Perustiedot

Virallinen nimi Riiviöiden Haluttu Rekisterinumero VH14-018-1991
Rotu suomenhevonen Sukupuoli tamma
Syntymäaika 17.09.2014, 3 vuotias - ikääntyminen Syntymämaa Suomi
Säkäkorkeus 160cm Väri vaaleanpunarautias
Painotus kouluratsastus Koulutustaso ko vaativa B, re 70cm
Omistaja Sani, VRL-10954 Kasvattaja Juli, Riiviöt

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonnekuvaus

Luonteeltaan Riiviöiden Haluttu, eli tutummin Hali, vastaa aika hyvin sitä, millaiseksi se yleensä kuvaillaan.

Hoitaessa Hali on yhteistyöhaluinen ja antaa hoitajansa tehdä hoitotoimenpiteet ongelmitta. Tamman saa harjata läpikotaisin ihan millä harjalla vain ja kavioidenkin puhdistus sujuu nopeasti hevosen kannatellessa osin jalkojensa painoa. Halin kanssa kyllä saa kulumaan tovin jos toisenkin harjaamiseen, koska liinakosta näkee sen nauttivan harjauksesta ja itsellekin se on jonkin sortin hermolomaa hetken aikaa, kun keskittyy vain hevosen harjaukseen. Varustaessa tamma seisoo paikallaan, eikä varmasti pullistele. Sen puolesta siis satulavyö on erittäin helppo kiristää. Suitsiessa Hali pitää päänsä tarpeeksi alhaalla ja nappaa kuolaimet suuhunsa kyselemättä.

Taluttaessa suomi-neito on eloisa, mutta kävelee kuitenkin taluttajansa vierellä etuilematta. Tätä hevosta et myöskään näe kiskomassa joka ikiselle ruohomättäälle tai ruokien luo, jos sellaisia lähistöllä on. Hali tasan kävelee sinne, minne taluttaja sen johdattaa ja sen kanssa on myös mukava käydä ihan vain käppäilemässä maastossa hevosen ollessa vain narun nokassa, koska se etenee sitä vauhtia, mitä taluttajakin.

Ratsuna Riiviöiden Haluttu on reipas ja valpas, muttei missään nimessä säikky. Esteillä tamma on hieman kömpelö, jonka takia se onkin enimmäkseen keskittynyt vain kouluratsastukseen. Esteillä neiti nimittäin unohaa miten päin jalkojen pitäisi olla ja ne turhat tikutkin kahden tolpan välissä häiritsee hirmuisesti sen keskittymistä.

Sileällä Hali on oikein mukava tapaus, joka antaa myös ratsastajansa virheitä anteeksi, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Jos ratsastaja liikaa möhlii, huomauttaa liinakko varmasti asiasta närkästyneellä pään heilautuksella tai vastaavalla. Halin askellajit on tasaisia ja niissä on helppo istua. Monet väittävät suomenhevosten painavan aina kädelle, mutta tämä tamma on niin kevyt ratsastaa, ettei toista ole!

Maastoillessa liinakon selkään laitetaan yleensä ne arimmat tai kokemattomimmat ratsastajat. Se nimittäin on todella varma tapaus, vaikka eihän mitään hevosta täysin varmaksi voi sanoa. Tammalla on kuitenkin rautaiset hermot ja se on aikanaan totutettu todella hyvin kaikkeen, joten tämän hevosen uskaltaisi sanoa olevan melkein pommin varma tapaus.

© Jaana K.

Sukuselvitys

i. Helmin Hurmuri
sh, 161cm
ii. Helmin Hurmaus iii. Helmin Hulmahdus
iie. Helmerin Esikoinen
ie. Siirin Tuuli-Tinja iei. Tinjan Jussi
iee. Siirin Tähtityttö
e. Kauhumäen Ennustus
sh, 160cm, vprt
ei. Professori Ilomieli eii. Ajattelija MUR
eie. Turman Elina
ee. Kauhumäen Amalia eei. Kauhumäen Odotus
eee. Meriväen Neito

Jälkeläiset

Sukupuoli Syntynyt Nimi Isä Omistaja
tamma 13.08.2015 Hattivatti BAM Ruudin Pikku Jäynä VRL-14103
ori 20.05.2015 Tahraton BAM Rohkean Turhake VRL-10954
tamma 17.04.2015 Halinalle BAM W.B. Wagner VRL-10954

Kisakalenteri

Hali kilpailee vain porrastetuissa. Ajankohtaisen pistetilanteen näät VH-profiilista.

Päiväkirja ja valmennukset

05.03.2016 - Talutusratsuna, kirjoittanut tallityöntekijä Diana (omistaja)

Hali on yksi tallin luotettavimmista hevosista, joten Sani oli valinnut sen shetlanninponitamma Napin kaveriksi tämän päivän kisojen talutusratsastukseen. Tamma oli monien kävijöiden vielestä aivan uskomattoman suloinen, ja monet ihmettelivät sitä, sillä suomenhevosia ei meillä päin taida löytyä muualta. Tamma oli minulle tuttu kaveri, sillä olin usein ollut sen kisahoitajana ja ratsastanutkin silloin tällöin. Nyt vanhus oli kuitenkin jo eläkkeellä, joten tapahtuma oli varmasti mukava piristys sille. Harjasin Halin oikein nautiskellen hiljaisuudesta. Pian piha olisikin taas täynnä vilinää eilisen tavoin. Minulla oli hyvin aikaa, joten letitin vielä tamman hännän, ennen kuin varustin sen ja talutin pihalle. Menin talutuspaikalle, jossa Nappi olikin jo oman taluttajansa kanssa. Ensimmäisiä asiakkaita saimme odotella noin kymmenen minuuttia, jonka jälkeen olimmekin koko ajan vauhdissa lounastaukoon asti. Hali oli hoitanut velvollisuutensa erinomaisesti, eikä ollut hetkauttanut korvaansakaan mistään. Lapset selvästi pitivät tammasta, eivätkä kaikki malttaneet tulla selästä alas ollenkaan. Koska meillä oli hevosia, vaikka muille jakaa, vein Halin takaisin talliin. Siellä riisuin sen varusteista ja vein sitten rauhaisaan tarhaan nauttimaan päiväheinistä. Tässä välissä kävin haukkaamassa itsekin pientä välipalaa, ennen kuin siirryin kisakentälle liputustehtäviin.

Ulkoasu © M Layouts
Kuva © William Murphy
virtuaalihevonen