Makeanmurha eli Muumi virtuaalihevonen


© VRL-10105

Saavutukset

Tavoitteena kantakirjaus, Suomenhevosten laatuarvostelu, KERJ Laatuarvostelu

Luonnekuvaus

Koska menimme, ja lellimme emän pilalle, saatoimme (ihan vahingossa!) tehdä saman varsalle... Oman arvonsa erinomaisesti tunteva komistus on aikuisena varmasti katseidenkääntäjä niin ulkonäkönsä kuin käytöksensä puolesta. Ihan hyvällä tavalla vain, tietenkin. Kyllä tästä kelpo suorittajan saa, kun jaksaa uurastaa - lopussa kiitos seisoo! -kasvattaja

Muumi todellakin on ulkonäkönsä puolesta katseiden kääntäjä. Se oli jo varsana todella upea ilmestys, mikä olikin pääasiallinen syy miksi orille kotia tarjosin. Sitten vilkaisin vielä sukutaulua ja totesin, että tämän vien kotiin vaikka mikä olisi. Muumi on ihana, onhan siellä omat pienet vinkeensä, mutta sen käytös on asiallista eikä se todellakaan tarkoita pahaa. Ori vain tykkää maistaa kaikkea ja en edes ole pysynyt laskuissa mukana kuinka monen tallityöntekijän tai minun takkiin repäissyt reijän kun halunnut maistaa että mitäs tämä on, onks hyvää. Muumin kanssa saa olla valppaana, kun sitä taluttaa. Toisinaan ori saattaa vetäistä yhtäkkisen spurtin tai sitten se kävelee todella nätisti. Herra kuitenkin tuntee oman arvonsa eikä suvaitse muita hevosia muita hevosia reviirillään. Muumi tarhaileenkin yksin ja on täysin tyytyväinen, kunhan viereisissä tarhoissa on kavereita - erityisesti jos vierustoverit ovat tammoja, silloin orilla on täysflirtti päällä. Yksin oria ei kuitenkaan saa jättää pihalle ikinä. Lastaaminen on helppoa tai vaikeaa, riippuu millä tuulella Muumi on. Jos lähtö on todella aikaisin aamusta, niin herra tuntuu kiukuttelevan aikaista aamuherätystä eikä millään suostuisi hevosauton kyytiin. Päiväsaikaan tai iltaisin tapahtuvat lähdöt ovat helpompia, herra lompsii autoon ja katsoo siihen malliin että "Jokos mennään? Siel vois olla vaikka ihania emäntiä mitä pääsisin morottaan!"

Hoidettaessa Muumi osaa olla pissapää tai sitten maailman ihanin. Tämän hevosen kohdalla on hyvin päiväkohtaista millaista käytös on. Toisinaan ori on oikea sylivauva ja hellyydenkipeä kuin mikäkin, mutta toisinaan sitten kaikki on päin peetä ja Muumi kiukuttelee kuin kaksi vuotias. Orin kanssa varautua kaikkeen, se kyllä osaa kaiken maailman temput jotka aiheuttaa suurta ketutusta ihmiselle. Karkailu ei ole mitenkään harvinaista, tämän takia herran kanssa pitääkin aina olla valppaana eikä karsinan ovea saa koskaan jättää edes hieman raolleen. Pahaa Muumi ei koskaan halua, se on vain vähän hölmö eikä tajua tekojensa seurauksia. Yleisesti ottaen ori kuitenkin käyttäytyy hyvin ja sitä on helppo käsitellä. Varustaminen sujuu helposti tai hyvin vaikeasti, riippuu paljon millä tuulella Muumi sattuu olemaan.

Ratsastaessa Muumi on yleisesti ottaen mukava. Sillä on tasaiset liikeet ja työskentelymotivaatio on kohdillaan - ainakin yleensä. Muumi toimii lajissa kuin lajissa, sileätyöskentelyssä se toimii oikein näppärästiö. Esteillä ori on kuumahko, mutta on kuitenkin hallittavissa. Maastossa Muumi on taas tallin varmin hevonen, ihan sama mitä eteen tulee niin ori suhtautuu rauhallisesti ja kuuntelee ratsastajaa kokoajan. Sileällä herra tekee aina parhaansa, vaikkei ratsastajan avut olisikaan selkeät. Orin kanssa selkeät avut on kaiken a ja o, muuten tehtävät menevät vähän sinne päin tai sitten ori soveltaa omiaan. Esteillä Muumista löytyy aluksi vauhtia liikaakin, se innostuu jo nähdessään esteet. Alkuratsastuksesta kannattaakin tehdä mahdolisimman paljon tehtäviä, joilla hillitään vauhtia ja näin ratsastaa ori kuulolle. Vauhdin ollessa kontrollissa Muumi on oikein mukava ratsu, se on tarkka jaloistaan ja harvoin tiputteleekin puomeja. Maastoratsuna ori on ehdottomasti tallilaisten suosikki ja toimii aina vetohevosena. Muumi on varsasta asti ollut rauhallinen maastossa, sitä ei kiinnosta luonnoneläimet tai oudot äänet. Herra pysyy myöskin hyvin kuulolla eikä ota omia spurttejaan. Maastoesteillä vauhti saattaa kiihtyä jonkin verran, mutta pienillä pidätteillä Muumi pysyy hallinnassa.

Kilpailupaikalla Muumi on kokoajan korvat hörössä ja huutelee muille hevosille jonkin verran. Muuten sitä ei oikeastaan kiinnosta mikä meininki oikein on, ori viihtyy parhaiten tuttujen ihmisten lähellä. Suorituksen aikana Muumi on kuin kotonakin, se toimii samanlailla oli tilanne mikä tahansa. Ratsastajan tehdessä työnsä niin tekee Muumikin parhaansa.

3-polvinen

i. VIR MVA Ch Marrasmurha
trt, 165cm
KTK-II
ii. VIR MVA ChMarrasmieli
rt, 169cm
KTK-II, KERJ-I
iii. Marrashovi
tprn, 164cm
iie. Tuskantuuli
rtkm, 160cm
ie. VIR MVA Ch Veripihka
prt, 160cm
KTK-I
iei. Verijalava
prn, 163cm
iee. Nokinuora
prt, 157cm
e. Hortensian Hovisalmiakki
m, 157cm
ei. Wiljardi
trt, 159cm
SLA-I, KTK-III, ERJ-I, KRJ-I
eii. Wiljami
trt, 159cm
eie. Halina
rt, 155cm
ee. Salmiakkikuningatar
m, 153cm
YLA2, SLA-I, KRJ-I, KVJ A
eei. Salmiakkisoturi
rn, 158cm
eee. Hillevin Taikamatto
m, 151cm

iiii. Marraskaski - m, 156cm
  iiiii. Marraslintu - trt, 151cm
  iiiie. Tulitikkutyö - trn, 156cm

iiie. Verikreivitär- rt, 158cm
  iiiei. Jaloaate - rt, 155cm
  iiiee. Verikanerva - m, 162cm

iiei. Ismarko - rtkm, 161cm
  iieii. Punatuli - prt, 157cm
  iieie. Kyymäen Isapella - rtkm, 160cm

iiee. Halunroihu - vrt, 158cm
  iieei. Tahtotila - rt, 159cm
  iieee. Lieskatar - rt, 156cm

ieii. Veripetos - tprn, 165cm
  ieiii. Petturinpolkka - m, 166cm
  ieiie. Veritikka - tprt, 158cm

ieie. Rantaveen Taarna - vrt, 155cm
  ieiei. Taivahalla Tummalla - rt, 156cm
  ieiee. Rantaveen Kaisla - vrt, 153cm

ieei. Nokihiisi - vrn, 161cm
  ieeii. Nokihuitti - m, 163cm
  ieeie. Niittyhilja - vrt, 157cm

ieee. Stilettiviiva - trt, 156cm
  ieeei. Keväänniittäjä - rt, 158cm
  ieeee. Sapeliraita - rn, 156cm

eiii. Aron Vilpas - rt, 158cm
  eiiii. Aramias - prt, 153cm
  eiiie. Murun Pinja - prt, 150cm

eiie. Dagerö Hillevi
  eiiei. Holmeri - trt, 159cm
  eiiee. Eliisa - trt, 158cm

eiei. Havun Ilmar - trt, 159cm
  eieii. K.J. Santeri - trt, 153cm
  eieie. Lumituuli - prt, 159cm

eiee. Nuokko - rt, 157cm
  eieei. Lennon-Vinski - trt, 158cm
  eieee. Kjellbyn Krumeluuri - prt, 159cm

eeii. Salmiakki - rn, 158cm
  eeiii. Vuoren Kuningas - m, 156cm
  eeiie. Diamondin Loisto - rn, 153cm

eeie. Vapauden Aate - m, 152cm
  eeiei. Rantautuja - rt, 154cm
  eeiee. Salavaras - rn, 153cm

eeei. Levoton Poju - m, 153cm
  eeeii. Sanavapaa - rn, 153cm
  eeeie. R.D Tytär - trn, 155cm

eeee. Vieras - m, 155cm
  eeeei. Lipeilijä - m, 155cm
  eeeee. Yllätyslahja - trn, 152cm

Jälkeläiset

- Ei jälkeläisiä

Näyttelytulokset

päivämäärä järjestyspaikka luokka tulos tuomari
31.05.2018 Hukanhelmen Suomen(pien)hevosorit RCH, 10p taffel

Päiväkirja ja valmennukset

09.11.2017 • Vihdoin kasvattajalta kotiin kirjoittanut omistaja
Olin ostanut Muumin jo edellisen tallini ollessa toiminnassa, ei kuitenkaan mennyt kuin pari viikkoa ja sain alkaa etsimään uusia tiloja. Onneksi Lissu ja narri pitivät Muumin mielellään kotona. Muumi vihdoinkin pääsi muuttamaan Hukanhelmeen. Matka sujui hyvin, vaikka olikin pitkä - Pohjois-Pohjanmaalta Raisioon kun ei ole mikään lyhyt matka. Onneksi Lissu oli suostunut lähtemään mukaan Muumin tuontireissulle varmistaakseen että heidän rakas kasvattinsa pääsee turvallisesti kotiin. Matka olikin sujunut hyvin, muutamalla pysähdyksellä kun Muumi oli päättänyt alkaa metelöimään. Kun hevosauto viimein pääsi Hukkalan pihaan olin intopiukeana odottelemassa uutta kenttäratsuani. Vaikka olenkin paantunut koulutuuppari, oli Muumissa sitä jotain jonka avulla voisin voittaa pelkoni kenttäratsastuksen maasto-osuudella. Muumi tuli hevosautosta oikein nätisti ulos, päästi komean hirnahduksen johon muutamat Hukkalan asukkaat vastasivat. Lissu pyysi pääsisikö hän mukaan katsomaan tiluksia, kun kerroin että käyn kävelyttämässä oripoikaa. Lissu ihastelikin uusia tilojamme, ja sanoikin ettei olisi parempaa paikkaa voinut orille toivoa. Talutteluhetken jälkeen Lissu kävi vielä hieman ratsastamassa Muumia ja tekemässä eteenalas-työskentelyä. "Harmittaa luopua näin upeasta kasvatista, mutta etteköhän te tule menestymään hyvin", Lissu sanoi noustessaan takaisin autoon. "Kyllä vain, olette aina tervetulleita moikkaamaan Muumia ja teillä on elinikäinen oikeus ottaa orista varsa tai parikin", hymyilin. Katselimme Muumin kanssa vierekkäin hevosauton poistumista pihasta. "Noniin upea herraseni, eiköhän mennä hoitamaan sinut kuntoon ja sen jälkeen saat aimo annoksen ruokaa", sanoin orille ja lähdin kohti pikkutallia, jossa Muumin karsina odotti valmiina.