Aksiooma


kuvat © Narien Vapaat

Nimi Aksiooma "Aksu" Rotu, sukupuoli suomenhevosori
Syntymäaika 4.2.2018, 15 v 4v. 4.6.2018 oma ikääntyminen Säkäkorkeus 160cm
Väri tummanpunaruunikko, herasilmä, Ee AA Painotus yleispainotus
Rekisterinumero VH18-018-1486 Omistaja Milma (VRL-14149), Lupsakan Suomenhevoset
Koulutustaso He A, 110cm, CIC1 Kasvattaja Markku Jokiniemi, evm

Saavutukset
Kantakirjattu (R)-suunnalle 20.12.2018 palkinnolla KTK-II
18 + 18 + 17 + 17 = 70p.
Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.7.2019 KERJ-II
7 + 40 + 13 + 20 + 15 = 95

Luonnekuvaus

Taas katselin salaa myynti-ilmoituksia (toinen puoliskoni oli kieltänyt lappamasta enää yhdellekään hevoselle heinää) työhuoneeni pimeydessä. Näin kerrassaan upean kuvan upeasta ruunikosta suomenhevosesta, enkä voinut vastustaa kiusausta. Yritin hieman perustella hiirisormeni napsautusta sillä, että erikoisemman värisiä suomenhevosia oli aina kiva tutkiskella. Tarkemmalla katselulla huomasin, että sillähän oli vielä herasilmäkin! Siitä innostuneena aloin tutkimaan tarkemmin hevosen tietoja ja oli äärimmäisen lähellä, että en alkanut soittelemaan omistajalle keskellä yötä. Matikkaa opiskelleena rakastuin hevosen nimeen ihan liikaa. Miehelleni sanoin ostoksen syyksi, ettei aksioomaa tarvitse perustella (heh).

Vaikka Aksu oli ihan täysin nimi- ja näköostos, se ei ole ollenkaan hullumpi tapaus. Sen verran tein taustatöitä, että sain tietää orin olevan mainio yleispuksuttaja. Aksu on sellainen kaikki käy-tyyppi. Yleispainotteinen putte on lisäksi aina tervetullut meidän sekalaiseen seurakuntaan, joten ei jäänyt ostoksessa kaivelemaan se osaaminenkaan. Nyt voisi kuvitella, että sanoisin muutaman valitun sanasen orin luonteesta, mutta sekään ei jäänyt kaivelemaan. Taidan olla ihan todella hyvä tekemään näitä intuitiivisia ostoksia. Aksu on nimittäin sellainen rehti ja rento suomalainen poika. Jonkin verran se tykkää itseään esitellä, mutta sillä on ihan mielettömän hyvä työmoraali ja oma moottori, joka ei myöskään ylikuumene.

Aksua voi hoitaa ihan huoletta missä vain. Orin voi pitää vapaana karsinassa tai naruissa käytävällä, se osaa kyllä käyttäytyä. Aksu on todella rauhallinen hoitaa ja viihtyisikin paijattavana hieman kauemmin kuin on tarvis. Ystävällisen ja rauhallisen luonteensa vuoksi Aksua voi hoitaa pienemmätkin lapset. Oria voi myös taluttaa ihan normaalilla riimulla, vaikka toinen hevonen toisessa kädessä. Ori on todella hyväkäytöksinen, eikä ala uhittelemaan muille hevosille turhaan. Tammoille Aksu tykkää aina hieman esitellä, mutta silloin se oikeastaan vain ryhdistäytyy ja kävelee vieläkin kauniimmin. Ori ei harrasta toisille hevosille kiljumista eikä turhaa tanssahtelua missään tilanteessa. Aksun kanssa sujuu siis taluttelu, harjailu ja yhtä lailla myös varustaminen. Eläinlääkärit ja kengittäjät ovat orin mielessä vain ihmisiä muiden joukossa, eikä se protestoi mihinkään toimenpiteisiin erityisesti. Tietenkään jotkin eläinlääkärin suorittamista toimenpiteistä eivät ole orin mieleen, mutta sen huomaa vain pienoisesta nyrpeydestä orin naamalla.

Aksu on aivan loistava harrastustoveri. Orissa on sopivasti omaa vauhtia ja energisyyttä, ilman että se kokisi tarvetta pelleillä. Aksu on lisäksi todella rehellinen ja luotettava työtoveri, joka tekee varmasti parhaansa. Vähän itseäni jo hämmästyttää miten olen saanut talliini näin monta ihastuttavaa ja ystävällistä hevosta. Varjopuolena sanottakoon, että orilla saattaa olla välillä hieman liikaakin energiaa. Aksu on siis reipasliikkeinen, eikä se aina tottele pidättäviä apuja niin hyvin kuin esimerkiksi eteenpäin vieviä pohjeapuja. Energisyydestä huolimassa ori pysyy ihan kivasti hyppysissä niin aitojen sisäpuolella kuin myös maastossa. Yleisratsuna ori on täysin pätevä siinä mielessä, että kaikki työnteko on Aksun ruttuisissa aivoissa samanarvoista. Ori esiintyy mielellään koulukentillä edukseen, eikä pistä pahaksi esteidenkään yli hyppelehtimistä. Orin käsiteltävyydessä tai energiassa ei ole huomattavissa mitään muutosta, mikä onkin melko omituista. Usein näillä meidän puteilla on tapana mennä kaksinkertaista vauhtia esteillä. Mutta ei Aksu. Se hallitsee itsensä ihan täydellisesti, ja sen kanssa onkin ilo kiertää esteratoja. Maastossa Aksu kyllä kuumuu hieman, mutta on silti täysin hallittavissa. Ori ei tykkää hitustella maastossa, joten sen on parasta antaa vain päästellä. Varmajalkaisena ja rohkeana tapauksena sen kanssa pärjää kyllä naarmutta kotiin, vaikka vauhti rikkoisikin välillä nopeusrajoituksia (tämä on tapahtunut). Sen vuoksi Aksun kanssa on myös ilo kiertää kenttäradat. Ori liikkuu nopeasti ja varmasti, eikä kaihda hassunkaan näköisiä esteitä tai piilossa nököttäviä katsojia.

Orin rohkeus yltää yhtä lailla kuljetusmatkoihin ja sitä kautta myös kisapaikoille. Aksu menee traileriin moitteetta, eikä ala protestoimaan pidempääkään kuljetusmatkaa. Pitkä seisominen ei kuitenkaan tee orille hyvää ennen kisoja, sillä se tuppaa jäykistymään matkan aikana ja alkuverryttelyt ottavat sitä enemmän aikaa, mitä kauemmin matkakin on kestänyt. Muutoin ori osaa käyttäytyä myös vieraalla paikalla, mitä nyt on hieman ryhdikkäämpi ja komeampi otus. Aksu selkeästi tykkää näyttää kaikille, että hän on se komein ja itsevarmin otus, eikä hänellä ole tarpeita machoilla.

Sukutaulu

i: Armoton Totuus
prn, 162cm

ii: Armonisku
rt, 159cm
iii:Arvo-Poika
vrt, 159cm
iie: Itkuvirsi
vprt, 158cm
ie: Totuusliemi
rn, 165cm
iei:Taikuri Toivo
m, 166cm
iee: Liljankukka
rtkm, 163cm
e: Unohtuma
vprn, 157cm
ei: Sattuma
trn, 156cm
eii: Sarkasmisuukko
trt, 155cm
eie: Huipentuma
rn, 158cm
ee: Unenlahja
rt, 159cm
eei: Nukkumatti
m, 160cm
eee: Vekaran Lahja
prt, 156cm

Aksun isä Armoton Totuus oli iso punaruunikko ori, joka kilpaili koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa. Moniosaajana tunnettu ori menestyi vallan mainiosti kaikissa lajeissa, eikä se ollut hullumpi luonteeltaankaan. Se oli toki hieman orimainen, mutta hyvin ystävällinen ja mutkaton käsitellä. Aksun isänisä Armonisku oli rautias esteratsu. Ponnistuskykyä ja voimaa riitti vaikka pienelle kylälle, mikä takasi menestyksen korkeammissakin esteluokissa. Ori oli myös hyväluonteinen ja sillä oli korkea työmoraali, mikä teki siitä todella miellyttävän harrastustoverin. Orin menestys ja luonne saivat myös tammanomistajien housut pyörimään ja jälkeläisiä ori jättikin useamman kymmenen. Aksun isänisänisä Arvo-Poika oli fiksusti käyttäytyvä, hieman orimainen tapaus. Vaaleanrautias ori kilpaili kenttä- ja esteratsastuksessa uransa aikana menestyen molemmissa. Kouluratsastus ei ikinä ollut sen vahvin tai lempilaji, mutta myös kenttäkilpailujen koulukokeet ori selvitti varsin mallikkaasti.

Aksun isänemä Totuusliemi oli suuri ruunikko tamma, jolla oli upeat liikkeet ja mahtava luonne. Totuusliemi oli ihan mielettömän kiltti ja ystävällinen, mutta sillä riitti sopivasti potkua myös kilpailemiseen. Tamma kilpaili kouluratsastuksessa vaativa B – tasolla pitkän aikaa, ennen kuin ikä alkoi painaa. Uransa jälkeen tamma siirtyi sunnuntairatsuksi ja jalostustammaksi ja saikin monta menestynyttä jälkeläistä. Aksun isänemänisä Taikuri Toivo oli myös suuren kokoinen suomenhevosori. Taikuri Toivo kilpaili koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Orilla oli suuret ja komeat liikkeet, mitkä välillä kostautuivat kenttäradoilla, mutta maksoivat taas itsensä takaisin maastoesteillä. Musta ori oli reipas ratsastaa ja käsitellä, mutta hyvin ystävällinen. Toki se välillä hieman isotteli muille oreille ja esiintyi tammoille, mutta muuten sitä oli erittäin helppo käsitellä. Aksun isänemänemä Liljankukka oli myös suurenpuoleinen. Tämä kimo tamma kilpaili myös kolmessa lajissa, tosin hieman matalammalla tasolla kuin Taikuri Toivo. Erityisesti esteillä menestynyt vauhdikas ja koostaan huolimatta ketterä tamma oli myös luonteeltaan loistava harrastustoveri. Se oli reipas, mutta todella kiltti käsitellä ja ratsastaa.

Aksun emä Unohtuma oli kovin suloinen tamma, jolla on kovin surullinen tarina. Siitä kaavailtiin yleisratsua varsana, mutta se ei kauaa kerennyt mainetta kerätä, kun ikävä kuljetusonnettomuus vahingoitti tamman toista etujalkaa sen verran, ettei se olisi voinut enää hypätä. Tämän jälkeen Unohtuma kiersi vielä satunnaisesti kouluratoja, mutta toimi lähinnä harrasteluratsuna. Vaaleanpunarautiaasta tammasta suunniteltiin jalostustammaa, mutta valitettavasti se menehtyi ensimmäisen ja ainoan varsansa syntymän yhteydessä. Aksun emänisä Sattuma oli erittäin hyvin menestynyt kenttäratsu. Ori oli oikeasti yksi aikansa kovimmista kenttäratsuista, eikä ainoastaan suomenhevosista. Sattumalla oli todella hyvä työmoraali ja sillä riitti taitoa vaativampiinkin luokkiin. Tummanruunikko ori olikin myöhemmin haluttua tavaraa suomenhevosten jalostuksessa. Aksun emänisänisä Sarkasmisuukko oli myös kenttäratsu, mutta ei yhtä menestynyt. Suurelta osin tähän varmaan vaikutti orin luonne, joka ei ollut mitenkään tavoiteltava. Ori ei kyennyt keskittymään kilpailuihin lainkaan, kun se vain pyöri ympyrää ja oli niin haltioissaan kaikista muista hevosista. Omistaja kuitenkin halusi pitää sen orina väen vängällä, mikä tietysti kostautui kilpailutuloksissa. Aksun emänisänemä Huipentuma oli musta yleisratsu. Tamma kilpaili kolmea lajia vaihtelevalla menestyksellä. Yleisesti ottaen tamma oli kiltti ja mukava ratsastaa, mutta aina välillä sillä oli kunnon tammapäiviä, jotka vaikuttivat tamman käytökseen ja suoriutumiseen. Aina ei kuitenkaan voi voittaa, joten keskiarvollisesti tamma menestyi ihan hyvin kaikissa kolmessa lajissa.

Aksun emänemä Unenlahja oli kovin kiltti ja ystävällinen tamma. Rautias tamma kilpaili koulu- ja esteratsastuksessa, joista se menestyi paremmin koulukentillä. Esteratsuna tamma oli hieman aranpuoleinen, eikä sen kanssa kovin korkeita luokkia kierrettykään. Kouluratsuna Unenlahja olikin parhaimmillaan, sillä oli kauniit liikkeet jo omasta takaa. Aksun emänemänisä Nukkumatti oli koulupainotteinen ori. Se kiersi myös joitain estekilpailuja, mutta selkeästi pääpaino oli kouluratsastuksessa. Ja miksi ei olisi ollut, mustalla orilla oli suuret kauniit liikkeet ja se oli ihastuttavan kevyt ratsastaa. Nukkumatti ei harrastanut mitään tyypillistä kädelle painamista ja etupainoiseksi valahtamista, vaan se todella liikkui itse. Aksun emänemänemä Vekaran Lahja oli puolestaan enemmän este- kuin koulupainotteinen. Toki tammalla kilpailtiin myös kouluratsastuksessa, mutta selkeästi enemmän esteillä. Punarautias tamma myös menestyi paremmin estekentillä, sillä ei oikein hermot riittänyt piipertämiseen kouluaitojen sisällä. Vekaran Lahja oli hyvin reipas ja vauhdikas tamma, jonka kanssa heikompaa katsojaakin jo hirvitti. Se oli myös mielettömän ketterä ja takasi siten esteradoilta itselleen parhaat ajat.

Jälkeläiset

Aksu ottaa vastaan evm-sukuisia suomenhevostammoja.
o. Lupsakan Radiaani - s. 7.8.2018 - KTK-II
e. Ruhjerinta
o. Lupsakan Hypotenuusa - s. 24.1.2019
e. Harmintai

Kilpailutulokset

KERJ 47 sij.
22.7.2018 - Lupsakan Suomenhevoset - CIC1 - 4/26
13.8.2018 - Supernatural - CIC1 - 2/33
1.9.2018 - Winterhold - CIC1 - 3/22
7.9.2018 - Winterhold - CIC1 - 2/22
8.9.2018 - Winterhold - CIC1 - 1/22
9.9.2018 - Winterhold - CIC1 - 1/22
11.9.2018 - Winterhold - CIC1 - 1/22
14.9.2018 - Winterhold - CIC1 - 5/40
16.9.2018 - Liljelunds Rustholl - CIC1 - 2/22
17.9.2018 - Winterhold - CIC1 - 1/22
21.9.2018 - Sardonic Sporthorses - CIC1 - 5/40
25.9.2018 - Delmenhorst - CIC1 - 3/40
30.9.2018 - Hunajakumpu - CIC1 - 6/48
30.9.2018 - Gealan - CIC1 - 7/50
2.10.2018 - Hunajakumpu - CIC1 - 3/48
4.10.2018 - Hunajakumpu - CIC1 - 6/48
6.10.2018 - Delmenhorst - CIC1 - 5/71
7.10.2018 - Delmenhorst - CIC1 - 4/71
10.10.2018 - Ristikallio - CIC1 - 4/40
12.10.2018 - Ristikallio - CIC1 - 4/40
14.10.2018 - Gealan - CIC1 - 3/50
11.11.2018 - Winterbourne Court - CIC1 - 2/30
9.12.2018 - Kultahuisku - CIC1 - 4/30
11.12.2018 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 5/30
20.12.2018 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 4/30
14.12.2018 - Gealán - CIC1 - 7/50
17.12.2018 - Gealán - CIC1 - 2/50
18.12.2018 - Gealán - CIC1 - 7/50
5.2.2019 - Decnen virtuaaliset - CIC1 - 5/30
6.2.2019 - Decnen virtuaaliset - CIC1 - 1/30
8.2.2019 - Decnen virtuaaliset - CIC1 - 5/30
10.2.2019 - Domenica Estate - CIC1 - 3/30
11.2.2019 - Safiiritiikerin kilpailukeskus - CIC1 - 3/30
17.2.2019 - Nekkulan Suomenhevoset - CIC1 - 6/50
20.2.2019 - Ristikallio - CIC1 - 2/30
23.2.2019 - Ristikallio - CIC1 - 5/30
25.2.2019 - Lähtälaukaus - CIC1 - 2/30
28.2.2019 - Ristikallio - CIC1 - 2/30
22.3.2019 - Susiraja - CIC1 - 3/23
28.3.2019 - Susiraja - CIC1 - 4/23
28.3.2019 - KK Bailador - CIC1 - 2/40
30.3.2019 - KK Bailador - CIC1 - 3/40
2.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 4/40
7.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 4/40
8.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 2/40
15.4.2019 - KK Bailador - CIC1 - 5/40
19.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 1/40

KRJ 41 sij.
23.8.2018 - Viisikko - He A - 5/40
25.8.2018 - Viisikko - He A - 5/40
28.8.2018 - Viisikko - He A - 2/40
30.8.2018 - Viisikko - He A - 2/40
3.9.2018 - Viisikko - He A - 1/40
3.9.2018 - Viisikko - He A - 2/40
4.9.2018 - Villahaka - He A - 3/50
5.9.2018 - Viisikko - He A - 3/40
6.9.2018 - Viisikko - He A - 6/40
7.9.2018 - Viisikko - He A - 3/40
8.9.2018 - Villahaka - He A - 3/50
10.9.2018 - Villahaka - He A - 4/50
10.9.2018 - Villahaka - He A - 5/50
11.9.2018 - Villahaka - He A - 7/50
16.9.2018 - Villahaka - He A - 2/50
17.9.2018 - Brusque Ponies - He A - 1/40
19.9.2018 - Brusque Ponies - He A - 1/40
20.9.2018 - Villahaka - He A - 3/50
20.9.2018 - Villahaka - He A - 6/50
21.1.2019 - Adina - He A - 7/69
1.2.2019 - Adina - He A - 5/69
2.2.2019 - Adina - He A - 2/68
2.2.2019 - Silverlode - He A - 5/40
3.2.2019 - Silverlode - He A - 1/40
4.2.2019 - Silverlode - He A - 5/40
7.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 1/40
7.2.2019 - Silverlode - He A - 3/40
8.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 2/40
11.2.2019 - Silverlode - He A - 4/40
14.2.2019 - Silverlode - He A - 6/40
16.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 4/40
17.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 3/40
22.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 2/40
24.2.2019 - Silverlode - He A - 1/40
25.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 3/40
25.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 5/40
26.2.2019 - Silverlode - He A - 1/40
26.2.2019 - Silverlode - He A - 1/40
27.2.2019 - Silverlode - He A - 4/40
28.2.2019 - Silverlode - He A - 1/40
29.2.2019 - Silverlode - He A - 6/40

ERJ 39 sij.
2.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - 110cm - 3/35
3.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - 110cm - 2/32
7.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - 110cm - 2/35
7.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - 110cm - 3/32
8.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - 110cm - 4/32
9.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - 110cm - 4/35
28.3.2019 - Kahmon Suomenhevoset - 110cm - 1/40
29.3.2019 - Kahmon Suomenhevoset - 110cm - 1/40
2.4.2019 - Kahmon Suomenhevoset - 110cm - 2/40
7.4.2019 - Kahmon Suomenhevoset - 110cm - 3/40
20.4.2019 - Ratsutalli Lilja - 110cm - 1/30
21.4.2019 - Ratsutalli Lilja - 110cm - 3/30
22.4.2019 - Ratsutalli Lilja - 110cm - 1/30
25.4.2019 - Ratsutalli Lilja - 110cm - 2/30
26.4.2019 - Ratsutalli Lilja - 110cm - 5/30
5.6.2019 - Susiraja - 110cm - 4/30
6.6.2019 - Susiraja - 110cm - 1/30
6.6.2019 - Susiraja - 110cm - 3/30
8.6.2019 - Susiraja - 110cm - 3/30
11.6.2019 - Susiraja - 110cm - 1/30
12.6.2019 - Susiraja - 110cm - 1/30
1.7.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 110cm - 3/30
3.7.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 110cm - 2/30
3.7.2019 - Syyn kartano - 110cm - 1/40
3.7.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 110cm - 4/30
4.7.2019 - Syyn kartano - 110cm - 1/40
5.7.2019 - Syyn kartano - 110cm - 4/40
6.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - 110cm - 5/50
7.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - 110cm - 1/50
7.7.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 110cm - 4/30
7.7.2019 - Syyn kartano - 110cm - 3/40
8.7.2019 - Syyn kartano - 110cm - 2/40
9.7.2019 - Syyn kartano - 110cm - 1/40
10.7.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 110cm - 1/30
17.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - 110cm - 5/50
20.7.2019 - Arola - 110cm - 2/30
1.8.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 110cm - 2/30
5.8.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 110cm - 4/30
13.8.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 110cm - 4/30

Varusteet ja päiväohjelma

Aksulta löytyy este- ja koulusatula, sekä suitset englantilaisella turpahihnalla ja nivelkuolaimilla. Orin varusteet ovat mustat. Myös orin koulu- ja estehuopa ovat mustat kultaisilla koristeilla. Vain parasta kuninkaalliselle orilleni.

Orin harjapakki on musta ja sisältää mustia harjoja. Aksulla on mustat jännesuojat ja takajalan suojat maastokäyttöön. Kevyessä liikutuksessa Aksu ei tarvitse suojia välttämättä ollenkaan. Aksulla on ihan normaali musta nylonriimu ja näyttöä varten myös musta nahkariimu.

Aksulta löytyy kokonaan musta sadeloimi sekä mustat toppaloimi ja fleeceloimi, joissa on kultaisia koristeluja.
Aksu alkaa olla jo kilpauransa loppupuolella, joten treeni ei ole enää kovin intensiivistä. Aksu kilpailee enää esteratsastuksessa, joten viikko-ohjelma on räätälöity sen mukaan.

MAANANTAI ylläpitoliikutus
TIISTAI estetreeni
KESKIVIIKKO vapaa
TORSTAI puomeja / pieniä esteitä
PERJANTAI maastolenkki
LAUANTAI estetreeni
SUNNUNTAI vapaa

Päiväkirja ja valmennukset

14.6.2019 – päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Kesä oli jälleen koittanut, varsoja syntyi ja hevoset saavuttivat pitkään kaivattuja tuloksia. Aksun varsa Rad oli kilpaillut ahkerasti kenttäratsastuksessa ja Aksu puolestaan valmistautui kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Vielä estesijoja keräilevä ori on ollut estepainotteisessa treenissä viime ajat, mutta tänään oli jokaviikkoisen maastolenkin aika. Ilma oli kuin morsian ja pohjat olivat erinomaisessa kunnossa, joten haaveilin pienestä mielenvirkistyksestä maastoesteiden parissa. Mukaan meille lähti Elsa ja Riina, joka myös valmistautui samaan laatuarvosteluun. Kevyt maastoesteiden hyppely oli siis hyödyllistä molemmille.

Lähdimme kävelemään pitkin ohjin metsätietä pitkin kohti maastoesterataamme, joka sijaitsi hieman kauempana. Hevoset saivat oivan alkulämmittelyn matkalla radalle ja me keskustelimme samalla tallin hommista. Olin palkannut Elsan meille kesätöihin siivoamaan karsinoita, ruokkimaan hevosia ja sen sellaista, mistä oli suuri apu minulle. Erityisesti nyt kesällä, kun varsoja syntyy. Matka maastoesteradalle sujuikin nopeasti jutellessa ja paikalle päästyämme piti alkaa töihin. Alkuverryttelimme ravailemalla ja laukkailemalla esteiden joukossa. Radalla oli myös muutamia pieniä tukkiesteitä, joita hyppäsimme vuoron perään alkulämmittelyksi. Aksu oli oma luotettava itsensä ja hyppäsi ilman mitään ongelmia. Vanhemmiten ori on hieman rauhoittunut eikä se ollut enää yhtä vauhdikas kuin nuorempana, mutta energiaa silti riitti. Ori on aina ollut rehellinen ratsu eikä ole muuttunut siinä lainkaan. Aksu teki moitteetta kaiken mitä pyysin, eikä treenitoverina ollut Riinakaan aiheuttanut mitään päänvaivaa.

Verryttelyjen jälkeen siirryimme hyppäämään suurempia ja erikoisempia maastoesteitä. Harjoittelimme orin kanssa aikanaan ongelmia tuottaneita alashyppyjä, jotka tuntuivatkin sujuvan paremmin. Nuorempana Aksulla oli paha tapa hypätä niitä hieman liioitellusti, mutta nykyään ori malttoi hypätä alas eikä syöksyä pitkälle eteen. Harjoittelimme myös haastavampia kapeita esteitä, jotka nekin tuntuivat sujuvat nykyään kuin leikki. Ori kuunteli ihan täydellisesti apujani ja liikkui reippaasti mutta kuitenkin rauhallisesti eteenpäin. Varsinaiseksi treeniksi tai harjoitteluksi hyppelyämme ei siis voinut kutsua, sillä kaikki tuntui sujuvan kuin tanssi. Kunnon ylläpitoa olkoon siis. Orilla olisi huomenna taas edessä estetreeni, joten päätin pitää hyppelymme lyhyenä ja kevyenä. Lopuksi suuntasimmekin hyppäämään muutaman kerran vesiesteitä, jotka ovat aina olleet Aksulle helppoja, sillä ori ei ole ikinä jännittänyt veteen hyppäämistä. Riinan kanssa sen sijaan niissä on ollut hieman ongelmia, mutta päättäväisen ja rohkean ratsastajan kanssa tamma hyppää luottavaisesti myös veteen. Esteiden jälkeen päätimme myös laukata hieman rannassa ja jäädä kahluuttamaan hevosia, sillä aurinko oli alkanut paistaa jo hyvin lämpimästi. Aksu oli aivan innoissaan vedestä ja polki sitä innoissaan. Ori olisi mielellään mennyt syvemmällekin, mutta satulan kanssa mahakarvoja syvemmälle ei voinut mennä.

Loppumatka sujui jälleen joutuisasti loppupäivän liikutuksia suunnitellessa. Tallille päästyämme suihkutimme molemmat hevosemme puhtaaksi kaikesta hiestä ja järvivedestä, mistä Aksu tuntui taas nauttivan täysin siemauksin. Ori tunki mielellään koko naamansa vesisuihkun alle, jonka jälkeen ravisteli otsatukkansa kuivaksi. Aksun vein suihkuttelun jälkeen takaisin laitumelle, jossa se etsi kaikista pölyisimmän kohdan missä piehtaroida ja naamioida itsensä. Itse menin takaisin pesemään suojat, jotka olivat myös uineet järvessä.

10.7.2018 – päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Olin käynyt pari päivää aiemmin koeratsastamassa komean suomenhevosorin, jonka olin ihan vahingossa löytänyt netistä. Ihan jo pelkän värin ja nimen takia olin ihan valmis ostamaan Aksun, mutta koeratsastus oli viimeistään vakuuttanut minut. Siinäpä vasta hyväkäytöksinen suomenhevosori. Tänään siis minun piti lähteä sitä hakemaan. Päivä alkoi vallan mainiosti, heräsin hikisenä linnunlauluun ja join ensimmäisen puoli litraa mehua aamupalan aikana. Hakumatkalla jouduin pysähtymään puskapissalle ja olin unohtanut aurinkolasit kotiin. Ajatus tulevasta suomenhevosoristani kuitenkin piti lipun korkealla ja tuota pikaa olin orin silloisen kotitallin pihassa. Aksu odottelikin minua ja karsinassaan omistajansa värkkäillessä orin tavaroita kuntoon. Olin ostanut orin varusteineen päivineen, joten minun ei tarvinnut hirveästi enää sijoittaa tähän hevoseen. Joitain pikkujuttuja, mutta satulat ja suitset sain mukaani.

Kotona minun piti mennä hieman jumppaamaan orin kanssa, ettei se vetäisi itseään jumiin automatkasta. Siispä varustin sen koulusatulalla ja normaaleilla nivelsuitsilla. Kentällä annoin orin kävellä ensin pitkin ohjin pitkän aikaa ja haistella ilmaa. Aksu tutkiskeli kaikki löytämänsä lantapallurat ja loi pitkiä silmäyksiä tarhoissa katseleviin tammaneitoihin. Pitkän kävelyn jälkeen keräilin oria hieman parempaan muotoon ja aloimme ravata ympäri kenttää tehden samalla voltteja. Ravasimme rennosti hieman pidemmällä ohjalla ja hieman reippaammin kuin kunnolla työskennellessä kuuluisi. Aksu tuntui kuitenkin kivalta ja rennolta selkään, enkä aikonut sen kanssa paljoa töitä tehdäkään tänään. Laukkasin orin kanssa muutaman kierroksen molempiin suuntiin kevyessä istunnassa ennen kuin annoin orin taas ravata hieman pidemmin ohjin. Aksu kulki oikein rennosti ja rauhallisesti, enkä voinut kuin olla tyytyväinen uudesta oristani. Mieskin sitä kehui oikein selväpäisen oloiseksi, kun sattui kentälle etsimään minua. Aksioomathan ovat selviä.

Ulkoasu © Lupsakan Suomenhevoset 2019, Ulkoasun kuva © Vapaasti by AK, Tämä on virtuaalitalli - This is a sim game stable