Rakastunut Rihkamaan eli Rinsessa virtuaalihevonen


© S.H.

Saavutukset

Tavoitteena kantakirjaus, Suomenhevosten laatuarvostelu, KRJ Laatuarvostelu, Yleislaatuarvostelu

Luonnekuvaus

Rinsessa on Karkin ohella lempihevosiani, tamma on rakas ja äärettömän ihana. Se on oikea sylikarhu ja osoittaa huomiota ihmisille paljon. Rinsessa on myös utelias, mikä vie sen keskittymiskykyä toisinaan muualle, vaikka tamma kyllä palautuu nopeasti maanpinnalle kunhan sitä hieman muistuttaa. Taluttaessa rouva seuraa kuin laiska koira, välillä saatetaan unohtua katselemaan maisemia, mutta matka jatkuu heti kun nykäisee hieman. Laumakäytös Rinsessalla on kohtuullista, se ei itse haasta riitaa mutta mikäli toinen hevonen aloittaa niin alkaa tamma puolustamaan asemaansa raivolla. Sen takia rouva tarhataanki kahdestaan toisen hevosen kanssa, jotta kiistoilta vältyttäisiin ja tamma saa olla laumansa pomo. Lastaaminen sujuu vaivattomasti, mutta itse matkustaminen tammalla on toisinaan levotonta, jolloin Rinsessa voi potkia seiniä jonkin verran.

Karsinassa Rinsessan käytös on moitteetonta, vaikkakin välillä sen uteliaisuus saattaa houkutella sen karsinasta tallikäytävälle. Karsinan ovi onkin fiksuinta pitää kiinni, muita varatoimia neidon kanssa ei tarvitse. Harjaamisesta tamma nauttii, ja monesti se seisookin silmät ummessa huuli lerpattaen eikä sitä haittaa vaikka operaatiota jatkuisi tunteja. Kavioiden puhdistaminen sujuu myöskin näppärästi, Rinsessa nostaa koipensa helposti ja pitää sitä ylhäällä niin kauan kuin on tarvetta. Varustaessa Rinsessa hieman kiukuttelee, satulavyön kiristäminen kun ei ole tamman lempipuuhia ja silloin neito saattaa paukutella kaviolla lattiaan. Suitsimisessa ei ole ongelmia, ja tamma ottaa kuolaimet nätisti ja ei vastustele erikoisemmin.

Ratsastaessa Rinsessa on oikein mukava, sillä on hyvä työskentelymotivaatio ja se yrittää parhaansa, vaikka välillä se kiinnittääkin huomiota kaikkeen muuhun paitsi ratsastajan apuihin. Tamman huomion saa kuitenkin helposti takaisin itseensä, kunhan käyttää hieman kovempia apuja. Kouluratsuna Rinsessa loistaa, sen liikkeet ovat näyttävät ja miellyttävät istua. Kunhan tamman kanssa pääsee kunnolla työskentelemään, niin se kyllä tekee parhaansa ja reagoi pienimpiinkin apuihin. Esteillä Rinsessa on hieman kömpelö ja se tiputtelee herkästi puomeja sekä kieltää, mikäli lähestyminen on vähänki huonompi. Maastossa Rinsessa on hyvinkin varma ratsu, eikä säiky ainakaan kovin helposti. Tamma nauttii eniten rauhallisista köpöttelylenkeistä, vaikka vauhtiakin löytyy toisinaan.

Kilpailupaikalla Rinsessa on utelias ja tahtoisi tutustua toisiin hevosiin. Tamman kanssa saakin hieman keskustella, että kumpi päättää suunnan minne mennään. Verryttelyssä neitoa saa ratsastaa ihan tosissaan, jotta se keskittyy ratsastajaan eikä muihin ratsukoihin. Radalla tamman keskittymiskyky on huomattavasti parempi, kun muita ratsukoita ei pyöri ympärillä. Suorituksen aikana tammasta yleensä saakin kaiken irti, kunhan ratsastajakin tekee parhaansa.

3-polvinen

i. Jalokivivaras
m, 155cm
ii. Raitajärven Aladin
rn, 156cm
iii. Amadeus
trn, 158cm
iie. Raitajärven Amalia
rt, 154cm
ie. Raitajärven Janessa
m, 154cm
iei. Raitajärven Urho
rn, 155cm
iee. Jalo-Neito
m, 153cm
e. Rakkaussattuu
prn, 161cm
ei. Kipuonvaintunne
rt, 163cm
eii. Eikipuueihyötyy
rt, 164cm
eie. Tunteikas Tyttö
vrt, 161cm
ee. Mustarastas
rn, 160cm
eei. Romantikko
rn, 162cm
eee. Mustaruusu
m, 157cm

i. Jalokivivaras muistuttaa Uuno Turhapuroa ja on elokuvan hahmon tavoin yritteliäs ori, mutta ei kuitenkaan jaksa tehdä mitään ylimääräistä. Se on vauhtiin päästessään kovakin touhuamaan, mutta ei aina ole ihan varma onko sen puuhissa mitään tolkkua. Ratsain ori jaksaa keskittyä ainoastaan, jos siitä on näkyvää hyötyä tai vaikkapa ruoka-aika odottamassa. Musta 155-senttinen ori ei pukeudu elokuvan Uunon tavoin reikäpaitaan, mutta ei kyllä kesäisin paljoa puutu, kun ori riisuu ötökkäloimensa oikein ketterästi, tai ainakin osan siitä.. Orilla on lievä polttiaisallergia, joka ei onneksi ole varsoille kuitenkaan periytynyt, eikä sen vanhemmillakaan tätä harmia ole. Onneksi sentään kesäihottumaa ei ole sukuun ilmestynyt kenellekään, koska se olisi siitosorin uran menoa se. Jalokivivaras on suorittanut kisauraansa, jos sitä nyt sellaiseksi voi kutsuakaan muutaman sijoituksen turvin, koulupuolella ja satunnaisia sijoituksia esteiltä keräten. Toisten hevosten kanssa Varas on ongelmaton ja sosiaalinen. Varsoja orille on siunaantunut useita ja ne taitavat olla samanlaisia haihattelijoita keskittymisen suhteen kuin isänsä, valitettavasti...

e. Rakkaussattuu on reipas ja energinen suomitamma, jonka ruunikko peitinkarva on kauniin punertava. Se on periyttänyt huonojen orivalintojen kanssa useita suokkimaisia jääräpäitä, mutta on itse kyllä rauhallinen ja yhteistyöhaluinen. Tamma aloitti kisauransa varsomisten vuoksi verrattain myöhään, vasta 8-vuotiaana. Se on kuitenkin sijoittunut sittemmin paljon kouluratsastuksessa, joten aika on otettu hyvin kiinni. Kisauran päätettyään tamma toimi siitoksessa Aavan siittolassa Orimattilassa hetken ja jäi sitten kokonaan eläkkeelle.

ii. Raitajärven Aladin on kovanonnen ori, joka on kokeillut vähän jokaista lajia kärryjen edeltä ratsuksi ja valjakkoon, muttei oikein osaa asettua minnekään. Ruunikko Aladin on nimestään huolimatta oikein mukava ori, joskin hyvin verkkainen, eikä siitä ole oikein kisaratsua saatu leivottua. Ori toimi parhaiten valjakkoajossa, vaikka siinäkin sijoitukset jäivät vähäisiksi. Onneksi se on kuitenkin hyväsukuinen ja siirtyi siitoskäyttöön melko varhain. Harrasteratsun viran ohessa ori toimi siitoksessa muutaman kauden, mutta tammanomistajien innottomuus vei orin lopulta eläkekotiin muualle.

ie. Raitajärven Janessa on kulmakunnan parhaimman näköisiä gimmoja ja hurmaa kaikki mustalla värityksellään ja hyvällä rakenteella. II palkinnon kantakirjatamma Janessa on entinen kisahevonen, joka toimii nykyään harrasteratsuna. Aiemmin se on kilpaillut koulussa ja esteillä. Tamma omaa erittäin topakan ja persoonallisen luonteen, mutta on herkkä ja mukava ratsastaa, jonka ansiosta se sopii nuorisonkin käsiin. Janessa on saanut kisauransa ohella pari varsaa, joista kaksi oria on nimetty Uuno - elokuvien mukaisesti ja tamma samalla nimiteemalla Unelma Säleiköksi. Hauska sattuma vieläpä, kun kyseinen tammavarsa on aikuistuttuaan kisannut esteitä. Janessa viettelee eläkepäiviään ratsastuskoulussa, eikä ole enää siitoskäytössä.

ei. Kipuonvaintunne on yksineläjä, joka ei suhtaudu suopeasti vieraisiin hevosiin vaan toivottaa kyllä naapurit tervetulleiksi takajalkojen ja hampaiden kera. Rautias isokokoinen (163cm) ori on upearakenteinen ja periyttänyt suurimmalle osalle varsoistaan rautiaan värityksen, vaikka emä olisi eri väriä. Kippariksi kutsuttu ori on isojen kisojen kävijä ja kilpaillut esteillä 120cm luokkia periyttäen varsoilleen paitsi hyppylahjoja myös yhteistyöhaluista ratsastusluonnetta. Ori on myös astuttaessa nykyisin vanhalla iällä asiallisempi, nuorena se ei astunut tammoja lainkaan luomuna. Siitosorille kun ei ole kovin suotuisa ominaisuus vihata kaikkia, etenkään tammoja... Onneksi se on kuten sanottua, nykyisin yhteistyöhaluisempi myös tämän asian suhteen.

ee. Mustarastas oli ruunikko 160-senttinen lihaksikas tamma, joka toimi valjakkohevosena ja teki lisäksi maatilan töitä. Mustarastaan sukulaisista löytyy niin vanhan linjan ravihevosia kuin työhevosiakin ja sen jälkeläiset ovat kilpailleet valjakko- ja työhevosajossa sekä pari kouluratsastuksessa. Sen varsat ovat yhtä hyväluonteisia kuin emänsä. Kilpailuissa tamma ei pärjännyt niin hyvin kuin varsansa, mutta yrityksen puutteesta ei sitä sovi kyllä syyttää. Paitsi että tamma oli hyvä luonnoltaan, se oli myös erinomainen töiden tekijä, eikä kärryjen tai reen eteen lastattuna liikahtanutkaan, ennen kuin lupa heltisi. Mustarastas sai viisi varsaa ja kuoli lopulta hyvässä iässä paljon nähneenä.
© Jannica

Jälkeläiset

syntynyt skp nimi isä omistaja
07.11.2017 tamma Hukanhelmen Rakkausasia Henkilaita Jää kotiin
28.03.2016 ori Ruostekettu Ruosteessako VRL-02528

Näyttelytulokset

päivämäärä järjestyspaikka luokka tulos tuomari
23.05.2018 Kalman Suomenratsut Suomenhevostammat RCH, 10p dookie
31.05.2018 Hukanhelmen Suomen(pien)hevostammat RCH, 10p dookie

Päiväkirja ja valmennukset

16.04.2018 • Uusi koti kirjoittanut omistaja
Rinsessa majaili ystäväni luona varsansa Ronjan kanssa. Rinsessa nautti selkeästi maalaismaisemista, ja toimikin alkeistunneilla ratsuna jonkin aikaa. Kisaratsuksi palaaminen voikin olla oma operaationsa, mutta onneksi ystäväni treenasi tammalla useamman kerran viikossa jotta se pysyisi kisakunnossa. Starttasi Rinsessa yhden tuntiratsastajan kanssa seurakisoissa ja tuntiratsastaja saikin hyvää kisakokemusta kun oli kokenut konkari alla. Tamma oli pitkän matkan jälkeen väsynyt, matka toiselta puolen Suomea ei ollut mikään helpoin ja se selvästi rasitti Rinsessaa. Kävin kuitenkin taluttelemassa tammaa maastossa pidemmän pätkän, ja neitokainen nauttikin kävelystä paljon. Ruokahalu tammalla oli pari päivää huonompi, mutta kotiuduttuaan kunnolla ruokakin maistui tavalliseen malliin. Uudet ratsastustilat tuottivat hieman ihmetystä ja Rinsessa olikin tavallista vireämpi ja säpsympi noin viikon ajan. Onneksi kaikki on palannut tavallisiin uomiinsa ja Rinsessa on tavallinen rakastettava itsensä.