Esittely

Tallin historia

Ponipallero on perustettu vuonna 2009. Tallin perusti Mirke (VRL-10423) ja talli toimi suntuubissa vuoteen 2013 asti. Nykyään tuossa Ponipalleron vanhassa osoiteessa toimii Ponipalleron koiraosasto. Mirke piti Ponipalleroa kasvattaen pääasiassa shetlanninponeja ja täysiverisiä arabeja. Tallilla oli tuolloin paljon hoitaja- ja yksityishevostoimintaa. Erityisesti tuolloin suosittu oli Ponipalleron chatti, jossa kokoontui hoitajat ja monet muut, jotka eivät tallin toimintaan edes millään tavalla osallistuneet. Vuoden 2012 lopulla Mirke aikoi pistää koko puljun kiinni, ellei Ponipallerolle löytyisi uutta omistajaa. Olin toiminut hoitajana ja yksityisen omistajana tallilla jo pitkään ja Ponipallero oli tärkeä osa virtuaalihevosharrastustani. Vuoden 2013 alussa talli siirtyikin omistukseeni ja vuoden 2014 alussa talli siirtyi suntuubista hostiin. Tällöin loppui Ponipallerossa hoitajatoiminta ja keskityimme vain hevosten kisaamiseen ja siitoskäyttöön. Hevosten kisakäyttö taas loppui kroonisen aikapulan ja kiinnostuksen katoamisen vuoksi vuoden 2017 aikana. Nykyään hevosemme ovatkin "painottuneet" vain siitoskäyttöön, mutta laumastamme löytyy silti myös kisanneita ja kisaavia.

Talliympäristö

Näin suuri lauma vaatii isot tilat. Ponipallero sijaitsee Suomessa, tarkemmin ottaen Päijät-Hämeessä, jossa meillä on tilaa yli 200 hevoselle.Meillä on kaksi tallirakennusta, päätalli ja pikkutalli. Kumpikin talli on identtinen toisiinsa verrattuna, mutta toinen talli on enemmän mitoitettu poneille - siitä nimi pikkutalli. Kumpikin talli on jaettu väliovella kahtia - toisella puolella orit ja toisella puolella tammat, ruunat vaihtavat paikkaansa sen mukaan miten tilaa on. Jokaiselta käytävältä löytyy kaksi tilavaa varustehuonetta ja niiden yhteydessä kuivaushuone, kaksi pesuboksia eri päistä ja niitä vastapäätä sijaitsee aina hoitopaikka. Kummassakin tallissa on yksi pukuhuone jommalla kummalla puolella väliovien vieressä ja sen yhteydessä on wc. Pukuhuoneessa on lukolliset kaapit, joita saa kaikki tallilla kävijät käyttää vapaasti, jos kaapin ovessa on avain roikkumassa. Rehut on sijoitettu ulko-ovien läheisyyteen jokaisella käytävällä ja niille on runsaasti tilaa, jotta talliin saadaan nostettua useampi pyörröpaali kerrallaan - tälläinen lauma syö aivan hitokseen! Heiniä vastapäätä on väkirehujen paikat.

Hevoset tarhaavat yö- ja päivävuorossa, eli 25 aina kerrallaan per käytävä on ulkona. Suurin osa hevosista tarhaa 2-3 hevosen laumoissa, mutta aina joukossa on tietenkin niitä joiden tarvitsee tarhata yksin. Kauimmaisimpina olevissa pihattotarhoissa on automaattivesikupit, mutta heti tallin lähettyvillä olevissa tarhoissa ei ole automaattikuppeja - pelkästään lämmitettävät kipot joihin vesi on laskettava letkulla tai kannettava. Tarhojen keskellä on yksi katettu heinäkatos, josta saa kottikärryillä jaettua heinät nopeammin, kuin että sisältä kantaisi.

Tallien välissä on pieni punainen tupa, jossa sijaitsee Veeran koti. Yläkerta on pyhitetty pelkästään Veeralle, mutta alakerrassa sijaitsee sekä tallin toimisto, että sosiaalitilat. Sosiaalitilojen ovet ovat auki samaan aikaan, kun tallinkin ovet ovat vieraille, eli 08-20 ja sinne ovat tervetulleita kaikki tallilla kävijät juomaan kahvit tai mehua - maksu omantunnon mukaan peltirasiaan.

Meillä on yksi iso maneesi, kaksi kenttää, laaja derby erikoisesteineen, sekä maastoesterata. Nämä sijaitsevat hieman kauempana tallimme pihapiiristä, mutta matkalla sinne saa ratsu hyvin jo alkukäynnit. Maneeseillamme on erilliset pysäkoinnit, jotta vierailevien ratsukoiden ei tarvitse niin kaukaa kävellä ja lisäksi maneesien päädyistä löytyy 3 ulkokarsinaa mm. ratsun varustamista varten. Maastoreittejä meillä riittää paljon, sillä ratsastamme paljon myös teiden reunoja pitkin varmimmilla maastoratsuillamme, jotka eivät autoa kavahda. Täällä päin ei edes paljoa liikennettä ole ja kaikki osaavat meitä varoa.

Tallin aikataulu

0500 - Yöhevoset sisään, sisällä oleville vähän aamuheiniä (varsinaiset heinät ulkona), heinien jako tarhoihin ja samalla tarhojen aitojen tarkistus
0545 - Väkirehut kaikille
0600 - Aamukahvit ja työntekijöiden palaveri tallin sosiaalitiloissa, hevosten erityishoito-ohjeiden läpi käynti ja niiden päivittäminen ko. hevosen karsinan oveen
0630 - Yön sisällä olleet hevoset ulos (samalla tarvittaessa harjaus, loimitus, putsit/suojat, erityishoidot (haavat, ruvet tms.)
0730 - Ulkovesien tarkistus ja täyttö, karsinoiden siivous, juoma- ja ruokakuppien puhdistus, iltapäiväheinien jako tyhjiin karsinoihin, päiväheinät pussissa muiden karsinoiden eteen, heinä- ja rehukärryjen täyttö, varustehuoneiden järjestely, kuivaushuoneiden tyhjennys lakaisu
0930 - Tarhojen siivousta (tärkeimpiä ruokinta-alueet, juomakippojen läheisyys ja katokset), haravointia/lumityöt, yleinen tallin siisteys
1200 - Päiväheinät, ulkohevosten juotto
(14-20 - Hevosten liikutusta ja muuta hoitoa)
1630 - Sisällä oleville "väliheinät"
1700 - Sisällä oleville väkkärit, ulkohevoset sisään, heinät tarhoihin, yön tarhaavat ulos (tarvittaessa harjaus, loimitus, putsit/suojat, erityishoidot), vesien tarkistus
1800 - Karsinoiden siivous, tyhjiin karsinoihin aamuheinien jako, lakaisu
2000 - Pukuhuoneiden, varustehuoneiden ja sosiaalitilojen imurointi + tarvittaessa lattian pesu, tiskien tiskaus, roskien vienti yms.
2100 - Iltaheinät, ulkona yöpyvien vesien tarkistus, sisällä oleville väkkärit

Muuta tietoa

-Talli on auki ulkopuolisille 8-20
-Karsinassa hevosilta aina riimut pois
-Väkirehuja ei jaeta hevosille ulos
-Ulko-ovet pidetään pääasiassa kiinni ja käytävältä valot pois silloin, kun niitä ei tarvita, jotta sisällä olijat saavat rauhassa levätä. Pesukarsinoissa ja hoitopaikoilla on erilliset valot.
-Maneesien ja kentän pohjaa hoitaa yleismies Maunuksela, joka hoitaa myös ratsastusalueiden lantasaavien tyhjennyksen. Jokainen kuitenkin siivoaa omat jälkensä maneesista ja kentältä. Maunuksela hoitaa myös pihan auraamiset, hiekoittamiset ja kaikki korjaustyöt. Auttaa mielellään myös tallihommissa, jos apua kaivataan.
-Kentän ja maneesin käyttö on meidän hevosilla ratsastaville ilmaista, muilta ratsukoilta veloitamme maneesin käytöstä 10e/krt. Maneesin tai kentän voi varata Veeralta sähköpostitse. Maneesissa voi kerrallaan olla 6 ratsukkoa, kentällä 8.

Ulkoasu © 2014 Hirnaus | Ulkoasun kuvat © Emmi N., VRL-04000, Ei halua nimeään mainittavan | Kaiken muun ellei toisin mainita © Ponipallero