Ihanasti Pihalla eli Ihana virtuaalihevonen


© Starjna

Saavutukset

Marraskuun 2016 Suomenhevostammojen Kantakirjaustilaisuudessa: KTK-II
18 + 19 + 19 + 20 = 76p.

Tavoitteena Suomenhevosten laatuarvostelu, ERJ Laatuarvostelu

Luonnekuvaus

Ihana on lempinimensä veroinen, se ottaa lungisti kaiken. Tamman kanssa on oikeastaan ilo viettää aikaansa, se seisoo karsinassa rauhallisesti ja katselee mitä tallikäytävällä oikein tapahtuu. Ihana on myös äärettömän utelias, joten karsinan ovi on hyvä pitää kiinni jotta neitokainen ei päätä yhtäkkiä lähteä tutkimusmatkalle omin luvin. Taluttaessa tamma kävelee sievästi perässä, sillä ei ole kiire mihinkään ja se tietää, että ihmistä pitää seurata eikä lähteä omille reiteille. Tarhaan Ihana tarvitsee ehdottomasti kaveri, mitä useampi sitä parempi. Se on laumassa se sovittelija, joka tulee kaikkien kanssa toimeen ja menee paikalle komentamaan muita jotka nahistelevat. Lastatessa Ihana hieman kiukuttelee, se ei millään meinaa tulla laskusillalle tai jää jumittamaan puoleen väliin. Tammaa onkin hyvä houkutella ruualla, jolloin lastaus paljon helpompaa kun Ihana kävelee ruuan perässä suoraan koppiin. Matkustaminen sujuu kunhan tammalla on turvan edessä heinää kokoajan.

Ihanan voi antaa kenen tahansa hoidettavaksi, se nauttii huomiosta ja yleensä lähes nukkuu huuli lerpattaen ihmisen harjatessa sitä. Kaviodenkaan puhdistamisessa ei ole ongelmia, tamma nostaa nätisti jokaisen jalan ja pitää ylhäällä siihen saakka että hoitaja on valmis. Ihana on ehdottomasti kengittäjämme lempihevonen helppoutensa takia. Varustaessa tamma hieman kiukuttelee, se ei millään haluaisi ottaa kuolaimia suuhunsa. Satuloinnin kanssa ei ole ongelmaa, tamma ei pullistele tai väistele satulaa.

Ratsastaessa Ihana on hivenen laiskahko alkuun, mutta topakalla ratsastajalla, joka osaa vaatia tammalta liikettä on se oikein mukava ratsu joka on herkästi kuulolla kokoajan. Esteiden parissa Ihana on täyden kympin ratsu, se tekee kaikkensa että esteestä päästään yli kunnialla vaikka onkin tarkka lähestymisestä. Huono lähestyminen tarkoittaa lähes joka kerta kieltoa, joten sen takia kannattaa olla tarkkana ettei tule liian vinossa esteelle. Kouluratsuna Ihana pitkästyy helposti, se jaksaa hetken tehdä helppoja perusasioita mutta sen jälkeen se lähinnä liikkuu kuin täi tervassa ilman mitään mielenkiintoa siihen mitä siltä pyydetään. Maastossa Ihana on yleisimmin johtohevosena, se ei säiky turhia ja kuuntelee ratsastajaa kokoajan. Se ei rynni yhtäkkiä laukkaan vaan menee sitä vauhtia mitä pyydetään ja menee yli jokaisesta esteestä ja ojasta - itseasiassa tamma kiipeäisi varmasti vaikka Mount Everestin huipulle jos vain pyydettäisiin.

Ei varmaanakaan tule yllätyksenä että kisapaikalla Ihanaa ei hätkäytä mikään ja se käyttäytyy juuri kuin kotonakin. Tamman kanssa kisamatkat ovat ilo, kun tallissa löytyy turhankin monta iso egoista pissapäätä, jotka kisapaikalla pistää bileet tulille. Verryttelyssä kannattaa pistää tamma liikkumaan kunnolla, jotta itse suorituksessa Ihana liikkuisi reippaasti. Muuten saattaa tulla virhepisteitä ajan ylittämisestä sekä puomitki tuntuvat tippuvan helpommin tamman lyllertäessä eteenpäin.

3-polvinen

i. Pihatonttu
vprt, 164cm
ii. Tohelo
prt, 162cm
iii. Torvelo
rt, 163cm
iie. Umppalumppa
rn, 158cm
ie. Tippatonttu
vrt, 160cm
iei. Tippaletku
vrt, 162cm
iee. Tonttuuna
rt, 160cm
e. Blondin Kosto
prt, 161cm
ei. Separi
prt, 163cm
eii. Puuseppä
rt, 162cm
eie. Seilaaja
trt, 160cm
ee. Blondivitsi
mrn, 158cm
eei. Blondikas
m, 161cm
eee. Vitsiniekka
trn, 153cm

i. Pihatonttu on hyvärakenteinen 164-senttinen ori, joka on luonteeltaan aivan mahtava ja osaa käyttäytyä myös astutustilanteissa sekä tammaseurassa. Se on niittänyt kisauransa ohessa mainetta näyttelyareenoilla ja kantakirjattu myös I palkinnolle. Optatus on tehnyt kilpauransa pääsääntöisesti esteillä ja sijoittunut myös urallaan monissa suomenhevosmestaruuksissa. Vaaleanpunarautias ori toimi kymmenten varsojen isänä ja oli suvultaankin haluttua tavaraa siitoksessa. Täysipainoiseen siitoskäyttöön se siirtyi vasta vanhemmalla iällä, mutta viettelee jo ansaittuja eläkepäiviä. Orin jälkeläiset ovat perineet hyvän käytettävyyden lisäksi sopuisan luonteen ja hyvät askellajit kilpaillen esteillä ja myös osa yleishevosina. Hyviä askeleita on myös hyödynnetty valjakkoajossa jälkeläisten osalta ja osa niistä on startannut myös vaativalla tasolla.

ii. Tohelo on hurmaavan luonteen omaava herrasmies, joka on kilpaillut kouluratsastuksessa erittäin menestyksekkään uran ja myös palkittu laatuarvostelun II palkinnolla. Punaraudikko 162-senttinen ori omaa komeat jouhet, joita myös sen hienoilta jälkeläisiltä näkyy löytyvän runsaasti. Alunperin Artturo myytiin pohjoiseen siitoskäyttöön ja kilpailemaan, mutta omistajan sairastuttua vakavasti ori palasi kasvattajalleen takaisin, joka olikin todellinen lottopotti, kun katsoo mitä orista lopulta tuli. Hieno liinaharjainen ori on periyttänyt lukuisille varsoilleen paitsi ulkonäköä myös liikettä koulupuolelle. Nykyisin korkeaan ikään ehtinyt ori on jo eläkkeellä, eikä sitä käytetä enää siitoksessa.

ie. Tippatonttu on vaaleanrautias 160-senttinen suomenhevostamma, rakenteeltaan siro ja luonteeltaan nöyrä entinen estehevonen. Tilda on tehnyt erittäin pitkän uran rataesteillä ja kokeili muutamia startteja myös kenttäratsuna, mutta sen säpäkkä luonne ei kestänyt pitkiä kisareissuja kenttäkisoihin ja ura kenttähevosena unohdettiin parin kokeilun jälkeen. Tildalla on kuusi varsaa, joille se periytti hyvän rakenteen ja lahjoja estepuolelle. Nykyisin tamma on kuitenkin jo eläkkeellä, eikä toimi siitos- tai ratsastuskäytössä. Tildan suku on melko vanhaa muuhun Ihanan kolmanteen polveen nähden ja sen vanhempien suku menee todella kauas menneisyyteen ja on hieman harvinaisempaa.

e. Blondin Kosto on kaunis punarautias tamma, joka kilpaili lähinnä esteillä metriä ja alempia luokkia. Sen jälkeläiset ovat kilpailleet myös yli metriä, joten sopivaan oriin yhdistettynä kapasiteettia on riittänyt pidemmällekin. Blondi on luonteeltaan reipas ja toimiva, jonka selkään pystyy istuttamaan lapsenkin. 161-senttinen tamma on useiden estehevosten tavoin tarkkajalkainen ja muutenkin varma suorittaja, joka ei katsele erikoisesteitä. Myös maastossa tammalla on aikanaan hypätty paljon, vaikka se nykyisin hyppää enää silloin tällöin mielenvirkistämiseksi. Siitoskäytössä tamma oli neljän varsan verran, joista pari ovat kilpailleet esteiden lisäksi myös koulussa ja kenttäratsastuksessa, muut varsat ovat painottuneet enemmän esteille ja isoille radoille. Blondi viettelee leppoisia eläkepäiviä, eikä ole enää siitoskäytössä.

ei. Separi on punarautias kouluratojen kunkku, joka menestyi vaativalla tasolla erinomaisesti. 163-senttinen ori oli rakenteeltaan sirompaa mallia, eikä näyttänyt ulkoisesti varsinaiselta kouluhevoselta, selitys löytyykin orin suvusta, sillä sen molemmat vanhemmat ovat estehevosia, vaikka niilläkin oli hyvä pohjakoulutus ja liikettä olisi ollut kouluun. Seppo on myös toiminut koulu-uran ohessa valjakkohevosena, mutta ei ole tainnut lajissa kilpailla koskaan. Nöyrä ja hyvän työmoraalin omaava Seppo on erittäin mukava ratsastaa ja jaksaa edelleen harjoitella melko säännöllisesti ratsunhommia ja koulukuvioita korkeasta iästään huolimatta. Siitoskäyttö ori ei kuitenkaan enää ole poikiensa aloitettua siitosuransa muutamia vuosia sitten. Näiden kahden siitosorin lisäksi Separin jälkeläistöstä löytyy useita hienoja siitostammoja, kouluhevosia ja myös valjakkopuolen osaajia. Jälkeläisiä orille kertyi parikymmentä.

ee. Blondivitsi on poikkeus muun suvun rautiaaseen väriin mustanruunikolla värillään ja edustaa sirompaa rakennelinjaa. Tamma on kilpaillut elämänsä aikana niin ratsastuskouluoppilailla kuin isommillakin areenoilla yleispainotteisesti. 158-senttinen tamma on ollut myös suosittu lasten ja nuorten ratsuna hevosiin siirryttäessä. Viivi toimii nykyisin vielä harrasteratsuna, mutta jalat eivät enää kestä hyppäämistä. Viivillä on kolme varsaa, jotka ovat kilpailleet yleispainotteisesti tai rataesteillä ja ovat suorituskykyisiä kilpahevosia. Ne ovat perineet myös emänsä hyvän luonteen. Viivin edellisestä varsasta on kulunut vain vuosi, joten ei ole mahdoton ajatus, etteikö niitä hyväkuntoiselle tammalle vielä suotaisi.
© Jannica

Jälkeläiset

syntynyt skp nimi isä omistaja
24.12.2017 ori Hukanhelmen Retardix Tippatee Jää kotiin
01.12.2016 tamma Kettulan Takaperoinen Takataskumatti VRL-10531
05.11.2016 tamma Kettupihlaja Kuusmarkkeri VRL-10531
31.03.2016 ori Kettulan En Oo Homo Kostonhimoinen VRL-00483

Näyttelytulokset

päivämäärä järjestyspaikka luokka tulos tuomari
20.04.2016 Kettula Suomen(pien)hevostammat RCH, 10p dookie

Päiväkirja ja valmennukset

04.11.2017 • Muutoksia suunnitelmiin kirjoittanut omistaja
Ihana oli pitkään ylläpidossa oikein nuorella tytöllä, joka menestyikin oikein kivasti tamman kanssa esteillä. Ylläpidon piti jatkua ensi vuoden tammikuuhun saakka, mutta tyttö mursi jalkansa pahasti. Niimpä Ihana olisi joutunut jäämään lomalle, mikä ei sovi tammalle ollenkaan. Päätimme purkaa ylläpito sopimuksen ja minä sain kiireellä alkaa valmistelemaan kuljetusta ja karsinaa tammalle. Hukanhelmi oli ihan sekaisin hetken aikaa, mutta onneksi Ihanalle saatiin sopiva karsina ja tamman "poikaystävä" Temekin saapui samana iltana seuraksi. Ihana tuntui kotiutuvan oikein hyvin ainakin se viihtyi tarhassaan ja uudet ratsastustilatkaan eivät hämmentäneet. Se oli tavallinen leppoisa itsensä. Ruokahalu oli ehkä tavallista huonompi, ja tamma jättikin osan iltaruuastaan syömättä - onneksi loput ruuat olivat aamuun mennessä kadonneet.