Tiusan Karmiini eli Karkki virtuaalihevonen


© S.H.

Saavutukset

Tavoitteena kantakirjaus, Suomenhevosten laatuarvostelu, KRJ Laatuarvostelu

Luonnekuvaus

Karkki on ehdottomasti lempihevosiani tallissa, se on ystäväni Islan kasvatti ja ensimmäinen sellainen, joka minulle tuli. Karkki on ei niin hyvä yhdistelmä emäänsä ja isäänsä, se on sisäänpäin vetäytyvä ja isänsä tapaan helposti provosoituva. Tamman kanssa tarvitsisi käyttöohjekirjan, johon saisi kokoajan olla lisäämässä uusia sääntöjä. Onhan se kiva, mutta kuitenkin toivon ihan liian monta kertaa että Karkkia olisi helpompi ymmärtää. Taluttaminen on vähän niin ja näin, tamma tuppaa seilaamaan sinne tänne eikä kävele nätisti perässä. Onneksi neitokainen tulee ihan jokaisen hevosen kanssa toimeen, se hyväksyy laumaan kenet tahansa ja ei ikinä haasta riitaa. Kiitän Islaa, että Karkki on helppo lastattava ja kuljetettava. Kasvattimamma teki työnsä hyvin ja opetti tamman jo pienestä asti traileriin sekä hevosautoon. Ajomatkan aikana neitonen on aina vain nukkunut, eikä välitä vaikka joutuisikin pidemmänkin matkan matkustamaan.

Karsinassa Karkki olisi kaikkein mieluiten yksin, eikä sinne saisi tulla ihmisiä kuin ruokinta-aikana. Tamma näyttää lähinnä siltä ettei elämässä oo mikään hyvin. Harjaaminenkin muka kutittaa niin kamalasti, että Karkki pyörii ja paukuttaa kavioitaan maahan harjauksen aikana. Mahanalunen on kaikkien pahin, jolloin tamma voi jopa yrittää näykkiä. Kavioiden puhdistaminen sentään sujuu täysin ongelmitta, vaikkei sitä ihan heti uskoisikaan. Satulan nähdessään Karkin korvat painuvat luimuun ja se muka napsuttelee hampaitaan hoitajaa kohti. Tomeralla asenteella ja vikkelillä liikkeillä tamma kuitenkin saa satuloitua. Satulavyön kiinni saaminen onkin sitten asia erikseen, tamman pullistellessa ihan mahdottomasti. Vyön kiristys onkin yksi tahtojen taisto, onneksi Karkki luovuttaa kohtuullisen helposti. Suitsienkaan laittaminen ei suju yksinkertaisesti, tamman turpa on kokoajan kattoa kohti ja kuolaimia vastaan kyllä vängätään niin paljon kuin mahdollista.

Ratsuna Karkki on herkkä, todella herkkä, se provosoituu helposti ratsastajan tehdessä "väärin" ja näyttää sen kyllä hyvin selkeästi. Tamman kanssa hellät avut ovat ehto, erityisesti pidätteet eivät saa olla liian voimakkaita tai Karkki lyö liinat kiinni täysin. Kunhan yhteistyö pelittää, niin tamma on todella kaunis ja näppärä koulupeli. Karkilla on oikein mukavat ja näyttävät liikkeet, joissa on mukava istua. Tamma reagoi istuntaan herkästi, joten ratsastajan kannattaa pitää tasapaino. Esteiden parissa Karkki tuppaa innostumaan, mutta sen hyppytaktiikka ei ole mikään maailman parhain. Se menee esteestä yli kyllä, jos lähestyminen on kunnossa mutta tamman mielestä vähänkin huono lähestyminen on hyvä syy kieltää. Maastossa Karkki on säikyhkö, ja kaikkien fiksuinta onkin mennä maastoilemaan kaverin kanssa. Kuitenkin tamma nauttii maastoretkistä, varsinkin rauhallisista ja pitkistä sellaisista.

Kilpailupaikalla Karkki ottaa hieman stressiä, joten tuttujen ihmisten läheisyys on ehdotonta. Tamma käyttäytyy levottomasti, hyörii ja pyörii eikä millään keskittyisi mihinkään. Verryttelyssä Karkki keskittyy hieman liikaa ympärillä oleviin ratsukoihin, mutta ratsastajan ohjatessa tamman mielenkiinto muualle alkaa se olemaan samanlainen kuin kotonakin, hieman hermostuneempi mutta tekee kuitenkin parhaansa.

3-polvinen

i. Kuivilla
prn, 155cm
ii. Kuihurja
prn, 161cm
iii. Huumahdus
trt, 163cm
iie. Kuimairee
prn, 153cm
ie. Jalovilla
prt, 153cm
iei. Jalo-Elmeri
rn, 159cm
iee. Arvovilla
rt, 155cm
e. Karma
rn, 158cm
ei. Kostonhimo
rt, 164cm
eii. Kokkeliako
prt, 159cm
eie. Jamoksen Kevätkiire
trt, 158cm
ee. Karmeliina
rn, 156cm
eei. Turbo-Kössi
vrt, 160cm
eee. Kamalan Ihana
rt, 155cm

iiii. Huudahdus - trt, 165cm
  iiiii. Tuntematon ori
  iiiie. Tuntematon tamma

iiie. Erohuuma - rt, 158cm
  iiiei. Tuntematon ori
  iiiee. Tuntematon tamma

iiei. Kuivakka - trn, 156cm
  iieii. Tuntematon ori
  iieie. Tuntematon tamma

iiee. Maireena - rt, 155cm
  iieei. Tuntematon ori
  iieee. Tuntematon tamma

ieii. Jalmari - rtkm, 160cm
  ieiii. Tuntematon ori
  ieiie. Tuntematon tamma

ieie. Sisu-Elli - trn, 157cm
  ieiei. Tuntematon ori
  ieiee. Tuntematon tamma

ieei. Arvoitus - rt, 155cm
  ieeii. Tuntematon ori
  ieeie. Tuntematon tamma

ieee. Taikavilla - vrt, 155cm
  ieeei. Tuntematon ori
  ieeee. Tuntematon tamma

eiii. Kolvaus - evm
  eiiii. Tuntematon ori
  eiiie. Tuntematon tamma

eiie. Sorina - evm
  eiiei. Tuntematon ori
  eiiee. Tuntematon tamma

eiei. Jamoksen Aatteet - evm
  eieii. Tuntematon ori
  eieie. Tuntematon tamma

eiee. Suvihuuma - evm
  eieei. Tuntematon ori
  eieee. Tuntematon tamma

eeii. Vauhti Päälle - evm
  eeiii. Tuntematon ori
  eeiie. Tuntematon tamma

eeie. Turbo-Helmi - evm
  eeiei. Tuntematon ori
  eeiee. Tuntematon tamma

eeei. Ihana Tahto - evm
  eeeii. Tuntematon ori
  eeeie. Tuntematon tamma

eeee. Kaunis-Surma - evm
  eeeei. Tuntematon ori
  eeeee. Tuntematon tamma

Jälkeläiset

- Ei jälkeläisiä

Päiväkirja ja valmennukset

23.01.2018 • Päiväkirjamerkintä kirjoittanut Isla Tiusanen (kasvattaja)

Tammikuu oli alkanut aika surkeasti, ainakin tallin hevosten osalta. Jokainen tuntui vuorollaan ontuvan, tiputtavan kenkänsä tai sairastavan muuten vaan ja alkukuun päivät ovat kuluneet miettiessä milloin epäonni loppuu - milloin olisi taas kivaa ja naurattais? Kuun loppupuolella alkoi epäonni haihtua pikkuhiljaa ja pystyttiin koko tallin väen kanssa huokaisemaan. Arkea tupsahti piristämään Karman viimeiseksi tituleerattu tammavarsa, jota oltiin kovasti tulevan omistajan eepun kanssa odotettu. Karmiiniksi nimitetty, emäänsä paljon muistuttava (vain ulkoisesti) tamma on osoittautunut aikamoiseksi perkeleeksi, mutta ainakaan se ei sairasta tai onnu - vittuilee vaan. Onni tosiaan alkoi potkia ja niin potki myös seitsenkuinen Karmiini, joka (meidän onneksi) valmistautui kanssani tulevaisuuteen uudessa kodissa.

Harjoiteltiin ruunikon perkeleen kanssa ihan kahdestaan ja ihan kyllästymiseen asti kultaisia käytöstapoja, lastaamista ja ympäristön häiriötekijöiden sietämistä, kunnes totesin kymmenkuisen Karmiinin olevan valmis uutta kotiaan varten. Olihan eepu useasti ajanut meille katsomaan jatkuvasti kehittyvää varsaansa, mutta viimein koitti päivä kun Karmiini muuttaisi Hukanhelmeen virallisesti. Ensin hoidettiin tietenkin paperihommat, rahatuppo vaihtoi omistajaa ja kahvit juotiin, kuten tapoihin kuului. Sitten olikin aika siirtyä tallin puolelle ja totta kai annoin kohteliaasti eepulle itselleen oikeuden valmistella Karmiini koppia varten. Iloa se on vahingonilokin, kun katselin ystäväni selän loittonevan ja lopulta lumen pöllyävän, kun traileri ajoi pois pihasta. "Onpahan taas kasvatettu yks perkele maailmalle!" Huokaisin teatraalisesti Liialle, joka nyökytteli vähintäänkin yhtä teatraalisesti ja liukeni paikalta, tallitöihin kai.