Shalor
KTK-II, FF / EV-II, KV-II

Shalor, "Lotta"

suomalainen puoliverinen, tamma
sabino mustanvoikko, 178cm
23.09.2015 / 4-vuotias (satunnainen)

Kasv. ja om. Evelina Kettula VRL-03745
ko: Grand Prix re: 140cm me: CIC3

VH15-031-1268 / #PKK1593

               

Luonnekuvaus

Shalor ei todellakaan ole helppo hevonen, vaikka sen kanssa pärjääkin kunnioituksen ollessa molemminpuolista. Tamma vaatii oman tilansa, sitä voisi jopa kuvailla introvertiksi. Se viihtyy omissa oloissaan, arvostaa sitä oman ihmisensä seuraa ja sietää muita vain pakollisen määrän. Ratsastaessa Lotta tekee kaikkensa, se haluaa tehdä parhaansa, jotta oma ihminen olisi tyytyväinen siihen. Vierailla ratsastajilla tamma kyllä tekee kaiken maailman vinkeitä, jos kemiat eivät osu kohdilleen.

Hoidettaessa Lotta näyttää lähinnä siltä, ettei mikään voisi olla tylsempää hommaa kuin harjatuksi joutuminen. Tamma on hieman levoton ja pyöriskelee, jonkin verran mutta asettuu ajallaan. Lotta on toisinaan hieman änkyrä, jolloin se koittaa näykkiä ja pyörii paljon tavallista enemmän. Näinä päivinä onkin helpointa sitoa tamma kiinni, jolloin se tyytyy huitomaan jaloillaan ilmaa harvakseltaan. Kavioiden putsaaminen sujuu yllättävää kyllä helposti, tamma nostaa jalkansa ja pitää sitä ylhäällä kokoajan, jos hoitaja suoriutuu puhdistuksesta tarpeeksi nopeasti. Varustaminen sujuu vaihtelevasti, joinain päivinä mikään ei tuota ongelmia, kun taas on päiviä jolloin Lotta tekee kaikesta mahdollisimman vaikeaa. Tamma väistelee satulaa, yrittää näykkiä ja huitoo jaloillaan ilmaa, pullistelee sekä toisinaan koittaa lintata ihmisen seinään. Suitsiakin väistellään, nostetaan päätä kattoon ja nipistetään suu kiinni, jottei kuolaimia varmasti saa pujotettua mistään rakosesta.

Tarhassa Lotta viihtyy vain emänsä seurassa, muita kohtaan sillä ei ole minkäänlaista arvostusta ja käy päälle kuin yleinen syyttäjä. Helpointa onkin tarhata tamma Pallon kanssa, jotta ylimääräisiltä vahingoilta vältyttäisiin. Taluttaessa Lotta käytäytyy asiallisesti, seuraa ihmistä rauhallisesti eikä jää jälkeen, ellei joku oikein maittavan näköinen ruohokasa tule vastaan. Neito kulkee trailerissakin oikein nätisti ja se on helppo lastata. Lottaa pitää kuitenkin pysähtyä taluttelemaan matkalla, sillä se hermostuu seistessään tarpeeksi kauan ja alkaa paikutella trailerin seiniä.

Ratsastaessa Lotta vaatii ratsastajalta paljon, apujen pitää olla juuri eikä melkein sekä tamma painaa kädelle voimakkaasti. Tammaa saa alusta asti ratsastaa vankalla päättäväisyydellä, sillä neidolla on myös tapana testata ratsastajaa. Se tekee kaikki temppunsa jotka vain keksii, loikat sivulle, pukit yllättäen, olemattomat möröt nurkissa ja pienet keulimiset kuuluvat Lotan bravuuritemppuihin. Päättäväisellä ja osaavalla ratsastajalla Lotta on upea ja näyttävä ratsu, jonka liikkeet kiinnittävät jokaisen huomion.

  Kouluratsuna Lotta suorastaan loistaa, sillä on loistava työskentely motivaatio - erityisesti tutun ratsastajan kanssa. Tamma yrittää aina parhaansa ja sillä on halua oppia uusia asioita jatkuvasti. Toisinaan tuntuu ettei mikään tehtävä ole liian vaikea Lotalle ja se työskentelee mieluummin paljon vaativimpien tehtävien parissa kuin helppojen perusjuttujen.

  Esteille päästessään Lotasta löytyy yksi vaihe - täysiä. Tammaa saa pidätellä tosissaan, jotta se tulisi esteille sopivaa vauhtia eikä lähestyminen menisi päin peetä. Lotalla on hyvä hyppytyyli, mutta vauhdin takia harmittavia pudotuksia tulee kohtalaisen herkästi. Kunhan yhteistyö toimii ja ratsastaja saa vauhdin pysymään kohtalaisena on neitokainen oikein upea esteratsu, joka kääntyy vaikka kolikon päällä pyydettäessä.

  Maastossa Lotta saattaa hieman tuijotella puskia, mutta harvemmin säikähtää mitään. Tamma on lisäksi varmajalkainen ratsu, joka nauttii luonnossa olemisesta ja erityisesti maastoesteistä. Kuten rataesteilläkin vaihde on täysiä, neito kuitenkin on huomattavasti parempi maastoesteillä vaikka vauhtia olisikin. Se tajuaa itse hidastaa vauhtia ennen estettä ja katsoo sopivan hyppykohdan. Lotalta saa maastossa paljon anteeksi, eikä sitä kiinnosta vaikka ratsastaja vain matkustaisi kyydissä se kyllä hoitaa homman kotiin.

Kilpailuissa Lotta on alkuun hermostunut kaikesta hälinästä ja muista hevosista, se painautuukin kiinni tuttuun ihmiseen ja tuntuu niinku haluaisi syliin. Kunhan tamma pääsee väliaikaiskarsinan rauhaan se alkaa rentoutumaan ja käyttäymään kuin kotonakin. Radalle päästessään Lotasta kuoriutuu ihan eri hevonen kuin kotona, sen syrjäänvetäytyvä luonne on täysin kadoksissa ja se tuntuu elävän esiintymiselle. Tamma tekee ja yrittää kaikkensa jotta suoritus menisi nappiin. Ratsastajan tarvitsee käyttää hyvin helliä apuja ja Lotta tekeekin siinä samassa kaikkensa. Jopa esteillä sen vauhtia saa hillittyä, toisinaan tuntuu että Lotassa on kaksi persoonaa - toinen kotipersoona ja toinen kilpailuissa näkyvä hevonen joka esiintyy jopa verryttelyssä muille hevosille.
© omistaja

Sukutiedot

i. VIP MVA Fn Thanatos
m FWB, 184cm
PKK-V, PP-MVA, VSN Ch, KTK-I
KRJ-I, SPL-I*, YLA1
ii. Mythology
m FWB, 180cm
iii. Aonghus
m holst, 179cm
iie. Myranda
m xx, 155cm
ie. Belzebuth
trn FWB, 170cm
iei. Sir Atlantis
rn FWB, 171cm
iee. Belbereth
m FWB, 163cm
e. VIP MVA Fn Paylor
sab rnvkk xx, 161cm
KTK-II, PKK-V, PP-MVA
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II EV-I, KV-III
ei. Peek-a-boo!
voikko xx, 163cm
eii. Pelegria
vkk xx, 166cm
eie. Halloween Night
rt xx, 160cm
ee. Taylor
voikko xx, 160cm
eei. Checkmate
vkk xx, 164cm
eee. Dreamer
rt xx, 158cm

ii. Ulkonäöllisesti Mythology oli kovasti poikaansa muistuttava, ensimmäisen kantakirjapalkinnon saavuttanut suomalainen puoliveriori, joka kilpaili menestyksekkäästi kasvainvälisillä Grand Prix -kouluradoilla ympäri Eurooppaa. J. Hakalaisen kasvattama, omistama ja kilpailuttama musta ori oli säkäkorkeudeltaan kunnioitettavat 180cm ja periytti suurta kokoaan suurimalle osalle jälkipolvistaan. Suuresta koostaan huolimatta Mythology oli Hakalaisen tallin lauhkeimpia hevosia ja kilpailu-uransa päätyttyä niitti mainetta myös kuuliaisena vikellyshevosena erään suomalaisen joukkueen vakioratsuna.

  iii. Saksassa syntynyt, mutta sittemmin Suomeen tuotu Aonghus oli 179cm korkea musta holsteinilaisori. Ori aloitti kilpailu-uransa erittäin lupaavasti jo saksalaisilla koulukentillä yltäen lopulta Grand Prix -tasolle, ja Suomeen tultuaan jatkoi uraansa vähintään yhtä menestyksekkäästi H. Leppäsen ratsastamana. Ori oli toisinaan kiivasluonteinen, mutta erinomainen suoritushevonen ja loistava periyttäjä. Suurin osa Aonghusin jälkeläisistä on kilpaillut loistaen myös kansainvälisillä radoilla

  iie. Myranda oli pienehkö ja pippurinen, 155cm korkea englantilainen täysiveritamma. Musta Myranda syntyi Suomessa ja sen kasvatti ja koulutti maineikas O. Lehto, joka myi tamman 6-vuotiaana valmiina pakettina yksityisratsastajalle, joka kilpaili tamman kanssa keskivaikeita koulu- ja esteluokkia. Myranda starttasi myös muutamissa suomalaisissa kenttäkilpailuissa menestyen kiitettävästi. Tamman ura ei kuitenkaan koskaan ehtinyt parhaimpaan loistoonsa, sillä se jouduttiin lopettamaan vakavan auto-onnettomuuden seurauksena vain 10-vuotiaana. Mythology oli sen ainoa jälkeläinen.

ie. Belzebuth oli kookas, tummanruunikko suomalainen puoliveritamma jolta löytyi säkäkorkeutta 170cm. Sen kasvatti lappilainen K. Lehtovirta, joka myi hevosen jo nuorikkona paikalliselle ratsastuskoululle. Vaikka Belzebuth oli perusluonteeltaan ystävällinen ja rento, se ei kuitenkaan sopeutunut vilkkaaseen ratsastuskouluelämään monen erilaisen ratsastajan alle. Pian tamma myytiinkin yksityisratsuksi länsirannikolle ja sen uusi omistaja U. Pajala löysi siltä loistavat kyvyt kouluratsastukseen. Pajala kilpaili Belzebuthilla aina kansallisissa Intermediate -luokissa asti ja teetti sillä myöhemmin myös neljä hyvinmenestynyttä jälkeläistä. Tamma myös kantakirjattiin toiselle palkinnolle, jääden nipinnapin ykköspalkinnosta.

  iei. Ruunikko, 171 senttinen suomalainen puoliveriori Sir Atlantis oli varsinainen orien ori, helposti kuumuva täysiveriristeytys, jota komeampaa hevosta kuitenkin sai etsiä. Kapasiteettia sillä oli vaikka kuinka vaativiin luokkiin (ainakin kotikentällä), mutta lopulta, syystä tai toisesta, se saavutti hyväksyttyjä tuloksia vain vaativan A:n luokista. Se jätti jälkeensä kymmenisen jälkeläistä, jotka kuitenkin olivat yleensä isäänsä huomattavasti rauhallisempia ja ihan menestyneitäkin.

  iee. 163cm korkea, musta suomalainen puoliveritamma Belbereth oli lauhkea kuin lammas ja rakasti työskentelyä ihmisten parissa. Se saavutti erinomaisia tuloksia kouluratsastuksessa ratsastajansa S. Kokemäen kanssa ja lopetti kilpailu-uransa jo alle 10-vuotiaana, kun se oli jo päässyt oman uransa huipulle myös ulkomailla. Belbereth eli pitkän ja terveen elämän jättäen jälkeensä jopa kymmenen hyväluonteista, kapasiteetikasta varsaa.
  © Kiiskinen (isän omistaja, kopioitu luvalla!)

ei. Peek-a-boo! on hyvin menestynyt kenttäratsuna CIC3-luokissa, lisäksi ori on startannut muutamaan otteeseen este- ja koulukisoissa. Luonteeltaan ori on hieman ärhäkkä, mutta kunnioittaa ihmistä eikä isoa vahinkoa koskaan tee. Varsoja orilla on jo muutamia, tällä hetkellä 7-vuotias ori kilpailee edelleen kentässä ylläpitäjänsä kanssa.

  eii. Pelegria on tällä hetkellä 14-vuotias ja toimii edelleen kisaratsuna yksityisenä. Ori on ollut 5 vuotiaasta asti samalla omistajalla, jonka kanssa Pelegria kisasi menestyksellisesti esteratsuna, lähinnä 120cm-luokissa. Ori on luonteeltaan rauhallinen, ja sen kanssa on miellyttävä työskennellä. Tällä hetkellä Pelegrialla on 54 jälkeläistä ja se astuu edelleen tarkkaan valittuja tammoja.

  eie. Halloween Night on luonteeltaan hieman kipakka tamma. Tällä hetkellä 17-vuotias tamma suoritti menestyksekkään kenttäratsun uran CIC3-tasolla. Halloween on tehnyt 11 varsaa, joista lähes kaikki toimivat kilparatsuina. Kasvattajansa luona asuva eläkettä viettävä tamma toimii enää orpovarsojen äitinä, omia varsoja sillä ei enää teetetä.

ee. Taylor on niin sanottu parempi harrasteratsu, jolla kilpailtiin jonkin verran alue-tasolla koulua ja esteitä. Tamma saavutti kohtalaisia tuloksia vaativa B-tasolla ja jonkin verran sijoituksia esteiltä lähinnä 130cm-luokista. Nyt Taylor on 14-vuotias ja viettää satunnaisen siitostamman uraa. Sitä edelleen liikutetaan aktiivisesti, mutta ei enää niin rankasti kuin ennen sillä tamma kärsi 11 vuotiaana jännevammasta ja se ei kestä enää raskasta käyttöä.

  eei. Checkmate on luonteeltaan todella vaativa. Työskentelymotiivi orilla on todella hyvä ja se menestyikin vaativa A-luokassa hyvin. Checkmate menestyi myös näyttelyissä ja se myös kantakirjattu I-palkinnolle 11 vuotiaana. Ori on astunut useita tammoja ja suurinosa sen varsoista on hyviä kouluratsuja ja kisaavat aktiivisesti. Tällä hetkellä 23-vuotias ori viettää eläkepäiviä kasvattajallaan.

  eee. Dreamer on hyvin menestynyt esteratsu ja sillä kilpailtiin kansallisella tasolla 120-130cm radoilla. Tamma menestyi uransa aikana hyvin ja olin kolmena vuonna peräkkäin SM-mestari. Kisauran jälkeen tamma siirtyi siitostamman hommiin, ja tekikin muutaman terveen varsan. Hyvä luontoinen tamma periytti suurimmalle osalle jälkeläisistään luonnettaan. Nyt seitsemän varsan jälkeen tamma viettää eläkepäiviä 22-vuotiaana kotitilallaan.
  © omistaja

Jälkeläiset

Shalor ottaa vastaan täysiveri- ja puoliverioreja, joilla on yhden polven verran sukua ja kisanttu jonkin verran. Piirroskuvalliset orit ovat etusijalla.

Shalor kantaa värigeenejä: EE/aa/nCr, nSb heterozygous

skp Varsan nimi Syntynyt Isän nimi Omistaja

Kilpailukalenteri

ERJ (40 sijoitusta)

16.12.2016 Metsovaara, 140cm, 03/22
17.12.2016 Metsovaara, 140cm, 04/22
20.12.2016 Metsovaara, 140cm, 01/22
12.03.2017 Colosseum, 140cm, 02/35
18.03.2017 Colosseum, 140cm, 01/35
20.03.2017 Colosseum, 140cm, 03/35
20.03.2017 Kettula, 140cm, 02/30
22.03.2017 Kettula, 140cm, 02/30
02.06.2017 Puzzle Rebellion, 140cm, 1/30
07.06.2017 Puzzle Rebellion, 140cm, 1/30
14.06.2017 Puzzle Rebellion, 140cm, 2/30
18.06.2017 Puzzle Rebellion, 140cm, 5/30
19.06.2017 Puzzle Rebellion, 140cm, 4/30
20.06.2017 Puzzle Rebellion, 140cm, 1/30
21.06.2017 Puzzle Rebellion, 140cm, 1/30
23.06.2017 Puzzle Rebellion, 140cm, 4/30
29.06.2017 Puzzle Rebellion, 140cm, 5/30
01.06.2017 Satulinna, 140cm, 2/30
02.06.2017 Satulinna, 140cm, 2/30
03.06.2017 Satulinna, 140cm, 4/30
10.06.2017 Satulinna, 140cm, 1/30
10.06.2017 Satulinna, 140cm, 2/30
12.06.2017 Satulinna, 140cm, 2/30
12.06.2017 Satulinna, 140cm, 3/30
20.06.2017 Satulinna, 140cm, 3/30
21.06.2017 Satulinna, 140cm, 5/30
22.06.2017 Satulinna, 140cm, 1/30
26.06.2017 Satulinna, 140cm, 3/30
30.06.2017 Satulinna, 140cm, 3/30
07.06.2017 Delicate, 140cm, 2/30
10.06.2017 Delicate, 140cm, 1/30
16.06.2017 Delicate, 140cm, 3/30
22.06.2017 Delicate, 140cm, 5/30
24.06.2017 Delicate, 140cm, 3/30
27.06.2017 Delicate, 140cm, 2/30
29.06.2017 Delicate, 140cm, 5/30
30.06.2017 Delicate, 140cm, 4/30
10.06.2017 Tuiskula, 140cm, 4/30
10.06.2017 Tuiskula, 140cm, 1/30
16.06.2017 Tuiskula, 140cm, 1/30

KRJ (40 sijoitusta)

10.03.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 04/30
11.03.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 04/30
12.03.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 05/30
14.03.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 04/30
15.03.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 04/30
19.03.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 02/30
23.03.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 01/30
27.03.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 04/30
07.03.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 04/30
09.03.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 04/30
20.03.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 03/30
21.03.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 05/30
11.03.2017 Colosseum, Grand Prix, 01/40
13.03.2017 Colosseum, Grand Prix, 03/40
16.03.2017 Colosseum, Grand Prix, 03/40
18.03.2017 Colosseum, Grand Prix, 06/40
18.03.2017 Colosseum, Grand Prix, 06/40
19.03.2017 Colosseum, Grand Prix, 01/40
20.03.2017 Colosseum, Grand Prix, 05/40
21.03.2017 Colosseum, Grand Prix, 02/40
28.03.2017 Colosseum, Grand Prix, 05/40
02.04.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 03/30
09.04.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 05/30
15.04.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 03/30
16.04.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 01/30
25.04.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 01/30
29.04.2017 Hukkapuro, Grand Prix, 01/30
06.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 03/30
09.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 02/30
11.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 05/30
17.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 05/30
18.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 05/30
19.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 04/30
21.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 05/30
21.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 05/30
24.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 02/30
25.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 01/30
26.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 02/30
27.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 03/30
30.04.2017 Wolf Sporthorses, Grand Prix, 05/30

KERJ (38 sijoitusta)

01.12.2016 Mörkövaara, CIC3, 02/26
10.12.2016 Mörkövaara, CIC3, 05/26
25.03.2017 Priton Budyonnys, CIC3, 01/32
30.03.2017 Priton Budyonnys, CIC3, 01/32
03.04.2017 Priton Budyonnys, CIC3, 01/32
06.04.2017 Priton Budyonnys, CIC3, 04/32
15.04.2017 Priton Budyonnys, CIC3, 01/32
25.04.2017 Priton Budyonnys, CIC3, 01/32
23.03.2017 Brotherhood, CIC3, 01/29
28.03.2017 Brotherhood, CIC3, 01/29
04.04.2017 Brotherhood, CIC3, 05/29
15.04.2017 Brotherhood, CIC3, 05/29
19.04.2017 Brotherhood, CIC3, 01/29
22.04.2017 Brotherhood, CIC3, 05/29
28.04.2017 Brotherhood, CIC3, 02/29
03.04.2017 Metsovaara, CIC3, 04/19
04.04.2017 Metsovaara, CIC3, 01/19
14.05.2017 Kettula, CIC3, 1/30
18.05.2017 Kettula, CIC3, 4/30
11.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 1/30
12.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 4/30
16.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 5/30
20.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 2/30
24.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 5/30
27.05.2017 Vinkavuo, CIC3, 4/30
11.05.2017 Valborg, CIC3, 5/30
15.05.2017 Valborg, CIC3, 2/30
11.05.2017 Kilpailukeskus Ginger, CIC3, 1/30
14.05.2017 Kilpailukeskus Ginger, CIC3, 4/30
15.05.2017 Kilpailukeskus Ginger, CIC3, 5/30
16.05.2017 Kilpailukeskus Ginger, CIC3, 4/30
24.05.2017 Kilpailukeskus Ginger, CIC3, 4/30
17.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC3, 1/30
25.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC3 : 1/30
27.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC3, 1/30
13.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC3, 1/30
17.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC3, 2/30
19.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC3, 2/30

PKK Näyttelyt

Päivämäärä Paikka Luokka Arvostelu Luokkatuomari Päätuomari
13.09.2017 Auburn Estate Muu kuva: Viehkein voikko LKV KP, BIS3 1 Loci Laa
30.10.2016 Seppele Varsat EO-sert Anne Minna
22.10.2016 Encore Hevosvarsat EO-sert Minna Viiru
10.10.2016 Järnby Puoliverivarsat LKV EO-sert, BIS 5 Minna Anne
22.04.2016 Ketunpolku Muut varsat LKV EO-sert, BIS 5 Viiru Kics

1 Kaunis ja hyvinhoidetun näköinen hevonen. Hieno, pehmeä väritysjälki. Hevonen olisi voinut myös sopia kirjavien luokkaan.

Saavutukset

Lajilaatuarvostelut Näyttelyarvonimet, kantakirjaus ja muut maininnat

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa XVII tilaisuudessa
10 + 3 + 2 + 3 + 2 + 4 + 0 + 4 = 28 p. / KV-II

Estevarsojen laatuarvostelussa 11/16-tilaisuudessa
8,5 + 5 + 5 + 2 + 1 + 0 = 21,5 p. / EV-II

Palkittu PKK:n kantakirjan 65. tilaisuudessa
17+20+15,5 = 70% / KTK-II
- Sukupuolileima erinomainen, rotuleima hyvä. Tammamainen runko, tasapainoinen. Takaosa löysä, voisi olla sporttisempi, myös etusoassa ylimääräistä massaa. Ohuehko kaula. Kaunis pää, kuiva. Jalat voimattoman oloiset, aavistus nestettä. Kinnerkulmat avoinaiset, vuohiskulmaukset hyvät. Taiteellinen, kaunis tekniikka. hevosella onnistunut väri.
- Hieman ponimainen ja matalan vaikutelman antava puoliveritamma. Kaunis pää, kaula ok hieman alaskiinnittynyt. Lyhyehkö ja aavistuksen pysty lapa, muutoin etuosa sopusuhtainen. Runko on ok, ehkä hitusen lyhyehkö; hyvä säkä ja selän linja. Takaosa etuosaa aavistuksen suurempi. Takajalat hyväasentoiset, mutta takasääret hieman lyhyet. Vuohiset ohuet, ja pystyt. Etujaloissa myös pystyt ohuet vuohiset, samoin pitkä kyynärvarsi, mutta muutoin hyväasentoiset, suorat, kuivat jalat. Väritys on upeaa ja tamma on hienon värinen. Kuvassa on oikein kiva, rauhallinen väritystyyli ja värimaailma, jossa silmä lepää.

FF-arvonimi myönnetty: 01.03.2017
Fn-arvonimi myönnetty: 00.00.0000
PKK-V-arvonimi myönnetty: 00.00.0000
PP-MVA-arvonimi myönnetty: 00.00.0000
VIP MVA-arvonimi myönnetty: 00.00.0000

Valmennukset

Lue päiväkirjaa!

03.10.2017 - Estevalmennus (nekota)
Aloin epäillä sekä ratsastajan että itseni mielenterveyttä, kun saavuin estevalmennukseen, jota varten eepu ja Lotta jo lämmittelivät. He vasta ravasivat ja tamma jo painoi tuhatta ja sataa ilman minkäänlaista kontrollia, jonka olisi ainakaan päällepäin huomannut. Kehotin eepun tekemään puolipidätteitä ja harjoittelemaan rauhoittumista sillä aikaa, kun asetin esteradan 100cm-korkeuteen. Lotta tuntui olevan turhan innoissaan jo harjoitusesteillä rynniessään niitä kohti ja olin puoliksi utelias näkemään kuinka rata sujuisi, puoliksi kauhuissani. Kuten arvelinkin, pari puomia kolahti alas Lotan rynniessä niitä kohti liian pitkin askelin. Päätin keskittyä valmennuksessa esteen lähestymiseen. Asetin hiukan matalamman pystyesteen pitkän sivun keskiosaan, kehottaen ratsukon lähestymään sitä lyhyessä, kootussa laukassa. Parin valmistautumisympyrän, jotka näyttivät jo menevän rauhallisemmassa tempossa, jälkeen eepu käänsi Lotan estettä kohti ja tamma alkoi kiihdyttää. Pidätteet saivat tamman ottamaan pari sivuaskelta ja kiertämään esteen kokonaan. ”Nyt näytä sille kuka määrää”, kannustin eepua yrittämään uudestaan. Ratsukko kiersi kentän toisesta päästä, eepu teki tuntuvia pidätteitä ja rauhoitteli äänellään ja istunnallaan ratsuaan, ja hetken kuluttua Lotta näytti kulkevan korvat enemmän höröllään ja askel hieman rauhallisempana kuin äsken. Uusi yritys esteellä sai hymyn huulilleni ja saatoin nyt kehottaa ratsukon radalle. Lyhyet rauhoitussessiot ratojen ratsastamisen välissä sai Lotan rauhoittumaan aina vähän enemmän ja paransivat ratsukon suoritusta. Jopa viimeinen, 140cm-korkea rata näytti hyvältä ja lähestymiset koko ajan paremmilta. Tyydyin viimeiseen suoritukseen ja jätin ratsukon jäähdyttelemään kiitosten kera.

04.10.2017 - Kouluvalmennus (nekota)
Edellisen estevalmennuksen jälkeen en tiennyt, mitä odottaa eepun ja Lotan kouluvalmennukselta. Ei se ratsukko nyt voi yhtä katastrofi olla, ajattelin, mutta suunnittelin kuitenkin keskittyväni perusteisiin, kuten istuntaan ja apujen antamiseen, jotka olivat aina oleellisia asioita. Kuitenkin saapuessani katsomaan ratsukon lämmittelevän, huomasin Lotan kulkevan jo nätisti kaula kaarella. Taisin sittenkin aliarvioida tämän ratsukon. Päätin kuitenkin aloittaa pohkeenväistöillä. Lotta reagoi eepun apuihin välittömästi ja teki pohkeenväistöt virheettömästi sekä käynnissä että ravissa. Raavin päätäni, tuo näytti niin lastenleikiltä ratsukolle. Pohkeenväistöt laukassa olisi ehkä vähän isompi haaste ja laittaisi ratsukon työskentelemään. Kehotin eepun myötäämään enemmän ja kauniistihan ne väistöt tulivat sieltäkin. Lyhyen jäähdyttelytauon aikana keksin nopean vähän vaikeampitasoisen kouluohjelman, jonka laittaisin ratsukon harjoittelemaan ja suorittamaan. Koottua ja lisättyä laukkaa ja ravia ja sulku- ja avotaivotuksia, ne sujuivat kaikki huomautuksetta tai pienellä huomautuksella eepun istunnasta tai käsien asennosta. Piaffe ja passage näyttivät kauniilta ison, tumman tamman tekemänä enkä voinut kuin ihastella ratsukkoa. Passagessa Lotta näytti tukeutuvan hieman liikaa kuolaimiin, mihin pyysin kiinnittää huomiota. Siirtymistä piaffesta passageen piti myös harjoitella pari kertaa ennen kuin ratsukko sai sen sujumaan rauhallisemmin ja pehmeämmin, lopulta se näytti lähes virheettömältä. Piruetissa tamma teki takajaloillaan pienen voltin ensimmäisellä kerralla, mutta toisella virhe oli jo olemattoman pieni. Lopulta ratsukko esitti koko kouluohjelman alusta loppuun ja sain olla hyvin tyytyväinen heidän suoritukseensa.

Taustakuvan © Subtle Patterns
VIRTUAALIHEVONEN