Luonnekuvaus

Tuikku on luonteeltaan säpäkkä ja energinen tapaus, joten se ei malta olla hetkeäkään paikoillaan ja pörrää pyörimään kuin fidger-spinner. Neitokainen osaa myös olla tamma, isolla T:llä, se välillä kiukuttelee ihan olemattomista asioista ja osaa mielenosoittamisen jalot taidot välillä turhankin hyvin. Ratsastaessa Tuikkua saa motivoida paljon, jotta se malttaa keskittyä suorittamiseen eikä törttöilyyn. Tamma kaahaa toisinaan kuin ravuriraato ja ei keskity sitten yhtään mihinkään, joten ratsastaja saa välillä käyttää kovempia apuja, jotta saa Tuikun reagoimaan ja keskittymään ratsastajaan.

Tuikku yleensä näyttää pahanta naamaa kun joku tulee sen karsinaan, kuitenkin se on ihan ookoo käsiteltävä, vaikkakaan ei pysy paikoillaan kuin muutaman sekunnin kerrallaan. Levottomuuden lisäksi tammalla on tapana olla muutenkin vaikea, joskus neiti kiukuttelee ihan vain huvikseen. Toisinaan tamma esittää, että harjaaminen kutittaa kauheasti, jolloin takajalat huitovat ilmaa ja välillä sitten mukamas vahingossa astutaan hoitajan varpaille. Peseminen on sentään Tuikulle mieleistä puuhaa, tamma on vesipeto muutenkin, joten silloin ongelmilta vältytään. Kavioiden puhdistaminen voi sujua helposti tai vaikeasti, onneksi neitokaisella on ainoastaan tapana paukauttaa jalka maahan ennen kuin ihminen on valmis, joten nopeilla liikkeillä kavioiden puhdistaminen onnnistuu. Tuikku alkaa ihan varmasti pullistelemaan pelkästään kun kuulee satulavyön kilinän, joten selkään noustessa vyö pitää tarkistaa joka kerta. Tamma ei myöskään arvosta metallikapinetta suustaan, joten se varmasti onnistuu pullauttamaan kuolaimet ulos siinä vaiheessa kun niskahihnaa vedetään korvien taakse, joten tässäkin hommassa nopeat liikkeet ovat valttia. Kuolaimet saa kuitenkin neitokaisen suuhun helposti, joten niiden kanssa ei sentään tarvitse taistella.

Taluttaessa Tuikku on hivenen vauhdikas, ja välillä meinaa mennä ohi ihmisestä. Neitokaisen saakin olla tarkkana ja muistuttaa usein, että ihminen edellä ja sitten vasta hevonen. Metsälenkeillä tamma tuppaa olemaan todella virkeä, joten fiksuinta on laittaa Tuikulle suitset ja liina, jotta reissusta tulee muutakin kuin ryntäilyä sinne tänne. Tamma on todella sosiaalinen, joten se tulee kaikkien hevosten kanssa toimeen ja viihtyy laumassa todella hyvin, mutta yksinolokaan ei haittaa.
Kuljettaminen sujuu vaihtelevasti, toisinaan tamma kävelee reippaasti lastaussiltaa ja sitten on päiviä jolloin Tuikku jumittaa lastaussillan alkuun, eikä millään suostu kävelemään autoon vaikka kuin houkuttelee herkuilla. Matkustaminen itsessään ei tuota ongelmia, tammaa ei pahemmin mikään hetkauta ja ainoa mikä sitä kiinnostaa on hyvä heinätarjoilu.

Ratsaessa Tuikkua saa työstää paljon, jotta se keskittyy ratsastajaan eikä kaahottamiseen, välillä tamman meno näyttää niin hirveältä ettei sitä kehtaa edes katsella. Tamman keskittymiskyky on aluksi hukassa, mutta kunhan ratsastaa tammaa selkeillä ja määrätietoisilla avuilla, siitä kuoriutuu todella näppärä ratsu. Neitokainen kuitenkin on virkeä ja liikkuu turhankin hyvin omalla moottorilla, joten se onkin hieman haastava ratsu sen saralla. Kunhan Tuikkua oppii ratsastamaan se on oikein kiva ratsu, jonka kanssa voi tehdä ihan mitä tahansa.

    Kouluratsuna Tuikku on aluksi hieman kankea ja kaahottaa miten sattuu. Tammaa kannattaakin aluksi taivutella ja tehdä mahdollisimman paljon asetuksia, temmonvaihteluita sekä eteenalas-harjoituksia ja saada näin neitokainen työskentelemään myös takaosallaan. Kunhan Tuikun on saanut virkeäksi ja kuulolle on oikein kiva ratsu, jolla on tasaiset ja näyttävät liikkeet. Kuitenkin neitokaisen kanssa saa muistaa, että se alkaa kuumumaan kohtuu herkästi, joten välillä tempo meinaa olla turhankin reipasta. Tuikku onneksi reagoi istuntaan melkoisen herkästi, joten istunnalla saa hyvin hillyttyä tempoa.

    Esteillä Tuikku innostuu eniten, joten pienemmätkin esteet hypätään järkyttävällä ilman varalla. Tamma painaa varmasti kädelle ja olisi menossa lujempaa kuin tarvii, joten ratsastaja saa olla tarkkana ettei anna liikaa ohjaa, ei olisi ensimmäinen kerta kun neiti ryöstää. Tuikku on tarkka jaloistaan ja osaa katsoa itse hyppypaikan, joten sen osalla pääsee ratsastaja helpommalla. Kyydissä ei kuitenkaa passaa matkustella tai meno on hyvin kehnon näköistä Tuikun määrätessä tahdin. Erikoisesteillä tammaa saa tukea, sillä ne välillä meinaavat hieman hirvittää Tuikkua, joten etenkin ääniavut, ovat suureksi avuksi erikoisesteillä.

    Maastoon lähtiessä Tuikku on aina menossa jokaiseen mahdolliseen suuntaan, se nauttiikin pitkistä maastolenkeistä, varsinkin jos ne ovat vauhdikkaita eikä hissutella menemään. Tamma on varmasti innoissaan ja tanssahtelee eteenpäin, ratsastajan kädet meinaavatkin olla spagettia neidon painaessa kuolaimelle. Tuikku on varmajalkainen ratsu, joka menee ihan mistä tahansa pelkäämättä mitään ja sitä ei todellakaan harmita lähteä edes kaatosateessa maastoilemaan. Uittoreissut ovat tammalle ehkä kaikkein mieluisampia ja se voisikin olla uimassa varmaan koko päivän. Maastoesteillä Tuikku on hieman epävarma, joten ratsastajan avut ja tuki ovat tärkeät. Se hyppää esteet ihan kivasti, mutta niiden ulkonäkö meinaa hirvittää tammaa jonkin verran. Kieltoihin kannattaa maastoesteillä varautua, sillä välillä neitokaiselle on jotkin esteet liikaa.

Kilpailupaikalla Tuikku on tavallista levottomampi ja innostuneempi, joten se käy kierroksilla. Tammaa saa pidellä ihan tosissaan, kun se olisi menossa joka paikkaan tutkimaan ja hirnuu kaikille ympärillä oleville hevosille. Hoitaminen on tavallista vaikeampaa, joten kaikkeen kannattaa varautua, kun tamma pyörii vieläkin enemmän kuin normaalisti halutessaan nähdä kaiken ja kaikki. Verryttelyssäkin saa tehdä töitä tavallista enemmän, jotta radalla on hyvin ratsastajaansa keskittyvä hevonen eikä miten sattuu kaahottava meetwursti-tehtaalle joutava kaakki. Tuikkua pitää väännellä ja käännellä, jotta se liikkuu kunnolla eteenpäin eikä kuin täi tervassa. Verryttelyn onnistuessa on suoristuskin yleensä onnistunut, kunhan vain tamma ei pääse määräämään temmon tahtia. Tuikku ei todellakaan tee mistään helppoa, joten se on opettavainen ratsu omalla tavallaan.

i. Vaaran Veikka
punaruunikko sh-ori, 162cm
ii. Vaaran Viljo
prn sh-ori, 164cm
iii. Vaaran Veijo
vrn sh-ori, 158cm
iie. Tulitar
rt sh-tamma, 163cm
ie. Kainostelija
vrn sh-tamma, 161cm
iei. Jokimaan Kuu-Ukko
mrn sh-ori, 160cm
iee. Kainosielu
vrt sh-tamma, 159cm
e. Aavan Vannamo
vaaleanruunikko sh-tamma, 153cm
ei. Taavetti
rn sh-ori, 150cm
eii. Torppari
tprn sh-ori, 149cm
eie. Triin
prt sh-tamma, 153cm
ee. Vellamo
vrn sh-tamma, 154cm
eei. Kurun Veeti
rt sh-ori, 155cm
eee. Valamo
rn sh-tamma, 151cm

Jälkeläiset

Tuikku on tarjolla jalostukseen tuontisukuisille suomenhevosoreille, joilla on edes hieman näyttöä kilparadoilta. Tamma kantaa värigeeniä Ee/Aa sekä periyttää varmajalkaisuutta, säpäkkyyttä ja uteliaisuutta. Mikäli olet kiinnostunut astuttamaan Tuikun orillasi tai saamaan Tuikusta varsan, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse.

Varsamaksu: 450v€, peritään 7 vuorokauden ikäisestä varsasta
Varsamaksu peritään Tuikun varsoessa leasing-sopimuksella

Tuikku kilpailee pääasiassa villeissä kilpailuissa sekä tarinakisoissa, mutta se on kuitenkin kisannut myös porrastetuissa estekilpailuissa. Alta näet osallistumiset villeihin ja tarinakisoihin tarinoineen sekä porrastettujen kilpailutiedot.

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0 op.
Kuuliaisuus ja luonne: 0 op.
Yhteensä 0 ominaisuuspistettä
Esteratsastuksessa tasolla 0/6

- Ei muita startteja

Ruokinta

❆ Aamulla 1½ litraa pellettipohjaista Regularia
❆ Päivällä 1 litra pellettipohjaista Regularia
❆ Illalla 1 litra pellettipohjaista Regularia

❆ Iltaruokaan lisätään mitallinen valkosipulijauhetta ja
mitallinen A-D-E vitamiinijauhetta

❆ Valmennuspäivinä aamuruokaan lisänä 2 mitallista
electrolytejauhetta
❆ Valmennuksen jälkeen juotetaan 10 litraa lämmintä
vettä, johon lisätään 1 desi melassisiirappia ja 2 mitallista electrolytejauhetta

❆ Vapaa heinä, karsinan heinäverkko täytetään
tarvittaessa

Loimitus

❆ Sateisella ilmalla ulos sadeloimi

❆ -10℃ tallissa fleeceloimi
❆ -10℃ ulos fleeceloimi, jonka päälle sadeloimi
❆ -15℃ tallissa villaloimi
❆ -15℃ ulos toppaloimi
❆ Yli -20℃ tallissa fleece- ja villaloimi
❆ Yli -20℃ ulos toppaloimi ja alle fleeceloimi
❆ Yli -30℃ ulos toppaloimi ja alle fleece- ja villaloimi

Hoito-ohjeet

❆ Esteillä ja maastossa aachensuitset kolmipalalla, estesatula, violetti
estesatulahuopa, vatsapanssari, suojat joka jalkaan ja bootsit etusiin
❆ Sileätyöskentelyssä aachensuitset kolmipalalla, koulusatula, violetti
koulusatulahuopa, suojat joka jalkaan ja bootsit etusiin
❆ Talvisin ratsastusloimi ulkona ratsastaessa sekä alku- ja
loppuverryttelyn ajan maneesissa ratsastaessa
❆ Ohjien tulee olla kiinni pessoakuolaimen alimmaisessa renkaassa!

❆ Valmennuksen jälkeen jalat kylmätään huolellisesti ja laitetaan savet
sekä rankemman valmennuksen jälkeen lihaksiin hierotaan arnikaa
❆ Pesun jälkeen ja hikisenä päälle enkkuloimi, viedään ulos vasta kun
kuivunut

❆ Tuikun ruuat laitetaan valmiiksi violetteihin ämpäreihin
❆ Päitsiä ei saa jättää päähän tarhaan viedessä, sisällä päitset säilytetään
karsinan vieressä olevassa koukussa
❆ Nahkaiset päitset, ketjuriimu, musta loimi ja valkoiset satulahuovat ovat
kilpailukäytössä

Viikko-ohjelma

Maanantai: Koulutreeni *
Tiistai: Eteen-alastreeni
Keskiviikko: Maastoilua
Torstai: Koulu/estevalmennus klo 19.30-21.00
Perjantai: Estetreeni
Lauantai: Koulutreeni
Sunnuntai: Estetreeni
* Kk:n viimeinen maanantai: lepo, 30min
talutus ennen hierontaa

Tuikun varusteet ovat ostettu Equestrian Prosta ja OddPixelistä!

Täältä löydät kaikki tarinat, joissa Tuikku on mukana. Tarinat on alunperin kirjoitettu tallipäiväkirjaan, josta ne on kerätty tänne luettavaksi kronologisessa järjestyksessä. Mikäli tarinassa on ollut muita hevosia mukana on niiden osuus otettu tarinasta pois, tarinat voi halutessaan lukea kokonaisuudessaan tallipäiväkirjasta.

- Ei merkintöjä

Taivaannasta

Nimi: Taivaannasta "Tuikku"
Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma
Väri, säkä: punaruunikko, 162cm
Syntynyt: 28.06.2015, 9v (6kk = 1 URLv)

Kasvattaja: Meri Tiikkala  
Omistaja: Gierá Hiidenheimo (VRL-03745)
Kotitalli: Team Hattara  

VH-numero: VH20-018-0009
Painotus: este- ja kouluratsastus
Koulutustaso: he A / 120cm / 90cm

- Ei meriittejä

Etsitään vuokraajaa!

Kuvagalleriaulkoasun © VRL-05175    |    taustakuvan © Henry M. Diaz (CC BY-NC 2.0)    |    virtuaalihevonen    |    a sim-game horse