Kärtyksi kutsuttu suomenhevonen nimettiin virallisesti Leikkikalugangsteriksi pari päivää syntymisensä jälkeen, lempinimensäkin se sai heti alkuaikoina. Kärtty syntyi 06.07.2015 Niittykallion Ratsastuskoululle, jossa sen kasvatuksesta piti huolen tallin omistaja Mirabella Lehtivaara. Muutama viikko syntymänsä jälkeen ruuna rekisteröitiin numerolle VH18-018-1518. Kärtty ei ole mikään solakka kaveri sen massiivinen rakenne ja 169cm säkäkorkeus aiheuttavat sen että toisinaan ruunan rinnalla tuntee itsensä kirpun kokoiseksi. Punarautias on mukava ja osaava ratsu, se kilpailee aktiivisen epäaktiivisesti. Osaamista Kärtyllä on Helppo B-tasolle, ja esteillä kapasiteettia löytyy 100cm-radoille. Maastoon mentäessä Kärtty on varmajalkainen menijä, joten 90cm esteet eivät tuota ongelmia. Ruunanrupsukan kanssa starttaillaan sillointällöin kentässä Helppo-luokissa. Kärttyä voi myös ajaa, se on kärryjen edessä kiva kaveri vaikka saakin hillitä ettei lähde laukalle. Valjakkokin menee, mutta ei ole ruunan lempihommaa, joten Kärtyn kanssa pärjäisi juuri ja juuri noviisissa.

Vuonna 2018 Mirabella päätti myydä ruunan uuteen kotiin, sillä se ei selvästi sopinut ratsastuskoulun käyttöön. Niin Kärtty sitten päätyi sattuman kautta Edelia Kettula (VRL-03745) omistukseen. Kotitallia etsittiin pitkään ja hartaasti, loputtomalta tuntuneen etsinnän jälkeen sitten löytyi paikka, joka oli täydellinen kaksikolle. 00.00.2018 aamuna eepu pakkasi Kärtyn ja sen veljen kamat autoon ja jättivät vanhat tuulet taakseen.

Kärtty täytti 3-vuotta 06.01.2017, ja on nyt 6-vuotias. Ruuna täyttää 8-vuotta 06.07.2019 ja ikääntyy yhden (1) virtuaalisen vuoden kuudessa (6) IRL-kuukaudessa.


lisää kuvia alempana
Miten hitossa tähän päädyttiin?

Koska omistin jo kovan luokan estetraksun kilparadoille, oli aika löytää sellainen tätiratsu. Sellanen jonka kanssa vois vaan duunailla kaikkea mukavaa eikä treenata hiki hatussa aina vain seuraavia ja seuraavia kilpailuita varten. Olin jo käynyt kokeilemassa muutamaa hevosta, ja olin jo melkein tehnyt ostopäätöksen eestinhevosruunasta. Päätin vielä selata kerran hevostalli.netin myytävien hevosten osion, josko sinne olisi tullut uusia hevosia. Siellä oli muutamia puoliverisiä, jotka ohitin samantien - kiitos, mutta ei kiitos - sitten tuli pari suokkitammaa, joista toisella oli jalkavika ja olisi sopiva vain siitoskäyttöön. Olin jo sulkemassa sivua, kun hiiri päätti jumittaa ja scrollasi sivun alalaitaan. Siellä se oli, ilmoitus hieman vajaa 6-vuotiaasta suomenhevosruunasta, joka ei sopinut ratsastuskoulun hälinään. Kuvassa oli niin perussuomenhevonen kuin olla ja voi, rautias ei merkkejä, kaunis pää ja tukehvahko runko. Olin myyty ja olin jo soittamassa ilmoituksessa näkyvään numeroon, kunnes muistin paljonko kello oli - ehkä oli parempi odottaa aamuun...

Seuraavana päivä kello 15.00 kurvasin Niittykallion Ratsastuskoululle, jonne olikin onneksi kotoani vain 1½ tunnin matka. Pihassa minua odotti hyvin ruskettunut mustatukkainen nainen, päällään ratsastuskamppeet. "Mirabella Lehtivaara", nainen ojensi kätensä esitellen itsensä. "Edelia Kettula", sanoin tarttuen naisen käteen. "Mutta sano vaan eepu", lisäsin nopeasti perään. Mirabella kertoi Kärtyn taustoista, se oli syntynyt Niittykalliossa ja olikin 4 polven niittykalliolainen emänsän puolelta. Se kuitenkin oli perinyt isältään vaikeamman luonteen, sekä se stressaantui kaikesta hälinästä ja vaihtuvista ratsastajista. "On vaikea luopua siitä, mutta se tarvitsee paremman kodin", Mirabella huokasi. "Ymmärrän kyllä", tiesin kuinka vaikea tärkeästä eläimestä oli luopua. Tallityttö oli varustanut ruunan minulle valmiiksi, joten lähdimme samantien maneesiin jossa pääsin koeratsastamaan Kärtyn. Se meni miten meni, myyntipuheessa oli mainittu haastavuudesta, mutta homma oli vaikeampaa kuin odotin. Ratsastuksen jälkeen sain itse hoitaa ruunan pois ja sainkin pyyhkeä hikeä otsaltani, kun viimein tulin karsinasta ulos. "Noh?", Mirabella kysyi. "Ei se helppo oo, mut se toinen kaveri on itse Saatana maanpäällä", sanoin ottaen ison kulauksen vesipullostani. "Tuu toimistoon niin kirjotetaan paperit..."

Kertomus hevosesta nimeltään Kärtty

Kärtty ei koskaan ole ollut helppo hevonen, alkuaikoina se oli vielä pahempi. Nyt yhteisen sävelen löydyttyä ja luottamuksen ollessa molemminpuolista, on ruunan kanssa työskentely ihan mukavaa. Karsinassa se on, ja tulee aina olemaankin, hapannaama, sitä nimittäin tuntuu ärsyttävän jokainen pienikin asia. Taluttaessa Kärtty käyttäytyy kiltisti, sitä itseasiassa saa suorastaan vetää perässä. Ainoastaan maastolenkeillä ruuna piristyy ja kävelee joskus jopa turhankin reippaasti. Ruuna on hyvin sopeutuvainen ja tulee kenen tahansa kanssa toimeen, jos vain toinen osapuoli antaa mahdollisuuden. Kuljettaminen menee rutiinilla, Kärtty ei ota stressiä ja tyytyy vain heiniensä mutustamiseen. Ruuna onkin tämän takia hyvää matka seuraa stressaaville ja nuorille hevosille.

Karsinassa ruuna ei koskaa näytä tyytyväiseltä, se viihtyisi mieluiten omissa oloissaan mutta antaa kuitenkin tehdä hoitotoimenpiteet temppuilematta.

Kaiken alku ja juuri
i. Lelusotilas (kilpa/koulu)
tummanrautias sh-ori, 163cm
ii. Leikkisankari (kilpa)
prt sh-ori, 162cm
iii. Leluritari (kilpa)
prt sh-ori, 160cm
iie. Tilliviha (koulu)
prt sh-tamma, 163cm
ie. Jymyn Julia (koulu)
trt sh-tamma, 157cm
iei. Jytky&Sätky (työ, maalais)
trt sh-ori, 168cm
iee. Pikku-Peppi (siro, koulu)
prt sph-tamma, 144cm
e. Mafia-Mamma (koulu)
tummanpunarautias sh-tamma, 159cm
ei. Mafiapomo (koulu/kilpa)
rt sh-ori, 165cm
eii. Elo-Lempo (ravuri)
tprt sh-ori, 157cm
eie. Aurinkotanssi (koulu)
prt sh-tamma, 161cm
ee. Juksauksen Muumimamma (koulu)
prt sh-tamma, 154cm
eei. Jujun Juksaus (koulu/kilpa)
vprt sh-ori, 158cm
eee. Kuiskauksen Piste (koulu)
prt sh-tamma, 150cm

Kärtty ei ole mistään menestyneimmästä suvusta, sen suvussa ei ole kuin muutama kisaratsu, muuten se on monennen polven ratsastuskouluhevonen. Kärtyn suku on harvinainen, ja siksi pidänkin siitä kovasti. Sukuun on päätynyt yksi ravurikin, joka juoksi sangen menestyneen uran ja toimi siitosorina pitkään. Kärtyn suvusta voi ainoastaan sanoa sen että sieltä löytyy hevosia laidasta laitaan, eikä se ole ollenkaan huono asia, ne ovat tehneet Kärtystä Kärtyn.

Pikku-Kärtyt

Kärtystä on jätetty kuusi pakastetta, sillä kasvattajan toive oli että suku jatkuisi vaikka ruunaus olikin pakollinen. Ota yhteyttä eepuun sähköpostilla otsikolla Varaus: Leikkikalugangsteri, jos haluat varata ruunasta pakasteen.

Emme odota emältä välttämättä mitään tuloksia, ne tottakai ovat plussaa, mutta tärkeämpää on että varsa saa pitkäaikaisen kodin jossa sitä ei unohdeta. Siemennyksestä peritään 180v€ varausmaksu, mikäli tamma luo varsan ei varausmaksua palauteta. Elävästä varsasta peritään 320v€ sen ollessa 10 päivän ikäinen.

-Ei jälkeläisiä

Kuhan tekkee parhaansa, se riittää

Kärtyllä kisataan joskus ja jouluna, ei meillä sen kummosempia tavotteita ole. Ehkä joskus saatetaan jossakin laatuarvostelussa pyörähtää kattomassa mitä ne sanoo meistä. Me halutaan ottaa rennosti ja tätiratsuilla menemään.

-Eipä me olla startattu vielä kertaakaan

Päiväkirjamerkinnät

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor.

Valmennukset

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed arcu lectus auctor vitae, consectetuer et venenatis eget velit. Sed augue orci, lacinia eu tincidunt et eleifend nec lacus. Donec ultricies nisl ut felis, suspendisse potenti. Lorem ipsum ligula ut hendrerit mollis, ipsum erat vehicula risus, eu suscipit sem libero nec erat. Aliquam erat volutpat. Sed congue augue vitae neque. Nulla consectetuer porttitor pede. Fusce purus morbi tortor magna condimentum vel, placerat id blandit sit amet tortor.

Koska omistaja on kontrollifriikki ja kaiken pitää tästämä toisiinsa, on Kärtyn varustekaappiin kertynyt tavaraa. Nahanvärinä on musta, mutta tekstiilit sekä suojat ovat keltaista ja sinistä.

SILEÄLLÄ
Yleissatula, neonpreeni-satulavyö
Aachen-suitset, kolmipala-kuolain
Keltainen tai sininen satulahuopa
Keltaiset tai siniset suojat joka jalkaan
ESTEILLÄ JA MAASTOSSA
Yleissatula, vatsapanssari
keltaisilla tai sinisillä joustoilla
Aachen-suitset, D-kolmipalakuolain
Keltainen tai sininen satulahuopa
Keltaiset tai siniset suojat joka jalkaan
KILPAILUISSA
Koulukisoissa yleissatula, aachen-suitset,
valkoinen satulahuopa
Este- ja kenttäkisoissa yleissatula, keltainen tai sininen satulahuopa, keltaiset tai siniset suojat ja aachen-suitset D-kolmipalakuolaimella

Ruokinta

AAMU
x määrä sitä
y määrä tota
z määrä tollasta
PÄIVÄ
x määrä sitä
y määrä tota
z määrä tollasta
ILTA
x määrä sitä
y määrä tota
z määrä tollasta

Hoito-ohjeet

LOIMITUS
LIIKUTUKSEN JÄLKEEN
MUUT