Luonnekuvaus

Hilla on luonteeltaan yleisesti ottaen hyvin rauhallinen ja helppo hevonen, vaikkakin itsepäinen, mutta ratsastaessa se on todella virkeä eikä varmasti anna mitään ilmaiseksi. Tamma on helppo käsitellessä eikä sen kanssa tule juuri koskaan isompia vaikeuksia, mitä nyt jotain pientä silloin tällöin kuten pullistelua. Yleensä Hilla viipottaa menemään aivan miten sattuu eikä kuuntele ratsastajaa ollenkaan ja toisinaan se on taas kuin herran enkeli ja tuntuu kuuntelevan pienintäkin apua, mutta nämä päivät ovat harvassa. Ratsastajan pitää alusta asti olla hyvin topakka, jotta tamma alkaa kuuntelemaan eikä vain seiso keskellä kenttää liikkumatta milliäkään, Hillan itsepäisyys aiheuttaa välillä todellisia haasteita.

Karsinassa Hillan käytöksessä ei ole moitteen sanaa, se on todella rauhallinen ja jokainen karsinaan tulija otetaan korvat hörössä ja höristen vastaan, tottakai herkkujen toivossa, sillä tamma on pienimuotoinen ahmatti. Mikäli herkkuja ei tipu, kerjää tamma rapsutuksia, korvien väli on the spot Hillan kohdalla, tai tyytyy mutustelemaan heiniään. Hoitotoimenpiteet sujuvat oikein näppärästi, tamma ei temppuile juurikaan, joten sen kanssa ei tarvitse vääntää jokaisesta pienestä asiasta. Peseminen on yksi rouvan mielipuuhista, joten se saattaa välillä rynnätä vauhdilla pesupaikalle ja torkkuu pesun ajan tyytyväisenä. Varustaessa on hieman haasteita, sillä tamma pullistelee jonkin verran eikä meinaa ottaa kuolaimia, varsinkaan kylmiä, kovin helposti suuhunsa. Onneksi Hilla ei kuitenkaan nostele päätään, joten niskahihnan saa helposti vedettyä korvien taakse, kunhan kuolaimet saa suuhun. Pullistelun takia on ihan ehdotonta tarkistaa selkään noustessa, että onhan vyö tarpeeksi kireällä, ettei vain käy niin että satula on kyljen puolella, en suostu myöntämään että itselleni olisi käynyt näin, en missään tapauksessa...

Taluttaessa Hilla kävelee nätisti ihmisen vierellä eikä välitä vaikka pommi räjähtäisi vieressä, joten tamman kanssa on mukava käydä myös maastossa kävelemässä. Tarhassa neitokainen viihtyy jokaisen seurassa, se ei pomottele eikä haasta riitaa, vaan ottaa uudetkin lauman jäsenet ilolla vastaan, mutta sen ehdoton bestis on suokkiruuna Torkku. Hilla pitää muiden hevosten seurasta, joten se pysyttelee aina laumatovereidensa lähellä. Yksin jäädessään tamma ravaa levottomasti aidan viertä ja hirnuu tovereidensa perään.
Lastaaminen on Hillalle rutiinia, alkuaikoina se hieman kenkkuili, mutta nykyään lastauksesta ja matkustamisesta on tullut niin rutiinia, että tammaa ei hetkauta mikään. Pidemmillä matkoilla rouvan pitää päästä jaloittelemaan, jotta se jaksaa seistä trailerissa, onneksi Hilla ilmaisee tarpeensa päästä jaloittelemaan hirnumalla tai paukauttamalla kerran, pari jalallaan seinään.

Ratsastaessa Hilla on huomattavasti haastavampi mitä karsinassa. Ei ole kerta eikä ensimmäinen, kun se on juntannut keskelle kenttää suostumatta liikkumaan tai kieltänyt esteelle peräperään, menemättä koskaan yli siitä. Rouvan itsepäisyys tulee aikalailla ainoastaan selästä käsin ilmi ja joinain päivinä jokaisesta pienestäkin asiasta joutuu vääntämään. Hilla liikkuu toisinaan turhankin hyvin omalla moottorilla, joten vauhtia meinaa välillä kertyä aivan liikaa ja tamma vain kaahottaa menemään, eikä kuuntele ollenkaan.

    Kouluratsuna Hilla on ihan kiva, jos vain suostuu liikkumaan, sileätyöskentely kun on tamman mielestä ihan liian tylsää. Se osaa juntata kesken tehtävän oikein lahjakkaasti tai alkaa peruuttamaan, koska tehtävä ei vain yksinkertaisesti kiinnosta. Ratsastaja saa ihan tosissaan muistuttaa Hillaa, että hei sinä et päätä mitä me tehdään, jotta hommasta tulee jotain eikä mene aivan penkin alle. Mitä tylsempi tehtävä, sitä enemmän rouva junttailee ja pelleilee, sekä sen keskittymiskyky katoaa aivan täysin. Tiukkapipoisella ratsastajalla, joka ei anna periksi, Hillasta voi jopa kuoriutua ihan näppärä kouluratsu, vaikka yleensä meininki on niin epätoivoisen näköistä, että oksat pois.

    Esteet ovat ehdottomasti Hillan juttu, se innostuu pelkästään esteet nähdessään ja alkaa ihan varmasti vähintään painamaan kädelle, koska menohaluja riittää. Rouvan keskittymiskyky tuppaa huononemaan ja se koheltaa menemään, joten ratsastaja saa varmasti varautua siihen, että jotain pöllöilyä tapahtuu alkuverryttelyn aikana. Hillalla on todella hyvä hyppytekniikka, mutta ratsastajan ei auta vain matkustaa satulassa, vaan tietää tasan tarkkaan missä mennään, muuten tamma ei mene esteestä yli vaikka mitä tekisit. Rouva ei myöskään arvosta kovia pidätteitä, vaan pidätteiden pitää olla mahdollisimman helliä ja nopeita, muuten perä lentää ja sivuloikatkaan eivät ole harvinaisia. Mikäli ratsastaja saa pidettyä Hillan lapasessa ja ei jää matkustamaan satulassa, on tamma oikein mukava esteponi, joka menee yli esteestä kuin esteestä, mikään ei hetkauta.

    Maastossa Hilla on pomminvarma, se on todella varmajalkainen ja tasainen ratsu eikä varmasti säikähdä mitään eteen tulevaa. Ainoa moitteen sana tammasta maastossa on jälleen kerran, vauhdikkuus ja se ettei rouva oikein meinaa muistaa, että ratsastaja määrää tahdin. Varsinkin laukkapätkillä turbo-mummo meinaa innostua niinkin paljon, että perä lentää ihan vain ilosta. Maastoesteillä Hilla on yhtä osaava kuin rataesteillä, mutta kuumuminen on isompi ongelma, joten ratsastajan pitää muistaa pidätteet, jotta vauhtia ei tule liikaa. Kuten rataesteilläkin, pitää ratsastajan olla kartalla missä mennään, jotta tamma ei kiellä vaan menee esteen ylitse. Uittaminen on myös mummelin mielipuuhaa, se menee veteen innoissaan ja eikä malttaisi aina edes lähteä, vaan muutaman kerran pitää yrittää, josko pääsisi vielä takaisin. Ratsastaja joutuukin välillä käyttämään voimakkaita apuja, jotta tamman saa rannalle ja takaisin tallille.

Kilpailupaikalla Hilla on ihan samanlainen kuin kotonakin, se on tottunut kisojen hälinään ja lähinnä se nauttiikin ympärillä olevista asioista. Toisinaan rouva saattaa ryykäillä sinne tänne, koska haluaisi mennä katsomaan lähempää mitä tapahtuu. Kuitenkin pääasiassa tamma seisoo nätisti paikallaan ja katselee korvat hörössä joka puolelle. Verryttelyssä ratsastajan pitää tehdä selväksi Hillalle kumpi määrää, muuten suoritus voi mennä täysin penkin alle. Erityisesti koulukisoissa verryttely vaikuttaa hyvin suuresti suoritukseen, kuten mainittu tamma ei ole parhaimmillaan kouluratsuna. Esteillä ja maastoesteillä pitää taas muistaa, että Hillalle pitää tehdä selväksi, että kuka päättää vauhdin, muuten se kaahottaa radalla aivan miten sattuu.

i. Feliks
rautias eest-ori, 142cm
ii. Frederik
prn eest-ori, 146cm
iii. Fernand
vrn eest-ori, 149cm
iie. Rebeka
rt eest-tamma, 141cm
ie. Liivi
vprt eest-tamma, 137cm
iei. Lennart
rt eest-ori, 140cm
iee. Sigrid
trt eest-tamma, 132cm
e. Ainu
voikko eest-tamma, 136cm
ei. Andrus
rt eest-ori, 142cm
eii. Alar
rn eest-ori, 139cm
eie. Triin
vrt eest-tamma, 138cm
ee. Maie
vkkkm eest-tamma, 144cm
eei. Maanus
rtkm eest-ori, 147cm
eee. Vaike
vkk eest-tamma, 144cm

Jälkeläiset

Hilla on tarjolla jalostukseen tuontisukuisille eestinhevosoreille, joilla on valmiit sivut. Tamma kantaa värigeeniä ee/Aa sekä periyttää varmoja askellajeja, rauhallisuutta ja itsepäisyyttä. Mikäli olet kiinnostunut astuttamaan Hillan orillasi tai saamaan Hillasta varsan, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse.

Varsamaksu: 500v€, peritään 7 vuorokauden ikäisestä varsasta
Varsamaksu peritään Hillan varsoessa leasing-sopimuksella

Hilla kilpailee pääasiassa villeissä kilpailuissa sekä tarinakisoissa, mutta se on kuitenkin kisannut myös porrastetuissa estekilpailuissa. Alta näet osallistumiset villeihin ja tarinakisoihin tarinoineen sekä porrastettujen kilpailutiedot.

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0 op.
Kuuliaisuus ja luonne: 0 op.
Yhteensä 0 ominaisuuspistettä
Esteratsastuksessa tasolla 0/4

- Ei muita startteja

Ruokinta

❆ Aamulla 1 litra myslipohjaista Cool Mixiä
❆ Päivällä ½ litraa myslipohjaista Cool Mixiä
❆ Illalla 1 litra myslipohjaista Cool Mixiä

❆ Iltaruokaan lisätään mitallinen valkosipulijauhetta ja
mitallinen A-D-E vitamiinijauhetta

❆ Valmennuspäivinä aamuruokaan lisänä mitallinen
electrolytejauhetta
❆ Valmennuksen jälkeen juotetaan 10 litraa lämmintä
vettä, johon lisätään ½ desiä melassisiirappia ja mitallinen electrolytejauhetta

❆ Vapaa heinä, karsinan heinäverkko täytetään
tarvittaessa

Loimitus

❆ Sateisella ilmalla ulos sadeloimi

❆ -10℃ tallissa fleeceloimi
❆ -10℃ ulos fleeceloimi, jonka päälle sadeloimi
❆ -15℃ tallissa villaloimi
❆ -15℃ ulos toppaloimi
❆ Yli -20℃ tallissa fleece- ja villaloimi
❆ Yli -20℃ ulos toppaloimi ja alle fleeceloimi
❆ Yli -30℃ ulos toppaloimi ja alle fleece- ja villaloimi

Hoito-ohjeet

❆ Esteillä ja maastossa meksikolaiset suitset kolmipalalla, estesatula,
keltainen estesatulahuopa, vatsapanssari ja suojat etusiin
❆ Sileätyöskentelyssä meksikolaiset suitset kolmipalalla, yleissatula,
keltainen yleissatulahuopa ja suojat etusiin
❆ Talvisin ratsastusloimi ulkona ratsastaessa sekä alku- ja
loppuverryttelyn ajan maneesissa ratsastaessa

❆ Valmennuksen jälkeen jalat kylmätään huolellisesti ja laitetaan savet
sekä rankemman valmennuksen jälkeen lihaksiin hierotaan arnikaa
❆ Pesun jälkeen ja hikisenä päälle enkkuloimi, viedään ulos vasta kun
kuivunut

❆ Hillan ruuat laitetaan valmiiksi keltaisiin ämpäreihin
❆ Päitsiä ei saa jättää päähän tarhaan viedessä, sisällä päitset säilytetään
karsinan vieressä olevassa koukussa
❆ Hillaa ei saa jättää tarhaan yksin missään tapauksessa!
❆ Nahkaiset päitset, ketjuriimu, musta loimi ja valkoiset satulahuovat ovat
kilpailukäytössä

Viikko-ohjelma

Maanantai: Estevalmennus klo 18-19.30
Tiistai: Koulutreeni *
Keskiviikko: Eteen-alas-treeni
Torstai: Maastoilua
Perjantai: Koulutreeni
Lauantai: Estetreeni
Sunnuntai: Maastoilua
* parittomat viikot: lepopäivä, 30min
talutus ennen hierontaa

Hillan varusteet ovat ostettu Equestrian Prosta ja OddPixelistä!

Täältä löydät kaikki tarinat, joissa Hilla on mukana. Tarinat on alunperin kirjoitettu tallipäiväkirjaan, josta ne on kerätty tänne luettavaksi kronologisessa järjestyksessä. Mikäli tarinassa on ollut muita hevosia mukana on niiden osuus otettu tarinasta pois, tarinat voi halutessaan lukea kokonaisuudessaan tallipäiväkirjasta.

- Ei merkintöjä

Fimbrethil

Nimi: Fimbrethil "Hilla"
Rotu: eestinhevonen
Sukupuoli: tamma
Väri, säkä: rautias, 139cm
Syntynyt: 18.03.2013, 13v (6kk = 1 URLv)

Kasvattaja: Mesiküngas Stud  
Omistaja: Gierá Hiidenheimo (VRL-03745)
Kotitalli: Team Hattara  

VH-numero: VH19-060-0009
Painotus: esteratsastus
Koulutustaso: he B / 100cm / 80cm

- Ei meriittejä

Etsitään vuokraajaa!

Kuvagalleria

ulkoasun © VRL-05175    |    taustakuvan © Henry M. Diaz (CC BY-NC 2.0)    |    virtuaalihevonen    |    a sim-game horse