Perustiedot Kilpailukalenteri Päiväkirja Kaappi

Kuvista kiitos Vähäpelto! Kuvien hevonen ei liity sivujen hevoseen millään tavalla, kyseessä on virtuaalihevonen.

virallinen nimi Buppanorphine eli Pupu rekisterinumero VH17-021-0281
syntymäaika 18.04.2017 (3v 18.05.2017, satunnainen) omistaja Eden Ironwood, VRL-03745
rotu, sukupuoli trakehner, ori kasvattanut Albstad Trakehner Gestüt, Saksa
väri, säkä musta, 174cm koulutus ko. Vaativa A re: 160cm me: 120cm
Tavoitteena Estevarsojen laatuarvostelu, Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu, Yleislaatuarvostelu, Kantakirjaus sekä mahdollisesti näyttelyarvonimet

Luonnekuvaus

Olen ihan liian monesti joutunut toteamaan, että olisi ehkä sittenkin pitänyt harkita Pupun ostamista useamman kerran. Ihastuin oriin ensisilmäyksellä ja koeratsastuksetkin menivät hyvin, vaikka aluksi herra veikin minua 6-0, mutta yhteisymmärryksen löydyttyä tykäistyin oriin todella paljon. Fiksuna ostajana, olisin myös tutustunut millainen Pupu on karsinassa ja muutenkin käsitellessä... Suoraan sanottuna Pupu on lähes hirviö yhdistettynä pyörremyrskyyn.

Orin kanssa vaaditaan todellakin paljon osaamista, kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea nopeita refleksejä, jotta kerkeät väistää hampaita tai kaviota. Ori on jopa vaarallinen, jollei käsittelijä ole varautunut sen tempauksiin. Pupu kuitenkin kunnioittaa ihmistä, jossain määrin ja tuttu ihminen saakin välillä nauttia harvinaisista hellyyspuuskista jolloin ori puhisee ihmisen tukkaan ja tunkee päätä syliin kerjäten rapsutuksia. Kuitenkin karsinassa on aina vastassa korvat luimussa hampaita napsutteleva ori, joka tekee heti selväksi että "minä olen pomo, sä oot mato jonka liiskaan". Pupulle ei todellakaan saa missään tilanteessa antaa kertaakaan periksi, joten fiksuinta on ottaa se käytävälle hoidettavaksi, sillä karsinassa meno on yhtä pyörimistä. Ori ei pysy paikoillaan hetkeäkään ja koittaa saada hoitajalle komeat hampaanjäljet tai mustelmia - eikä murtuneet luutkaan olisi ihme. Jääpähän vähemmän väisteltävää kun ori ei pääse puremaan niin helposti, vaikka jalat kyllä viuhuvat. Kavioiden puhdistamisesta ori tekee kunnon shown, se kyllä nostaa koipensa helposti ja turhankin vauhdikkaasti. Kuitenkin Pupu koittaa nykiä jalkaansa hoitajan otteesta ja kun kaviosta päästää irti niin ori yleensä yrittää laskea jalkansa "vahingossa" suoraan hoitajan varpaille. Yllättävää kyllä varustaminen on jopa kohtalaisen helppoa, ystäväni Isla kylläkin joskus tuumasi että se johtuu vain siitä, että Pupu tietää pääsevänsä riepottelemaan minua pitkin maita ja mantuja. Satulan saa helposti selkään eikä ori pahemmin edes pullistele, mutta toisinaan paukauttaa pari kertaa kaviolla maahan. Suitsien kanssa ei ole ongelmaa, Pupu ottaa kuolaimet helposti suuhun eikä nostele päätään, joten niskahihnankin saa helposti vetäistyä korvien taakse.

Ei varmaankaan tule yllätyksenä kun sanon että ori tarhataan yksin. Pupu ei vain tule muiden hevosten kanssa toimeen, se on muutenki paras tarhata kauas muista oreista. Kunhan herralla on heinää nenän edessä se viihtyy omissa oloissaan. Se ei välitä muista hevosista ympärillä, vaikka ne olisivatkin tammoja. Tarhasta noutaminen sujuu yllättävää kyllä helposti, Pupu tulee lähes aina portille vastaan ja seuraa nätisti perässä. Siksipä maastolenkit taluttaen ovatkin nautinto. Kuljetukseen Pupu suhtautuu välinpitämättömästi, sitä ei pahemmin kiinnosta matkan pituus tai minne suunnataan. Lastatessa jumitellaan hetki, mutta ori seuraa kuitenkin hetken houkuttelun jälkeen vauhdilla traileriin tai hevosautoon. Vierustoverit eivät kuitenkaan ole kannattava idea, Pupu tekisi toisesta hevosesta jauhelihaa.

Ratsastaessa Pupu on räjähtävän herkkän ja kuuma, se ottaa kierroksia pienimmistäkin avuista. Alkuratsastatus meneekin siinä että oria saa rauhoitella ja pyrkiä löytämään sopiva rytmi sekä jonkinlainen yhteinen sävel. Vaikka olen ratsastanut orilla satoja kertoja, se yllättää aina, koskaan ei ole täysin samanlaista päivää.

Kisapaikalla Pupu on hermostunut ympäröivästä hevosmäärästä ja steppaileekin rauhattomasti. Pyrimmekin aina saamaan majoituksen vähintään yhdeksi yöksi ja oleskelemme mahdollisimman kaukana muista hevosista. Pupun häntään kiinnitetään aina punainen rusetti. Alkuverryttelyssä ori varmasti ottaa kierroksia muiden hevosten vuoksi, ja sitä saakin rauhoitella tosissaan. Kunhan Pupua ratsastaa reippaasti eteenpäin, sen stressi lievenee hieman ja verryttely sujuu jotenkin. Radalla Pupu on paljon rennompi, sillä ympärillä ei ole korkeintaan kuin yksi hevonen. Yhteistyön toimiessa on Pupu loistava kisaratsu, jonka kanssa ilo suorittaa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Adunbi
tummanrautias trak-ori, 166cm
ii. Harutyun
rt trak-ori, 169cm
iii. Fynn
rn trak-ori, 176cm
iie. Hasina
rt xx-tamma, 172cm
ie. Amesha
trn trak-tamma, 164cm
iei. Chioke
rn trak-ori, 168cm
iee. Ameenah
rt trak-tamma, 161cm
e. Berlanorphine
musta trak-tamma, 172cm
ei. Conrado
rt trak-ori, 173cm
eii. Adelhard
rn xx-ori, 169cm
eie. Conradina
rt trak-tamma, 175cm
ee. Binynorphine
m trak-tamma, 171cm
eei. Herryck
rn trak-ori, 171cm
eee. Bindanorphine
mrn trak-tamma, 173cm

Pupun suku on hieman erikoisempi, siinä yhdistyy vanha laadukas saksalaislinja ja uudempi harvinainen afrikkalaislinja. Tällä yhdistelmällä on pyritty upeaan suoritushevoseen, jolla olisi erilainen geeniperimä. Suvusta löytyy monia palkittuja estehevosia, sekä siihen on haettu hieman ketteryyttä englantilaisesta täysiverisestä, jota orissa on 25 prosenttia. Pupu on luonteestaan huolimatta laadukkaasta suvusta, jossa on potentiaalia tuoda erilaisuutta tuleviin trakehnerpolviin.

Sukuselvitys tulossa pian!

Pupu on tarjolla pääasiallisesti vain trakehnerjalostukseen, mutta muidenkin kantakirjojen tammoja otetaan vastaan muutamia kappaleita. Ori on harkitusti jalostukäytössä, tammoilla tulee olla allaan kilpailusijoituksia sekä tavoitteita laatuarvosteluiden suhteen.

Mikäli sinua kiinnostaa astutus tai pakaste Pupusta voit ottaa yhteyttä sähköpostiin eepukettula[at]gmail.com, otsikoiden viestin Astutusvaraus: Bubbanorphine. Orin astutusmaksu on 1250v€, maksu elävästä varsasta 625v€. Maksu maksetaan 10 päivän ikäisestä varsasta.