Turmeltajan Kipinäkinttu
Ei meriittejä

Turmeltajan Kipinäkinttu, "Kilppari"

rautias suomenhevosori, 158cm
28.08.2017, nyt 4-vuotias (satunnainen)
3-vuotias 30.08.2017

Kasv. Turmeltaja - om. Evelina Kettula VRL-03745
ko: helppo A re: 110cm me: 90cm (helppo) - vaativa valjakko

VH17-018-1583

                             

Luonnekuvaus

Kipinäkintulle on siunaantunut luonteeseen osuva nimi, oripojalla riittää vauhtia joka tilanteessa. Näin ollen sen lempinimi on hiukan ironinen, mutta en osaisi kuvitella herralle mitään muuta lempinimeä. Kilppari on oikein ihana hevonen, se on ystävällinen, utelias, yritteliäs ja omaa loistavan työmoraalin. Vaikka herra onkin vauhdikas, on se helposti hallittavissa. Lasten kanssa erityisesti Kilppari tuntuu viihtyvän, sen käytös pysyy rauhallisena ja ori tuntuu jopa olevan varovaisempi liikkeissään pienten ihmisten seurassa. Jos joku olisi minulle joskus sanonut, että tulet löytämään hevosen jonka luonteessa ei ole vikaa olisin nauranut päin naamaa - mutta tässä sitä ollaan, ainakin omasta mielestä täydellisen hevosen omistajana.

Hoidettaessa Kilppari on levoton, se pyöriskelee ja haluaa tutkia kaiken mahdollisen. Karsinan ovi onkin syytä laittaa kiinni aina karsinaan mentessä, muuten orin löytää tallin käytävältä moikkailemasta muita hevosia. Kilppari onneksi rauhoittuu hetken pyörimisen jälkeen, se on edelleen utelias ja kiinnittää paljon käytävillä tapahtuviin asioihin huomiota. Kavioiden puhdistaminen sujuu vaihtelevasti, toisinaan orilla on kiire eikä se malta pitää jalkaansa ylhäällä tai sitten se seistä tököttää kiltisti paikallaan koipi ylhäällä. Kilpparin varustaminen sujuu helposti, herra ei pullistele eikä venkoile kuolaimien kanssa. Toisinaan se saattaa innostuessaan unohtaa, että suitsien niskahihnakin pitää vetää korvien yli, jolloin kuolaimet tippuvat suusta ja Kilppari katsoo hölmistyneenä että "huppista mites se tolleen kävi"-ilmeellä.

Taluttaessa Kilppari tuppaa unohtamaan että ihmisen tulee kävellä edellä, mutta kunhan sen kerran stoppaa ja muistuttaa ettei aina ole niin kiire joka paikkaan niin herra kävelee oikein nätisti vierellä. Muiden hevosten kanssa Kilppari osaa käyttäytyä, se hakee oman paikkansa laumassa ja sen jälkeen tyytyy osaansa. Ori hyväksyy kenet tahansa, eikä ole vielä tullut vastaan sellaista hevosta jonka kanssa Kilppari ei tulisi toimeen.

Yleisimmin alkuratsastus menee siihen, että Kilppari häseltää ja ei malta keskittyä, vauhtiakin tuppaa olemaan liiaksi. Ori kuitenkin rauhoittuu nopeasti, ja alkaa keskittymään työskentelyyn. Herra painaa kädelle hieman kokoajan, mutta ei kuitenkaan kiihdyttele vauhtia ihan mahdottomiin vaikka liikkuukin edelleen omalla moottorilla reippaasti. Ori on kuitenkin kokoajan hallittavissa, se tottelee pienempiäkin pidätteitä ja reagoi istuntaan herkästi. Työskentelymotivaatio Kilpparilla on erittäin hyvä, se yrittää aina parhaansa vaikkei tajuaisikaan heti mitä siltä pyydetään.

    Sileätyöskentelyssä Kilppari on oikein mukava ratsu, alkukaahotuksen jälkeen se keskittyy tehtäviin ja pyrkii miellyttämään ratsastajaansa. Herra pyrkii kokoajan suorittamaan paremmin ja se kokoaa itsensä hyvin. Kilpparilla on suuret näyttävät liikkeet, joissa on miellyttävä istua. Puomityöskentelyssä ori innostuu toisinaan, jolloin ratsastajalta vaaditaan hiukan enemmän, jotta vauhdin saa pysymään kontrollissa. Muuten herra on oikein mukava kouluratsu, jonka kanssa työskentelystä nauttii.

    Esteratsuna Kilppari on vauhdikkaampi kaveri, toisinaan se ei meinaa hidastaa hellemmillä pidätteillä jolloin sitä saa pidätellä ronskimmilla otteilla. Vauhdin ollessa edes joten kuten hallinnassa, on ori oikein mukava ratsu. Se osaa katsoa ponnistuspaikan itse oikein näppärästi, joten riittää kun ratsastaja saa vauhdin pysymään hallinnassa ja ohjaa orin oikeaan kohtaan estettä. Pienillä esteillä Kilpparilla tuppaa olemaan ilmavaraa liioitellusti, joten ratsastajan kannattaa olla varautunut suuriin loikkiin.

    Maastoillessa Kilppari on pomminvarma, se ei säikähdä edes hirviä vaikka sellainen pölähtäisi pusikosta suoraan turvan eteen. Maastossa orin kanssa saa olla hivenen tarkempi, se saattaa ryöstää hetkellisesti jos kovin innostuu. Herran kuitenkin saa hallintaan helposti, kunhan muistaa painaa takamuksen satulaan ja tehdä voimakkaan rauhallisen pidätteen. Maastoesteillä Kilppari on ässä, se menee jokaisesta esteestä yli vaikka ponnistuspaikka olisikin vähän sinnepäin.

    Ajaessa Kilppari on herkempi kuin normaalisti, sen kanssa ei tarvitse käyttää kovia apuja. Ori keskittyy ohjastajaan hyvin ja reagoi ohjasapuihin parhaansa mukaan. Joinakin päivinä herralla tuppaa olemaan pöllöpäiviä, jolloin se kiihdyttelee omiaa ja meinaa olla jopa hiukan kovasuinenkin. Rauhallisen ja varman ohjastajan kanssa ylimääräinen sähläys lopppuu kuitenkin nopeasti, vaikka ohjastajan kannatta olla tarkkana koko ajon ajan.

Kilpailupaikalla Kilppari on innoissaan muista hevosista ja ympärillä olevista äänistä. Se hörisee kovasti kaikille mahdollisille vastaantulijoille ja olisi menossa moikkaamaan mielellään, tämän takia onkin fiksuinta suitsia oriherra jotta se on paremmin hallittavissa. Verryttelyssä Kilppari voi aluksi keskittyä muihin hevosiin, mutta kunhan ratsastaja on määrätietoinen, niin herra alkaa keskittyä työskentelyyn ja unohtaa ympärillä pyörivät kilpakumppanit. Suorituksen aikana Kilppari on kuin kotonaan, se on täysin sama hevonen kuin kotikentälläkin. Jos ratsastaja on saanut orin työskentelmään se on upea näky, mutta toisinaan radalla saattaa näkyä kaahottava hevonen joka tekee asiat vähän sinnepäin.

Saavutukset

Lajilaatuarvostelut ja varsa-arvioinnit Näyttelyarvonimet, kantakirjaus ja muut maininnat

Tavoitteena:
Estevarsojen laatuarvostelu
Kenttävarsojen laatuarvostelu

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu
Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu
Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu
Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu
Suomenhevosten laatuarvostelu
Yleislaatuarvostelu

Tavoitteena:
Kantakirjaus

VIR MVA myönnetty: 00.00.0000
Ch myönnetty: 00.00.0000
VSN Champion myönnetty: 00.00.0000
VSN National Champion myönnetty: 00.00.0000
VSN World Champion myönnetty 00.00.0000

Taustakuvan © Subtle Patterns
VIRTUAALIHEVONEN