Ryövärin Suruvala
Ei meriittejä

Ryövärin Suruvala, "Vala"

suomenhevonen, tamma
hopeanmusta (Ee/aa/nZ), 154cm
31.05.2015 / 11-vuotias (satunnainen)

Kasv. ja om. Evelina Kettula VRL-03745
ko: helppo A re: 90cm me: 80cm

VH15-018-1451 / #PKK2109

       

Luonnekuvaus

Suruvala on luonteeltaan hivenen syrjäänvetäytyvä ja jopa hieman arka. Se on kuitenkin miellyttämisenhaluinen ja hyvin ihmistä kunnoittava vaikka alkuun se voikin olla ärhäkkä. Tamma on uusien ihmisten kanssa alkuun hyvin hermostunut, se pyöriskelee levottomasti ja koittaa näykkiä aina kun sellainen tilaisuus on. Ihmisen on parasta siis antaa tamman tutustua ihan rauhassa ja ruualla lahjominenkaan ei koskaan ole pahasta. Vala kyllä antaa hoitajan tehdä hoitotoimenpiteet, mutta se haluaa kuitekin oman tilansa. Neidon kanssa on hyvä toimia niin, että harjailee jonkin aikaa ja sitten viettää hetken karsinan ulkopuolella puuhaillen muuta. Näin tammakin on paremmalla tuulella ja hoitaminen on huomattavasti helpompaa. Satuloidessa tamma voi hieman kiukutella ja potkiskella seiniä, mutta ei kuitenkaan koskaan tarkoituksella ihmistä potki. Vala ei pidä satulavyön kiristämisestä, joten silloin se varmasti näyttää hapanta naamaa sekä näykkii ilmaa. Pullistelua kuitenkin harvemmin esiintyy, joten kiristäminen sujuu kyllä helposti. Suitsien kanssa ei ole mitään ongelmaa, tamma ottaa kuolaimet nätisti suuhunsa eikä heiluttele päätään remmien laitoin aikana.

Tarhassa Vala viihtyy yksin tai kaverin kanssa, se on äärimmäisen sopeutuvainen ja hyväksyy seurakseen kenet tahansa. Tamma mielellään pysyy pomona, mutta selvittää arvovaltakiistat rauhassa. Taluttaessa tammaa saa suurinpiirtein raahata perässä, se jää katselemaan maisemia ja muutenkin kävelee mahdollisimman hitaasti. Onneksi neitoon kuitenkin saa vauhtia, kunhan sitä vähän hipaisee riimunnarulla. Lastaaminen on aina ollut Valan kanssa helppoa, se on varsasta asti viihtynyt hyvin kuljetusautossa ja sen vuoksi käveleekin lastaussillan reippaasti. Tamma on myös hyvin rauhallinen matkakaveri, se vain tyytyy syömään heiniään, ja ottaa torkut pitkillä suorilla.

Ratsastaessa Vala on herkkä, kuumahko sekä miellyttämisenhaluinen. Se kuitenkin vaatii ratsastajaltaan paljon, eikä koskaan päästä menemään siitä mistä aita on matalin. Neito kyllä osaa ottaa nokkiinsa mikäli ratsastajan avut ovat liian voimakkaat, silloin protestiksi voikin peräpää lennellä pariin otteeseen. Alkuratsastuksesta muutenkin esiintyy spurttailu ja vauhti pitää kontrolloida heti alusta.

    Kouluratsuna Vala loistaa ja on siinä hommassa todella miellyttävä ja osaava ratsu. Tamma tekee aina parhaansa, kunhan ratsastaja vain osaa vaatia neidosta kaiken irti. Helppo tamma ei vieläkään ole, sen saaminen täysin rennoksi ja työskentelemään myös takaosallaan on hankalahkoa. Hetken työstämisen jälkeen löytyy neidosta oikein kaunis liikkeinen ja hyvän motivaation omaava hevonen. Tamma reagoi herkästi ratsastajan painopisteeseen, joten istunnan pitäminen tasaisena on tärkeää. Selkeillä avuilla tamma kyllä tekee parhaansa. Valasta löytyy oikein nautittava ratsu, jonka kanssa ei kuitenkaan pääse tylsistymään.

    Esteillä Valasta löytyy paljon vauhtia ja ehkä hivenen vaarallisia tilanteitakin. Tamma tuppaa esteillä kuumumaan huomattavasti enemmän mitä sileätyöskentelyssä. Neidon kanssa saa heti alusta asti työskennellä tosissaan, ja se ei ihme kyllä närkästy vaikka ratsastaja joutuisikin tekemään rajumpia pidätteitä. Hypyissä pitää kuitenkin olla tarkasti mukana ja rohkaista tammaa pohkeilla, muuten saattaa tulla turhia kieltoja tai yhtäkkiäsiä kääntymisiä pois esteeltä. Hyppytekniikka on onneksi hyvin tasainen ja vaikka vauhtia olisikin hieman enemmän, ei Vala kuitenkaan kompuroi hypyissään.

    Maastossa Valasta löytyy se arempi puoli. Se on yleensä alkumatkasta jännittynyt, tamma painaa kädelle ja katselee puskia hieman turhanki keskittyneesti. Neito saattaa säikkyä vastaan tulevia rusakoita, oravia ja muita eläimiä joten sivuloikkiin ja yhtäkkisiin seisahtumisiin on hyvä olla varautunut. Hetken maastossa olon jälkeen alkaa Vala kuitenkin rentoutua, ja siitä tulee oikein mukava maastoilukaveri. Maastoesteet ovat tamman mielestä hemmetin kivoja ja tykkääkin niiden hyppäämisestä. Tamma menee mistä tahansa ylitse eikä haittaa vaikka ratsastaja olisikin vähän hukassa. Vauhdin kiihtymistä esiintyy jonkin verran, mutta pääasiassa neito antaa ratsastajan päättää vauhdin.

Kisapaikalla Vala on hyvinkin syrjäänvetäytyvä ja luimii sekä heilauttelee kavioitaan muiden hevosten tullessa liian lähelle. Tamman häntään on hyvä laittaa punainen rusetti, jottei satu vahinkoa. Muiden hevosten pysyessä hyvän matkan päässä on neito kohtalaisen oma itsensä. Se näyttää mahdollisimman hapanta naamaa sekä yrmyilee, kuten kotonakin. Alkuverryttelyssä tulee tamma heti ratsastaa rennoksi, se muuten jännittää koko suorituksen ajan ja meno näyttää samalta kuin rautakangella ratsastaessa. Kunhan Valan saa rennoksi se on upea kisaratsu, joka tajuaa tilanteen ja selkeästi esiintyy edukseen sekä kuuntelee ratsastajaa paremmin kuin kotona.
© omistaja

Sukutiedot

i. Spiritismi
musta, 166cm
ii. Silpoja
rt, 169cm
iii. Vandaali
rt, 156cm
iie. Sysikuun Seireeni
rtkm, 170cm
ie. Illuusia
m, 157cm
iei. Häjyn Ikaros
trn, 154cm
iee. Vilhilla
m, 158cm
e. Kirjana
punarautias, 146cm
PP-MVA
ei. Enteenpoika
prt sb, 144cm
eii. Ensio
prt, 142cm
eie. Koivurannan Jasmiina
trt sb, 154cm
ee. Kaihon Kaarina
hprn, 150cm
eei. Kaihon Tuska
hprn, 150cm
eee. Helmen Hosianna
vrt, 147cm

Jälkeläiset

Suruvala ottaa vastaan suomenhevosoreja, joilla on yhden polven verran sukua ja kisanttu jonkin verran. Piirroskuvalliset orit ovat etusijalla.

skp Varsan nimi Syntynyt Isän nimi Omistaja
tamma Surusalmiakki 23.01.2017 Hortensian Salmiakkiritari VRL-11936
ori Surukuutti 28.03.2017 Vähäpellon Tervakuutti VRL-04799
ori Kapinakenraali 30.03.2017 Hopean Oskari VRL-02488

Kilpailukalenteri

Suruvala kilpailee vain porrastetuissa ja PKK:n alaisissa näyttelyissä.

Ominaisuuspisteet
Kuuliaisuus ja luonne: 773.98
Tahti ja irtonaisuus: 1116.53

KRJ maksimitaso: 4/4
Kouluratsastuksessa 1890.51 op.

PKK Näyttelyt

Päivämäärä Paikka Luokka Arvostelu Luokkatuomari Päätuomari
04.05.2017 Virmaveden Hevostila Muu kuva: Työskentelykuva LKV - KP aksu aksu
15.08.2017 Virmaveden Hevostila Suomenhevoset, ratsut HY, EM: Persoonallisuus Anne -
15.08.2017 Virmaveden Hevostila Muu kuva: Vapaa kuva LKV - KP Anne -

Saavutukset

Lajilaatuarvostelut Näyttelyarvonimet, kantakirjaus ja muut maininnat

Ei palkintoja

Fn-arvonimi myönnetty: 00.00.0000
PKK-V-arvonimi myönnetty: 00.00.0000
PP-MVA-arvonimi myönnetty: 00.00.0000
VIP MVA-arvonimi myönnetty: 00.00.0000

Valmennukset

Lue päiväkirjaa!

Kouluvalmennus, valmentajana Cannabia

Tänään meillä oli ensimmäinen sovittu valmennuskerta eepun ja Ryövärin Suruvalan kanssa. Aiemmin viikolla olimme sopineet, että valmentaisin ratsukkoa ainakin kolmen herran verran. Kaunis tumma, hopeaharjainen suomenhevostamma ravasi maneesissa saapuessani paikalle. Tervehdin tamman ratsastajaa ja kävimme hieman läpi ratsukon vahvuuksia ja heikkouksia. Tälle päivälle olin suunnitellut melko helppoa aloitusta, sillä tarkoitus oli tehdä koottua käyntiä ja ravia. Kerroin pikaisesti suunnnitelmistani ja ratsukko sai jatkaa sen jälkeen alkuverryttelynsä rauhassa loppuun. Aloitimme kootun käynnin ratsastamisesta. Pyysin ratsukkoa kävelemään vasemmassa kierroksessa normaalia käyntiä maneesin pitkän sivun läpi, puolesta välistä lyhyttä sivua käännös vasempaan pituushalkaisijalle jonka aikana tulisi tehdä vähintään kolme siirtymistä käynnin ja kootun käynnin välillä. Pituushalkaisijan lousta käännös oikealle jatkaen normaalissa käynnissä pitkän sivun läpi ja jälleen lyhyeltä sivulta pituushalkaisijalle. Suruvala jännittyi aavistuksen verran ensimmäisten kokoamisten aikana, mutta hiljalleen eepu sai ratsunsa kulkemaan rennommin. Tamma oli vähällä myös vetää herneet nenäänsä, sillä sen mielestä olisi pitänyt ennemmin lisätä kuin hidastaa vauhtia. Käyntikokoamisten jälkeen tehtiin kokoamisharjoitusta ravissa. Ravissa harjoitus tehtiin kuitenkin “kahdeksikon” mallissa, eli lyhyeltä sivulta kokorataleikkaa, jonka aikana muutama siirtyminen ja suunnan vaihdoksen kautta sama molemmissa kierroksissa. Ravissa Suruvala oli enemmän mukana jutun juonessa kuin käynnissä, joka oli selkeasti tammalle tylsä juttu. Ravissa tamma pysyi hyvässä muodossa, sen liike oli tasainen ja rento. eepu ratsasti tammalla erittäin siististi ja lopputulos oli ennenkaikkea kiitettävä.

Kouluvalmennus, valmentajana Cannabia

Tänään meillä oli vuorossa toinen valmennussessio eepun ja Suruvalan kanssa. Edelliskerralla harjoiteltiin kontrollia kokoamisten kautta ja tällä kertaa olikin tarkoitus tehdä kokoamista vähän eri tavalla, nimittäin takaosakäännösten muodossa. Koska kokoaminen ja kuuliaisuus oli tässäkin tehtävässä valttia, pyysin eepun tekemään jo alkuverryttelyssä hieman kokoamista sekä käynnissä että ravissa ja hakemaan riittävää tuntumaa tammaan. Suruvala vaikutti tänään olevan aavistuksen lennokkaalla päällä, sillä etenkin ravissa tammalla meinasi olla ajoittain melko kevyt perä. Suhteellisen vapaan ja vauhdikkaan alkuverryttelyn jälkeen ohjeistin ratsukkoa päivän tehtävään. Tarkoituksena oli tulla ravissa pitkin pitkää sivua, hieman ennen puoliväliä siirtyminen kootun ravin kauttaa koottuun käyntiin ja niin pian kuin mahdollista takaosakäännös samalla vaihtaen suunta. Takaosakäännöksen jälkeen uudelleen ravi, pääty-ympyrä ja pääty-ympyrän jälkeen kokorataleikkaa vaihtaen jälleen suuntaa ja seuraavalla pitkällä sivulla jälleen takaosakäännös kootun ravin ja käynnin kautta. Suruvala kuunteli eepun antamia apuja hyvin, mutta siitä huolimatta ensimmäiset takaosakäännökset meinasivat venähtää turhan suurelle alueelle. Muutaman pienen vinkin avulla ratsastaja sai kuin saikin paketin pysymään paremmin kasassa seuraavilla kerroilla. Ravissa, etenkin halkaisijalla Suruvala meinasi välillä ampua täyteen pukkilaukkaan ja eepu sai tosissaan pidellä tammaa, jotta askellaji pysyi ravissa laukan sijaan. Kun takaosakäännöksiä ja koottuja askellajeja oli hiottu tarpeeksi, sai ratsukko vielä lopputunnista päästellä hieman keskilaukkaa - joka tuntuikin olevan erityisesti Suruvalan mieleen, ainakin takapään liikkeistä päätellen.

Kouluvalmennus, valmentajana Cannabia

Kolmas ja samalla viimeinen valmennuskerta tälle ratsukolle, ainakin toistaiseksi. Koska aiemmilla kerroilla olimme keskittyneet pääasiassa kokoaviin liikkeisiin, oli tälle kerralle varattu hieman muuta tekemistä. Alkuverryttelyiksi oli luvassa paljon voltteja, ympyröitä, suunnan vaihdoksia ja kiemuroita. Tarkoitus oli hakea ratsukolle tasaista tuntumaa, hyvää tasapainoa, sulavaa liikettä ja ennen kaikkea vetristää tasaisesti hevosta joka suunnasta. Suruvala oli erittäin tyytväisen oloinen saadessaan kulkea hieman rennommassa muodossa, mutta samalla toimi hyvin kuunnellen eepun antamia apuja. Kun tamma alkoi olemaan jo muutenkin riittävän vetreänä, lisättiin vielä vähän pökköä pesään. Laukka työskentely aloitettiin laukanvaihdoilla käynnin kautta. Pitkältä sivulta kaarto radan poikki ja keskihalkasijan päällä käynnin kautta laukan vaihto. Tamma keräsi laukanvaihdoista itselleen roppakaupalla virtaa ja peräpää keveni huomattavasti. Muttama kunnon pukkikin nähtiin, kun tamma alkoi protestoimaan laukasta käyntiin siirtymistä. Laukanvaihtojen jälkeen saitte jälleen hieman rallitella, koska se oli selkeästi siistiä tamman mielestä.. Keskilaukkaa pitkällä sivulla, pääty-ympyrä harjoituslaukassa, kokorataleikkaa keskilaukassa, pääty-ympyrä harjoituslaukassa jne. Suruvala meinasi irrota kaikista henkseleistään ja jokaisella keskilaukka-askeleella tamma yritti aina ihan vähän lisää pidentää askeltaan ja loppujen lopuksi eepu ei meinannut saada tammaa hallintaansa enää millään. Ratsukon menoa oli hauska seurata sivusta, mutta ei tainnut ratsastajallakaan niin kovin tylsää olla sillä saadessaan tamman vihdoin käyntiin nauroi eepu katketakseen ja totesi ettei pitkään aikaan ratsastaminen ole ollut näin hauskaa.

Taustakuvan © Subtle Patterns
VIRTUAALIHEVONEN