Tallipiha

Hukanhelmen tallipihasta löytyy tallirakennuksien lisäksi on kaksi maneesia, kenttä sekä alapihalta löytyy pelto, jonne on rakennettu eritasoisia maastoesteitä. Maneeseista pienempi on esteratsastusta varten ja isommassa tietenkin sitten tapahtuu sileätyöskentely ja maastakäsittely. Omistajan kotitalo sijaitsee pienen metsikön takana, josta kuitenkin on suora näköyhteys pihan tapahtumiin sekä talon vierestä kulkee reitti osalle tarhoista ja laitumille.

Isompi maneesi on kooltaan 30 x 70 metriä. Valkoinen maneesi on rakennettu vuonna 2016 sekä samaan aikaan pienempi maneesi peruskorjattiin. Maneesi on hyvin valaistu sekä seinällä peilejä joista voi tarkkailla istuntaansa. Isossa maneesissa on parvityyppinen katsomo joka kiertää pitkät sivut sekä toisen lyhyen sivun, parvelle pääsee ulkoa portaita pitkin. Parvella sijaitsee kisatoimisto, jonne suoritetaan mm. osallistumismaksut sekä kuuluttaja ja tuomarit seuraavat sieltä ratsukoiden suorituksia. Toimiston vieressä on myös pieni myymälä, jossa on kisojen aikaan myynnissä monipuolisesti kaikkea. Maneesien välissä on pieni varasto, josta löytyy lisää estetoppia, puomeja, kouluaitoja, kirjaimia sekä kaikkia mahdollisia koristeita mitä voi käyttää kisoja järjestäessä kilpailuita. Pikkumaneesi on myöskin väriltään valkoinen ja kooltaan 25m x 40m ja kuten isossa maneesissakin löytyy pikkumaneesista peilejä. Maneesit ovat talvisin lämmitettyjä, joten niissä on aina muutama plus-aste. Pienemmässä maneesissa on toisella lyhyellä sivulla pieni katsomo, mutta mikään ihmeellinen se ei ole. Hoitaa tehtävänsä täysin, pikku maneesissa ei järjestetä ratsastuskisoja, toisinaan siellä pidetään näyttelyitä, mutta katsomo on toistaiseksi riittänyt yleisölle. Kummassakin maneesissa on kaijuttimia joten esimerkiksi kür-luokkiin on hyvä treenata sekä kilpailuiden kuulutukset kuuluvat samanaikaisesti kummassakin maneesissa sekä kentällä.

Kenttä on hyvin valaistu ja vihertävin aidoin rajattu. Tilusten siirtyessä Hukanhelmen käyttöön vuonna 2017 vaihdettiin 35 x 80 metrisen kentän pohja vaihdettiin hiekkakumisekoitteeseen, jotta se ei pölyäisi niin paljon. Kentän vieressä sijaitsee valkoiseksi maalattu katsomo, katsomo sijaitsee maastoestepellon ja kentän välissä. Katsomo kattaa lähes koko pitkän sivun ja katsomon yhteyteen on rakennettu myös tuomaritorni, joten tuomareilla on hyvä näkymä kentälle. Talvisin kenttä aurataan ja lanataan, jotta se pysyy ratsastuskelpoisena. Maastoesteille varattu pelto pydetään pitämään ratsastuskelpoisena myöskin talvella, mutta keväisin se tuppaa olemaan huonossa kunnossa ja esteiden välit ovat todella liukkaat, joten pellolla on aina säävaraus. Pellolta löytyy laajasti eri tasoisia ja erilaisia esteitä, joten kenttähevoset pääsevät treenaamaan monipuolisesti.


Tallirakennukset

Tallit remontoitiin täysin vuoden 2017 touko-kesäkuussa, kun tila pistettiin myyntiin. Kaikki tilat uusittiin, karsinat rakennettiin uudelleen ja niihin asennettiin täysin uudet vesiautomaatit sekä käännettävät ruokakupit, joten ruokinta sujuu helposti. Karsinat ovat standardikokoisia ja käytössä on purukuivitus. Varsomiskarsinat ovat kooltaan 12m2 ja normaalit karsinat ovat 9m2. Tallien seinillä on ilmoitustaulu, johon merkataan hevoskohtaiset huomautukset, sairaslomat ja muut vastaavat. Heiniä säilytetään erillisessä rakennuksessa tallien välissä. Lantala ja purula löytyvät pikkutallin takaa, purut ovat katoksessa ja lantalana on käytössä avolavakontti. Lantalan viereen on rakennettu ramppi, jotta kottikärryjen tyhjentäminen on helpompaa.

Isossa tallissa on 18 karsinaa, yksi kengistypaikka, jolla voi hoitaa myös vähän vaikeampia hevosia sekä kaksi pesupaikkaa. Pesupaikkoja vasta päätä on syvennys, josta löytyy kaikki siivoustarvikkeet sekä kottikärryt. Rehulassa on kauralaari sekä useita metallisankoja säkkien säilytystä varten, jotta jyrsijät eivät pääsisi niihin käsiksi. Heinävajasta löytyy myöskin hylly, jossa on irrallisia ruokakuppeja sekä ämpäreitä, joihin voi tehdä melassivettä ynnä muuta. Varuste-/oleskeluhuoneesta löytyy tietysti hevosten varusteet, satulat ovat satulatelineissä ja suitset ovat naulakossa nimikoiduilla paikoilla sekä hyvin varusteltu ensiapukaappi. Oleskelua varten pesulan puoleisessa nurkassa on sohva, miten sattuu toimiva pieni televisio ja kirjahylly, josta löytyy hevoskirjoja laidasta laitaan, viime päivien sanomalehdet sekä muutamia hevosaiheisia lehtiä. Nurkassa on myös pieni jääkaappi sekä mikro. Pesulassa on kolme pesukonetta, sekä yksi kuivausrumpu. Loimien kuivatusta varten kummallakin pidemmällä seinällä on useita telineitä ja pienempiä tarvikkeita varten on kaksi pyykkitelinettä, jotka tulee laittaa syrjään kun siitä ottaa viimeiset tavarat kuivumasta.

Pikkutallissa on kahdentoista karsinan lisäksi 4 varsomiskarsinaa. Varsomiskarsinoissa on valvontakamerat, joita on mahdollista seurata omistajattaren kotitalosta löytyvän toimiston tietokoneelta. Ison tallin tapaan rehulasta löytyy hylly jossa on ylimääräisiä ruokakuppeja ja ämpäreitä, kauralaari sekä muut tarpeelliset säilytysastiat ja ravinteet. Varustehuoneessa on vain pari nojatuolia, sillä tallissa pyritään välttämään turhaa oleskelua tiineenä olevien tammojen vuoksi. Varustehuoneessa on myös ensiapukaappi, josta löytyy kaikki mitä hevosen ensiapuun voi tarvita. Kuten isossakin tallissa on varustehuoneessa nimikoidut paikat satuloille ja suitsille.Laitumet, tarhat ja maastot

Tallin läheisyydessä on useita tarhoja ja hieman kauempana ovat laitumet. Hevosille on käytössä vajaa parikymmentä tarhaa, joissa on erilaista maastoa, osa on ihan vain hiekkapohjaisia ja osassa on metsikköä. Hevoset tarhaavat koko päivän ja liikutuksen jälkeenkin ne viedään vielä ulos. Mikäli ilma on todella huono hevoset tarhaavat vain puolipäivää. Laitumet ovat koko kesän käytössä. Hevoset jotka eivät tule muiden kanssa toimeen pääsevät pienemmille laitumille, joten kaikki pääsevät nauttimaan vihreästä ruohosta ja revittelystä.

Tarhausjärjestys ja aikataulu

Iso tarha 1: Ihana, Sonja, Pulla ja Kirsu
Iso tarha 2: Suukko, Hali ja Pallo
Pikkutarha: Muumi
Pikkutarha 2: Retu
Metsätarha: Karkki, Sussu, Ipana ja Sintti*
Metsätarha 2: Hupu ja Henkka
Heinälän tarha: Rinsessa ja Ronja
Kenttätarha: Hannes, Luumu ja Mytty
Peltotarha: 3 hevosta
Maneesitarha 1: Teme
Maneesitarha 2: Monni
Maneesitarha 3: Susi
Maneesitarha 4: Cassu, Hissu ja Nuutti
Maneesitarha 5: Hampus
06.00 - Aamuruokinta ja hevoset ulos
08.30 - Talli auki yleisölle
09.00 - Hevosten liikutus alkaa
13.00 - Päiväruokinta ja liikutustauko
14.30 - Hevosten liikutus jatkuu
19.30 - Hevosten liikutus loppuu ja talli suljetaan yleisöltä
20.00 - Iltaruokinta ja hevoset sisälle

*Huhtikuun lopulla ostettuani issikan maskottiponiksi, rakennettiin metsätarhaan laton, jotta Sintillä olisi kunnollinen suoja. Latoon on myös viety pyöröpaali sekä siellä on kaksi suurta vesiastiaa sekä seinään kiinnitetty ruokakuppi Sintin iltakauroja varten.

Hukanhelmellä on käytössä laajat maastot, jotka tarjoavat monipuolisia reittejä sekä pari uimapaikkaa ja erilaisia peltoja joilla voi laukata tai vaikka treenatakin seuraaviin kisoihin. Reiteiltä löytää myös lyhyttä esterataa, jossa on helpoimpia perusesteitä, mutta vaativammat esteet löytyvät pellolta tallin läheisyydestä. Maastoreittejä ylläpidetään ja ne käydään tarkistamassa vähintään kerran viikossa. Reitit pidetään niin turvallisina kuin mahdollista ja tallin henkilökunta kunnostaa myös lankuista tehtyjä siltoja ynnä muita.