R.D. Hampus eli Hampus virtuaalihevonen


© S.H.

Saavutukset

Tavoitteena kantakirja, Suomenhevosten laatuarvostelu, KRJ Laatuarvostelu, Yleislaatuarvostelu

Luonnekuvaus

Selailin ruotsalaista hevosten myyntisivua, etsien mukavaa ponia ystäväni tyttärelle 2-tason kisoihin. Sitten suuni loksahti auki, kuvissa oli yksi komeimmista suomenhevosista jonka olin koskaan nähnyt. Luin myynti-ilmoitusta, siinä kerrottiin että orilla oli täysin ruotsalaiset sukulinjat, jossa oli siitos- ja kilpahevosia. Emä ei kisannut, mutta sen vanhemmat olivat menestyneitä kouluratsuja. Isän suku oli menestynyt koulukentillä, ja linjassa oli periytynyt laadukas rakenne. Soitin samantien ilmoituksessa näkyvään numeroon, ja kömpelöllä ruotsilla sain sepostettua että ostan hevosen, näkemättä tai koeratsastamatta. Enkä muuten ole katunut päivääkään. Hampus on ainutlaatuinen, sen sisarukset ovat lähteneet maailmalle, mm. Saksaan ja Ranskaan ja Ruotsissa isän suku on hyvin edustettu.

Hampus on perusluonteeltaan haastava, ja saankin kuulla tallilaisilta että lempihevoseni ovat seinähulluja. Itse en tätä allekirjoita, onhan Hampus käsiteltävissä, kuten Monnikin, ainakin omasta mielestäni. Hampus on käsitellessä ihan mukava, vaikkakin osaa olla pissapää sille tuulelle sattuessaan. Huomattavasti helpompi tätä kaveria on käsitellä kuin Monnia! Karsinassa Hampus käyttäytyy ihan kohtuullisesti, mitä nyt hieman yrittää purra ja ajoittaa potkun suoraan persaukselle tai varpaille. Ratsastaessa herra ottaa kierroksia ja meinaa olla turhankin kuuma välillä, jolloin sen upeat ja silmäämiellyttävät liikeet eivät pääse oikeuksiinsa. Tarhassa Hampus viihtyy hyvin yksinään, sille riittää seuraksi viereisissä tarhoissa olevat hevoset. Taluttaminen sujuu, jos sujuu, ori saattaa lähteä viemään taluttajaa huolella, mutta se osaa myös käyttäytyä nätisti. Parasta on kuitenkin laittaa naru turvan ympäri, jotta Hampus pysyy hallinnassa. Lastaaminen on aina sujunut helposti, matkustihan ori kuitenkin Ruotsista Suomeenkin nuorena poikana. Matkustaminen on Hampukselle rutiinia, joka suoritetaan hyvin välinpitämättömällä asenteella.

Karsinassa Hampus on todellinen känkkäränkkä alkuunsa, sen kanssa saa olla varovainen. Kannattaa jättää orin huitovat takajalat ja pureva etupää huomiotta, jos vain jatkaa toimiaan väistellen niin herra lopettaa kyllä. Tuttujen ihmisten kanssa ori ei edes pelleile kuin muutaman minuutin, jonka jälkeen se tyytyy möllöttämään paikallaan tai syömään heiniään. Kavioiden puhdistaminen sujuu näpsäkästi, onneksi sentään. Ori on kohtalaisen massiivinen, joten ei todellakaan olisi mukava jos se alkaisi pelleilemään. Varustaminen on kohtalaisen sujuvaa, ori hieman kiukuttelee satuloidessa. Suitsiminen sujuu, kunhan vain saa Hampuksen aukaisemaan suunsa.

Ratsastaessa orilla riittää virtaa ja se monesti keuliikin laukkaa nostaessa. Kunhan ratsastaja pitää ohjat käsissä ja saa orin energia kanavoitua työskentelyyn, niin Hampuksen taidot pääsevät oikeuksiinsa. Sen liikkeet ovat näyttävät ja kiinnitävät huomiota, ne ovat myös oikein miellyttävät istua ja tuntuukin kuin olisi keinuhevosen selässä. Esteetkin sujuvat joten kuten, mutta herra on hieman räppäkäpälä eikä ole tarkkana jalkojensa kanssa, jolloin puomit tippuvat. Ori monesti ajautuu liian lähelle estettä, jolloin se kieltää. Maastoilut sujuvat mutkitta vaikkakin vauhdikkaasti, sentään ori ei säiky mitään. Se on tottunut lähes kaikkeen mikään eteen saattaa tulla.

Kilpailupaikalla Hampus suhtautuu kaikkeen rutiinilla, se on tottunut hälinään ja sitä ei hetkauta ympärillä olevat hevoset. Verryttelyssäkin se käyttäytyy hyvin ja keskittyy edessä olevaan suoritukseen, joskus jopa enemmän kuin ratsastaja.

3-polvinen

i. R.D. Sigfrid
rt, 162cm
ii. R.D. Sigurd
prn, 161cm
iii. R.D. Sigvard
prn, 161cm
iie. Sylvia
rn, 160cm
ie. Fredrika
rt, 158cm
iei. Ulrik
rt, 159cm
iee. Fanny
rt, 156cm
e. Jeanette
prt, 156cm
ei. Krooks Öjvind
rt, 157cm
eii. Krooks Östen
rt, 158
eie. Åsa
rt, 156cm
ee. Pernilla
rt, 154cm
eei. Zacharias
rt, 155cm
eee. Patricia
rt, 153cm

i. Ei ole muuten Suomessa tällaista hevosta nähty, paitsi ehkä orin ainoa Suomeen tuotu jälkeläinen! R.D. Sigfrid on aivan toisella tasolla, kuin normaalisti nähdyt suomenhevoset. Siltä löytyy liikettä, luonnetta ja ulkonäköä! Vaikka ori on väritykseltään perustylsä rautias, niin älyttömän pitkä ja laineikas harja, sekä orin lihaksikas runko lumoavat kenet tahansa ja moni ei-suomenhevos-ihminenkin on ihastunut oriin täysin.
Ratsuna Sigfrid on omalla tavallaan vaativa, mutta toisaalta taas melko vaivaton. Sen kanssa saa kyllä tehdä töitä, että se liikkuu, mutta se tarkoittaa sitä, että liikkuakseen hienosti ori vaatii ratsastajaltaan oikeanlaisia apuja ja tukea. Missä tahansa askellajissa Sigfrid näyttää siltä, että se liitelisi ja ratsastajallekin liikkeet tuntuvat siltä, kuin pumpulipilven päällä istuisi!
Perusluonteeltaan ori on herrasmiesmäinen ja oikein ihastuttava hevonen, joka rakastaa siitä huolta pitävää ihmistä ja luottaa tähän kuin kallioon. Omistajansa johdattamana ori kävelisi varmaan vaikka heikoille jäille, jos omistaja niin tahtoisi.
Jälkeläisiä tällä hienolla orilla on huimat 40 kappaletta, mutta meidän huonoksi onneksi kaikki muut, paitsi Hampus ovat jääneet Ruotsiin tai lähteneet muualle ns. hienompiin paikkoihin kisahevosiksi, kuin Suomeen.

e. Jeanette ei ehkä niin lumoa kouluradoilla, kuin Hampus tai Sigfrid, mutta ulkonäköä tammalla on orienkin edestä. Se on kaunis kuin karkki ja onkin kolunnut näyttelyitä huipulla menestyksellä! Myös kantakirjasta se on kahmaissut I-palkinnon aivan ongelmitta. Se liikkuu kyllä aika kivasti, mutta luonteessa voisi olla parantamista ratsastettavuuden osalta.
Tamma kuumuu todella herkästi ja varsinkin kisatilanteet ovat sellaisia, jolloin se helposti rikkoo askellajeja ja kaahottaa pää taivaissa, koska tilanne on niin jännittävä. Tämän takia ei neiti olekaan erityisemmin kouluradoilla käynyt. Kotona ratsastaessa se on kuitenkin ihan kiva. Herkkä kuin mikä, mutta kyllä sen kanssa toimeen tulee, kunhan tutuksi pääsee. Jalat ei saa puristaa yhtään ja käsi ei saa vetää millin miljoonasosaakaan.
Jälkeläisiä Jeanettelta löytyy viisi kappaletta, joille tamma on periyttänyt erinomaisen hyvää rakennettaan ja valitettavasti myös vaativaa luonnettaan. Tosin jotkut tykkääkin haastavammasta, joten ehkä se ei olekaan huono asia!
© Jaana K.

Jälkeläiset

syntynyt skp nimi emä omistaja
15.08.2017 ori Hukanhelmen Hannes Supina Jää kotiin

Näyttelytulokset

päivämäärä järjestyspaikka luokka tulos tuomari
31.05.2018 Hukanhelmen Suomen(pien)hevosorit RCH, 10p taffel

Päiväkirja ja valmennukset

18.04.2018 • Kuulumisia kirjoittanut omistaja
Hampus on jo muutaman viikon asunut Hukanhelmessä ja on kotiutunut hyvin. Herra kävi myös kasvattajansa luona astumassa yhden tamman, sieltä ori matkustikin Hukanhelmeen. Hampuksesta tulee vielä kokenut merenkävijä, kun se on jo neljästi matkustanut Suomenlahden ylitse. Kävin tänään vähän humputtelemassa orilla kentällä aamusta, ihan vain rentoa meininkiä ja kevät auringosta nauttimista. Hampus oli tapansa mukaan vireä ja sainkin kokea muutamat ilonpukit. Ratsastuksen jälkeen ori jäi Telman hoidettavaksi, ja pian sainkin katsella kun Hampus paineli tallin ovesta ulos. Ilmeisesti pesupaikan kaivo oli aiheuttanu herralle slaakin, jolloin se otti lähdöt. Onneksi herra on harvinaisen ihastunut Karkkiin, jota se olikin kosiskelemassa tarhoilla. Talutin hyvin tympääntyneenä Hampuksen talliin ja laitoin sen karsinaan. Koko päivä oli ollut yksi katastrofi vesiputkien hajotessa ja kaiken mennessä päin muutenkin ihan päin honkia. Olin illalla erittäin tyytyväinen kun sain painaa pään tyynyyn ja toivoa paljon parempaa huomista.