteitä, ennen kuin ne nostettiin Hallan tasolle metriin. Näistäkin tamma suoriutui kuitenkin hienosti ja sen jälkeen eräs tallitytöistämme saikin kävelytellä tammaa maneesissa hieman ennen seuraavaa.

30.03.2018 - Yleislaatuarvostelun maaliskuun tilaisuus

31 (12+19) - 33 (21+12) - 17 - 13 - 4 = 98p / YLA1

virtuaalihevonen

Ulkoasu © 2014 Hirnaus | Ulkoasun kuvat © Emmi N., VRL-04000, Ei halua nimeään mainittavan | Kaiken muun ellei toisin mainita © Ponipallero