Fiktion Kirsikka eli Kirsu virtuaalihevonen


© kasvattaja

Saavutukset

Kesäkuun 2018 Suomenhevosten Kantakirjaustilaisuudessa: KTK-III
18 + 17 + 17 + 17 = 69p.

Tavoitteena Suomenhevosten laatuarvostelu, KRJ Laatuarvostelu

Taustatarinaa

Kirsun tarina on hieman poikkeuksellinen. Eihän tamma sovi millään Hukanhelmen tämän hetkisiin jalostussuunnitelmiinkaan... Mutta tarina alkaa tavallisesta päivästä, päivästä jolloin pitkään (lähes 10 vuotta...) ihailemani Fiktio ilmoitti lopettavansa toimintansa. Klikkailin hiirtä miljoona kertaa ennen kuin sain avattua foorumilla olevan viestin ja olin shokissa. Milja kuitenkin ilmoitti päivän, jolloin Fiktion tilalla pidettäisiin hevosmyyjäiset ja päätin suunnata sinne.

Viikkoa myöhemmin suuntasin myöhässä hevoskauppaan, onneksi olin etsimässä nuorta varsaa enkä aikuista, joiden vuoro oli ollut aamulla. Milja esitteli yhteensä kolme minua kiinnostavaa varsaa, ensimmäisestä varsasta tarjottiin summa josta en voinut edes haaveilla. Taistelu toisesta varsasta oli tiukka, mutta taas budjettini tuli vastaan. Sitten tuli Kirsun vuoro, ihmeekseni tammasta ei juuri kukaan tarjonnut ja sainkin sen kohtuullisen halvalla. Olin oikein tyytyväinen ostokseeni, Kirsulla oli loistava suku joka miellytti minua eritoten henkilökohtaisesti. Joku muu varmasti olisi eri mieltä. Niimpä teimme Miljan kanssa kauppakirjat, ja Kirsu jäi kasvattajalleen odottamaan jotta saisin valmisteltua kuljetuksen ja tallipaikan nuorelle neidolle.

Luonnekuvaus

Kirsu on luonteeltaan säpäkkä ja energinen tapaus, jonka kanssa harvoin tulee tylsiä hetkiä. Karsinassa tamma tuppaa pörräämään ja hyörimään kuin paraskin fidget-spinner. Ratsastaessa Kirsua saa motivoida paljon, jotta se malttaa keskittyä suorittamiseen eikä törttöilyyn. Tammalla on aina kiire, joten taluttaessa se tuppaa olemaan aina vauhdikkaampi kuin ihminen joten neitokaista saa toppuutella. Taluttaessa Kirsu on hivenen vauhdikas, ja välillä meinaa mennä ohi ihmisestä. Neitokaisen saakin olla tarkkana ja muistuttaa usein, että ihminen edellä ja sitten vasta hevonen. Kirsu on todella sosiaalinen ja tulee kaikkien hevosten kanssa toimeen. Se sopeutuu laumaan kuin laumaan, joten sen kanssa ei ole ongelmia tarhauksen suhteen. Kuljettaminen sujuu vaihtelevasti, toisinaan tamma kävelee reippaasti lastaussiltaa ja toisinaan sitten jumittaa eikä millään suostu kävelemään autoon vaikka kuin houkuttelee herkuilla. Matkustaminen itsessään ei tuota ongelmia, Kirsua ei pahemmin kiinnosta kunhan vain matkalla on hyvä heinä tarjoilu.

Käsitellessä on parasta sitoa Kirsu kiinni tai hoitaa se käytävällä. Levottomuuden lisäksi tammalla on tapana olla muutenkin vaikea... Joskus jopa ihan pottuillakseen Kirsu esittää että harjaaminen kutittaa kauheasti, jolloin takajalat huitovat ilmaa. Varustamisestakin neitokainen saa operaation, Kirsu osaa leikkiä ilmapalloa kun kuuleekin satulavyön kilinän. Tamma ei myöskään arvosta metallikapinetta suustaan, joten se varmasti onnistuu pullauttamaan kuolaimet ulos siinä vaiheessa kun niskahihnaa vedetään korvien taakse. Kavioiden puhdistamisessa kannattaa olla ripeä, Kirsu ei jaksa pitää jalkojaan ylhäällä kovin kauaa.

Ratsaessa Kirsua saa työstää paljon, jotta se keskittyy ratsastajaan eikä pää pilvissä kaahottamiseen. Tamman keskittymiskyky on aluksi hukassa, mutta kunhan sitä ratsastaa kunnolla ja pitää avut selkeinä sekä määrätietoisina niin Kirsusta löytyy oikein näyttävä kouluratsu. Yhteistyön toimiessa neitokainen on osaava ratsu, joka tekee aina sen mitä ratsastaja pyytää. Toisinaan on päiviä jolloin tamma yrittää mennä siitä mistä aita on matalin, eikä millään malttaisi. Esteillä Kirsu innostuu liiaksikin, joten esteet on lähinnä täyttä vauhtia eteenpäin ja ehkä kuunnellaan ratsastajaa sen verran mihin suuntaan mennään. Tämän takia Kirsulla hypätäänkin harvoin, eikä se oikein pärjää korkeammilla esteillä kohelluksensa takia. Maastossa tamma on todella säpäkkä ja säikky, on aina parasta ottaa kaveri mukaan kun Kirsun kanssa lähtee maastoilemaan. Tamma on innoissaan ja tykkää maastoilusta, mutta on muutaman kerran tullut reissulta yksin kotiin ja ratsastaja ollut ties missä. Kirsun kanssa pitää maastossa olla erityisen tarkkana, ja varautua siihen että yllättävissä tilanteissa neitokainen saattaa säikähtää, jolloin perä lentää tai etupää nousee ilmaan.

Kilpailupaikalla Kirsu on tavallista levottomampi ja innostuneempi, joten se käy kierroksilla. Tammaa saa pidellä ihan tosissaan, kun se olisi menossa joka paikkaan tutkimaan. Hoitaminen on tavallista vaikeampaa, joten kaikkeen kannattaa varautua. Verryttelyssäkin saa tehdä töitä tavallista enemmän, jotta radalla on hyvin ratsastajaansa keskittyvä hevonen eikä miten sattuu kaahottava meetwursti-tehtaalle joutava kaakki. Kirsu ei todellakaan tee mistään helppoa, joten se on opettavainen ratsu omalla tavallaan.

3-polvinen

i. VIR MVA Ch Fiktion Kaukamoinen
m, 159cm
KTK-I, SV-II
ii. Ch Lemminkäinen
m, 158cm
KTK-II, ERJ-III, KRJ-III
iii. Hämypuron Unohdutaan Tähän
prt, 162cm
kadonnut
iie. Vauhti L
rt, 152 cm
ie. Ch Kotikunnaan Hilla
vprt, 155cm
KTK-II, KRJ-II, ERJ-III, SLA-II, YLA2, VSR jälkeläisluokka C
iei. NRL Nestori
vrt, 151cm
iee. Raadelman Hilma
prt, 162cm
e. Nupun Karpalo
tprt, 162cm
KTK-III, SV-II
ei. Turmeltajan Roomeo
tprt, 162cm
KTK-III, KRJ-I, YLA2
eii. Hymnin Roo-Roo
prt, 159cm
KTK-II, KV-II, SV-I, SLA-I, YLA1
eie. Viljalan Romina
vprt, 158cm
KTK-III
ee. Karmiinin Kumino
rt, 150cm
KRJ-II
eei. VIR MVA Ch Tuikin Mysteeri
tprt, 152cm
KTK-II
eee. Kultakutri OMG
rt, 156cm
KRJ-II, SLA-II

Suvussa toistuu Kirveltäjän Muska (ieeie. + eeiee.)

iiii. Lavinian Hiekkakakku YLA1 - tprt, 165cm
  iiiii. Mäntysuon Hallanvaara - rt, 158cm
  iiiie. FNS Taiantuuli ERJ-III - rt (lkk)

iiie. Kottaraisen Ajasta Ikuisuuteen YLA3 - rt, 155cm
  iiiei. Hyökyaallon Prinssi Rohkea
  iiiee. Kottaraisen Lemmen Keijukainen - rt (lkk), 152cm

iiei. Kuujärven Juhlija KTK-III - rt, 164cm
  iieii. VIR MVA Ch Liinun Pikkupeikko
  iieie. M.L. Juhlan Toive KTK-III

iiee. LNA Oona - rt, 157cm
  iieei. Purppuran Kuuveli KTK-III - tprn, 156cm
  iieee. Purppuran Sisutar KTK-I - tprt, 156cm

ieii. Ihmetapaus JV - m, 153cm
  ieiii. Rajatapaus - trt, 156cm
  ieiie. Tuulikki - rt, 145cm

ieie. FN Aamurusko - rt, 155cm
  ieiei. RSA Tuntematon Sotilas - prt, 155cm
  ieiee. Salen Suomineito - prt, 154cm

ieei. VIR MVA Ch Bellin Pehtoori KTK-III - rt, 159cm
  ieeii. Taikatuulen Kauhu - rt, 158cm
  ieeie. Kirveltäjän Muska KTK-III, KRJ-IV, JPA-B - 148cm

ieee. Silmukan Lyyli - rt (lkk), 153cm
  ieeei. Tähkäpään Kullervo - vrt (lht), 150cm
  ieeee. Melankolia - tprn, 153cm

eiii. Mienan Rafaello KTK-II, KRJ-II - prt, 159cm
  eiiii. Viisikon Veljesviha KTK-III, SLA-I, YLA2 - rt, 150cm
  eiiie. Taikakuun Mielitty - lkk, 156cm

eiie. Viehättävän Suvi-Ilta KTK-III, KRJ-I - trt, 157cm
  eiiei. Steekin Iltarusko KTK-II, KRJ-II, Jälkeläisluokka C - trt, 158cm
  eiiee. VIR MVA Ch Rinsessa HUI KTK-III, KRJ-I, SLA-II, YLA1, ERJ-III, Jälkeläisluokka C - rt, 158cm

eiei. Moon Romulus KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA1 - vkk, 150cm
  eieii. Belvinen Rampula KRJ-I, SLA-II - rt, 156cm
  eieie. Viehättävän Kimma KTK-II, KRJ-I, YLA2 - rt, 150cm

eiee. Pirunkorven Kiviyrtti KTK-III - prt, 151cm
  eieei. Pirunkorven Jamssi SLA-I, KRJ-I, YLA1 - trt, 154cm
  eieee. Pirunkorven Iltatähti KTK-II - vrt, 149cm

eeii. Valon Vinsentti YLA2 - vprt, 154cm
  eeiii. EL Valon Varjo - rn, 155cm
  eeiie. Kuujärven Kesäinen Yö - vprt, 154cm

eeie. Bellin Muksu KTK-III - rt, 152cm
  eeiei. Oopperan Kummitus - prt, 152cm
  eeiee. Kirveltäjän Muska KTK-III, KRJ-IV, JPA-B - rt, 148cm

eeei. VIR MVA Ch Vaapukan Kaamos - rt, 146cm
  eeeii. Viljamäen Eemil - rt, 148cm
  eeeie. VIR MVA Ch LNA Pampula KTK-II -

eeee. Värttinä VOE KRJ-IV, SLA-I - rt, 159cm
  eeeei. Hämypuron Tuulipoika YLA3, KRJ-III
  eeeee. Pohjolan Bea - 160cm

Jälkeläiset

- Ei jälkeläisiä

Päiväkirja ja valmennukset

26.02.2018 • Muutto Hukanhelmeen kirjoittanut omistaja
Kirsu oli viimein saatu totutettua ratsastajaan, ja eläinlääkärin todettua tamman terveeksi lastattiin se hevosautoon, joka lähti suoraan kohti Hukanhelmeä. Milja oli lähtenyt mukaan varmistamaan että kaikki menisi suunnitellusti, joten olin luottavaisin mielin tamman saapumisen suhteen. Kaikki menikin oikein hyvin, siihen saakka kun puhelimeni soi ja Milja soitti että kuljetusauto oli keittänyt kiinni noin viidenkymmenen kilometrin päässä Hukanhelmestä. Ei muutakuin Elisea rattiin ja Samuel mukaan, jotta saataisiin Kirsu kotiin saakka. Onneksi vaihto oli sujunut ongelmitta, onneksi auto sattui hajoamaan hiljaisen tienvarrelle. Ottaessani Kirsua ulos autosta, tuli Milja kertomaan millainen tamma oli ollut koulutuksen aikana sekä muutakin nippelitietoa. Keskustelimme pitkään samalla kun kävelytimme Kirsua pitkin tiluksia. Milja ja hänen työntekijänsä poistuttua taksilla hotelliin, ja minä menin viemään Kirsun uuteen karsinaansa. Tammalle maistui hyvin iltaruoka sekä heinätkin olivat maittavia. Tulevaisuus näytti Kirsun kanssa kirkkaalta, siitä tulisi upea kouluratsu ja jalostuskäyttöönkin neito pääsee ajallaan, kunhan sopiva puoliso löydetään.