Atorina

Dulcemente DM

virtuaalihevonen
Kuollut 05.07.2020.
KRJ-III, FC

© BK Horses
NimiDulcemente DM "Mette" RekisterinumeroVH06-021-7698
Rotu, sukupuolitrakehner, tamma Säkäkorkeus, väri163cm, musta
Syntynyt12.04.2009 (8v 12.04.2015) Koulutuskoulupainoitteinen, taso: Grand Prix
KasvattajaD'Aum OmistajaAtorina (VRL-09525)
13.01.2018 Ratsuhevosten laatuarvostelu: First Champion (67,222%) 15.02.2018 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu: KRJ-III (8 + 40 + 12 + 14 + 13 = 87 p.)

Dulcemente DM, jota on kutsuttu vain nimellä Mette siitä asti kun se saapui Atorinaan vuonna 2009, on luonteeltaan hyvin rakastettava, mutta itsepäinen ja täysin itsekeskeinen kanttura, joka on toisaalta myös hieno koulutrakehner, vaikkei aina siltä vaikutakkaan. Mette osaa raastaa hermoja, saada ratsastajansa itkun partaalle ja luovuttamaan täysin, mutta myös ilahduttaa ja yllättää positiivisesti.

Tallissa omassa karsinassaan Mette on rauhallinen kuin mikä. Se syö, nukkuu, vaihtaa painoa jalalta toiselle, muttei juurikaan muuta tee tai ääniä päästele. Karsinaan tulevaa hoitajaa moikataan korkeintaan hörähdyksellä tai herkkujen etsimisellä käsistä ja taskuista. Hoitaessa tamma osaa kuitenkin olla oma itsepäinen itsensä, eikä oikein haluaisi liikkua. Se siis pysyy oikein hyvin paikoillaan, mutta väistäminen tai mikä tahansa liikkuminen tuottaa ongelmia, tamma kun tykkää pönöttää paikallaan ja vain toljottaa tyhjää ruokakuppiaan tai korkeintaan mussuttaa heinää. Tuttua hoitajaa tamma yleensä tajuaa väistää, uuden kanssa se saattaa huomata, ettei raukka älynnytkään komentaa sitä tarpeeksi napakasti ja Mette jää vaan paikoilleen toljottamaan. Satulointi ja suitsinta sujuvat yleensä helposti pientä pullistelua ja päännostelua lukuunottamatta. Taluttaessa Mette kulkee nätisti taluttajansa vierellä, kunnes ei enää kulje. Se tykkää pysähdellä ja jäädä ihmettelemään, mutta äänellä hoputtelu jo toimii ja saa sen uudestaan liikkeelle.

Ratsastaessa Mette osaa olla oikea unelma, kunhan siihen saa tarpeeksi puhtia. Jos ratsastaja yrittää päästä helpolla, niin yrittää myös Mette ja lopputuloksena on lähes poikkeuksetta laiskasti kulkeva, ei peräänantoa nähnytkään musta kaakki. Alusta asti hyvällä, päättäväisellä asenteella varustettu ratsastaja saa Meten kulkemaan täydellisessä peräänannossa kootusti viiden minuutin sisällä selkäännoususta – ja Meten hyvä työskentely jatkuu, kunhan ratsastaja ei luovuta, vaan pysyy päättäväisenä loppuun asti. Ravissa Meten askeleet ovat suuret ja vaativat uudelta ratsastajalta hieman totuttelemista istumisen kanssa, mutta laukassa askel on todella pehmeä ja joustava, oikein mukava istua ensikertalaisellekin. Mette vaatii aina hyvän lämmittelyn ennen väistöjä tai taivutuksia, mutta lämmittelyjen jälkeen ne sujuvat siltä kuin luonnostaan. Kisapaikalla tamma on todella utelias ympäristöstään, tykkää pysähdellä tutkimaan ja niin se todella tekeekin, vaikka kesken kouluradan, ellei ratsastaja näytä mihin sen pitäisi sillä hetkellä keskittyä.

Sukutaulu

Isälinja: Chalyén     Emälinja: Dream Witch 17
i. Chalyén
trak rn 170cm
KRJ-II, YLA2
ii. Cantur
trak rt 172cm evm
iii. Wettelnötz
iie. Szilla II
ie. Marycas
trak rn 168cm evm
iei. Castor
iee. Marijell
e. Dream Witch 17
trak rn 162cm
ei. tuntematon
trak evm
eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. tuntematon
trak evm
eei. tuntematon
eee. tuntematon

Jälkeläiset

Metellä on 3 jälkeläistä. Se on tarjolla jalostukseen.
s. 13.08.2017 trak t Dynastica At KTK-II orista Jewilion F
s. 01.10.2017 trak t Diorenze At orista Leonhard WD
s. 09.11.2017 trak o Dagger At KTK-I, VSN N Ch orista Hagen Coup

Kilpailukalenteri

Kouluratsastus:

KRJ vaikeustaso /
Ominaisuuspisteet p.
Tahti ja irtonaisuus p.
Kuuliaisuus ja luonne p.

Päiväkirja ja muuta

Varustelokero
Koulusatula, yleissatula, kankisuitset Väreinä keskiruskea ja hopea Muut varusteet oliivinvihreitä tai valkoisia
Muuta huomioitavaa
Tarhataan muiden tammojen kanssa.
13.12.2017, kirjoittanut Jannica - kouluvalmennus

Pilvisessä kelissä kokoonnuimme Atorinan maneesille pitämään kouluvalmennusta Metelle ja Nekotalle. Matka Hollantiin oli sujunut hyvin ja keli oli paljon Suomea lämpimämpi. Mette toimi tänään alkuverryttelystä asti kuin unelma, vaikka ratsastajaa saikin hieman motivoida pilvisen vesikelin takia ratsastukseen ensimmäisen vartin verran. Ratsastajan olemus myös hieman vetelytti tammaa, joka kuitenkin pienellä muistutuksella alkoi liikkumaan itse eteenpäin. Päättäväisellä valmennusasenteella saatiin motivaatiota myös ratsastajaan ja helppojen alkutehtävien kautta päästiin tositoimiin nopeasti. Laukkaharjoitukset ympyrällä sujuivat hyvin ja niiden jälkeen saittekin kävellä hetkisen meidän kahden vaihtaessa kuulumisia. Kävelyn jälkeen vaihdettiin suuntaa ja aloiteltiin perusväistöä Metelle vaikeampaan oikeaan kierrokseen, jossa saitte tulla pituushalkaisijalle ja muutaman metrin jälkeen aloittaa väistön vasemmalle. Se sujui hyvin, joten vaikeusastetta lisättiin hiukan ottamalla väistöä ravissa seuraavilla kerroilla. Toiseen suuntaan otettuanne muutamat väistöt saitte tulla vielä laukassa saman tehtävän. Se sujui oikein kivasti ja Mette tuntui tyytyväiseltä ratsastaa saadessaan haastetta elämään. Ennen toisia välikäyntejä puolitoistatuntisessa valmennuksessa otettiin vielä pysähdyksiä eri askellajeista. Ne sujuivat kohtalaisen hyvin, vaikka tamma olisikin saanut reagoida eteenvieviin apuihin rivakammin. Ihan tyytyväinen sai kuitenkin niihin lopulta olla ja etenkin ravista pysähdykset sujuivat hienosti ja hyvässä tasapainossa.

Pienen levähdyksen jälkeen otettiin kaksi erilaista versiota GP radasta, joita olitte kilpailuissa ratsastaneet kuluvana syksynä ja ne olivat hyvin muistissa. Vakoilin itse radan sujumista padiltani ja hyvinhän se meni. Muutamiin pikkuseikkoihin sai ensimmäisessä radassa kiinnittää huomiota ja toinen rata vaati lähinnä pientä hienosäätöä parin asian parissa. Saatuanne molemmat radat ratsastettua läpi otettiin jälleen pieni hengähdystauko muutaman kierroksen verran, koska ratoihin oli kuulunut paljon laukkatehtäviä. Ennen itsenäistä loppuverryttelyä pääsitte vielä toteuttamaan omanlaista versiota kolmikaarisesta kiemuraurasta, jossa kunkin kaaren keskikohtaan tehtiin voltti, ensimmäisellä ja toisella kaarella oikealle ja viimeisellä vasemmalle. Se sujui hyvin, kunhan pääsit ensin mukaan ideaan, joka muistutti hieman etäisesti apilakuviota. Loppuun otettiin tätä samaa tehtävää vielä laukassa, mutta volttien tilalle vaihdettiin kokokierroksen piruetit laukassa. Ne sujuivat superhyvin ja tyytyväisenä valmennukseen saitte jäädä tekemään palautteen jälkeen itsenäistä loppuverryttelyä.


04.01.2018, kirjoittanut Penelopeia – kouluvalmennus

Mette oli alkuverryttelyssä hieman hidas pohkeelle sekä jäykkä taipumaan. Työstimmekin alussa tammaa paljon perustavanlaatuisilla tehtävillä, kuten siirtymisillä ja volteilla. Pikkuhiljaa hevonen alkoikin liikkua jo paremmin eteen sekä myös taipumaan pohkeen ympärille. Kun alkukankeudet oli sivuutettu lähdimme työstämään sivuttaisliikkeitä. Avotaivutuksissa tamma oli heti hyvin mukana, ja suoriutuikin niistä niin käynnissä kuin ravissakin ilman vaikeuksia. Myös sulut saimme onnistumaan oikein mainiosti, vaikka ensialkuun ratsastaja jäikin hieman liikaa vetämään ohjalla, mikä sai Meten hetkittäin pois tolaltaan. Heti kun ratsastaja korjasi oman virheensä alkoi myös tamma tajuta mitä siltä pyydettiin, ja yksittäiset sulkutaivutukset onnistuivat moitteetta. Nyt kun tamma oli päässyt hyvin työskentelyn makuun nostimme hieman laukkaa, ja etsimme siitä kootumpaa vaihdetta. Ratsukko työsti laukkaa ensin uralla siirtymisten kera, ja lopulta erilaisilla kiemuraurilla samalla laukanvaihtoja treenaten. Mette liikkui nyt letkeän rennosti ja hyvin apuja kuunnellen, joten hieman vaativammatkaan tehtävät eivät tuottaneet ongelmia. Siispä uskalsin kehottaa ratsukkoa testailemaan hieman, miten siksak-tyyppiset sulkutaivutukset tänään luonnistuisivat. Nyt kun tamma oli saanut vertyä kunnolla erilaisten tehtävien parissa se tuntui suorastaan loistavan, ja jo ensimmäiset sulkutaivutukset onnistuivat liki virheettä. Hieman korjattavaa löytyi kuitenkin apujen ajoituksesta, sillä ratsastaja tuntui jäävän hieman hitaaksi tehtävässä ja näin siirtymiset sulusta toiseen eivät olleet alkuun kovin sulavia. Kun ratsastaja huomasi että Mette hoiti oman osuutensa moitteetta ja sai tehtävän rytmistä kiinni alkoi myös ajoitus parantua, ja näin ratsukko suoriutui asettamastani tehtävästä kunnialla läpi. Sulkujen jälkeen alkoikin valmennus olla jo loppusuoralla, joten ratsukko sai aloittaa itsenäisen loppuverryttelyn samalla kun minä suuntasin jo askeleeni kohti seuraavaa tallia.