Paylor
VIP MVA Fn, KTK-II, PP-MVA, PKK-V / YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, XLA-I, EV-I, KV-III

Paylor, "Pallo"

englantilainen täysiverinen, tamma
sabino ruunivoikko, 161cm
10.05.2010 / 18-vuotias (reaali 10.05.2019 alkaen)
Kasv. Inga Telenvuo, Suomi - om. Elviira Saukko VRL-03745
Ylläpidossa Paju Alatalolla - kotitalli Hopiavuori
ko: vaativa B re: 130cm me: CIC3
Pajun & Pallon päiväkirja
VH14-006-0252 / #PKK1351

               

Historiaa

Tapasin Pallon ensikertaa sen ollessa 5-vuotias, se oli silloin juuri palannut kasvattajalleen huonosta kodista, enkä tuntenut muuta kuin sääliä. Tamma oli todella surkean näköinen, siinä ei ollut mitään iloa, turkki ja kaviot olivat huonossa kunnossa. Olin sillä reissulla hakemassa Ingalta toista hevosta, enkä sen enempää miettinyt karsinassa möllöttävää tammaa. Ajattelin päässäni, että tuosta hevosesta tuskin tulee enää mitään.

Kaksi vuotta myöhemmin Pallon kasvattaja osallistui sillä kisoihin joissa olin itsekin kisaamassa, törmäsimme toisiimme sattumalta ja ihailin Ingan upeaa ratsua. "Tässä on se meidän säälittävä täykkäritamma, jonka tapasin kun hait Rokin meiltä", Inka sanoi ja suuni loksahti auki. Silloin hevonen, jolla ei ollut elämänhalua, loisti nyt silmieni edessä luokkansa voittajana ensimmäisissä kisoissaan. Eihän se silloinkaan mikään kovin osaava ollut, vähän päälle 7-vuotias ja kisasi vasta helppoa C:tä. Inka kuitenkin ehdotti minulle diiliä, hänellä ei ollut aikaa kouluttaa Palloa eteenpäin ja minä taas kaipasin uutta kisaratsua. Tarkoitukseni oli hankkia paljon nuorempi hevonen, mutta en voinut kieltäytyä. Tammassa oli sitä jotain, en vain vielä tiennyt että se tulisi olemaan elämäni hevonen.

Pallon kahdeksantena syntymäpäivänä Inka soitti minulle, ja kysyi haluaisinko ostaa tamman itselleni. Olin työskennellyt Pallon kanssa joitain kuukausia ja se oli valloittanut minut täysin. Suostuin empimättä tarjoukseen ja nyt tamman lähestyessä 14 vuotta, katson sitä ylpeydellä. Olemme saavuttaneet yhdessä niin paljon.

Luonnekuvaus

Pallo on se kaikkein rakkain kaikista. Silmäterä, jota kohdellaan kuin kukkaa kämmenellä ja joka on täydellinen sellaisena ku on. Ei sillä isoja vikoja onneksi muutenkaan ole, se vain on vähän prinsessa ja tuntuu olevan vanhemmuuttaan olevan enempi kuningatar. Tämä hevonen on se joka ei varmasti kävele isoista vesilätäköistä ja vesisateella yleisilme on muutenkin hyvin nyrpeä. Ratsastaessa taas on hyvin tarkka avuista ja osaa osoittaa mieltään, jos jokin ei miellytä. Kuitenkin Pallossa on se rakastettava puoli, joka tulee käsitellessä selväksi. Se on hyvin hellyydenkipeä, utelias, oppivainen ja ihmisystävällinen.

Hoidettaessa Pallon uteliaisuus on aika ajoin hermoja rasittavaa, se on kokoajan tutkimassa hoitajan taskuja, repimässä huppua, jos sellainen sattuu olemaan ja vahingossa saattaa tulla maistaneeksi hoitajaakin. Harjat Pallo levittää alta aika yksikön pitkin poikin karsinaa ja käytävää, jos vaan saa tilaisuuden ja varmasti haluaa maistella kädessäkin olevaa harjaa. Hoitajalla harvemmin tulee tämän hevosen kanssa tylsää, tamma kun tuntuu olevan kokoajan pilke silmäkulmassa tekemässä temppujaan. Tamma on myös välillä äärettömän hellyydenkipeä ja tunkee päätään hoitajan syliin ja hörisee tyytyväisenä saadessaan rapsutuksia. Pallosta löytyy myös haastetta, se ei juurikaan pidä kavioiden putsaamisesta ja varustettaessa rouvalla on omat temppunsa. Kavioita puhdistattessa kannattaa olla nopea, tamma ku ei jaksa kovin kauaa pitää jalkaansa ylhäällä ja nojaa varmasti ihmistä vasten ihan kiusallaan. Satuloidessa Pallo pullistelee ja polkee jalkaa lattiaan, joskus oikein huonona päivänä saattaa jopa paukuttaa takajaloillaan seiniä. Suitsiminen on sujuu vaihtelevasti, joskus kuolaimet otetaan suuhun kunhan vähän kutittaa hammaslovesta. Toisinaan sitten se on maailman vaikein asia ja Pallo venkuilee ties miten, jottei noita ärsyttäviä kapistuksia laitettaisi sen suuhun.

Taluttaessa Pallo on aina hieman yli-innokas, eikä meinaa aina muistaa että ihminen päättää vauhdin ja suunnan. Tamma kerää helposti pöllöenergiaa, joka purkautuu taluttaessa. Se saattaakin säikkyä jokaista pienintäkin asiaa tai sitten se haluaa tutkia jokaisen vastaan tulevan asian, hevosen ja ihmisen. Pallon kanssa kannattaakin olla tarkkana kokoajan, jottei se pääse rynnistelemään edelle, jolloin varmasti vie taluttajaansa 6-0. Vesilätäköt ovat aina aivan kamalia, eikä tamma mielellään mene sellaisen lähellekään tai jos meneekin, niin hurjan loikkimisen kanssa. Maastoretkistä liinan päässä Pallo nauttii, mutta sielläkin on säheltävä itsensä joten ihmisen osalta tälläiset lenkit eivät aina ole niin nautittavia. Tamma osaa onneksi ottaa retkillä rauhassakin ja kävellä leppoisasti.

Tarhassa Pallo on asiallisesti käyttäytyvä ja se tulee toimeen oikeastaan kaikkien kanssa, kunhan vain on tehnyt selväksi että hän on se pomo. Kuljettaessa tamma käyttäytyy hyvin. Se menee traileriin nätisti ja kuljettaessa ottaa rauhallisesti. Pidemmillä matkoilla tamma saattaa osoittaa jonkin verran hermostuneisuutta ja silloin pitääkin yleensä päästä hetki jaloittelemaan, jonka jälkeen tamma jaksaa taas olla kopissa rauhassa.

Ratsuna Pallo on hieman perusputtea haastavampi, sillä ratsastajan tulee olla valmistautunut tamman innostuneisiin syöksähdyksiin ja siihen, että niiden jälkeen jäädään tiukasti paikalleen ihmettelemään maailman menoa. Tamma myös kuumuu herkästi, joten sen energia pitää osata ohjata oikeisiin asioihin eikä pidä antaa rouvan päättää mihin se suuntautuu. Pallon keskittyminen on hieman vaihtelevan puoleista, vaikka saadessaan työmoodin päälle tamma liikkuukin näyttävästi ja kuuntelee ratsastajaa. Tamma närkästyy epäselkeistä ja kovista avuista, joten sen kanssa saa olla tarkkana tai voi kokea pieniä pukkeja ja sivuaskelia.

  Kouluratsuna Pallo on herkkä ja kuuliainen, se kyllä reagoi pienimpiinkin apuihin kunhan asianmukaiset alkuverryttelyt on hoidettu. Pallo nauttii työskentelystä, varsinkin tutun ihmisen kanssa, joka osaa ratsastaa tammaa oikein. Tamman kanssa ei tarvitse käyttää kovia apuja, se reagoi herkästi jo pelkkään istuntaan. Rouva tuppaa kuumumaan, kun työskentely alkaa sujumaan, jolloin se monesti tekeekin pyydetyt asia vähän sinne päin eikä malta tehdä loppuun asti kunnolla. Pallolla kannattaakin näissä tilanteissa tehdä helpompia harjoituksia, jotka tamma malttaa suorittaa kunnolla. Pallo pian alkaakin kuuntelemaan ratsastajaa paremmin, vaikka voikin olla raskas kädelle.

  Esteillä Pallo kuumuu ja sitä saa kontrolloida melko voimakkain ottein saadakseen vauhdin pysymään rataan verrattaen sopivana. Ihme ja kumma tamma ei ota nokkiinsa kovemmista avuista, onneksi sillä niitä vaaditaan runsaasti. Tahdin ollessa sopiva tamma on oikea tykki millaisella radalla tahansa, siltä onnistuu käännökset vaikka kolikon ympäri ja se keskittyy suorittamiseen täysillä. Pallolla on hyvä ja voimakas hyppytyyli, ja se suoriutuukin vallan mainiosti vaikeammistakin esteistä. Tamma on myös tarkka jaloistaan ja harvemmin tiputtaa puomeja, vaikka tulisikin vähän huonompi lähestyminen. Pallo antaakin esteillä ratsastajalle hieman enemmän anteeksi, ja korjaa ratsastajan tekemiä virheitä hieman.

  Maastoillessa tamma on lähes pelottavan helppo, se ei näe puskissa pieniä vihreitä miehiä tai aiheuta ylimääräistä päänvaivaa heittämällä ratsastajansa alas selästään. Se saattaa välillä koetella ratsastajaa ottaen pieniä spurtteja ja painaen kädelle voimakkaasti, mutta muuten tamma on mitä mainioin maastoilukaveri. Maastoesteilläkin Pallo pysyy kohtuu rauhallisena, vauhti kiihtyy hieman mutta tamma pysyy kokoajan ratsastajan hallinnassa. Rouva nauttii maastoilusta paljon ja aina maastoon mennessä se pörisee ja hörisee innoissaan - varsinkin maastoesteet nähdessään.

Kisapaikalla Pallo puhisee innoissaan ja olisi mielellään tekemässä tuttavuutta kaikkien kanssa. Verkassa tamma yleensä alkuun keskittyy muihin, mutta kunhan ratsastaja saa tamman lämpeämään siitä tulee yhtä upea ratsu kuin kotonakin. Lisäksi sillä on esiintymisen halua ja se nauttii kun saa näyttää taitonsa yleisön edessä. Kisaratsuna Pallo on kertyneen kokemuksen myötä aina vain enemmän esiintymisen haluinen, suorittaen työnsä aina vain paremmin ja paremmin.
© omistaja

Sukutiedot

isä Peek-a-boo!
voikko xx, 163cm
ii. Pelegria
vkk xx, 166cm
iii. Pegasus
vkk xx, 164cm
iie. Elegia
trn xx, 167cm
ie. Halloween Night
rt xx, 160cm
iei. Trick or Treat
trn xx, 162cm
iee. Nightstander
rt xx, 161cm
emä Taylor
voikko xx, 160cm
ei. Checkmate
vkk xx, 164cm
eii. Carthief
vkk xx, 168cm
eie. Jewels
rt xx, 162cm
ee. Dreamer
rt xx, 158cm
eei. Candyman
vkk xx, 166cm
eee. Daydream
rt xx, 164cm

i. Peek-a-boo! on menestynyt kenttäratsuna CIC3-luokissa, Peetuksi kutsuttu ori voitti useita kenttäkilpailuja ja kerran EM-kultaa. Ori starttasi hyvillä prosenteilla koulussa ja se voitti joukkoe pronssia esteiden SM-kilpailuissa. Luonteeltaan ori on hieman ärhäkkä, mutta omaa erinomaisen työmoraalin. Varsoja orilla on jo yli 20, tällä hetkellä 19-vuotias ori viettää siitosorin elämää kotitilallaan.

  ii. Pelegria lopetettiin pitkään vaivanneen jalkavamman vuoksi 21-vuotiaana. Ori oli 5-vuotiaasta asti samalla omistajalla, jonka kanssa Pelegria kisasi menestyksellisesti esteratsuna, lähinnä 140cm-luokissa. Ori oli luonteeltaan rauhallinen, ja sen kanssa on miellyttävä työskennellä. Pepe saikin sai 68 jälkeläistä, joista moni on menestynyt esteratsastuksessa maailman laajuisesti.

   iii. Pegasuksesta piti tulla laukkuri, mutta se osoitti jo nuorena taipumusta risuesteille. Ori kisasi nuoruusvuodet risuesteillä ja starttasi muutaman kerran kenttäratsastuksessa, ennen kuin lopetti kisauransa 11-vuotiaana loukatessaan jalkansa. Orin statistiikat risuesteiltä olivat 21: 9-2-3-4, saavuttaen GI-taso. Luonteeltaan Pegasus oli vaikea, mutta sen suku oli kuitenkin erittäin hyvä ja siksi Casper olikin kohtuullisen kysytty jalostuksessa. Se sai 36 jälkeläistä, kunnes menehtyi vaikean ja pitkän ähkyn seurauksena 25-vuotiaana.

   iie. Elegia oli menestyvä esteratsu. Tammalla kisattiin pääasiassa 110-130cm luokissa menestyen kohtuullisen hyvin, se voitti useita kansallisen tason kisoja. Erittäin ystävällisen luonteen omaava tamma, oli suvultaan hieman vaatimaton joten sen varsat eivät olleet kovin haluttuja. Elegia kuitenkin sai 9 jälkeläistä joista kaksi asuu tamman kasvattajalla. Elle lopetettiin sen sokeutuessa täysin kunnioitettavan 28 vuoden iässä.

  ie. Halloween Night oli luonteeltaan rauhallinen ja sillä oli hyvä rakenne, joten se oli kantakirjattu II-palkinnolla. 24-vuotiaana menehtynyt tamma suoritti menestyksekkään kenttäratsun uran CIC3-tasolla. Hani teki 11 varsaa, joista lähes kaikki toimivat kilparatsuina menestyen vähän joka lajissa. Tamma eli koko elämänsä kasvattajan luona, jossa se toimi siitosuransa jälkeen orpovarsojen ottoäitinä.

   iei. Trick or Treat oli esteratsuna menestynyt helpohko ori. Trickillä kilpailiin lähinnä 140cm-tasolla, jossa se saavuttikin hyviä tuloksia. Iän myötä ori kilpaili jonkin verran kenttäratsastuksessa. Trickillä kilpailtiin siihen asti kun se täytti 16 vuotta, jonka jälkeen se toimi siitosorina, vaikkei ollutkaan kovin suosittu huonohkon rakenteen takia. Ori nukkui pois 22-vuotiaana omassa karsinassaan.

   iee. Nightstander oli menestyksekäs kenttäratsu, ja se kisasi CIC4-tasolla. Nita oli voimakas tahtoinen luonne, ja se aiheuttikin välillä ongelmia kisapaikoilla. Tamma oli hyvin raskas rakenteinen, joten näyttelyiden osalla tamma ei koskaan menestynyt. 18 vuotiaana tamma aloitti siitostamman uran saaden 8 varsaa. Tamma lopettettiin kunniakkaan 26 vuoden iässä, kun vanhuuden vaivat voittivat.

e. Taylor oli niin sanottu parempi harrasteratsu, jolla kilpailtiin jonkin verran alue-tasolla koulua ja esteitä. Tamma saavutti kohtalaisia tuloksia vaativa B-tasolla ja jonkin verran sijoituksia esteiltä 120-130cm-luokista. Tamman kisaura lopetettiin sen ollessa 13-vuotias, sillä synnynnäinen vaurio jaloissa alkoi oireilla. Taylor on nykypäivänä 23-vuotias ja viettää ansaittua eläkettä, sillä on 11 varsaa joista nuorin kasvaa sen kanssa samalla tallilla.

  ei. Checkmate oli luonteeltaan todella vaativa. Työskentelymotiivi orilla oli todella hyvä ja se menestyikin vaativa A-luokassa hyvin. Matti menestyi myös näyttelyissä ja se myös kantakirjattu I-palkinnolle 11-vuotiaana ja se saikin elinikäisen astutusluvan. 24-vuotiaana menehtynyt ori sai useita varsoja, joista muutamat ovat menestyneet kouluratsuina.

   eii. Carthief oli menestyvä kouluratsu Intermediaire I-tason ratsu ja onkin saavuttanut luokassa useita sijoituksia ja hyviä prosentteja. Luonteeltaan Cassu oli ärhäkkä ja kuuma, joten sen kanssa sai olla hieman varuillaan kokoajan. Menestyksekkään siitosuran tehtyään ori ehti olla vain puoli vuotta täysi eläkkeellä, kun pitkälle edennyt ja huomaamaton syöpä vei orin sateenkaari silloille orin ollessa jo 27-vuotias.

   eie. Jewels oli hyvä kouluratsu, ja se menestyi hyvin vaativa A-tasolla. Tamma sijoittui useasti ja sen keskimääräinen prosenttimäärä oli 68.7%. Jeve suoritti pitkän kilpauran, ja eläköityi radoilta vasta 18 vuotiaana. Se teki kisauransa aikana pari varsaa, ja ehti saada siitostamman uran aikana 3 varsaa kunnes menehtyi 23-vuotiaana auto-onnettomuudessa. Jeve menestyi myös näyttelyissä saaden useita palkintoja sekä se sai I-palkinnon kantakirjasta.

  ee. Dreamer on hyvin menestynyt esteratsu ja sillä kilpailtiin kansallisella tasolla 120-130cm radoilla. Tamma menestyi uransa aikana hyvin ja olin kolmena vuonna peräkkäin SM-mestari. Kisauran jälkeen Dimma siirtyi siitostamman hommiin, ja tekikin terveitä varsooja. Tamman seitsemän jälkeläistä ovat jokainen perineet emänsä rauhallisen ja kiltin luonteen. II-palkinnolla kantakirjattu Dimma periytti myös hyvää rakennettaan.

   eei. Candyman oli fiksusti käyttäytyvä ori, jolla kisattiin 140cm tasolla esteillä. Ori sai useita sijoituksia ja muutamia voittoja kansainvälisellä tasolla. Kapa aloitti siitosorin uran 12 vuotiaana ja sillä on yli 60 jälkeläistä, joista lähes kaikki kisaavat esteillä ja kentässä. Ori lopetettiin 20 vuoden iässä, kun sen jalat pettivät eikä se voinut enää kävellä ilman kipulääkitystä.

   eee. Daydream oli kaunis ja hyvä rakenteinen tamma, joka menestyi näyttelyissä hyvin. Se kantakirjattiin I-palkinnolla ja lisäksi se menestyi hyvin esteratsastuksessa 130cm-luokissa. Tamma sai kauniita varsoja ja periytti niille kaunista rakennettaan. Jälkeläisiä tamma sai seitsemän, se jäi eläkkeelle 23-vuotiaana ja lopetettiin 25 vuoden iässä suolitukkeen vuoksi.
   © omistaja

Jälkeläiset

Paylor ottaa vastaan täysiveri- ja puoliverioreja, jotka ovat evm-sukuisia ja kisanneet jonkin verran. Piirroskuvalliset orit ovat etusijalla. Pallon kanto-aika on noin 3 kuukautta, varsat voivat syntyä myös aikasemmin jos astutus sovitaan aikasemmalle ajankohdalle.

Paylor kantaa värigeenejä: Ee/Aa/nCr, nSb heterozygous

skp Varsan nimi Syntynyt Isän nimi Omistaja
ori Thelor 06.01.2015 Theodore jodochus, Vinterhus
tamma Payton 29.04.2015 Adventurous J.G Inna, Aittohaara
tamma Paymark 31.07.2015 Chillin' Mark Milja H., Criminal Ponies
tamma Shalor 23.09.2015 Thanatos Evelina Kettula
ori Chronos 26.10.2016 Tartarus Ziki, Brentwood
tamma Payola 17.12.2016 Lordly Robes Vibaja
tamma Bealor 10.01.2017 Brazil Beat Natalia
tamma Primrose 23.06.2018 Schizophrenia Hazel

Kilpailukalenteri

Paylor on suorittanut kisauransa. Alla on kaavio minkä mukaan tammalla on kisattu.

Esteratsastuksessa tavoiteena on tulla kisaamaan 130cm-tasolla. Suunnitelmana on kisata:
80cm-luokissa 5 sijoitusta, 110cm-luokissa 10 sijoitusta, 120cm-luokissa 15 sijoitusta ja 130cm-luokissa 20 sijoitusta.

Kouluratsastuksessa tavoiteena on tulla kisaamaan vaativa B-tasolla. Suunnitelmana on kisata:
Helpossa C:ssä 5 sijoitusta, helpossa B:ssä 10 sijoitusta, helpossa A:ssa 15 sijoitusta ja vaativassa B:ssä 20 sijoitusta.

Kenttäratsastuksessa tavoiteena on tulla kisaamaan CIC3-tasolla. Suunnitelmana on kisata:
Helpossa luokassa 5 sijoitusta, CIC1-luokassa 10 sijoitusta, CIC2-luokassa 15 sijoitusta ja CIC3-luokassa 20 sijoitusta.

ERJ (50 sijoitusta)

15.08.2014 Mörkövaara, 80cm, 05/40
16.08.2014 Mörkövaara, 80cm, 04/40
18.08.2014 Mörkövaara, 80cm, 06/40
19.08.2014 Mörkövaara, 80cm, 03/40
22.08.2014 Mörkövaara, 80cm, 05/40
01.01.2015 Moondance, 110cm, 04/37
04.01.2015 Mörkövaara, 110cm, 02/30
06.01.2015 Mörkövaara, 110cm, 03/30
11.01.2015 Mörkövaara, 110cm, 01/30
11.01.2015 Mörkövaara, 110cm, 02/30
12.01.2015 Mörkövaara, 110cm, 01/30
13.01.2015 Blackwoods, 110cm, 01/30
17.01.2015 Blackwoods, 110cm, 04/30
19.01.2015 Blackwoods, 110cm, 05/30
01.02.2015 Kurjenkulma, 110cm, 04/30
22.02.2016 Brunhill, 120cm, 01/30
02.11.2016 Vähäpelto, 120cm, 04/30
05.11.2016 Vähäpelto, 120cm, 02/30
07.11.2016 Ros Cirein, 120cm, 02/30
09.11.2016 Ros Cirein, 120cm, 03/30
17.11.2016 Ros Cirein, 120cm, 02/30
19.11.2016 Ros Cirein, 120cm, 05/30
15.12.2016 Metsovaara, 120cm, 04/25
16.12.2016 Metsovaara, 120cm, 03/25
17.12.2016 Metsovaara, 120cm, 03/25
17.03.2017 Elm Ponies, 120cm, 04/30
24.04.2017 Kettula, 120cm, 02/30
25.04.2017 Kettula, 120cm, 03/30
25.04.2017 Kettula, 120cm, 04/30
02.06.2017 KK Ginger, 130cm, 1/30
05.06.2017 KK Ginger, 130cm, 2/30
07.06.2017 KK Ginger, 130cm, 1/30
12.06.2017 KK Ginger, 130cm, 1/30
13.06.2017 KK Ginger, 130cm, 5/30
16.06.2017 KK Ginger, 130cm, 3/30
17.06.2017 KK Ginger, 130cm, 1/30
19.06.2017 KK Ginger, 130cm, 2/30
23.06.2017 KK Ginger, 130cm, 1/30
26.06.2017 KK Ginger, 130cm, 2/30
28.06.2017 KK Ginger, 130cm, 3/30
30.06.2017 KK Ginger, 130cm, 2/30
04.06.2017 Jadessa Warmbloods, 130cm, 1/30
04.06.2017 Jadessa Warmbloods, 130cm, 1/30
07.06.2017 Jadessa Warmbloods, 130cm, 2/30
08.06.2017 Jadessa Warmbloods, 130cm, 2/30
09.06.2017 Jadessa Warmbloods, 130cm, 5/30
11.06.2017 Jadessa Warmbloods, 130cm, 4/30
13.06.2017 Jadessa Warmbloods, 130cm, 2/30
15.06.2017 Jadessa Warmbloods, 130cm, 1/30
17.06.2017 Jadessa Warmbloods, 130cm, 2/30

KRJ (50 sijoitusta)

29.12.2014 Moondance, Helppo C, 05/31
15.01.2015 KK Holmenberg, Helppo C, 05/50
16.01.2015 KK Holmenberg, Helppo C, 04/50
18.01.2015 KK Holmenberg, Helppo C, 03/50
20.01.2015 KK Holmenberg, Helppo C, 06/50
21.01.2015 Muiston, Helppo B, 04/40
27.01.2015 Ramya Ranch, Helppo B, 02/40
08.04.2016 Kettula, Helppo B, 01/30
09.04.2016 Kettula, Helppo B, 02/30
10.04.2016 Kettula, Helppo B, 04/30
11.04.2016 Kettula, Helppo B, 05/30
12.04.2016 Kettula, Helppo B, 04/30
13.04.2016 Kettula, Helppo B, 05/30
14.04.2016 Kettula, Helppo B, 03/30
26.05.2016 Ruudin Talli, Helppo B, 01/40
03.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 04/40
04.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 02/40
06.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 06/40
09.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 04/40
12.11.2016 Ventos, Helppo A, 01/30
13.11.2016 Ventos, Helppo A, 01/30
13.11.2016 Ventos, Helppo A, 02/30
14.11.2016 Ventos, Helppo A, 05/30
17.11.2016 Ventos, Helppo A, 05/30
20.11.2016 Ventos, Helppo A, 03/30
08.02.2017 Myyränkolo, Helppo A, 01/30
10.02.2017 Myyränkolo, Helppo A, 05/30
10.02.2017 Ruuvalli, Helppo A, 02/30
11.02.2017 Ruuvalli, Helppo A, 02/30
16.02.2017 Ruuvalli, Helppo A, 05/30
16.02.2017 Ruuvalli, Helppo A, 05/30
01.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 04/37
01.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 02/37
06.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 02/37
06.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 06/37
09.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 03/37
10.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 01/37
27.03.2017 Fiktio, Vaativa B, 01/40
11.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 02/30
17.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 03/30
19.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 03/30
21.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 02/30
26.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 05/30
26.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 04/30
29.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 03/30
11.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 03/30
13.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 04/30
16.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 02/30
04.04.2017 Mörkövaara, Vaativa B, 03/30
05.04.2017 Mörkövaara, Vaativa B, 02/30

KERJ (50 sijoitusta)

18.01.2015 Petäjävaara, Helppo, 02/30
20.01.2015 Petäjävaara, Helppo, 02/30
23.01.2015 Mörkövaara, Helppo, 06/40
25.01.2015 Mörkövaara, Helppo, 05/40
30.01.2015 Mörkövaara, Helppo, 02/40
28.12.2015 Taikakuun, CIC1, 06/40
21.02.2016 Delicate, CIC1, 01/29
25.02.2016 Delicate, CIC1, 05/29
01.03.2016 Delicate, CIC1, 04/29
01.03.2016 Kultahuisku, CIC1, 05/26
29.03.2016 Heljävirta, CIC1, 03/40
19.04.2016 Satulinna, CIC1, 01/30
01.11.2016 Zurück, CIC1, 03/30
04.11.2016 Zurück, CIC1, 04/30
05.11.2016 Zurück, CIC1, 04/30
06.11.2016 Tuiskula, CIC2, 03/09
10.11.2016 Tuiskula, CIC2, 01/09
03.12.2016 Mörkövaara, CIC2, 04/27
03.04.2017 Priton Budyonnys, CIC2, 01/40
04.04.2017 Priton Budyonnys, CIC2, 02/40
14.04.2017 Priton Budyonnys, CIC2, 01/40
18.04.2017 Priton Budyonnys, CIC2, 03/40
21.04.2017 Priton Budyonnys, CIC2, 04/40
26.04.2017 Priton Budyonnys, CIC2, 01/40
28.04.2017 Priton Budyonnys, CIC2, 03/40
02.04.2017 Brotherhood, CIC2, 02/27
09.04.2017 Brotherhood, CIC2, 04/27
13.04.2017 Brotherhood, CIC2, 04/27
20.04.2017 Brotherhood, CIC2, 04/27
22.04.2017 Kettula, CIC2, 01/23
26.04.2017 Brotherhood, CIC2, 01/27
13.05.2017 Kettula, CIC3, 4/30
14.05.2017 Kettula, CIC3, 4/30
16.05.2017 Kettula, CIC3, 4/30
18.05.2017 Kettula, CIC3, 1/30
15.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 3/30
17.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 3/30
25.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 1/30
26.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 2/30
27.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 5/30
14.05.2017 Valborg, CIC3, 5/30
21.05.2017 Valborg, CIC3, 5/30
24.05.2017 Valborg, CIC3, 5/30
26.05.2017 Valborg, CIC3, 4/30
27.05.2017 Valborg, CIC3, 2/30
29.05.2017 Valborg, CIC3, 3/30
30.05.2017 Valborg, CIC3, 5/30
15.05.2017 Devilsfair, CIC3, 01/28
17.05.2017 Devilsfair, CIC3, 01/28
18.05.2017 Devilsfair, CIC3, 05/28

PKK Näyttelyt

Päivämäärä Paikka Luokka Arvostelu Luokkatuomari Päätuomari
30.08.2014 Eelinniemi Muut hevostammat HY (SA) Minna Minna
23.12.2014 Latun Talli Täysiveritammat EO-sert Kaneli aksu
05.01.2015 Ruolampi Täysiveriset EO-sert Elisa nica
05.01.2015 Ruolampi Muu kuva: Pääkuva KP 1 Kaneli Elisa
01.02.2015 Ruolampi Täysiveritammat HY (SA) Elisa Anne
01.02.2015 Ruolampi Muu kuva: Ratsastuskuva KP, EM: Hevosen väritys 2 Minna Anne
07.02.2015 Rusetti Hevoset BIS3 - KTK-sert aksu nica
07.02.2015 Rusetti Muu kuva: Ratsastuskuva KP 3 Kaneli nica
08.02.2015 Ruolampi Hevostammat EO-sert Kaneli aksu
08.02.2015 Ruolampi Vapaavalintainen kuva KP, EM: Tunnelma 4 nica aksu
22.03.2015 Mel Seren Muu kuva: Kilpailuissa KM, EM: Tunnelma 5 Tuulia nica
09.08.2015 Ketunpolku Muu kuva: Pääkuva LKV, EM: Tunnelma 6 Anne Kaneli
05.09.2015 Seppele EM-jahti: Rakennekuva BIS4, EM: Kokonaisuus 7 aksu aksu
05.09.2015 Seppele EM-jahti: Muu kuva KP, EM: Värimaailma 8 aksu aksu
18.03.2016 Kuolemanpaikka Hevostammat BIS2 - KTK-sert Anne Anne

1 "Kuvassa on värisävyt kohdillaan ja kivan kesäinen tunnelma."
2 "Ihanasti sävy sävyyn puomit ja humman varusteet. Hevosen väritys on onnistunut ja ratsastaja on hienosti sukeltanut hevosen harjan sisään."
3 "Todellakin pinkki kuva! Hyvin onnistunut väritys, joka on kuitenkin tarpeeksi elävä."
4 "Hieno estekuva erikoisemmasta suunnasta kuvattuna. Ihana tunnelma ja hienoja yksityiskohtia."
5 "Todella onnistunut ja suloinen kuva. Kuvasta huokuu kilpailutilannetta enemmän reenimeininki. Värimaailma miellyttää silmää."
6 "Hienovaraisin elein saatu kesäinen tunnelma tähän kuvaan. Mittasuhteet, asettelu ja herkkyys kunnossa."
7 "Kaunis, loppuun asti toteutettu kuva. Hevosella on hyvät leimat ja se on tasapainoinen ja rodunomainen rakenteeltaan. Väri on kaunis ja hevosen väriin on saatu uskomaton määrä yksityiskohtaisuutta ja syvyyttä aivan pienillä vivahteilla. Aavistuksen harmittavasti taustaa ei ole piirretty, mutta ei häiritse kokonaisuutta. EM:n saa laaja-alaisesti kokonaisuudesta: sen voisi jakaa tälle lähes mistä määritelmästä vain."
8 "Hempeät värit miellyttää silmää. Kuva on kerrassaan upea."

Saavutukset

Lajilaatuarvostelut Näyttelyarvonimet, kantakirjaus ja muut maininnat

Englantilaisten & Angloarabialaisten Täysiveristen laatuarvostelussa 20.09.2017
25 + 20 + 28 + 25 + 20 = 118p. / XLA-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa 31.05.2017
9 + 40 + 18 + 20 + 15 = 102 p. / ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa 25.05.2017
8,5 + 40 + 16 + 20 + 15 = 99,5 p. / KERJ-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa 15.05.2017
9,5 + 40 + 16 + 20 + 15 = 100,5 p. / KRJ-I

Yleislaatuarvostelussa 30.03.2017
31 (18+13) + 30 (18+12) + 17 + 17 + 4 = 99 p. / YLA1

Estevarsojen laatuarvostelussa 08/14-tilaisuudessa
10 + 3 + 9 + 9 + 9 = 40 p. / EV-I
Parhaimman piirroksen kunniapalkinto.

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa II tilaisuudessa
9+1 + 1 + 2 + 3 + 0 + 3 + 5 + 0 = 24 p. / KV-III

Palkittu PKK:n kantakirjan 60. tilaisuudessa
21+18+14 = 70,7% / KTK-II
- Rotuleima erinomainen, sukupuolileima hyvä, hieman ruunamaisuuta. Massiivinen, rodulle tyypillinen voimakas runko. Pitkähköt, hieman voimattomat jalat, vej vuohinen rasittunut. Lyhyehkö ylälinja. Loiva lapa. Kaula kiinnittynyt runkoon sopivan ylös. Ohuehko, hieman lihakseton kaula. Väljä niska. Risti asettunut melko taakse, laskeva lautanen. Esittelyasento rodulle tyypillinen, hevosen yleisilme voisi olla terhakkaampi. Kaunis väri.

Fn-arvonimi myönnetty: 24.03.2015
PKK-V-arvonimi myönnetty: 25.10.2015
PP-MVA-arvonimi myönnetty: 18.08.2015
VIP MVA-arvonimi myönnetty: 28.03.2016

Valmennukset

Lue vanhat päiväkirjamerkinnät

Esteratsastus, valmentajana Onni Lindberg

Viikon ensimmäinen valmennustunti aloitettiin tutustumalla ratsukoihin. Eepu kertoi tammansa Paylorin olevan välillä vähän häslä, joka saattaisi silloin tällöin ottaa omia spurtteja ja vetävän liinat kiinni. Esteillä vauhtia yleensä riittäisi. Alkuun Eepu joutui tekemään töitä, että tamma keskittyi kunnolla ja useasti kuuluikin kavioiden kolahdus puomia vasten ratsukon suunnalta. Ensimmäiset tehtävät sisälsivät askeleen pidentämistä ja lyhentämistä, sekä pysähdyksiä. askeleen pidentäminen onnistui, mutta sain vähän väliä muistuttaa Eepua käyttämään vatsalihaksiaan, ettei selkä pyöristyisi ja omaa asentoaan pidätteiden tekemiseen. Valmennuksen loppupuolisko käytettiin tarkkuuteen ja askelpituuden muuttamiseen. Eepu ja Paylor suoriutuivat tarkkuudesta hyvin, mutta jäimme innokkaan tamman takia treenaamaan askelpituutta. Loppuun Eepu sai Paylorin odottamaan tarpeeksi, joten tällä meiningillä olisi hyvä jatkaa tulevaan viikkoon.

Kouluratsastus, valmentajana Jewell

Pallo olikin hauska näky sen kirmatessa maneesiin sisään hieman kovemmalla vauhdilla. Tamma vaikutti alusta saakka varsin pirteältä eikä meinannut edes kävellä rauhassa. Verryttelyssä Laura sai tehtäväkseen toteuttaa siirtymiä välillä käynti - ravi - käynti, kun Pallon mielenkiinto ei olisi millään riittänyt vain normaaliin volttailuun. Muuttuessaan joustavaksi ja rennoksi, Pallo näytti aivan eri hevoselta kuin alkuvalmennuksesta. Jatkoimme siirtymiä niin, että ravista täytyikin pysähtyä ja pysähdyksestä siirtyä välittömästi raviin. Tammalta oli hieman jarrut hukassa ja meni hetki, kunnes se pysähtyi heti aloilleen. Laura kippasi eteenpäin aina pidättäessään ja käytti ohjaa hitusen liikaa. Kun Laura tajusin jutun jujun, muuttui Pallokin taas hieman kiinnostuneemmaksi touhusta. Pysähdyksessä piti olla aloillaan 4 sekuntia, mutta tamma ei ollut ihan samaa mieltä. Käskin Lauran hengittää syvään ulos, jolloin nainen läheni satulaa huomattavasti. Lopulta homma sujui ilman ongelmia.

Laukkaympyrällä Pallo oli turhan vauhdikas ja puski itseään lapa edellä. Lauran piti tosissaan ratsastaa tammaa paremmin taivutetuksi. Onnistuessaan Pallo alkoikin vuorostaan heittää takapäätään hieman ulospäin. Käskin Lauraa aloittamaan hevosen "kokoamisen" hieman lyhyemmäksi, jolloin Pallo sai tehdä enemmän työtä eikä enää ajatellut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Laurakin hieman hämmentyi, millaiseksi Pallo muuttui. Tammassa on kyllä potentiaalia!

Kaikesta huolimatta valmennus päättyi hyvin, vaikka meno olikin välillä hieman fast and furious!

Esteratsastus, valmentajana Jeba

Katselin kuinka kuvan kaunis englannin täysiveritamma Paylor käveli reippaasti uraa pitkin. Ratsastaja näytti tietävän mitä tekee, joka helpotti minun työtäni. Annoin heidän tehdä alkuverryttelyt aivan rauhassa, seuraillen itse toimintaa, jotta pystyn tutustumaan ratsukon toimintaan paremmin. Paylor näytti todella virkeältä, ja ehkä vähän liiankin energiseltä. Seurailin kuinka ratsukko teki monia ympyröitä, ja suunnan vaihtoja. Myös pysähdykset ja pienet peruutusjaksot menivät hyvin. Tamma siis oli ainakin osaavaa sorttia. Miten lie sitten este osuus.. Kävin pystyttämässä ratsukolle muutaman verkkaesteen ja annoin luvan hypätä niitä. Paylor innostui kovin esteistä ja oli jo onnessaan ryntäämässä sitä kohti. Ratsastaja kuitenkin teki puolipidätteitä, kuten neuvoin ja sai vauhdin hiljennettyä. Tamma totisesti oli oikea vauhtihirmu! Tamma pärskähteli melko paljon, ja sen ravi oli melko lennokasta. Ohjeistin ratsastajaa sen verran, että hän pyrkisi tekemään voltteja, ja puolipidätteitä mahdollisimman paljon. Paylor näytti painavan ehkä hieman kädelle, mutta ratsastaja sai tamman pidettyä hyvin hanskassa.

Pienten alkuverkkojen jälkeen pystytin kentälle kaksi muuria. Korkeudeltaan ne olivat jotakin kuutisenkymmentä senttiä. Eihän sen kovin suuri tarvinnutkaan olla. Näitä tässä nyt yritettäisiin treenailla. Pyysin ratsukkoa nostamaan rauhallisen laukan, ja hyppäämään ensimmäisen muurin sillä tahdilla kun Paylor pystyi sen yli menemään. Ensin tamma laittoi suorilta liinat kiinni, ja tutkiskeli sitä hieman. Ratsastaja antoi tamman tutkia sitä aivan rauhassa, eikä hoputtanut sitä. Sitten ku tamma tuntui olevan valmis, ratsastaja nosti laukan. Paylor laukkasi vähän turhan nopeaa tahtia, joten huomautin heitä siitä. Ratsastaja kääntyi ympyrälle, jotta saisi tamman kulkemaan paremmin. Paylorin kanssa tämä menisi hieman haasteellisemmin, kuin olin ajatellut. Vauhdin hidastuttua taas ratsukko pääsi jatkamaan. Ratsastaja käänsi tamman nokan kohti muuria ja teki pieniä pidätteitä koko ajan. Ilmeisesti Paylor ei ollut vielä päässyt liioin kuumumaan. Muuri ylitettiin kauniisti ja ilmavalla loikalla. Ratsastaja kehui tammaansa. Ajattelin, että muurin kanssa voisi mennä kauemminkin, mutta melko helpolla siitä päästiin. Seuraavalle muurille tultaessa tamma päätti ottaa vähän vauhtia. Se ampaisi niin nopeaan laukkaan, että tuskin olisi hyvin käynyt. Ratsastaja, joka selvästi oli tamman kanssa jo puuhaillut ennenkin kerkesi kääntää tamman pois. Hän siirsi tamman raviin ja ravaili vähän aikaa voltteja tehden. Tammassa totta vie oli haastetta, enemmän kuin olin kuvitellut! Vauhdin taas hiljetessä oli aika ylittää toinen este, mutta esteen ylitykseen tuli este. Tamma oli päättänyt jumahtaa paikoilleen ja katsella lumisia peltoja. Ratsastaja koitti saada kaikin keinoin Payloria liikkeelle, mutta siinä se seisoi, kunnes itse päätti lähteä liikkeelle. Nyt ratsukko suuntasi kohti muuria hyvällä temmolla ja ylitti muurin kuin vettä vaan. Ei tamma sitä kauaa jaksanut ihmetellä. Jäimme treenailemaan vielä hetkeksi muureja, kunnes jätin heidät tekemään loppuverryttelyjä.

Kouluratsastus, valmentajana Mikael Pitkäranta

Kuullessani valmennettavan ratsukon hevososapuolen olevan nuori, teetän valmennuksen aikana melko yksinkertaisia tehtäviä, jotka eivät vaadi liikaa pohtimista hevoselta, mutta antavat kuitenkin jotain mietittävää niin ratsastajalle kuin ratsulle. Valmennuskerrat ovat usein lyhyempiä ja kevyempiä, kuin vanhemmilla hevosilla, sillä nuorten hevosten lihaksisto ja tasapaino harvemmin on yhtä kehittynyttä. Näin myös Pallon kohdalla. Keskityimme tänään erityisesti siirtymisiin kuin myös voltteihin.

Tamma vaikutti alkuunsa hyvin energiseltä. Pieni pakkanen saattoi tietysti olla osasyyllisenä, sillä kaikki tilankin hevoset ovat tuntuneet huomattavan paljon virkeämmiltä. Muista kuitenkin ylimääräisestä pirteydestä huolimatta säilyttää oma rauhallisuutesi - älä hössötä tammaa energisemmäksi istunnallasi, vaan rauhoita sitä myötäämällä hitaammin käynnin liikkeisiin. Muista myös hengittää syvään. Hevoset huomaavat melko nopeasti pintapuolisen hengityksen, joka kielii jännittymisestä.

Varsinaisista tehtävistä suoriuduitte mielestäni todella hyvin! Harjoittelitte valmennuksen aikana siirtymisiä käynnistä raviin ja harjoitusravista laukkaan.
Siirtyessä käynnistä raviin on tärkeää, ettei ratsastaja heitä ohjia hevoselle ja jää puristamaan pohkeillaan. Hevosen ravi starttaa usein tällaisissa tilanteissa etupainoisena, vaikka kaiken liikkeen moottorina kuuluisi toimia takapää. Muista keskustella paljon Pallon kanssa sormilla jo hyvissä ajoin ennen siirtymää. Tamma vastaa keskusteleviin sormiisi todennäköisesti suun massutuksella, mikä taas on merkki hevosen rentoutumisesta. Ole kuitenkin tarkkana, ettet kieli hidastamisesta sormillasi - sormien liikuttelun tulee olla pehmeää ja myötäävää. Ravista laukkaan siirryttäessä muista valmistella ravia riittävästi. Hidasta ajoissa, rentoudu äläkä tee pientä horjahdusliikettä eteenpäin vaan nojaa mieluummin valmiiksi hieman taaksepäin. Laukkaan lähteminen näyttää Pallolla sujuvan luonnostaan erinomaisesti. Laukka on selkeän kolmitahtista, pyörivää ja liike lähtee voimakkaana takaosasta.
Lisäksi teitte tavanomaisia voltteja erilaisissa kohdissa kenttää. Kun tavanomainen voltti sujui hyvin, saitte treenata hieman voltin suurentamista ympyräksi. Pallo keskittyi upeasti, kun keskustelit sormiesi kanssa. Myötäämistä tapahtui jopa niin hienosti, että sisäohjanne oli toisinaan kuin mummon lepattava pyykkinaru (mitä todellakin sai tapahtua tehtävän aikana). Tamma taipuu ja venyttää kylkiään hienosti kumpaankin suuntaan.

Harvemmin tilalla näkee tällaisia kermakarkin värisiä, reippaita ja aktiivisia nuoria hevosia. Kerroit olevasi huolissasi hevosesi keskittymisen puutteesta, mutta älä ole. Pallo on vasta sen verran nuori hevonen eikä nuorelta hevoselta tulisikaan vaatia paljoa kerrallaan. Tamman rakenne on hyvin kehittynyt, mutta älä unohda, että se todennäköisesti kasvaa ja kehittyy vielä. Muista pitää harjoitukset kotikentälläkin suhteellisen yksinkertaisina äläkä ahnehdi liikaa kerralla - lopettakaa siihen, kun asiat sujuvat hyvin!

Taustakuvan © Subtle Patterns
VIRTUAALIHEVONEN