Lupsakan Tundra

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim game horse

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Nimi Lupsakan Tundra "Unto" Rotu, sukupuoli suomenhevosori
Syntymäaika 1.2.2019, 4 v 4v. 1.4.2019 oma ikääntyminen Säkäkorkeus 156cm
Väri punaruunikko Painotus yleispainotus
Rekisterinumero VH19-018-0278 Omistaja Milma (VRL-14149), Lupsakan Suomenhevoset
Koulutustaso He A, 110cm, CIC1 Kasvattaja Lupsakan Suomenhevoset

Saavutukset
Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.3.2019 SV-II
6 + 10 + 5 + 6,75 = 27,75
Kantakirjattu (R)-suunnalle 20.6.2019 palkinnolla KTK-III
17 + 17 + 18 + 17 = 69p.

Luonnekuvaus

Kaunis pieni ruunikko suomenhevostammani oli kilpailunsa kilpaillut ja oli valmiina jalostuskäyttöön. Kaisa oli jo jonkin aikaa vain ollut oloneuvoksena, kunnes päätin oikeasti ottaa asiakseni etsiä sille oria. Etsinnällä ei ollut kova kiire, sillä tamma ei ollut vielä näyttänyt kiiman merkkejä, mutta tiesin, ettei minulla olisi kuitenkaan loputtomasti aikaa. Laitoin jalostusilmoitusta kehiin ja jonkin aikaa haeskelin sopivaa oria. Päädyin lopulta Villahaan Tuiskeriin, komeaan rautiaaseen oriin, sillä se oli suvultaan kaikista sopivin sekä tammalleni, että tallini hevoskatraaseen muuten. Tuloksena tästä päätöksestä oli komea ruunikkovarsa pienen ruunikkotammani karsinassa. Ja hyvä oli päätös muutenkin, Lupsakan Tundra nimekseen saanut orivarsa osoittautui myös oikein fiksuksi tapaukseksi.

Unton molemmat vanhemmat ovat hyvin samanlaisia, ja niin on myös ori itse. Unto on uskomattoman kiltti ja ystävällinen ihan jokaista elävää oliota kohtaan. Ori tervehtii jokaista karsinaan tulijaa hörähdyksellä ja tarhassa tulee aina korvat hörössä luokse. Ori ei oikeasti usko, että ihminen voisi tehdä jotain ikävää, vaan lähtee aina mukaan kaikkialle. Onneksi meilläpäin ei paljoa näy hevosvarkaita, Unto varmasti kävelisi myös vieraiden ihmisten kanssa vieraaseen traileriin ilman minkäännäköistä epäilyä. Unto on siis helppo ja kiltti hoitaa. Se seisoskelee rauhallisesti paikallaan ja seuraa hoitajan toimia korvat hörössä. Erityisesti pienempien ihmisten kanssa ori varoo liikkumista ja seisookin kuin patsas paikallaan kaiken sen puunaamisen ja kiillottamisen ajan. Eikä Untoa haittaa, vaikka joutuisi seisoskelemaan hieman kauemminkin paikallaan, kunhan joku harjaa ja paijaa. Siten myöskään kengittäjän tai eläinlääkärin kanssa ei ole ongelmia. Unto pitää niistäkin ihan yhtä paljon ja niiden tehdä mitä ovatkaan tulleet tekemään.

Unto on reipas ja innokas ratsastaa. Edelleen se on hyvin kiltti ja kuuliainen, mutta kulkee helposti omalla moottorilla. Orilla on hyvä tapa kanavoida kaikki energiansa työntekoon, eikä se harrastaa omituista pöllöenergian keräämistä ja typerehtimistä. Sen sijaan ori on mukavan eteenpäinpyrkivä ja energinen ratsu, joka kuitenkin muistaa myös pidätteiden tarkoituksen. Unton kanssa on siis oikein helppo myös harrastaa. Ori on emänsä tapaan melkoinen yleispolle ja käykin lajiin kuin lajiin. Untosta saa helposti melkoisen parkettien partaveitsen, jos vain viitsii vähän aikaa nähdä vaivaa orin verryttelyyn. Unto ei ole niinkään heti valmis kouluratsu, vaan se vaatii aina aluksi hieman työstöä taipuakseen hyvin ja kulkeakseen tasapainoisesti. Ori ei myöskään ole heti valmis esteratsu, vaan vaatii yhtä lailla verryttelyä ylittääkseen oman tasonsa esteitä. Unto on siis kyllä reipas alusta asti, mutta hieman hitaasti lämpiävä, jonka vuoksi sen kanssa ei voi tehdä kovin haastavia tehtäviä heti aluksi. Kentällä aitojen ja maneesissa seinien sisällä ori on siis helppo ja reipas, mutta kuitenkin rauhallinen ratsu. Eikä se siitä muutu kummoisemmaksi, vaikka se vietäisiinkin metsään suljettujen tilojen sijaan. Päin vastoin, Unto on ihan loistava maastoratsu. Toki se on edelleen reipas ja etenee mielellään reipasta tahtia, mutta se on edelleen kuuliainen ja ennen kaikkea peloton. Unto ei säikähtele typeriä asioita, eikä välttämättä sellaisiakaan, mitä jo melkein kannattaisi säikähtää. Ori kulkee ihmisen kanssa rohkeasti paikasta toiseen, eikä saa paniikkikohtausta erikoisemmankaan näyn nähdessään. Siksi sen kanssa onkin kiva tehdä niin rentoja maastoreissuja kun myös tavoitteellisia reissuja kenttäkilpailuihin.

Lastaamisessakaan ei ole ongelmia, Unto menee kiltisti ihmisen ohjaamana kuljetusautoon. Uusilla paikoilla ori sen sijaan muuttuu hieman orimaisemmaksi. Toki se on edelleen kiltti ja ystävällinen, mutta ei ihan yhtä lammasmainen kuin kotosalla. Kisapaikoilla ori hieman ryhdistäytyy ja saattaa joskus huudella myös tammojen perään, mitä se ei kotona oikeastaan harrasta ikinä. Tiedä sitten jos oman tallin kurpat ovat jo alkaneet kyllästyttää ja siksi ori huutelee vieraille naisille, mutta hieman sen käytös muuttuu. Se ei kuitenkaan vaikuta kilpailusuoritukseen mitenkään, vaan ori on ihan samanlainen ratsastaa kuin kotonakin. Unton kanssa onkin helppo menestyä.

Sukutaulu

i: Villahaan Tuiskeri
trt, 162cm
KTK-II

ii: Villahaan Tuisku
prt, 157cm
KTK-I
iii: Vähäpellon Tuumas
trt, 164cm
KTK-II, ERJ-I, jälkeläisluokka C
iie: Vähäpellon Viima
prt, 155cm
KTK-III, ERJ-I, KRJ-I, jälkeläisluokka C
ie: Runon Safiiri
rt, 158cm
KTK-III
iei: Mörkövaaran Timanttia
prt, 160cm
KTK-III, SV-I
iee: Pirunkorven Sinilintu
vrn, 149cm
KTK-II, SV-I
e: Pirunkorven Kehrä
rn, 150cm
KTK-III, SV-II
ei: Timotei
trn, 140cm
KTK-II
eii: Karmiinin Karri
prn, 147cm
ERJ-III
eie: VIR MVA Ch Milkan Pihla
rt, 147cm
KTK-II
ee: Kevätkehrääjä
prn, 152cm
KTK-III
eei: Tiilikan Patajätkä
klm, 153cm
SV-II, KRJ-II, SLA-I, ERJ-III, YLA3
eee: Joogin Wiirikehrääjä
rn, 159cm
KTK-III, SV-II, ERJ-I, SLA-I, YLA2

iiii. Tervanokka trt, 158cm, KTK-II KRJ-I ERJ-I KERJ-I VVJ-I SLA-I Jälkeläisluokka C, Bronze Award
iiie. Hurppura prt, 157cm, KRJ-I ERJ-I KERJ-I SLA-I*
iiei. Westeri m, 157cm, KTK-II KRJ-I ERJ-I KERJ-I VVJ-I SLA-I YLA1, Jälkeläisluokka C, Palladium Prize
iiee. Naavakko prt, 154cm, KTK-III KRJ-I ERJ-I KERJ-I VVJ-I SLA-I, Jälkeläisluokka C, Silber Prize
ieii. Nopparuletti tprt, 157cm, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
ieie. Timanttiponi vrt, 163cm, KTK-II
ieei. Heinämaan Hannes tprn, 156cm
ieee. Ruoholan Suvilintu trn, 148cm, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I
eiii. Aatteen Simeoni hprn, 141 cm
eiie. Tiikeriina rn, 146 cm
eiei. Mänty Lähti rt, 143 cm, KERJ-I, SLA-I
eiee. Aino-Kanerva rt, 142 cm, KERJ-II, KTK-III
eeii. Ch Pormestari m, 158 cm, KTK-III, KRJ-II, YLA2
eeie. Ikihelmi trt, 150 cm, YLA2, KRJ-II, SLA-II, KERJ-II
eeei. Ikuisuuskehrääjä m, 157 cm, KTK-II
eeee. Wilma&Wilhelmiina rt, 161 cm, SLA-I, ERJ-II

Jälkeläiset

ei vielä jälkeläisiä

Kilpailutulokset

KERJ sij.

KRJ sij.

ERJ sij.

Varusteet ja päiväohjelma

Untolla on mustat aachen-suitset, joissa on kumiset oliivikuolaimet. Orilla on musta este- ja koulusatula, joissa on omat vaaleanlilat huopansa.

Orin vaaleanlilassa harjapakissa on orin harjat sekä suojat. Untolla on mustat jännesuojat ja takajalkojen suojat. Riimuna Untolla on ihan tavallinen vaaleanlila nylonriimu.

Orilla on vaaleanlila toppaloimi sekä ulkoloimi, jossa on fleecevuori. Orilla on myös vaaleanlila villaloimi, joka on tallikäytössä.
Unto on vielä nuori ja harjoittelee ratsun oppeja.

MAANANTAI perusratsastus
TIISTAI koulutreeni
KESKIVIIKKO maastoharjoittelua
TORSTAI vapaa
PERJANTAI perusratsastus
LAUANTAI estetreeni
SUNNUNTAI (irto)juoksutus

Päiväkirja ja valmennukset

20.3.2019 – päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Tänään oli taas varsa-arvostelun aika. Minulla oli mukana kaksi kaksivuotiasta varsaa, joista minulla oli kovia ja vähän vähemmän kovia odotuksia. Untosta minulla oli melko kovat odotukset. Toki ori oli pahassa kasvuvaiheessa ja hieman kummallisen näköinen, mikä näkyi rakennepisteissä. Rakenteesta saatu 6 pistettä olivat ihan perusteltuja, enkä itsekään olisi niin virtahevon näköistä varsaa paremmilla pisteillä palkinnut. Suvusta ori sai täydet 10, missä ei ole mitään erikoista, sillä se on varsojeni kanssa aina tavoite. Sen sijaan orin käytökseen rakennearvostelussa en ollut millään muotoa tyytyväinen. Ori on ollut koko pienen elämänsä koko tallin helpoimpia varsoja, joka tulee aina korvat hörössä katsomaan niin vanhoja tuttuja kuin myös uusia tuttavuuksia. Se on ollut myös todella helppo opettaa, kertaakaan en ole menettänyt hermojani orin kanssa. Joku oli kuitenkin saanut Unton ihan sekaisin ja se oli poikkeuksellinen pöljä koko päivän. Ori pörräsi koko ajan ympäriinsä ja olisi tervehtinyt ihan jokaista. Unton käytöksessä ei siis edelleenkään ollut näkyvissä minkäänlaista ilkeyttä, se vain oli ihan mielettömän kiinnostunut kaikesta ympärillä liikkuvasta ja liikkumattomasta. Rakennearvostelusta siis saimme 5 pistettä, mikä on ehdottomasti vähemmän kuin olisin alun perin odottanut. En silti ihmettele sitä, sillä Unto ei tahtonut pysyä esittelyssäkään paikallaan ja olisi mielellään tehnyt lähempää tuttavuutta myös tuomareiden kanssa. Se oli hieman tottelematon siis. Yleisestä käytöksestä saimme hieman paremmat pisteet, 6,75, mutta silti vähemmän kuin olisin toivonut. Aina ei kuitenkaan voi onnistua ja toki jokaiselle hevoselle osuu päiviä, jolloin käytös ei ole ihan sitä mitä yleensä. Meillä se oli sitten tämä päivä, jonka lopuksi saimme kotiin SV-II – palkinnon. Olin siihen loppujen lopuksi ihan tyytyväinen, vaikka olinkin ykköstä odottanut. Palkinnoksi ori sai kuitenkin porkkanoita ja pusuja.

Ulkoasu © Lupsakan Suomenhevoset 2019, Ulkoasun kuva © Vapaasti by AK, Tämä on virtuaalitalli - This is a sim game stable